Komentari

sjedokosi.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • stara teta

    sjajni prikazi, rijetko se pruža prilika imati ovakav uvoid u događaje koji su obilježili i našu kulturu i povijest, i to u ne tako davno doba, doba mladosti naših baka (barem moje, eto :) ).
    kad se već povijesnih detalja tiče, zanima me kad su službeno prestale postojati srednje učiteljske škole, tzv. Preparandije? taj naziv je bio uobičajen od početka stvaranja pedagoških kadrova za potrebe u ono vrijeme austrougarske prosvjete. nakon ranih 60-tih, koliko znam, ukinut je naziv preeparandije, i sve su to postale srednje pedagoške škole, a kasnije se išlo ili na pedagošku akademiju ili na filozofski.
    pitam zbog jednog blogera koji navodi da je u istovremeno pohađao preparandiju i školu za pomorske oficire, i to na različitim mjestima, pa me buni, koliko znam zadnja generacija preparandije bila je dubrovačka, negdje maturanti /65. godine, a čovjek je moja generacija, pa si mislim kad je to išao, a i studirao je skoro deset godina, pa onda navodi zanimanje koje ne postoji u obliku radnog mjesta, pa bih se htjela točno informirati, ti o preparandijama i općenito školstvu znaš puno.

    avatar

    18.02.2018. (20:13)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Otvaraš muzej?

    avatar

    18.02.2018. (20:37)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    Zagrebačka Učiteljska (preparandija je stari naziv) - Ja sam bio predzadnja generacija - diplomirao 1964. Poslije toga je još godinu dana trajala, a trajalo je školovanje 5 godina. Dalje je to bila pedagoška gimnazija u Medulićevoj ulici i školovanje jetrajalo je četiri godine
    Moja mama je završila preparandiju.
    Bloger kojeg sam i ja čitao nasmijao me baš.

    avatar

    18.02.2018. (22:28)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    Pa moglo bi se reći @More ljubavi

    avatar

    18.02.2018. (22:31)    -   -   -   -  

  • stara teta

    hvala na informacijama, popunile su mi se sumnje činjenicama. već pred dugo vremena rekao si da bi pisao povijesni roman s autobiografskim elementima. piši ovdje pa sve pretoči u knjigu.

    avatar

    19.02.2018. (08:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...