Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    Frajer je pozvao pojačanje, to si zaboravio, cijela ekipa pod punom ratnom spremom izašla je na teren hapsiti gospođu...

    Ma ništa, evo samo u Novoj godini svima želim da vas prebije policajac zbog prometnog prekršaja, ili da vam komunalni redar razbije nos jer ste bacili papir na cestu.

    I jedna digresija, molim da se izglasa zakon za kretene koji ne skupljaju govna za svojim psima kojime se isti osuđuju na smrt streljanjem ili vješanjem o drvo (isto na smrt). Ovo stvarno mislim ozbiljno.

    avatar

    22.12.2015. (16:44)    -   -   -   -  

  • Neverin

    a i zato što razne Sanadere, Horvatinčiće i Čobankoviće nitko nije šćepao za rukav ko ovu gospođu...

    avatar

    22.12.2015. (18:36)    -   -   -   -  

  • gec

    @DOBAR, LOŠ, ZAO

    ti pričaš o policajčevoj brutalnosti? osuđuješ ga, a u rečenici ispod bi vješao i streljao!! hmm

    avatar

    22.12.2015. (19:06)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    @gec
    hmmm, gdje sam to ja osudio policajca ?
    u jednoj rečenici prepoznaješ ironiju, a u rečenici ispod ti to promiče !!

    avatar

    23.12.2015. (11:19)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    gospođe je kriva, ali na žalost i postupanje je krivo.

    avatar

    23.12.2015. (17:41)    -   -   -   -  

  • alkion

    Sem da je odustao od daljnje potjere i insistiranja da se "gospođa" zaustavi (činjenica je da je prekršaj učinjen i da se bježi od legalnog predstavnika koji ima i mora poštivati dane mu ovlasti) voli bih da mi netko kaže kako i na koji je to, svima prihvatljiv način policajac trebao postupiti? Posebice me to zanima jer je očigledno da se i u komentarima i u članku ne razlikuju ovlasti policije i sudbene vlasti. Kazneni zakon propisuje kazne i način naplate istih od strane policajaca. Dotična gospođa je evidentno napravila prekršaj koji spada u ovlasti policajca. Pravilnik o ponašanju policije pri tim i takvim slučajevima precizno obvezuje policiju i točno daje upute o postupanju sve do tzv opravdane upotrebe sile pa i upotrebe oružja.
    Da karikiram priču do krajnjeg apsurda: kako bi se priča odvijala da se dotična gospođa okrenula, izvukla pištolj i upucala policajca?! Što je u današnje vrijeme, moram priznati, vrlo vjerojatan i skoro pa očekivani scenarij. Valjda bi se onda iščuđavali gdje mu je pamet bila i što prije nije upotrijebio silu na koju ga i pravilnik obavezuje...Ovako? Ma nema veće ljepote: "idiot" trenira strogoću nad jednom "nemoćnom staricom" bespotrebno je obarajući na pod, a to se onda komparira s Horvatinčićem i inim parajlijama. Zaboravlja se pritom da je policija korektno obavila svoj posao i kod Horvatinčića i kod inih parajlija (pa čak i u svojim redovima), a da sudstvo snosi odgovornost za njihovo neadekvatno kažnjavanje. Policija kao što nema pravo kažnjavanja (sem za kaznenim zakonom propisane prekršaje, a i to, ako prekršitelj odbije, ne može učiniti - spada u daljnju nadležnost sudbene vlasti) , tako i nema pravo oprosta učinjenih postupaka građana kojima krše zakone i njime propisanih normi (oprost također spada u ovlasti sudbene vlasti).
    Stvarno me zanima što je policajac trebao uraditi a da pritom i sam ne prekrši zakon i u najmanju ruku završi na disciplinskoj komisiji?

    avatar

    23.12.2015. (21:14)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    Alkione, trebao je napraviti upravo to što si rekao: pustiti je. I nije pero pogrešno uočilo indiciju. Policajac je, naime, tako se da zaključiti prema početku snimke, išao na zicera. Običnu građanku, sivu u svim aspektima, pa čak i godinama, išao je na zicera da bi što točno ostvario? Neki bonus, neku pohvalu? Znaš, da je snimao ovaj postupak jureći za nekom makinom ili nekim pijancem/narkićem za volanom (ima doista spektakularnih akcijskih snimki policije u SAD koja po autocesti ganja stvarno po život opasne sudionike u prometu) i uspješno završio akciju privođenjem takve osobe i primjenom iste vrste sile koju je primijenio na pješakinju za koju nije jasno je li, unatoč prekršaju, predstavljala objektivnu ugrozu za bilo čiji život u danoj situaciji ili ne, dala bih haj fajv. Ovo je slijepo poštivanje propisa bez ikakve u konkretnoj situaciji svrhe. A što se tiče analogije s primjerom što da se okrenula i izvukla pištolj, vjeruj mi, naša policija je tako dobro obaviještena o tome tko bi uza sebe mogao imati pištolj da im scenariji snimanja takvih pojedinaca u prometnim prekršajima uopće ne padaju na pamet za tako male novce i sklisku mogućnost nagazivanja na pogrešnu osobu. Predobro su informirani o tome. Predobro a da bi smjeli ne usuditi se takve jedinke snimati u počinjenju prometnih prekršaja, osim zbog preniskih plaća, što je dobra osnova za uvođenje scenarija kakav postoji u SAD-u, a to je svaki idiot s ganom u džepu, čemu se potiho nadaju upravo oni zbog kojih policija i ima tako niske plaće i zbog čega ova siva kršiteljica prometnog propisa završava gubicom pritisnutom o kamen i zavrnutom rukom. To ti je jednaka pravda kao kad škola uvede pravilo oblačenja za djecu, ali ne i za svoje djelatnike iz tzv. odgojnih razloga, nakaradna perverzna pravda i jednako tako nakaradno i perverzno insistiranje na njoj.

    avatar

    23.12.2015. (22:23)    -   -   -   -  

  • alkion

    samohranamajka : gdje je zapravo ta granica između pustiti je i završetka gubice pritisnute o pod? Zapravo tko određuje takvu granicu ukoliko treba postojati? Cijeli tvoj komentar mi je pomalo "anarhističan" (možda zvučim malo grubo). To što je možda čak i većina naše policije onakva kakvom je opisuješ niti u jednom momentu ne smije, ne može i ne treba biti opravdanje za ne postupanje po zakonu i propisanim pravilima. Dečko nije tu, a nije mu ni u opisu radnog mjesta da procjenjuje nečiju osobnost, materijalno stanje i osobne probleme već da postupa po nekakvim uređenim i propisanim normama i pravilima koja su za sve nas ista i isto primjenjiva. Njen slučaj spada u prekršaje i samim time nije bilo ugroze za nečiji (sem njen) život pa ti je i ta konstatacija promašaj. Također pravilnik pritom ne pravi razliku radi li se o narkomanu, kriminalcu, čovjeku koji to radi namjerno ili slučajno - to mora ustanoviti sudstvo.
    Napokon zašto bi dotična gospođa spadala u one kojima se prašta, a pijanac ili nadrogirani ne?
    I na kraju, čemu služi ta ista kamera koju je policajac nosio? Baš me zanima da je neki nadobudni novinar došao do snimke kako je policajac pušta nakon što je preko nekoliko puta bezuspješno pokušava zaustaviti? Razapinjali bi ga i punili naslovnice i Internet o nesposobnosti policije da čak i jednu "staricu" ne mogu legitimirati, kako li tek onda izlaze na kraj s većim kriminalom kad nisu u stanju riješiti najobičniji pješački prekršaj.
    Po mom osobnom mišljenju od buhe se napravilo slona. Malo smo izokrenuli cijelu priču iz onog bijednog senzacionalizma: nije vijest kad pas ujede čovjeka već zapravo obratno...
    I da se čisto ogradim: moj komentar je samo izazvan Pecetovim postom a cijela priča se više vezuje za članak na koji se i on referira.
    Svi se ovdje hvatamo više nekih morala čak i etičkih načela zaboravljajući da zakoni i propisi u sebi nose hladnoću i ujednačenu principijelnost koja je valjda zato i okrutna pa time i nesavršena...

    avatar

    23.12.2015. (23:27)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    Joj, alkione, čitateljstvo bi razapinjalo zato što uživa u svemu što misli da samo neopravdano trpi. Nije čitateljstvu do poštivanja propisa. Čitateljstvu je do kažnjavanja. Kako ti znaš da je bilo realne ugroze za njen život? Nikada nisi prešao na crveno pješačko kad automobila npr. ljeti nije bilo ni u dimnim signalima? Nikad, ali doista nikad te ni jedan mili/policajac nije pustio pa čak možda ni u gorem prekršaju? Ono, na neku spiku, foru?
    Mislim, govorim ti to zato što su me jednom doslovce pod sirenom ganjali jer je policajac tako mlako zamahnu kuhačom kroz poluotvoreni prozor na dijelu ceste na kojem sam shvatila da se želi ubaciti ispred mene zbog toga što je tramvajska, ni ne sluteći da me slijedi već 100 metara od prolaska s mojeg žutog na pomoćnoj strelici. I to baš mene od svih koji su još iza mene prošli? I onda su kad sam konačno stala jer sam skužila da baš mene ganja (pazi, rano jutro gužva u istom pravcu za poludit' i ja isto tako doslovce gmižem u koloni dobrih 10 minuta prije nego što su me zaskočili) iskočila sva četvorica iz auta prema meni da im dam osobnu i vozačku prijeteći se s pendrekom pred prozorom od auta? Znaš koja mi je bila automatska reakcija? Da ako se ne prestane derati da neću moći izvaditi vozačku i knjižicu vozila iz džepa na sjenilu koliko su mi se ruke tresle. Dobro oni znaju tko je laka žrtva i nema to nikakve, ali baš nikakve veze ni sa kakvim uređenim državama. To je instinkt jačega u uniformi, policijskoj, vojnoj, svećeničkoj, you name it, tako se kali čelik, naime. Mislim, ova ti je isto kao što nitko ne zna kako se formalno i neformalno obučavaju specijalci (prvo baci bombu u podrum pa onda pitaj tko je u podrumu), a mi se svi pravimo da to nije tako i puni smo razumijevanja. I ja se isto pitam čemu uopće služe te kamere i nije to nikakav senzacionalizam, nego realnost jer siva zona je postojala i postoji i postojat će dokle god postoji i čovjek.
    Što se tiče samog teksta, u njemu postoji samo jedan dio koji odgovara istini: obuka im je nikakva, ali ne možemo se nadati nečem boljem uopće kad je na snazi pravo jačega koje mase zdušno podupiru, kao što podupiru šamare i batine za djecu, dapače, povratak u škole, ali su im onda mrski 'islamisti' jer imaju ispovijed kao vrhunaravni legitimni oprost od vlastite nepromišljenosti. Ne, alkione, nisam ja ta koja zaziva anarhiju, nego mase željne tuđe krvi, kud se, vjerojatno ne htijući, smjestila i autorica teksta. Riba smrdi od glave...

    Ima još nešto bitno što se da iščitati iz anarhizma koji mi predbacuješ: nije njegovo da procjenjuje osobnost jer mu to nije u opisu radnog mjesta. E, vidiš, a tu je još jedan dio zbog čega mi se sve ovo gadi. Nije moje i baš me briga... Još jedna vječita mantra svih koji se dično vole isticati kao dobri i pošteni ljudi... Kad mi na kameru snimi osobu koja maloljetniku prodaje alkohol i stisne mu lice uza grubu fasadu, onda neka se javi. I to je isto, naime, prekršaj prema:
    " Zakon o prekršajima javnog reda i mira: člankom 19. navedenog Zakona kaznit će se osoba koja daje alkoholna pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16. godina, a člankom 20. istog Zakona kaznit će se osoba koja se na javnom mjestu odaje pijančevanju ili uživanju opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava novčanom kaznom od 200 do 800 kuna." (Sa stranica MUP-a). Jebeš ti takve zakone i legalističke puritance... Nadam se da je premijer razumio ovu moju zadnju rečenicu.

    avatar

    24.12.2015. (00:49)    -   -   -   -  

  • alkion

    Mamo: Jesam, naravno, ali mi nije ni u primislima da bih, ako me policajac radi toga zaustavlja, bježao ili se odupirao legitimiranju. Ne sjećam se, do duše da mi je ikada oproštena kazna koju sam dobio, ali to vjerujem ima veze s mojom osobnošću, karakterom i odgojem. I da se odmah razumijemo, da je gospođa stala i dozvolila legitimiranje te da je policajac nakon toga ne kažnjava, ne bi mi to nimalo smetalo. Očigledno i ti i ja pripovedamo istu priču koja je toliku buku podigla iz pukog senzacionalizma. Razlika je samo u toliko što ja osobno, tek samo na osnovu nekoliko puta pregledane snimke, ne smatram da je policajac prekoračio svoje ovlasti kao i da cijela priča ne zavređuje toliku halabuku, a ponajmanje opravdavam djetinjasto ministrovo ponašanje i opravdavanje plaćanjem kazne.
    Sva ova daljnja nabrajanja o obuci, primanjima i inim elementima koje nabrajaš ne bih komentirao jer bih samo nagađao ili napamet komentirao činjenice koje ipak ne poznajem u dovoljnoj mjeri.
    Jesu li nam zakoni dobri, primjenjuju li se adekvatno, pravovremeno, u dovoljnoj mjeri? Ne, ne i ne, ali to nije, ne može i ne smije biti primijenjeno pravilo ili razlog za osudu onoga tko ih primjenjuje ili to pokušava, pa makar to bilo i za naoko bezazlene prekršaje.

    avatar

    24.12.2015. (09:32)    -   -   -   -  

  • Emi Gablo

    po meni, zadatak svakog Čovjeka je konstantno pružanje otpora pokušajima sustava/aparata da ga proguta i ispljune - kroz šupak.
    ovom čovjeku (obučenom kao policajac) to nije pošlo za rukom.

    avatar

    24.12.2015. (13:16)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Nije svatko u stanju uvidjeti ili otkriti meritum stvari. Pa se onda vrluda u nesretnim pokušajima relativiziranja, koji su odiozum posebne vrste.
    http://mariano-aureliano.blog.hr/2015/12/1631990627/rosa-parks-66.2. html

    avatar

    24.12.2015. (13:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...