Lika na dlanu ...

petak, 28.04.2006.

Ličke pjesme ...

Preko Kapele

Preko Kapele, ličke gore zelene,
Tamo su cure garave.

Pregazit ću Kapelu, ličku goru zelenu,
Poljubit ću curu garavu.

Preko Udbine, i Hrvatske ravnine,
Vide se ličke planine.

Pregazit ću Udbinu, i Hrvatsku ravninu,
Poljubit ću curu garavu.

Krumpiri se krumpiraju, curice se ne diraju,
Diraju se samo snaše koje se ne plaše.

Krumpiri se krumpiraju, curice se ne diraju,
Diraju se samo žene koje vole mene.

Krumpiri se krumpiraju, curice se ne diraju,
Diraju se samo cure koje se ne žure.

- 08:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Pjevaj mi, pjevaj sokole ...


Pjevaj mi pjevaj, sokole,
Pjevaj mi pjevaj pjevaj sokole
Šalaj sokole

K'o što si sinoć pjevao
K'o što si sinoć sinoć pjevao
Šalaj pjevao

Pod moje drage pendžerom
Pod moje drage drage pendžerom
Šalaj pendžerom

Moja je draga zaspala
Moja je draga draga zaspala
Šalaj zaspala

Studen joj kamen pod glavom
Studen joj kamen kamen pod glavom
Šalaj pod glavom

Ja sam joj kamen izmak'o
Ja sam joj kamen kamen izmak'o
Šalaj izmak'o

I svoju ruku podmak'o
I svoju ruku ruku podmak'o
Šalaj podmak'o

I desnom rukom milov'o
I desnom rukom rukom milov'o
Šalaj milov'o



- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.04.2006.

Vuk samotnjak ...

Sjećate li se ovog lijepog filma ... radnja se dešava negdje u Lici ...


Opis filma: Dječak u planini nalazi velikog psa sličnog vuku i sprijateljuje se sa njim. Medjutim, seljaci vjeruju da se radi o opasnom vuku, samotnjaku, i da ga treba ubiti. Dejčak zbog toga strahuje za svog ljubimca. Krišom mu nosi hranu u planinu. Pas ga jednom čak spašava od vuka. Ali hajka počinje, jer seljaci vjeruju da je taj samotnjak poklao ovce u jednom toru...
Ovaj popularni film Obrada Gluščevića osvojio je Srebrnu arenu i Jelena na pulskom festivalu 1972. a iste godine osvojio je i nagrade na više medjunarodnih festivala: nagradu kinematografskih pisaca u Gijonu, prvu nagradu dječijeg žirija u Teheranu, nagradu španjolskog dječijeg centra Jovellanos '72, nagradu za najbolji igrani film u Damasku i nagradu Chauette u Briselu.

Režija: Obrad Gluščević

Uloge: Slavko Štimac, Željko Mataija, Ivan Štimac, Boro Ivanišević, Smiljan Čičić, Edo Peročević...


- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

A, sad ... dobri stari recepti ...


JANJETINA NA RAŽNJU


Za ovo vam ne mogu dati recept, ovo jednostavno MORATE PROBATI ...

- 08:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.04.2006.

Cicvara

150 g kukuruznog brasna
1,2 l mlijeka
100 g maslaca
600ml kiselog vrhnja
zlicica soli


U kipuce mlijeko dodajte polovinu maslaca, sol i
umjesajte kukuruzno brasno. Stalno mjesajuci
kuhajte oko 15 minuta. Drugu polovinu maslaca
umjesajte u gotovu cicvaru.
Posluzite sa kiselim mlijekom, kiselim vrhnjem
ili bijelom kavom.

- 08:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 19.04.2006.

Stiže i palenta na stol ...

Palenta

Sastojci:
50 dg kukuruznog brašna
2 l vode
5 dg maslaca
2 žlice ribanog parmezana

Opis:
Vodu posoliti, dodati maslac i staviti da prokuha. Kad voda provrije, postupno sipati kukuruzno brašno, stalno miješajući. Paziti da se ne stvaraju grudice. Palentu kuhati otprilike jedan sat, stalno miješajući.
Služiti uz mlijeko, kiselo mlijeko, basu, lički kupus ili grah. Dobar tek.

- 10:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.04.2006.

Basa



Stavi malo jogurta u litru, dvije mljeka i ostavi dok se ne ukiseli... Uzmi gazu oko 70x70 cm i zavezi krajeve, 2 i 2, naspi u gazu kiselo mljeko i objesi negdje iznad padele! Neka tako kapa surutka, otprilike dva dana, dok ne iskapa. Dodaj u taj sir skorupa ili zlicu vrhnja, malo posoli i evo base i bez krave! Surutku ne bacaj - popij pomalo - dobro ce ti doci ako imas problema sa jetricom. Basu i surutku cuvati u hladnom. Basa se posluzuje uz pole, prsut, slaninu, kapulu, cesnjak...

- 09:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Police i slanina

- dvadesetak krumpira srednje velicine
- slanina
- sol

Krumpire dobro operi pa prerezi po duzini na
polovice/ nemoj slucajno da ih gulis / vec ih
posoli i protrljaj jednu od drugu! Isjeci na sitno
slaninu i stavi po parce na svaku polovicu.
To sve prebaci u zagrijanu rernu na resetku i
peci 1 sat i 9 minuta na 230°C. Pole su gotove
kad je gornja kora tamno rumena.
Sluze se tople - obavezno uz basu, slaninu,
prsut, skripavac, kapulu, cesnjak...




- 08:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 04.04.2006.

LIČKI GRAH

30 dag graha
1 kg kiselog kupusa-ribanog
1 veća glavica luka
3-4 režnja češnjaka
5 dag slanine
list lovora
1 žličica crvene paprike
soli i papra
po želji suha rebra ili kobasice

Grah namočite dan ranije i pustite da nabubri. Odlijte vodu u kojoj se namakao, dolijta novu i stavite ga kuhati.
U međuvremanu nasjeckajte luk i popirjajte ga na ulju. Kad malo požuti dodajte crvenu papriku i na to kiseli kupus.
Promješajte i podlijte sa šalicom vode, dodajte lovorov list.
Neka se kupus polako dinsta.
Sitno iskockajte češnjak i slaninu pa ih još zajedno skroz usitnite i pridodajte ga kupusu.
Kada je grah skoro kuhan pridodajte ga kupusu i sve dobro izmješaje.
Stavite još u lonac suhog mesa ili kobasica i sve zajedno kuhajte na
laganoj vatri oko sat vremena.


- 17:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

UŠTIPCI

Izlupajte 4-5 jaja.
2 cijela i 2-3 žuma-
njka.Usipajte pola
vode, pola tople varenike,
nešto manje od litre


Razmutite germu u šalici, pustite da se digne
I ubacite u smjesu. Žičca šećera, žličica soli,
dodajte brašno da zagusti i užitkajte tijesto.
Stavite da se ukiseli (digne), zagrijte ulje ili
mast (na masti je bolji ukus). Sa žlico
uzimam tijesto i stavljam da se prži.
Ne treba previše ugrijati ulje ili mast jer uštipci
brzo potamne a iznutra ne budu bas pečeni..

- 17:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se