Gradnja obiteljske kuće u Zagrebu

srijeda, 01.07.2015.

Posebna geodetska podloga i međe

Prije izrade idejnog projekta arhitekti trebaju PGP. Geodet dolazi, radi izmjeru terena, osim međa, jako su bitne i slojnice terena (ako se dobro sjećam), pogotovo kosog poput našeg. To nas je koštalo oko 4000 kuna, a PGP se dobiva u nekoliko ovjerenih (fizičkih) primjeraka, te smo naknadno tražili i elektronski, jer današnji arhitekti na tome crtaju, je li tako :-)?

Tu je ispalo da je susjedovo betonirano dvorište oko pola metra u našem terenu, što nam je koma jer imamo mali teren (720m2), a ako se sjećate, mislili smo da ćemo se širiti po dvorištu od cca 2000m2- prije nego što smo vidjeli cijene tih kvadrata, that is. No, budemo se nekako dogovorili...

Oznake: PGP, posebna geodetska podloga, geodet, međe

- 20:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.06.2015.

Geodet, arhitekt, geomehanika i uvjeti gradnje

Sljedeći korak u gradnji kuće je traženje posebnih uvjeta za gradnju, službeno, u općini u kojoj se zemljište nalazi. To je potrebno arhitektu kako bi znao što i kako- velebnu trokatnicu ili skromni kućerak. Ili ništa, jer ste kupili premalo zemljište (zato je dobro po to ići i prije kupnje zemljišta, i pred samo crtanje kuće, ako je prošlo puno vremena). S posebnim uvjetima i prolaskom vremena u vezi smo imali jedno luuuudo iznenađenje, ali o tome u sljedećem postu.

U ovim uvjetima piše gdje, koliko, kako i slično. Naša parcela je koliko se sjećam u 2.2 zoni u Zagrebu- minimalna veličina parcele 800m2, postotak izgrađenosti 20%, obavezno 1 garažno mjesto, podrum, prizemlje, potkrovlje, i još puno natuknica je bilo na tom papiru.

Nakon toga kontakt s geodetom koji je napravio PGP - geodetsku podlogu. Ka-ching! 3500 kuna! Trebate ju elektronskom i papirnatom obliku, ovjerenu.

Korak dalje- arhitekti. Cijene se kreću od 10-20 EUR/m2, barem u Zagrebu, a to bi trebalo obuhvatiti idejni projekt, glavni projekt, projekt statike, izrada troškovnika. Projekti koji nisu potrebni za kuće do 400m2 su projekt strojarskih instalacija (grijanje), vodovod i kanalizacija, te struja. Nama su se neki izvođači čudili što to nemamo, ali valjda ljudi inače grade objekte veće od našeg. Ka-ching! 15000kuna arhitekti! Ka-ching! 3000kuna statičar!

Geomehaničko istraživanje tla- treba provjeriti u posebnim uvjetima za parcelu- na našima je pisalo da to trebamo napraviti (ili nam je možda referentica u općini to naručila?) i tako krenusmo tražiti ponude za bušenja. 1 sonda, 2 sonde, zagrebačke firme, okolica i šire, zatražila sam, koliko se sjećam jedno 7 ponuda. Svi su se hrabro držali oko 7 i po + PDV (potreba svih uključenih u gradnju kuće da ponude fizičkim osobama izjavljuju bez PDV-a mi još dan danas nije jasna), jedan heroj se iskristalizirao s 5 tisuća + PDV. Odbili smo, rekli smo da nećemo prejeftino.

:-)))) Zezam se! Uzeli čovjeka, naravno. Došao, izbušio, elaborirao napismeno. Mi zadovoljni. Već sam ga preporučivala, mogu opet ako me zatražite.

U sljedećem postu o luuudom iznenađenju i o prvom razgovoru s arhitektima- što, kako i gdje želimo!

Oznake: geodet, arhitekt, geomehanika, posebni uvjeti za gradnju, PGP, geodetska podloga

- 23:28 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se