Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • jelen

    Nadam se da niste danas na Vesak radili ceremoniju "oslobađanja zatočenih životinja." Preporuka je širom buddhističkog svijeta da se takva praksa više ne održava jer životinje koje su uzgojene u zatočeništvu u divljini najčešće ne opstanu dugo.

    avatar

    14.05.2014. (19:55)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ...nismo :)...

    avatar

    14.05.2014. (20:14)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    mene uvjek fasciniraju promišljanja i mišljenja ljudi koji misle da bi trebalo živjet ovako ili onako, al uvjek ću se vraćat na život koji živimo, trenutno i sada, i ljude koji nas okružuju...ma vjerovali u Buddhu, Isusa Krista i ne znam kaj se sve ne štuje, jeli mi meso, plodove neke ili ti bili na kruhu i vodi...no zavirimo sami u sebe i zapitajmo se koliko smo spremni nekom patniku do sebe obrisati suzu s lica? dat mu utjehu i zagrlit ga? osobno znam da su svi bježali od moje tuge jer su se očito poistovjećivali s njom i zaboljelo ih je, sve dok zaista nije dio njih zašto bi se bavili utjehom...

    avatar

    14.05.2014. (20:25)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Svetost ne znači bezgrešnost.... nego čudo, čaroliju, taj čarobni red koji nas okružuje. Život je nešto što ne biramo sami..... on nam je darovan. Od koga? Nemam pojma... i nije mi važno kako se zove darovatelj.... ali osjećam zahvalnost zbog tog dara, osjećam poštovanje prema tom daru.
    Taj dar možemo potratiti, a možemo ga proživjeti s poštovanjem... ispunjeni spoznajom da smo privilegirani što smo taj dar dobili. To je moje viđenje svetosti života....

    avatar

    15.05.2014. (07:47)    -   -   -   -  

  • Lou Salome

    Život je precijenjen.

    avatar

    15.05.2014. (09:34)    -   -   -   -  

  • minus40kg

    Čovjeku je moguće percipirati tek manji dio svega onoga što ga okružuje. Sva naša osjetila su prilično limitirana. Zbog nemogućnosti prihvaćanja svih informacija kojima smo izloženi, filtriranje je nužnost. Takvi kakvi već jesu podaci se u našem mozgu procesuiraju, i to na više razina. Stvaraju se razne nevezane misli, ali i sintetički zaključci. Cijeli proces je nevjerojatno složen, a opet izrazito nesavršen. Čovjek nema izbora nego vjerovati u masu stvari, jer ne postoje mehanizmi kojima bi došao do čiste istine, pa čak i do onih malih naoko pojedinačnih, a kamoli neke cjelovite. Riječi kojima komuniciramo su dio sustava u kojem svaki pojam ima svoje podrazumijevano značenje, u ovisnosti o kontekstu i odnose prema svemu drugome. Razlika u osobnim mentalnim sposobnostima, iskustvu i educiranosti, te tradiciji i utjecaju okruženja, dovodi do tumačenja koje često više ovise o poziciji i paradigmi interpretatora i trenutku u kojem se razmatraju nego o faktima na koje se referencira, ako se uopće i radi o činjenicama, jer čovjek je sklon ono u što vjeruje proglasiti činjenicom, tj. znanjem, neovisno što se bezbroj puta pokazalo da ipak nije bilo baš tako kako se mislilo da je. Nije zanemariva ni sposobnost da se uvjerimo u ono što nam je na već neki način prihvatljivo kao takvo, ili da smo bar mi sami u okvirima koji su našem egu prihvatljivi. To ne isključuje i zlo, jer samo po sebi, ono nije neka apsolutna vrijednost nego više dogovoreni model koji poglavito nameće najutjecajnija grupacija u određenom društvu. Htio sam samo reći da je logično da nam sve isto u konačnici vrlo često izgleda različito. Prilagodba okruženju i stvaranje povoljnijeg okruženja, tj. selekcija i evolucija, osnovni su životni principi koji su ugrađeni u kod svega što postoji. To je život. Istina, frekvencija njegove prisutnosti nije uvijek i kod svega i svih ista, ali i to je valjda dio ljepote sveobuhvatne savršenosti. Ljubav je nešto u što ovaj puta neću ulaziti, jer trebalo bi još puno više od ovoga što sam već do sada nadrobio. Zaključno, ma kako mi vjerovali da smo značajni i vješti, gledano kao pojedinci ili u raznim grupama, život u cjelini ipak nećemo zeznuti, ni na kojoj razini, jer zapravo ne živimo mi njega, nego on nas ;)

    avatar

    15.05.2014. (09:44)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ...zahvaljujem svima na posjeti i komentarima :)...

    avatar

    16.05.2014. (13:50)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Zaboravila sam pohvaliti glazbeni prilog. Bravo! :)

    avatar

    16.05.2014. (17:34)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Po mome shvaćanju, svetost života ne može se doživjeti kroz misao. Misao uvijek ima beskonačne argumentacije za ovo ili ono, od kojih su barem 99% čista lukavština kako bi se stvar navela na moj mlin. Svetost života doživljava se u "stanju" Jedne Svijesti: tada ne ubijaš drugog, jer taj drugi si ti (iako ne na način mitološko-doslovnog shvaćanja pojmova). I tada nećeš dramiti oko komarca na svom ramenu: naravno da ćeš opaliti po njemu. I naravno da ćeš biti vegetarijanac, jer je to prirodni slijed zbivanja u umu koji je istinski nenasilan. Jedna Svijest jedino je ispravno mjerilo svih stvari, ali ono nije racionalno, nije objašnjivo običajnom logikom. Čovječanstvo koje živi Jednu Svijest ne može se opisati mentalnim predodžbama, jer se ono ne svodi niti na zatupljenu kolektivnu svijest, niti na razvijenu individualnost: obje krajnosti tek su dječji vrtić Razvoja koje stremi prema Jednoj Svijesti.

    avatar

    16.05.2014. (23:14)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @Mariano
    ...eto vidiš, ovo što si kazao je tvoje shvaćanje, odnosno misao, znači 99% čista lukavština ;)...

    avatar

    17.05.2014. (16:52)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Obzirom da sam ljevičar, kod mene je to ipak samo 98% čista lukavština. :)

    avatar

    17.05.2014. (18:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...