Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (107)

Marketing


  • missillusion

    Uimeocaisina..samo ću to ovaj put reći...ili možda Bog nam svima pomogao. S ovakvim utjecajima, trebat će nam sva moguća pomoć.

    avatar

    23.04.2009. (00:05)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    E, stari, daj molim te ko Boga, reci tom Andri da opetuje onu spomenutu osmogodisnju skolu. Vidi se s Marsa da je odmarkirao podosta toga - nema zaista pojma o pojmu. A ako opet bude imao problema sa gradivom sexualnog, nek mu malo pomognu od njega manje infantilni đaci. A i sa ogromnim deficitima u praksi, jer to ne moze sakrit da hoce, bi bilo vrijeme da se ozbiljno pozabavi. Da ne govorimo o onim znanstvenim, u koje se petlja, bez da zna i abecedu sexualnosti.

    Ako ti ovakav tekst smatras sjajnim i jos se cudis kako ga nitko nece objavit, zabrinut sam za tebe. Tako sto se (mislim na tekst) ovdje gdje sam zove absoluter Schwachsinn! Nema teorije da bi to neka ugledni list pustio u objavu. Osim mozda u rubrici humora ... ;))

    I daj ga, molim te, pitaj kakve su to "mikroskopske stjenke" kroz koje prolazi virus, a zrak nece ... Jel on to zamijenio kondome s čarapom? Il' mu ih izgrizli moljci? :)))))))))

    avatar

    23.04.2009. (03:08)    -   -   -   -  

  • geomir

    "Religija nikome ne ulazi ni u kuću ni na parcelu jer nije agresor!
    Evanđelje je ponuda - ako nećeš, ne moraš."

    Zar je ovo don Andrina parcela za oranje?

    avatar

    23.04.2009. (07:39)    -   -   -   -  

  • angelo

    Pitaj njega @geo, on ti je bliže nego ja (možeš se i kamenom dobacit do njega) - župnik je u Supetru!

    avatar

    23.04.2009. (08:23)    -   -   -   -  

  • pero126

    jadni don Andro, stvarno nista ne razumije niti zna....

    no to ga ne sprecava da popuje, umjesto da se barem malo obrazuje, da nesto nauci da barem nesto elementarno zna o onom o cemu prica

    boze i takvi veselnici bi htjeli biti moralna vertikala, da nije tragicno bilo bi smjesno
    jadna deca u skoli koju takvi djelitelji ljubavi&znanja poducavaju

    avatar

    23.04.2009. (08:40)    -   -   -   -  

  • Kant

    "kraljevstvo moćnika", "kraljevstvo virusa", "kraljevstvo svećenika" ,monopolisti, lobisti.......zbunjujuće, baš sam sretan jer sam mali i nemoram dalje od KRALJEVSTVA BOŽIJEGA:

    avatar

    23.04.2009. (09:06)    -   -   -   -  

  • Prangija

    Licemjeri!

    Svećenici su blagosiljali kalašnjikove i tenkove, istovremeno objašnjavajući djeci da je kontracepcija uperena protiv najvećeg Božjeg poklona – života.

    avatar

    23.04.2009. (09:31)    -   -   -   -  

  • Prangija

    Ukratko, hrvatska djeca znaju isto što su znala i ranije: da žena koja spava s dva muškarca mora piti dvije kontracepcijske pilule. I još štošta – recimo, da masturbacija izaziva rak grla maternice. Ili da virus HIV-a prodire kroz prezervativ. Da seks s više od dva partnera uzrokuje teške bolesti genitalija. Da bludnici žive deset godina kraće od čednih. Da je neplodnost kazna za promiskuitet kojom dragi Bog čuva ljudski rod od nasljednih bolesti. Da djeca začeta umjetnom oplodnjom sanjanju ljude u bijelom. Da je cijeli svemir heteroseksualan. Da je homoseksualnost teška bolest izlječiva u dvije trećine slučajeva. Da je masturbacija otuđenje i okretanje čovjeka prema sebi.

    U kratkim crtama, taj se ambiciozni edukacijski projekt svodi na to da je sve što djeca moraju znati o seksu – ništa. Ne računajući, jasno, privatne satove i repeticije iz seksualnog odgoja što ih drže neki svećenici.

    avatar

    23.04.2009. (09:33)    -   -   -   -  

  • Prangija

    Četrdeset posto muževa čini nasilje nad ženama, a česti je uzrok što ih žene muče u krevetu”, tvrdi jedan od najvećih seksoloških autoriteta, fra Vatroslav Frkin, koji već godinama radi s mladim parovima i kao bračni savjetnik. „Da bi mladić bio siguran da će njegova djevojka u braku biti normalna žena, ona mu preda mnom ili nasamo mora obećati da će mu se u braku često, radosno i spontano darivati. Da bi žena u braku vezala muža uz sebe, treba mu se često i radosno darivati.”

    To je otprilike suština katoličke edukacije o sigurnom seksu: suzdržavanje do braka, a onda je gotovo siguran svakodnevni seks. Barem muškarcu.

    avatar

    23.04.2009. (09:37)    -   -   -   -  

  • romantales

    Nema tabu tema, ha? No, da ne ispada da započinjem polemiku, pokušat ću ti objasniti zašto je Papina izjava dočekana na nož. Kao prvo, ovaj svećenik kojeg citiraš kao brine se za djecu ... idealno bi bilo da se djeca ne upuštaju u spolne odnose jer za njih jednostavno nemaju ni tjelesnu niti emocionalnu zrelost, ali kako po statistikama to čine sve ranije, onda je jedino moguće upozoriti ih na posljedice te aktivnosti, dakle MORAJU se zaštititi, ne samo od neželjenie trudnoće već i od spolno prenosivih bolesti.
    Mogu razumjeti da Papa kaže kako nije rješenje u kondomima već u moralnom ponašanju, spolonosti sa osjećajem odgovornosti prema partneru, prema eventualnom potomstvu ... ali izjava je izrečena na kontinentu koji umire u epidemiji AIDS-a, gdje bolesni muškarci vjeruju da će se izlječiti budu li spolno općili sa djevicom!!!! gdje je većina žena zaraženo ne radi svog promiskuiteta već radi nevjere svojih muževa, gdje djeca ostaju siročad jer im roditelji umiru, a i sami su možda već rođenjem inficirani jer su rođeni u primitivnim uvjetima bez medicinske pomoći.
    Bilo bi lijepo da živimo u idealnom svijetu, moralnih i odgovornih ljudi, ali tome nije tako. Djecu odgajaju i nekatolici i nevjernici, jednako kao i vjernici, pa ne vidim razloga zašto nekome može smetati informiranje o prezervativima - to je informacija za sve, ne samo za katolike.
    Razumijem da crkva ima svoje doktrine u koje se uopće ne želim petljati, ali ako je prezervativ pored apstinencije jedina moguća preventiva (kada već skupo liječenje ne želimo trošiti na tamo neke Afrikance, ne? - ironija, ako ju netko ne iščitava), onda bi i crkva trebala o tome povesti računa i reći kako je moralno ponašanje najpoželjnije, ali kako ljudi na žalost griješe onda trebaju učiniti sve da ne prenose dalje zarazu. Kada je već Papa odlučio izreći svoju na temu AIDSa i prezervativa, mogao je izreći i koju protiv infibulacije ženske djece, praksi koja je vrlo prisutna u pojasu ekvatorijalne Afrike, ali to recimo ne smatra velikim problemom?

    PS. reci kolegi da za nedostatak ženskog zadovoljstva nije kriv "taj izolator na muškom spolovilu" i "taj gumeni nametak" nije nikakvo "poniženje za samu ženu, koja - po prirodi stvari - ne može podnijeti 'strano tijelo' i uz to doživjeti pravu i potpunu ugodu"...ali, ne mogu vam pretjerano zamjeriti, ipak vas dvojica o ženskoj ugodi nemate pojma ... ili hoćete reći da ipak ...?

    "Uz to kondom postaje smrtonosna kesa za životvorne spermije..." bez ljutnje, ali ovo će me danas cijeli dan tjerati na smijeh ... životvorni spermiji ... ha-ha ... koji muški šovinist, ni riječi o životvornim ovulima

    avatar

    23.04.2009. (09:47)    -   -   -   -  

  • angelo

    Zar ne znaš @prangija za bitnu razliku: oružje su blagosiljali neki sveštenici, a mi smo blagoslivljali naše branitelje s molitvom Bogu da se živi kući vrate.
    Dakle, dobro veli don Andro, valja skinuti kondom s mozga!

    avatar

    23.04.2009. (09:51)    -   -   -   -  

  • svinjce

    pa ne vidim kako kondomi mogu biti problem u Hrvatskoj Done - naime, tu je ogromna većina katolika (88, 90, 92% Done?) koji ih ne koriste, zar ne?
    ili pastva ne sluša?

    avatar

    23.04.2009. (10:05)    -   -   -   -  

  • Prangija

    Da, istina tako je onda jedna djevojka pitala katoličkog seksologa fra Vatroslava Frkina kako da mladić ili djevojka nađu sebi odgovarajućeg životnog partnera za siguran seks.

    Ništa lakše, reklo bi se, osobito u doba komunikacijske revolucije, mobitela, Interneta i agresivnog seksualnog marketinga. Krivo, naravno, kaže fra Vatroslav Frkin: „Kako bi pronašli sebi odgovarajućeg životnog partnera, mladima preporučujem da svakodnevno za tu nakanu mole krunicu za poginule branitelje”.

    Hvaljen Isus i Marija – pisat će sutra neka nesretna djevojka rasplamsalih hormona – javljam vam se jer imam problem i treba mi savjet. Imam dečka s kojim uredno upražnjavam seksualne odnose, redovno posjećujem nedjeljne mise i svakodnevno molim krunicu za poginule branitelje. Nedavno sam, međutim, upoznala zgodnog mladića koji me snažno seksualno privlači. Zanima me moram li zbog toga moliti dvije krunice za poginule branitelje?

    Uz dodatak da rečenica "Uz to kondom postaje smrtonosna kesa za životvorne spermije..." ulazi u anale ljudske gluposti, kao i cijeli tekst uostalom.
    Kako bi se reklo u dalmaciji "Učiš ćaću kako se dica prave" - tako isto o ženskoj nasladi iliti o nedostatak ženskog zadovoljstva sa autoritetom pišu oni koji o istoj znaju koliko ja na primjer atomskoj fizici.

    avatar

    23.04.2009. (10:05)    -   -   -   -  

  • MIKI1958

    @angelo naka si objavio don Andrin tekst i ako se ja osobno samo u nekim djelovima slažem sa njim, u mnogo čemu ne.
    Danas kada je djeci dostupna informacija ( i dobra i loša) brže nego ikada , a boleština i nemorala svih vrsta ima više nego ikada,djecu (mlade) treba educirati, učiti stalno i stalno i nikada se ne umoriti od razgovora sa njima. Ne treba ih plašiti, ne treba im pričati neistine jer kada nas uhvate u laži okrenuti će se drugim izvorima informacija, ne uvijek dobronamjernim. Treba ih učiti da su muškarac i žena=čovjek. Da nema slobode bez odgovornosti, pa tako niti seksualne slobode. Pokušati ih usmjeriti ka pravom razmišljanju o tjelesnoj ljubavi, a ne kao da je to potrošna roba. Danas više nego ikada svi moramo biti maksimalno iskreni i strpljivi sa našom mladosti jer oni odrastanjem ipak prepoznaju prave vrijednosti.

    avatar

    23.04.2009. (10:16)    -   -   -   -  

  • Archangelus

    "Nikakova etika, nikakove škole, nikakove organizacije, zvale se one, kako mu drago, ne mogu naknaditi nauka Božjeg. Što više, sve je ovo kadro, ako ne bude svećenika, činiti čovjeka još gorim divljakom nego li su oni u prašumama, kao što nam svjedoče događaji naših dana u raznim dijelovima Europe. Svećeničke službe ne mogu nadomjestiti ni puške ni topovi, nije je kadra nadomjestiti nikakova policija, jer su sve to faktori koji samo djeluju izvana na rastrovanost prilika. Svećenik pak ide na izvor zala, on silazi u nutrinu čovjekovu, i kad tamo uspostavi red, vanjski red onda dolazi sam od sebe.

    Iz otga slijedi, da je najveća kazna za narod, ako mu Bog uskrati svećenike. Velika su nesreća za narod loši svećenici, ali oni, koji tako često napadaju čast svećenika, morali bi imati pred očima onaj događaj iz evanđelja, kada su farizeji Kristu doveli ženu preljubnicu da je osudi,a on im je dovinkuo: "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju!" I dok je on pisao na zemlji grijehe njihove, izlazili su jedan za drugim, počevši od poglavara. Kad bi Bog razotkrio duše onih, koji napadaju svećenike, pokazala bi se sva odurna njihova golotinja, da bi u crnu zemlju od srama propali. Pa zar nema ni u jednom drugom staležu loših članova nego samo kod klera? Kad bi se sastavila statistika zločina po staležima, onda bi, bez sumnje, najmanji broj zločinstava otpao na svećenike. Oni koji bez razloga udaraju na svećenstvo, obični su farizeji i pobijeljeli grobovi. I svećenik kao čovjek može sagriješiti, jer je Bog iz mudrih razloga postavio za svećenike ljude, a ne anđele...

    Ludo je naziranje koje u kleru ne vidi drugo nego produkt ljudske pohlepe za vlašću. Ta čujemo svaki dan, kako se nabacuju s tako zvanim klerikalizmom, to jest da svećenstvo želi prigrabiti vlast u svijet...Zar možda svećenici drže u rukama tešku industriju, bankarstvo, željeznice, javna poduzeća, vojsku, trgovinu ili možda sve vlade svijeta u njihovim rukama? Kler i hijerarhija Katoličke crkve zahtjevaju poslušnost prema Riječi Božjoj, koja im je povjerena. I moraju zahtijevati tu poslušnost, ako neće da budu kukavički plaćenici. A njihovo poslanstvo je puno žrtve, nesebično služenje Bogu i narodu..."


    Alojzije Stepinac, Propovijedi poruke, govori 1934-1940, str. 364-365

    avatar

    23.04.2009. (10:20)    -   -   -   -  

  • Ajgor

    I mene je oduševio ovaj tekst - fantastično se nadovezao na jučerašnju raspravu o znanstvenom i teološkom pristupu.
    Znanstvenik bi o kondomu postavljao pitanja i tražio odgovore, dok je teolog dao odgovor ("kondom je zlo") i sada postavlja pitanja, tj. argumentira unaprijed zadanu tezu. I pri tome su dopuštena sva sredstva: neistine, izokrenuta logika, gluposti (da oprosti don Andro) temeljene valjda na neiskustvu i naravno, kako bi izgledalo ozbiljnije sve se malo začini pozivanjem na znanstvene autoritete (ali ozbiljnost tog autoriteta postaje jasnija kada se vidi da je izdavač "Kršanska sadašnjost").
    O ovome tekstu bi se mogla napraviti opširna analiza, ali evo samo nekih naglasaka:
    U uvodu se nabrajajući kontradiktornosti suvremenog svijeta radi pojačavanja dojma s jedne strane spominju homoseksualci (za informaciju don Andru - i lezbijstvo je homoseksualnost pa ga ne treba posebno spominjati, a pedofilija je spolni poriv prema djeci, ali tako je valjda Andro pisao radi pojačavanja dojma, da ima više nabrajanja).
    Neistina: nitko ne traži ozakonjenje homoseksualnosti. Osim u nekim islamskim teokratskim državama i nekima s kojima se valjda ne bismo željeli uspoređivati, homoseksualnost nije kažnjivo djelo te ga niti ne treba ozakonjivati. Homoseksualci traže neka prava koja nemaju veze sa samom "nastranošću" već sa životom u zajednici, ali to je posebna priča. Dok naprotiv, pedofilija jest kažnjivo djelo u svim državama našeg civilizacijskog kruga (osim opet u nekima izvan njega s kojima se valjda ne bismo željeli uspoređivati - mislim na one gdje se djevojčice prodaju i udaju s deset godina, što za neke vjerojatno nije tako grozno ponižavajuće kao fuj bljak gumica).
    Izvrnuta logika: Kroz kondom mogu proći virusi HIV-a, što implicira da je on beskoristan kao zaštitno sredstvo. Zaboravili smo spomenuti statistike, postotke, vjerojatnosti, ali s obzirom da matematika i statistika vjerojatno nisu primarne na teologiji, možemo uzeti drugu usporedbu: na jakom pljusku kroz kišobran mogu prodrijeti kapljice vode što znači da je on beskoristan.
    Da oprostiš, jedna od budalaština: Taj gumeni nametak poniženje je za samu ženu, koja - po prirodi stvari - ne može podnijeti 'strano tijelo' i uz to doživjeti pravu i potpunu ugodu... No comment.

    avatar

    23.04.2009. (10:42)    -   -   -   -  

  • modriodsjaj

    Činjenica je da djeca sve ranije ulaze u spolne odnose i da ih treba o svemu educirati i zaštiti ali što kažete na zadnju rečenicu u ovom članku???

    http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2009/04/22/0498006.html?p os=n3

    Ja sam u stanju šoka...a vi???

    avatar

    23.04.2009. (10:48)    -   -   -   -  

  • pero126

    @Archangelus

    prijatelju - ali zasto si to svoje ubacio osim ako ne zelis pokazati da veze sa vezom nemas ?
    ili je to neka dubooooka teoloska ironija ?

    avatar

    23.04.2009. (10:57)    -   -   -   -  

  • angelo

    Nema veze s vezom @diksi samo onaj tko ne vidi svima vidljivu vezu!
    Hvala @archangelus, hvala!
    A tko nije u šoku @modri - samo oni koje nikad ništa ne šokira, potpuno oguglali na razliku između dobra i zla! Diktatura moralnog relativizma - rekao bi B16.
    Dobro zapažanje @romantales, s tvojega aspekta, ali i općenito - glede edukacije mladih. Ipak, tamo gdje nema zabrana, djeca uče da je sve dopušteno!
    A glede tvoga PS-a: Ne mora se sve (tjelesno) iskusiti da bi čovjek o tome mogao meritorno govoriti - pa valjda postoje i tuđa iskustva. Ako mi ti nešto ozbiljno kažeš, ja to mogu širiti dalje kao utemeljenu istinu. (A glede primjedbe na kraju: nisam čuo da postoji kondom/vrećica za "životvorne ovule" - ako ne postoji, ne trebaš mi predbacivati što ga nisam spomenuo, jer spirala, pilula itd. djeluju drukčije...). Hvala na razumijevanju!
    Potpuno podržavam @ullus islamski odnos prema (ne)moralu! Zato što su "konzervativni" i "tradicionalni" oni polako osvajaju svijet, a kvazikršćanski narodi oduševljeno jure prema groblju izumrlih populacija. Što tko želi to će mu se dati - kaže Biblija.

    avatar

    23.04.2009. (12:02)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    @modri odsjaj

    Evo jos nesto za sok:

    Pitanje Glas Dalmacije: Nije li needuciranost mladih ipak veći problem od kondoma, koji, dokazano, najbolje štiti od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, česte kod tinejdžerki?

    Odgovor Andro Ursic: U Africi je normalno da se ljudi razmnožavaju sa 12 godina.

    Ne, nema dalje, to je cijeli odgovor na to pitanje.

    I sad posalji ovakvima svoje dijete u crkvu ili na vjeronauk ...

    avatar

    23.04.2009. (12:51)    -   -   -   -  

  • Ajgor

    Islamski odnos prema (ne)moralu" - Angelo, sudim da govoriš o homoseksualizmu s obzirom da sam jedino to spomenuo u takvoj vezi. Dakle,
    kriminalizacija homoseksualnosti ne znači i iskorjenjvanje homoseksualnosti. (kao što i kriminalizacija abortusa ne znači iskrjenjivanje aborutusa). Ne znam niti za jedan zabilježen slučaj da je netko na nagovor ili radi gay pridea postao homoseksualac (isto kao što ne znam niti jedan slučaj nekoga čiji su "tip" plavuše, a da su mu na nagovor "tip" postale brinete, ili nekoga tko voli "punašnije", a da su mu na nagovor postale privlačne mršavice). Također ne vjerujem da je radi zakonske zabrane netko prestao biti homoseksualac.
    Drugo, drago mi je da iz "tipkovnice :-)" svećenika konačno mogu čuti tvrdnju koju i ja zastupam, da smo mi (Hrvati) kvazikršćanski narod. Prema demografskim podacima upravo smo mi ti koji hrlimo prema izumiranju, a hvalimo se postotkom od 90% kršćana. Osim ovog teorijskog pristupa, bilo bi mi drago kada bi ti Angelo te teze zastupao i prema HBK i promovirao ih kao polazište za ukidanje financijskih obveza države prema Svetoj Stolici (već sam jednom spomenuo da se čuveni "ugovori" pozivaju na brojnost). Evo, kažu ovi studenti koji prosvjeduju da bi 300 milijuna kuna iz proračuna bilo dovoljno za tzv. "besplatno" školovanje. Kad bi se stvari svele na pravu (realnu) mjeru, 400 milijuna koje su u 2008. dobile vjerske zajednice, bilo bi dovoljno za sve.
    I na kraju, s obzirom da si bez ikakvih ograda podržao islamske "konzervatice", znači li to da podržavaš i ovo:
    "Osmogodišnja djevojčica iz Jemena obratila se sudu za pomoć, tražeći razvod od tridesetogodišnjaka s kojim je prisilno stupila u brak, prenose jemenski mediji. ... ... Brakovi s maloljetnicama u Jemenu su česti, a ne postoji zakon koji bi određivao donju starosnu granicu za stupanje u brak. "

    avatar

    23.04.2009. (13:08)    -   -   -   -  

  • gocat : enjoy life everyday

    znas kaj done, da moja firma dobi 400 milijuna kuna od drzave svake godine i ne podlijeze porezima, i ja bi pisao o papi i uzdizao sve njegove izjave, cak iako bi znao da je ono sto on radi cista obmana i laz, korijen manipulacije i izvor zla. znaci pravio bi se da sam vas a izjedao bi vas iznutra.

    avatar

    23.04.2009. (13:31)    -   -   -   -  

  • gocat : enjoy life everyday

    jos jedan, ono sto mi je drago je to kad vidim da internet populacija shvaca crkvu i njene katolicke prijevare i obmane. zato mi je uvijek bilo cudno zasto crkva radi promociju i na internetu. stvar je u tome da su korisnici interneta mnogo educiranije i informiranije osobe, koje ne puse gluposti koje vi motate. cilj crkve bi trebao i dalje biti usmjeren na sve druge aktivnosti, osim interneta, jer tko ne koristi internet dovoljno je glup da vjeruje kako mu katolicizam, crkva, papa zeli dobro, a to je vase trziste.

    avatar

    23.04.2009. (13:46)    -   -   -   -  

  • lolina

    Što je alternativa ? suzdržavanje od -ljubavi-sexa do braka iako znamo da se danas granica ženidbe i udaje odgađa do kasnih dvadesetih zbog školovanja , posla , egzistencije , stanovanja ...hmm. najlakše je pljuvati po prezervativima , to bi znala i moja baba , ali ne bi znala kako nekome od do 19 , 25 ili 27 godina pomoći da izdrži "čistoću " pod prirodnim nagonima .najlakše je popovati ili kako se izrazio naš premijer "tuđim xxxxxx mlatiti po glogu
    ;))

    avatar

    23.04.2009. (14:08)    -   -   -   -  

  • Archangelus

    @xddx
    a cuj ne mozemo svi imati veze sa svime...eto nasao sam jos jedan dio koji zaboravih postat...isto toliko zanimljiv...isto toliko aktualan nakon 70 godina...

    "Bolna je također stvar, da čujemo sa mnogih strana, kako se našem pastoralnom kleru prave neprilike od strane nesavjesnih elemenata, koji misle, da je najglavniji rad blatiti i klevetati svećenika. Ali neka taj mukotrpni kler ima na pameti, da je bio napadan i njihov učitelj, Isus Krist,a nije učenik nad učiteljem. Non est discipulus super magistrum suum! Konačno neka ga tješi činjenica, da redovito ne napadaju svećenika ljudi, kojima je čista savjest, nego oni kojima je već sama svećenička pojava memento, da valja promijeniti život, jer nije u redu."

    Alojzije Stepinac, Propovijedi poruke, govori 1934-1940, str. 287

    avatar

    23.04.2009. (14:08)    -   -   -   -  

učitavam...