Imamo previše lijekova koji ne djeluju!« - Totalna terapija raka i leukemije - Blog.hr
LEPINA.BLOG
Mljac!!..hm..još samo ćevapi i luk!!

četvrtak, 17.05.2007.

Imamo previše lijekova koji ne djeluju!«


Jörg Blech, njemački kolumnist tjednika »Der Spiegel«, redovito prati zbivanja u znanosti i medicini. Studirao je biologiju i biokemiju na sveučilištima u Kölnu i Sussexu. Posebno je poznat po svojem njemačkom bestseleru »Die Krankheitserfinder. Wie wir zu Patienten gemacht werden« (Inovatori bolesti. Kako svi postajemo pacijenti), objavljenom 2005. godine. U toj knjizi Blech optužuje modernu medicinu za izmišljanje bolesti, za pretjerivanja i za perverzije farmaceutskog marketinga.

Knjigu započinje pričom o francuskom liječniku s početka dvadesetog stoljeća: »Čeznuo je za svijetom koji nastanjuju samo pacijenti - svaki zdrav čovjek je pacijent koji još ne zna da je zapravo bolestan.« Na kraju knjige savjetuje svim ljudima da prije odlaska liječniku provjere njegovu listu s dvanaest savjeta kako izbjeći nepotrebnu terapiju.

Javna potrošnja za medicinskim uslugama, vrlo često nepotrebnim, bitno opterećuje budžet svake države. U Hrvatskoj se samo za lijekove troši više od tri milijarde kuna godišnje. Nažalost, njemački bestseler nije preveden na hrvatski jezik. Stoga bi prijevod njemačkoga bestselera bio vrlo koristan pokušaj da se smanji vanjski dug Hrvatske. (Lijekovi se uglavnom uvoze ili se za proizvodnju lijekova koriste uvozne kemikalije!)

U razgovorima oko prijevoda njegove knjige na hrvatski jezik kratko je odgovorio na četiri postavljena pitanja.

U kakvom su odnosu ljudska pohlepa za zdravljem i ljepotom i farmaceutska pohlepa za profitom?

Ne bi trebalo biti nikakvog odnosa, ukoliko se izraz »pohlepa« drukčije shvati. Ljudi žele zdravlje, i to je prirodno, no medicinska je industrija ta koja tu ljudsku želju za zdravljem iskorištava.

Slažete li se s tvrdnjom Ivana Illicha da medicinske institucije ugrožavaju ljudsko zdravlje?

Ne, ne slažem se. Medicina je ljudima donijela mnoga dobra. No, Ivan Illich je bio važan jer je jedan od prvih koji je kritički promišljao smisao i korist medicinskih institucija. Nažalost, danas mnoge farmaceutske kompanije i liječnici idu predaleko u izmišljanju bolesti ili primjeni nedjelotvornih terapijskih postupaka.


Imamo li previše lijekova ili premalo bolesti?

Imamo previše lijekova koji nisu djelotvorni.

Kakve su bile reakcije medicinskih institucija nakon objavljivanja Vaše knjige?

Uglavnom pozitivne. Mnogi su mi liječnici pisali, slažu se sa mnom i jasno me podržavaju.




Glas Koncila, broj 10 (1707), 11.3.2007.






- 09:51 -
Komentiraj (0) - Isprintaj - &

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.