Komentari

smirjam.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • gospa moja

    Hvala na brizi, ja sam tako tako bez volje za pisanje , nemogu ovdje sve napisati što me muči, ali biti će bolje, proći će me izdraćt ću, puno pozdrava od mene i BTB.

    avatar

    01.03.2013. (18:06)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    ovo me malo plaši....:


    PRAZNA STOLICA
    Prazna stolica ili sedisvakancija (od lat. sede vacante), izraz kojim se, prema kanonskom pravu Rimokatoličke Crkve, označava vrijeme dok je upražnjena papinska ili biskupska stolica (katedra).
    Biskupska stolica postaje prazna smrću dijecezanskog biskupa, odreknućem koje prihvati papa, premještanjem ili oduzećem priopćenim biskupu.

    U biskupijama gdje postoji biskup koadjutor, on odmah postaje biskup nakon što stolica postane prazna.
    U biskupijama gdje postoje pomoćni biskup, vlast upravljanja biskupijom nakon što stolica postane prazna ima pomoćni biskup, sve do postavljanja dijecezanskog upravitelja, a kad ih je više, onaj koji je stariji po promaknuću.
    Ako pak nema pomoćnog biskupa, biskupijom upravlja zbor savjetnika, osim ako Sveta Stolica ne odredi drugačije. U roku od 8 dana od primitka obavijest da je biskupska stolica prazna zbor savjetnika treba izabrati dijecezanskog upravitelja (administratora).
    Za dijecezanskog upravitelja može se valjano odrediti samo svećenik koji je navršio 35 godina života i koji nije već izabran, imenovan ili predložen za istu praznu stolicu.
    Ako dijecezanski upravitelj zbog bilo kojeg razloga ne bude zakonito izabran u propisano vrijeme, vlast da odredi dijecezanskog upravitelja pripada metropolitu; ako je pak prazna sama metropolitanska Crkva ili metropolitanska zajedno sa sufraganskom, sufraganskom biskupu najstarijem po promaknuću. Služba dijecezanskog upravitelja prestaje kad novi biskup preuzme biskupiju u posjed.

    Sedisvakancija Svete Stolice

    Grb Svete Stolice tijekom sede vacante
    Izraz "prazna stolica" (sede vacante) također se odnosi i Svetu Stolicu koja postaje prazna nakon smrti pape ili njegovog odreknuća, a praznu stolicu predstavlja katedra u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, katedralnoj crkvi biskupa Rima. U tom razdoblju Svetom Stolicom upravlja Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima.
    izvor: wikipedia

    avatar

    02.03.2013. (19:27)    -   -   -   -  

  • smotani

    lijepp oproštaj s dragim Papom.... iako neobična odluka, poštujem je ... baš kako i on to želi... i da, hvala mu... hvala mu za sve.....

    BTB!!!

    topli ti pozdrav draga Mirjam ...

    avatar

    03.03.2013. (14:50)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ gospa moja, shadow-of-soul, smotani,
    ... ne znam, ali ne prihvaća komentare u cijelosti ...
    Piše "Molimo unesite komentar.
    Za slanje komentara potrebno je upisati željenu poruku."

    Pokušat ću kasnije ... :-))

    BVB !!!
    Lijep pozdrav ...

    avatar

    03.03.2013. (18:38)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ smotani,
    dragi Kiki, već sada mogu reći da će meni, a vjerujem i svom hrvatskom narodu, i svijetu, ovaj Papa, sada Papa u miru, ostati u divnom sjećanju; da mu za mnogo što možemo biti zahvalni, zaista od srca zahvaljivati. Bogu zahvaljivati za njega! A moglo se i vidjeti koliki narod ga je ispratio i koliki narod osjeća istinsku zahvalu, osjeća koliki je on Božji dar Crkvi ... Redovito sam čitala njegove kateheze srijedom i nedjeljom i napajala se onim što nam je poručivao. Njegove su kateheze bile pune pitanja kojima je propitkivajući sebe svakome od nas ponaosob stavljao na srce ...
    ......... pitanje koje traži, zahtjeva i naš osobni odgovor ...
    ............- onima koji žele, koji razmišljaju i silazeći ........
    .........u dubine svojega bića trude se doprijeti do biti .....
    Mislim da je ovih dana puno toga rečeno o njemu, o tom jednostavnome, skromnome starcu, a po mome mišljenju, i mišljenju mnogih, čovjeku duboke molitve, molitve srca: i povukao se u molitvu =
    ............. mons. Želimir Puljić: Povukao se u molitvu............

    ... kojom želi svim srcem, svim snagama i sposobnostima ...
    ... misleći time na duhovne snage, poduprijeti cijelu Crkvu, ...
    a onima koji vjeruju u moć molitve, to nije mala potpora .....

    BTB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    03.03.2013. (18:41)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ smotani,
    ... evo, pokušam pustiti i nastavak - skraćeni ... : ))) ..:
    Mislim da nam je puno toga pokazao ovim svojim činom, a na nama ostaje da se u nj zadubimo i iščitajemo poruku iz te njegove slobodne odluke..., čista i otvorena srca upravo onako kako ju je on i donio. I stoga, duboko poštivam njegovu odluku koja nije bila laka, a koju je donio slobodno ... i što je najvažnije, ispitujući se pred Bogom te čvrsto vjerujem da otud MIR koji se mogao na njemu vidjeti, ...: povukao se je s mirom u srcu u vjeri da radi za dobro Crkve ...
    Ostaje nama na proučavanje
    dosadašnjih i budućih njegovih djela ... :)
    Hvala mu! - zaista od srca, za sve ..........

    BTB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    03.03.2013. (20:18)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ smotani,
    .................................................................. ...................
    ...... i tako dio po dio, prođe - nadam se ......
    ............. možda je malo nepovezano, .............
    ... jer tehnika nije dozvolila prenijeti u cijelosti ...
    ali, mislim da je glavnina komentara sada tu :-))
    /nije čudo što ne puštaju ove povremene posjetitelje
    ...................... :-))))))))))))))))))))))))))) .................../

    ... Dobro je, ...
    ... i bit će dobro ...
    ...... :-)))))) ......

    BTB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    03.03.2013. (21:36)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    draga Mirjam, puno sam gledala filmova na temu religije, egzorcizma, paranormalnog itd., čitam novine... i neke čudne manifestacije se događaju u svijetu, kao slučajno ili je to znakovito?

    avatar

    04.03.2013. (16:41)    -   -   -   -  

  • mamaposebnogdjeteta

    Na kratko sam provirila... pročitala. Neka bude volja Božja. Lijep ti pozdrav od srca ostavljam.

    avatar

    05.03.2013. (09:01)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ shadow-of-soul.
    ... Draga, nema raloga za strah, ...
    ... evo ... pročitaj kako će se dalje odvijati ...
    Mali vodič kroz konklave -
    Od Sede vacante do Habemus papam!
    U četvrtak, 28. veljače u 20 sati za Katoličku Crkvu nastalo je stanje poznato pod nazivom Sede Vacante, prazna stolica tj. vrijeme od papine smrti ili odreknuća do izbora novoga pape. Nakon što je Sveta Stolica upražnjena, kardinal Komornik dužan je zapečatiti papine privatne prostorije i službeno obavijestiti kardinala Generalnog Vikara Vatikanskog Grada koji tu vijest treba posebnim dokumentom objaviti rimskom puku. Pošto se utvrdi da je Sveta Stolica prazna, sve službe Rimske kurije prestaju, osim službe kardinala Komornika, a Kardinalski zbor ima vlast koju mu predviđa pravo s time da papinska primatska vlast ne prelazi na Kardinalski zbor, nego miruje.
    Saziv konklava
    Kardinali se povlače u konklave kako bi izabrali novoga Vrhovnoga svećenika. Samo kardinali koji nisu napunili 80 godina mogu birati novoga Prvosvećenika, a broj kardinala izbornika ne smije biti veći od 120. O tome razmišlja sam papa za vrijeme svog života dok postavlja i imenuje kardinale. Kardinali koji imaju preko 80 godina imaju duhovnu ulogu i sudjeluju samo u preliminarnim fazama izbora. U ovim konklavama bit će 115 kardinala izbornika. Konklave saziva Dekan Kardinalskog zbora. Njegovom pozivu snagom svete poslušnosti dužni su pokorno se odazvati svi kardinali izbornici, osim ako su spriječeni bolešću ili kakvom velikom zaprekom. Konklave se održavaju u Sikstinskoj kapeli koja je nazvana po papi Sikstu IV. po čijem nalogu je izgrađena.
    Dom Svete Marte i Sikstinska kapela
    Mjesto u kojem su kardinali smješteni za vrijeme konklava je dom sv. Marte. Odlukom Ivana Pavla II. dom sv. Marte je postao dio kompleksa u kojem se odvijaju konklave. Od oko 1400. godine kardinali su odsjedali u sobama koje su vodile prema Sikstinskoj kapeli, privremenim apartmanima kojima je često nedostajala kupaonica. Novi smještaj u domu sv. Marte koji je predviđen za sve izbornike, sastoji se od radne sobe, spavaće sobe, kapelice i kupaonice. Do ulaska u dom sv. Marte apartmani koji su kardinalima dodijeljeni izvlačenjem zapečaćeni su. Konklave se održavaju u Sikstinskoj kapeli, a nazivaju se tako jer su kardinali zaključani (cum clave) u prostor u kojima se održavaju kako bi izbjegli bilo kakav oblik kontakta s vanjskim svijetom. Od samog početka izbora sve do javnog objavljivanja novoizabranog pape, kardinali izbornici moraju se suzdržati od izmjene pisama, telefoniranja i bilo kojeg drugog načina uspostavljanja veze s osobama izvan konklava. Mjesto izbora Rimskog prvosvećenika je Sikstinska kapela, a prebivalište kardinala izbornika je dom sv. Marte. Jedna od druge udaljena su jedan kilometar, a kardinali se prevoze autobusom ili hodaju (po vlastitom izboru). Kardinali ulaze u Sikstinsku kapelu u svečanoj procesiji. Odmah pošto su svi koji nemaju pravo glasa napustili kapelu, kardinal Dekan zaključava vrata kapele iznutra. Kapelu izvana čuva Švicarska garda.
    Unutar Sikstinske kapele
    Osim kardinala izbornika u konklave se pozivaju još neke osobe radi potrebe izbornika ili radi službi povezanih s izborom. U konklave ulaze: tajnik Kardinalskog zbora, ravnatelj Papinskih bogoslužnih slavlja, dvojica ceremonijara, dvojica redovnika članova papinske sakristije i klerik pomoćnik kardinala Dekana. Sve osobe koje ulaze u konklave obavezne su na strogo čuvanje tajne o svemu što su na bilo koji način od bilo koga saznale o izboru ili davanju glasova kod izbora. Prije početka provođenja izbora dužni su položiti prisegu o čuvanju tajne. Prisega se polaže polaganjem ruke na evanđelje riječima: „Tako mi Bog pomogao i ova sveta evanđelja koja svojom rukom dotičem“.
    Početak konklava
    Dan kada započinju konklave, u prije dogovoreni prijepodnevni sat, kardinali izbornici se okupljaju u bazilici sv. Petra u Vatikanu kako bi sudjelovali na svečanom euharistijskom slavlju za dobro biranje pape. Obrede ulaska u konklave predvodi kardinal Dekan, a započinje ga predodređenom uvodnom molitvom. U ophodu se pjevaju litanije svih svetih i kreću prema Sikstinskoj kapeli. Kada sudionici ophoda ispjevaju litanije do kraja, kardinal Dekan, koji za to vrijeme stoji za oltarom u Sikstinskoj kapeli, započinje pjevati himan „O, dođi, Stvorče, Duše Sveti“. Nakon što ispjevaju himan, kardinal Dekan moli završnu molitvu koja je obredom predviđena. Nakon obreda kardinali izbornici trebaju položiti prisegu u nazočnosti onih koji su sudjelovali u svečanom ophodu. Nakon što svi kardinali izbornici polože prisegu, ravnatelj Papinskih bogoslužnih slavlja zapovijeda: „Extra omnes“, što znači da svi koji ne pripadaju konklavama odmah moraju napustiti Sikstinsku kapelu. ...
    ... molimo, ... molitvom poduprimo izbor;
    molimo Duha Svetog za izbor novoga Pape

    BTB !!!
    Lijep pozdrav ...

    avatar

    05.03.2013. (21:16)    -   -   -   -  

  • mirjam

    .......................................................................... ...............
    ... molimo, ... molitvom poduprimo izbor; ...
    molimo Duha Svetog za izbor novoga Pape ...

    ....................................................................... .....................
    ...
    Proces glasovanja
    Kao jedini zakoniti oblik zbora rimskog Prvosvećenika određuje se izbor tajnim glasovanjem u kojemu svaki kardinal izbornik osobno daje svoj glas.
    Izborna radnja sastoji se od tri temeljna dijela: 1) predglasovanje; 2) tajno glasovanje; 3) radnje poslije glasovanja. U procesu predglasovanja pripremaju se i podjeljuju glasovnice koje moraju biti pravokutnog oblika. U gornjem dijelu glasovnice ispisane su riječi „Eligo in summum pontificem“ (Biram kao/za Vrhovnog svećenika...), a na donjem dijelu predviđeno je mjesto za kandidata. Ispred oltara Sikstinske kapele postoji stol za kojim sjede brojitelji glasova. Pomoću ždrijeba određuju se trojica brojitelja glasova, trojica provjeritelja glasova i trojica bolesničara (u slučaju ako je neki kardinal bolestan i leži u domu sv. Marte, ide se k njemu po glas).
    Nakon što su svi kardinali izbornici ispisali ime kandidata na glasovnicu i presavili je na pola, donose svoju glasovnicu jedan po jedan prema redu prvenstva do oltara na način da je drže u uzdignutoj ruci kako bi je svi vidjeli. Uz oltar stoje brojitelji glasova, a na oltaru se nalazi urna prekrivena pliticom. Kada dođe do oltara, na glas izgovara propisani obrazac prisege da je svoj glas dao onome koga Božjom providnošću smatra da treba biti izabran. Zatim polaže svoju glasovnicu u urnu. Nakon toga pristupa se brojenju glasovnica kako bi se utvrdilo podudara li se broj glasovnica s brojem kardinala izbornika. Zatim slijedi prebrojavanje glasova.
    Vijenac glasovanja
    Nakon što se pročita i zapiše ime s glasovnice, iglom se probuši glasovnicu na mjestu gdje je napisana riječ Eligo te se tako naniže na konac kako bi se sigurnije sačuvalo. Tako se učini sa svim glasovnicama te se na kraju sveže čvor s jedne i s druge strane. To se zove vijenac glasovanja koji se odlaže u praznu urnu i stavlja se na jednu stranu stola.
    Nakon svakog izbornog kruga, glasovnice se nižu na konac i pale u peći postavljenoj posebno za tu prigodu u Sikstinskoj kapeli. Ako iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele izađe crni dim, papa još nije izabran, a bijeli dim signalizira izbor novoga pape. Kako bi iz dimnjaka izašao bijeli dim, s glasovnicama se pali i posebna tvar.
    Izbor novog pape
    Novi papa je izabran kada jedan kandidat prikupi dvije trećine glasova kardinala izbornika. Kardinal Dekan ili prvi od kardinala po redu i dobi, u ime čitavoga zbora i izbornika traži pristanak izabranika ovim riječima: „Prihvaćaš li svoj kanonski izbor za vrhovnog svećenika?“ Nakon što je prihvatio izbor, ponovno pita izabranika: „Koje ime želiš uzeti?“ Ako nije postignuta dvotrećinska većina, pristupa se novom glasovanju. Nakon 34. kruga biranja konklave se nastavljaju glasovanjem za dvojicu kardinala koji su u posljednjem izbornom krugu primili najviše glasova. Oni više ne mogu glasovati.
    Habemus papam!
    Nakon što je izabran, novi Vrhovni svećenik odlazi u tzv. „sobu suza“ gdje prvi puta oblači papinsku odjeću. Papinski krojač za tu prigodu mora pripremiti papinsku odjeću u tri različite veličine. Nakon oblačenja kardinali iskazuju poštovanje novome papi. Kardinal protođakon izlazi na glavni balkon bazilike Svetoga Petra i pred okupljenima izgovara rečenicu: „Obznanjujem vam veliku radost! Imamo papu!“ („Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam!“), izgovarajući ime i prezime izabranog kardinala, a nakon njega i njegovo papinsko ime. Novi papa u procesiji prilazi tom istom balkonu i nakon kratkog govora daje svoj prvi blagoslov „Urbi et orbi“.
    /Autor: vlč. Ivica Budinšćak/Valentina Gusić/Elizabeta Mikulić/

    ... molimo, ... ; ...
    molimo Duha Svetog
    ... za novoga Papu !!! ...


    BVB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    05.03.2013. (21:40)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    draga moja Mirjam, hvala ti na pojašnjenju...

    avatar

    08.03.2013. (18:25)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ shadow-of-soul,
    draga Shadow, evo počelo je ... i dok iščekujemo
    tko će biti novi Kristov namjesnik na zemlji, evo i
    predivna molitva za novoga papu - da Duh Sveti
    ... otvori srca kardinala kako u svome izboru ...
    ........ ne bi naišli ni na kakvu prepreku............:

    MOLITVA ZA IZBOR NOVOGA PAPE

    Gospodine Isuse Kriste,
    Dobri Pastiru naših duša,
    svrni svoj pogled na kardinale tvoje Crkve,
    i kao nekad, na obalama Galilejskog mora,
    potraži među njima Petra naših dana.
    Otvori njihova srca svome Svetom Duhu
    da tvoje izabranje ne naiđe
    ni na kakvu zapreku.
    Podaj snage onome kome si namijenio
    Ribarev prsten
    da bez straha pruži svoju ruku
    tvojoj Zaručnici – Crkvi;
    da kormilo njezine lađe
    usmjeri pučinom našega vremena
    prema vječnosti tvoga Kraljevstva.
    Neka ga prati zagovor blaženoga Ivana Pavla II.
    i svih svetih papa u povijesti tvoje Crkve.
    Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.


    BTB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    13.03.2013. (18:10)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ mamaposebnogdjeteta ,
    ..................... Hvala draga Majko ! ... od srca, hvala .........
    .......... za sve, ... što sa mirom prihvaćaš volju Božju, ........
    ........... što svoj život i živote svojih najmilijih stavljaš ........
    .................... u Njegove ruke, u pouzdanju, .....................
    ... u vjerničkoj sigurnosti da naš Otac želi za svoju djecu
    ... samo dobro, ... sve dobro, najbolje za svoje Ljubljene;
    ... u dubokoj vjeri da On, naš Gospodin ravna životima, ...
    On svima nama želi radostan i ispunjen život, najbolje zna
    kako s Križom biti radostan i u vjeri hrabro s Njim ići naprijed.
    ...... Hvala ti što si Njegova vjerna i dosljedna učenica, .........
    ....... i koja svojim životom svjedoči ono što ispovijeda ........
    .................................................................. ......................
    ...... I dok sam ovo čitala ... - povodom izbora pape Franje -
    sjetila sam se što si ti napisala ... i osjetila želju da ti zahvalim:
    U izjavi za Hrvatski katolički radio, kardinal Bozanić rekao je da je novi Papa nakon izbora bio uzbuđen i potresen. "Za njega je to poseban čin, kad se treba podvrći volji Božjoj i prihvatiti ono što Bog od njega očekuje. To se osjetilo u njegovim znakovima koje je dao i u riječima, ali osjetili smo i jednu veliku vjerničku sigurnost koju nosi osoba pape", istaknuo je Kardinal. Rekao je da je novi papa u osobnom kontaktu veoma blizak, veoma jednostavan i pozoran na sugovornika.
    .......... neobično je što sve Gospodin u povijesti čini, ...........
    ... u svemu nas sve pretječe i divnim djelima iznenađuje, ...
    što je dokazao i ovim izborom ovoga divnoga, jednostavnog,
    ... tihog i skromnog čovjeka, Pape koji je uzeo ime Franjo, ...
    meni toliko dragim i sigurno znakovitim za njegov pontifikat, ...
    ..................... ali i za čitavu Crkvu ovih vremena ...................
    - veseli me/nas i upućuje, tiho nekim divnim strunama dopire,
    ...... nekim nevidljivim putevima dira dubine srdaca i vodi: ......
    ............. Njegovoj volji biti poslušan i u svemu je tražiti ............
    ........ je jedini ispravan put koji dovodi do sreće, do Života .....
    ..........................moleći ........ jer, ...........................................
    ............ U molitvi je svatko od nas i dovoljno malen ............
    ............................ da klekne pred Boga .................................
    ..... koji ga onda i uzdiže nad sve veličine ovoga svijeta .....

    ..................................................................... ...........................

    ................ vjerujem da je sve dobro prošlo ..........
    ........... da je Marko dobro i da će biti i bolje .........
    ... molimo Gospodina, vjerujmo Božjoj Providnosti
    ...... sa velikim pouzdanjem i čvrstom nadom, .....
    ................. Bit će, bit će Dobro !!!!!!!!!!! ................

    ... u molitvi za vas, sa vama ...

    BVB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    14.03.2013. (20:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...