Komentari

donajulia.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • champs-elysees

    ma francuski je prekrasan i za učiti, barem sam ja uživala iako mi je stupanj komunikacije na razini jednostavnih rečenica ali snaći se mogu :-)

    avatar

    10.02.2009. (08:18)    -   -   -   -  

  • makedo

    iza mene su 4 gimnazijske godine učenja francuskog kao drugog jezika, te godina intenzivnog tečaja u francuskom kulturnom centru. imam položene A1 i A2 iz DELF-a (službenog ispita koji priznaje Ministarstvo obrazovanja R Francuske), ALI...i dalje od tri jezika za koja imam papire i koja se vodi da ih znam, jedino francuski predstavlja problem jer se tako lako zaboravlja!
    Znam ga pročitat, možda bih znala i napisat 90% riječi kad mi ih netko izgovori, razumijem napisano dosta dobro, izgovoreno /ovisno ko izgovara/ dobro, gramatiku i sad znam, ali ne mogu sastavit izgovorenu rečenicu da me ubiješ!!! Talijanski sam učila 1997, a i dan danas ga znam puuuuuno bolje nego francuski te ga i govorim bez većih problema!
    eto...pa ti vidi :)
    a lijep mi je i obožavam ga, no...neće da ostane u glavi, džaba.

    što se tiče google, i bilo kojeg strojnog prevođenja, nagledala sma se ja tih tzv. stručnih prijevoda masu. Zamisli sad kad ti takav tekst dođe u ruke i vele ti ljudi, joj daj pogledaj ovo, ne čini se dobro prevedeno pa popravi! nema tu popravke, samo iznova sve...
    okani se strojeva, uči od ljudi :)
    Nema veze što griješiš, koliko znam, Francuzi i pogrešan francuski vole čut više od ma kakvog engleskog :D

    pusaaaaa!

    avatar

    10.02.2009. (09:42)    -   -   -   -  

  • Oxette

    Učila sam francuski pet godina u oš i četiri u gimnaziji i niš ne znam, ništa! Zapravo, ponešto razumijem, mogu čitati i to sa prilično dobrim akcentom (cvjet-cvjet), ali bilo kakvo sporazumijevanje mi je nemoguće. A uvijek imala 5 iz francuskog. Ali znam nekoliko pjesmica, ne samo Frer Žak, hehe.

    avatar

    10.02.2009. (12:56)    -   -   -   -  

  • pardon my french

    hehehe
    i ja sam učila francuski u osnovnoj i srednjoj, i kad sam došla onaj mali dio mozga gdje je taj francuski bio smješten se jednostavno aktivirao. Gramatiku znam podosta, iako znam samo frer žak :D (znam i vie an rose i je ne regrette rien)
    @ makedo, nisi ni svjesna koliko ćeš znati kad dođeš, samo da uočiš razliku između riječi kad oni počnu parlatiti. Ali na tu se se brzinu navikla u Italiji, pa vjerujem da ti neće dugo trebati da poloviš.
    Inače prevodim 'pješke', ili sa franc na eng, dosta se riječi ponavlja u receptima (sijeci, pomiješaj, ocijedi), pa ide to :)

    avatar

    10.02.2009. (13:43)    -   -   -   -  

  • Zvrk

    Francuski samo cujm kad odemo preko bare u Francusku. Ostavljam sporazumijevanje muzu.

    avatar

    10.02.2009. (15:29)    -   -   -   -  

  • la bomba

    A što se tiče gutanja ili neizgovaranja slova, najžešći je primjer čekanja u redu - FAIRE LA QUEUE se čita FER LA K. Pa ti vidi. Ali za mene nema ljepšeg jezika....

    avatar

    12.02.2009. (09:17)    -   -   -   -  

  • suzy

    super mi je jezik, nisam ga nikada učila, znam samo ono vule vu kuše itd...ha,ha

    ajme polomila sam jezik pokušavajući izgovoriti ovo što si napisala, a najbolje mi je posuda za pečenje-kokot, ha,ha, super

    avatar

    12.02.2009. (13:20)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...