Komentari

starateta.blog.hr

Dodaj komentar (25)

Marketing


  • stara teta

    oprosti, nissa, ovaj put je podsvijest prebacila normu, uopće nisam imala na umu tvoju situaciju. a, očito me ona i potakla da zastanem na ovoj davnoj bilješci i da je, i dalje uopće ne razmišljajući o tebi, stavim taj post na blog. oprosti. ovaj sam put netaktična i sebična. bilo mi je očito potrebno da se toga prisjetim. oprosti.

    avatar

    17.10.2015. (20:21)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    Kad sanjam bijelu boju, umre netko koga osobno poznam ili netko od nekog koga osobno poznam!!!
    Bijele snove, kako sam ih nazvala, sanjam od 17.2.1992.

    Bila sam taj dan pod strašnim stresom sanjala sam bijeli san tu noć i 2 dana nakon toga, 19.2.1992., mi je tata izgorio u požaru u kući, umro je teškom brzom i nasilnom smrti...
    U toj kući se više nije moglo stanovati... Uredila sam je nekako i prodala i preselila sa mamom u Gajnice...
    Kad sanjam neki san kroz koji se proteže bijela boja i probudim se pa se sjetim da sam sanjala nešto bijele boje, nisam uznemirena. Samo čekam. Ništa se u meni ne događa - samo čekam.
    Kad mi dođe vijest o nečijoj smrti, tad prorade emocije žalosti.
    Ne mogu na to utjecati, to me ne smeta, za divno čudo, jedino mi je tužan taj trenutak saznanja o identitetu osobe, koja je opet otišla svojim putem.
    Moja duša uopće ne želi sanjati bijele snove, ali na to ne mogu utjecati, naravno, jer na snove ne možemo utjecati svjesno... nesvjesno možemo, ali ja još to ne znam...i od tad je tako... i mamin i tatin odlazak su pratili bijeli snovi...i tako to traje do danas...
    I svačiji odlazak u Nebo (nekog koga osobno poznam ili netko od nekog koga osobno poznam) predviđaju moji bijeli snovi.
    O ovome sam pisala i na portalu Magicus, a i ovdje na blogu…

    Moji BIJELI SNOVI su prestali 15.7.2014., ali i dalje dobivam neke znakovite poruke kroz snove…

    avatar

    17.10.2015. (20:30)    -   -   -   -  

  • stara teta

    zanimljivo je to sa snovima, potpuno individualno, svatko kao da ima samo sebi svojstven kod u slikama i vlastitu simboliku, nema tu sanjarice da protumači, samo dobar psiholog može izvući bitne konce i posložiti sliku.

    trebalo mi je neko vrijeme , da shvatim najprije samu sebe, a onda da oslupnem što mi tijelo i um govore. nije lako, nikad nisi siguran kako protumačiti. obično je prekasno, konačnost dobiva igru. no vidiš da se zapravo na taj način intuitivno pripremaš za ono što te čeka.

    avatar

    17.10.2015. (20:37)    -   -   -   -  

  • annaboni

    Imala sam viziju tvog vuka u poetsom dijelu: nizala si slike koje sam prebacila u mataforu i bje mi do kraja jasno, da tvoj san uopće nije daleko od živog života i da na žalost, utijelovljeni vukovi su tu, na dohvat ruke i da ih imamo u okruženju makar ih krstimo nekim ljudskijim imenom, oni postoje.

    avatar

    17.10.2015. (20:46)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Velika je kazna unaprijed znati što će se dogoditi, jer tijek događaja je neumoljiv i nepromjenjiv, iako optimisti kažu drugačije

    avatar

    17.10.2015. (20:49)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    hvala što si podijelila san i emocije sa nama....slažem se sa tobom da svatko od nas ima svoj kod i svoje tumačenje snova, a posložiti konce i sliku možemo jedino mi sami radom na sebi....treba se prije toga sprijateljiti sa vukom straha u nama i prihvatiti sebe i svoju sjenku, a to je često teško i bolno...

    avatar

    17.10.2015. (20:49)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    ''snovi su neotvorena Božja pisma" - lijepa rečenica, ali reflektirala bih se na ovo što je @Anabony llijepo i vrlo jasno napisala:

    ''...da tvoj san uopće nije daleko od živog života i da na žalost, utijelovljeni vukovi su tu, na dohvat ruke i da ih imamo u okruženju makar ih krstimo nekim ljudskijim imenom, oni postoje.''

    ... u okruženju imamo žive, koji su puno opasniji od nekih budućih snova ili događaja, koji se navješćuju kroz snove...

    snovi nas unaprijed nekako upozoravaju, ili na žive ljude iz naše okoline ili na neke događaje... je li to pogled u budućnost preko tankog zida stvarnosti, kroz zrcalo paralelnosti na Onu stranu ili je to nešto što još nije objašnjeno, ne bavim se time... znam samo, da mi moji snovi donose poruke

    avatar

    17.10.2015. (21:04)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @anna, nisam obožavatelj jungovštine, no kao da oživotvorenje vuka u svakomu izaziva iskonsku jezu, i uči ga samokontroli, kao da dok sanjamo prebacujemo notorne događaje i svježa sjećanja, iskustva i stavove u vlastite idiome, uglavnom slikovne, i tako ih nastavljamo obrađivati jer nam se valjda, i ne misleći na to, čine važnima, i to sve odrade naše nakupine neurona i zamršena mreža vlakanaca koja javljaju nekim udaljenim centrima u nekim vijugama i brdašcima unutar tijela.

    @manikircajg, nije takva kazna, naprotiv, prihvatiti činjenciu da snovima spoznaješ neke događaje koje očekuješ ili ih se bojiš, čini mi se da na taj način ukroćujemo vlastiti nemir, kao što je to lijepo rekla

    @pinkli, treba se sprijateljiti s vlastitim strahovima da nas ne poklope kao ogromni valovi, i da nas ne utope i ne udave... neki dožive životne istine vrlo rano, nespremni na toliku bol, no, ako prežive, a da ne osjete mržnju i bijes, odrastu u mudre ljude. nekima valjda treba duži trening. a neki ostaju na razini povremene zainteresiranosti igračkama. ne igrom!! nego običnim igračkama kojih se zasite, pa traže nove. otimaju ih drugima. i misle da imaju na to pravo. pravo jačega? pametnijega? oh, opet sam zabrazdila u razmišljanju. gnothi seauton. pisalo je nad ulazom u pitijinu špilju u delfima.

    avatar

    17.10.2015. (21:09)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    ''My spirit has ways of seeing that my eyes cannot comprehend. ''
    - Philippe Benichou

    avatar

    17.10.2015. (21:11)    -   -   -   -  

  • stara teta

    sjajna misao! hvala :)

    avatar

    17.10.2015. (21:21)    -   -   -   -  

  • jelen

    Znaš kak su rekli drevni Finci:
    Među ljudima budi čovjek, među psima budi vuk

    avatar

    17.10.2015. (21:38)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @jelenko, onda bi to podrazumijevalo ili vođu čopora, ili sljedbenika. možda je stari fritz bil u pravu: "u sredini krda užasno smrdi, ali je i najtoplije", ha, ha.

    inače, vukovi su jako druželjubiva bića, odani obitelji, brižni i požrtvovni. vrlo komunikativni, ali i oprezni. ne poznajemo ih, u prirodi oni imaju više prava nego mi, to je njihov dom. mi smo otišli od tog doma, napustili ga bezosjećajno. i izgubili i senzibilitet za prirodu i smisao za zajedništvo.

    avatar

    17.10.2015. (21:45)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    nekad davno, gledala sam film o jednom vuku "Lobo", nikad nisam zaboravila taj film...
    vukovi su predivna bića... pisala sam već o svom susjedu iz Trnja, Pavlu Balenoviću, koji je imao vuka, donio ga je sa Velebita kao malo štene, odgojio ga i dao mu za družicu njemačku ovčarku...
    kasnije su otišli na Velebit i nabavio mu je Liku, pravu vučicu pa kad su tamo provodili tjedne, Pavle je snimio i film o tome

    Pavle i vuk Lik ovo je trailer

    Pavle Balenović “U sedlu kroz Velebit”

    Paul Balenovich – Wolfman from Croatia

    avatar

    17.10.2015. (22:06)    -   -   -   -  

  • jelen

    Pa ne znam što bi podrazumijevalo, ja sam to shvatio da kad si u dostojnom društvu onda vrijede određene norme i konvencije, a kad si među "psima" onda nisi dužan spram njih obdržavati nikakve obzire, kao što niti vuk ne bi puno držao do uzusa koji vrijede među psima, ili bi ih sebi podredio ili napustio ili poginuo pokušavajući jedno od toga.

    Inače od vuka su nastali ljudi, to jest od vuka i košute, tako su rekli Mongoli.

    avatar

    17.10.2015. (23:08)    -   -   -   -  

  • exRegina

    Mislim da si najbolji odgovor ustvari sama dala u zadnjem pasusu, i to je ono što bi trebalo da se primjeni u životu, naći najbolji mogući način "nahraniti" sebe hrabrošću.
    Ja sam odavno "odlučila" da ne vjerujem u snove, ni lijepe ni ružne, čisto da zaštitim sebe od tih strahova da se ostvare i da to upravlja mojim životom.

    avatar

    17.10.2015. (23:28)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @R-ex, ne vjerovati u snove u onom metafizičkom, mapranormalnom smislu, nego osluškujući što nam govori naše vlastito tijelo. strah od ostvareenja neke vradžbine pretpostavlja samo praznovjernost, glupavost i neznanje. uzrok: strah od nepoznatog i strah od poznatog, a očekivanog. dozvoliti da takve sanje upravljaju raspoloženjem i životom, hmmm, ne znam priliči li ikomu tko nešto zna o sebi samomu i ljudima.

    @s-o-s, hvala na zanimljivim linkovima :)

    @jelenko, sad ja ne shvaćam što to znači "biti u dostojnom društvu", ha, ha. u svakom društvu vrijede neke konvencije, a neki si daju za pravo da ih formaliziraju do krajnosti i igraju se suca "kažnjavajući" svakoga ko se ne vlada po njima. ko da su ih baš sami zmislili, ha, ha. ako si među psima (tko kaže da su to niža bića, kao i svinjice, taj se gadno vara), ponašaš se kao pas da bi opstao, ako si to u stanju, ako si lukav i ako želiš u takvom društvu ostati. ono s vukom, čini se najbliže istini, ovdje vuk kao najprirodnije biće (točnije, boće koje je zadržalo najviše prirodnih navada i nije uvjetovano trenutnim okolnostima), čini upravo ono što mu nalaže genetika i osobne sposobnosti: bijeg, napad ili prilagođavanje.
    a ovo o mongolima, to je spominjao i Homeric u svojoj sjajnoj knjizi "mongolski vuk". preporučam pročitati. inače već duže vrijeme tražim neku zgodnu knjigicu o sibirskim i monglolskim predajama, posebno o šamanizmu. ono što sam čitala je šturo i suhoparno.

    avatar

    18.10.2015. (00:27)    -   -   -   -  

  • jelen

    Dostojno je valjda društvo ljudi s kojima si na nekom zajedničkom putu (nekamo). Ali mislim da tome nije nužno neko racionalno objašnjenje nego da mirne duše definiciju "dostojnog druištva" možemo ostaviti u domeni onoga što treba osjetiti.
    A sad koje je biće više ili niže, da li je pas niže biće (u odnosu na koje drugo) u to ne ulazim, referirao sam se samo na kontekst finske narodne poslovice.

    Po pitanju mongolskog šamanizma to svakako moram promisliti trijeznije glave pa ti javim naknadno ako mi padne na pamet neko interesanto štivo :-))

    avatar

    18.10.2015. (00:41)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    ja zadnja vremena ne sanjam ništa....jako slabo spavam, malo me i zdravlje zeza:))

    avatar

    18.10.2015. (01:39)    -   -   -   -  

  • sewen

    Show must go on!

    avatar

    18.10.2015. (10:46)    -   -   -   -  

  • stara teta

    jesen je,@bluesky, vrijeme koje nas priprema za zimsko mirovanje. pa slušajmo svoje tijelo.

    a što @sewank kaže, sve ionako ide dalje, s nama ili bez nas..

    @jelenko, aludirala sam na ono biblijsko isticanje čovjeka kao predodređenog da "vlada" svim živim stvorenjima na zemmlji. ta mi je misao potpuno strana, mi smo paraziti gori od svake najezde skakavaca ili termita. i nemammo ništa više pravo biti na toj zemlji od nekog vrapca ili mahovine.

    avatar

    18.10.2015. (15:13)    -   -   -   -  

  • DOMENICO

    teto ja ću te samo zagrlit :-*

    avatar

    18.10.2015. (17:32)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Snovi, naša podsvijest, želje, nadanja, strahovi...
    Ne možeš sanjati nešto što nije u tebi, željeno ili doživljeno...
    Ne vjerujem u tumačenja sna, ali vjerujem u noćne more zbog onog što se može dogoditi ili se dogodilo...

    avatar

    18.10.2015. (17:44)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @domi, evo tebi jedan veeeeliki zagrl ! i kiss-kiss-kisssss (obrati pažnju na video, ha, ha) ! :)

    @medekica, čini se da je tako, ono što nemaš već u sebi, na neki način viđeno, akceptirano, ne možeš doživljavati. s druge strane, kažu da nam je genetika dala već ustaljene obrasce za prepoznavanje i percepciju, pa i obradu, misaonu ili emocionalnu svega toga što imamo u glavi. jedino se ne bih složila djelomično s ovim zadnjim: obično "protumačimo" san onako kako ga osobno doživljavamo ako poznajemo sebe i povezujemo sve to sa stvarnim ili potencijalnim događajima. koje očekujemo, bojimo ih se, strepimo, znamo da dolaze, votever. i ne mora to uvijek bitiuo bliku noćnih mora, nego naprosto kao informativan san. kad već dojde do noćne more, eh, onda znači da je problem poprimio već goleme razmjere.

    avatar

    18.10.2015. (18:21)    -   -   -   -  

  • Mirče

    Pozdrav uz miris moje ljubice!

    avatar

    19.10.2015. (17:45)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    Hvalaaa na odgovoru...nije jesen kriva kod mene ali pustimo to...one slike so snimke od četvrtka...inače je tamo jakooo ljepo...Kišni Pozdrav Tebi!!!

    avatar

    19.10.2015. (17:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...