Gradnja obiteljske kuće u Zagrebu

nedjelja, 20.09.2015.

Skupljanje ponuda za gradnju

Prije nego što sam počela pisati, bacila sam oko na podfolder "ponude" u folderu "kuća". Bome nut

Prije prikupljanja ponuda smo pitali sve koje znamo za preporuku, sve koji su gradili, sve koji imaju susjede koji su gradili itd. Ako čitate blog od početka, vidjeli ste da mogu biti tvrdoglavo temeljita rofl. Elem, kontaktirali mi ni manje ni više nego 24 izvođača. Prikupili 10 ponuda.

Natezali se s izvođačima koji su tvrdili da je troškovnik predetaljan (većinom), da je premalo detaljan (nekolicina), da kakva je to skupa kuća, da kaj kompliciramo. Da je zidanje pregradnih zidova jeftinije od knaufa. Da je knauf jeftiniji od pregradnih zidova. Da je falcani lim na krovu preskup. Da košta isto kao i crijep. Da košta 3x više od crijepa. Da zakaj ne gradimo podrum. Da je bolje da ne gradimo podrum. Da PVC stolarija košta 3x manje od drvene. Da nam neće ispuniti troškovnik, ali silom hoće da se dogovorimo i da nam radi. Da već 3 dana ispunjava troškovnik i još nije na pola. Da nema veze što je 30% skuplji od svih. I tako u nedogled...

U procesu smo izmijenili nekoliko stvari:
- drastično smanjili kvadraturu drvene fasade (Trespa/Max Compat) jer nas je cijena ubijala. Hoćemo lijepo, ali, brate, ipak...
- izbacili aluminijski falcani limeni krov i ubacili Saturn crijep (skupljanje kišnice, aluminij čija je neškodljivost za zdravlje vrlo diskutabilna)
- ubacili grede od 20cm u krovište umjesto standardnih 14cm (izolacija)
- izbacili betonske podzide i ubacili gabione
- zamijenili statičara (zabušavao, nije isporučio projekt)
- vjerojatno je bilo još nečega ali se ne sjećam

Nakon prikupljanja ponuda, našli smo se s 3-4 izvođača i odveli ih na zemljište. Od tih izvođača 2 su nam bila uži izbor, no najviše nam je sjeo jedan. Na kraju je dao najpovoljniju ponudu, za njega smo imali najbolje preporuke, najviše nam je sjeo u razgovoru, ništa nije komplicirao i smišljao.

I eno ga, u trenu dok pišem, sagradio nam roh-bau, čekamo pokrivanje crijepom (upasuju boju limarije sa crijepom :-))), a za to vrijeme kopa podzide i garažu :-)!

Oznake: ponuda za gradnju kuće

- 22:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #