Komentari

mindbuilding.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • žubor vode

    Hvala tebi , što si se javila meni ! Pronašla sam te preko komentara kod Big Blue .
    Zanimljivi su mi tvoji postovi iz kojih vidim da sve majke prolaze kroz ista stanja .
    Previše si se iskritizirala u ovom postu .Naš strah da će djeca krenuti krivim putem i želja da ih poštedimo boli zbog pogrešaka je prevelika i vjerojatno se zato ponašamo tako kako smo se ponašali .Lijepo si to opisala .
    Veliki pozdrav

    avatar

    30.12.2008. (07:41)    -   -   -   -  

  • bastet

    Žubor vode - Možda i jesam zvučala samokritično! Međutim, ne gajim prema sebi nikakvih negativnih emocij; ne osjećam ni ljutnju, ni krivnju, ni grižnju savjesti zbog pogrešaka koje sam napravila (opet i samo) u najboljoj namjeri. Osjećam se radosno i osolobođeno jer sam spoznala da mogu puno bolje kontrolirati situaciju i svog teenagera, ako kontroliram svoje emocije i reakcije. A to je doista najviše što možemo - mijenjati sebe i svoje reakcije na događaje i ljude koji nas okružuju. Samo tom unutarnjom promjenom već se mogu dogoditi čuda! Ipak, drago mi je da i moj sin želi dati iskreni i aktivni doprinos poboljšanju naše komunikacije. Za sada (evo već 9 dana!) sve briljantno funkcionira, a poslije, vidjet ćemo! Već sam te stavila u svoje favorizirane linkove pa ćemo nastaviti izmjenjivati iskustva, i nadam se, pomagati si. Pozz :-))

    avatar

    30.12.2008. (13:05)    -   -   -   -  

  • žubor vode

    Hvala ti! Najiskrenije , počašćena sam . Iz moga pisanja vidljivo je da nemam veliko obrazovanje i nisam najpismenija , ali ... imam srca i ponešto životnog iskustva .
    Veliki pozdrav tebi i tvom tinjedžeru .
    Čitamo se .

    avatar

    30.12.2008. (14:35)    -   -   -   -  

  • ista kao prije

    na momente mi se činilo kao da ja pišem ovaj post....toliko sličnosti - i u zvanju i u odgoju.....jako mi je teško olabaviti i pustiti ju, stalno brinem i nesvjesno namećem kontrolu-a to nije dobro....stalno se postavljam kao "ona koja zna" i često joj dahćem za vratom nepotrebno jer je vrlo inteligentna i pametna i ne pravi gluposti - već mi je to dokazala,al taj prokleti strah me toliko obuzeo i stalno moram povlačiti ručnu-iscrpljujuće ....

    avatar

    30.12.2008. (15:36)    -   -   -   -  

  • bastet

    @žubor vode - Radujem se našem čitanju :-) !!
    @ista kao prije - Mda, tako je divno je, a tako teško biti roditelj! Svi (pod)jednako volimo svoju djecu, i svi (pod)jednako strahujemo od pogrešaka u njihovu odgoju. Srećom, danas nitko ne mora biti sam! Ljudi se lakše i brže pronalaze, hrabre se, pomažu si, dijele svoja iskustva i uče jedni od drugih. Zbog toga se više ne osjećamo tako loši roditelji. Znamo da i druge roditelje muče isti problemi. Znamo da su pogreške dio života, ali da nam osjećaj krivnje ne pomaže. Zato smo, vjerujem, na najboljem tragu da svoje pogreške doživimo kao učitelje i putokaze ka stvaranju kvalitetnijih i zdravijih odnosa u svojim obiteljima.

    avatar

    30.12.2008. (19:50)    -   -   -   -  

  • Alen.vz

    Ja sam ovdje još krače a i nemam baš puno vremena za pisanje ali nađe se. Imam odraslu djecu i znam kako je to, sa jednim je teško a kako je sa njih više...!? Makar nisu baš sjajni ali meni su najbolji. Sve najbolje u novoj godini i da ti se sve želje ostvare!!!! Pozz!!!!

    avatar

    30.12.2008. (20:18)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    No, katkad nam dobro dođe i određena doza samokritike, zar ne? Eto, pogledaj kako si lijepo sagledala situaciju sa svih strana. Čovjek stalno nešto uči. Radi i griješi. I to je ljudski, rečeno je. Što dodati kad si sve rekla?! Sjajno je što o svemu tako promišljaš. To dokazuje tvoju roditeljsku brižnost, to dokazuje da zadatak odgoja nije nimalo lak. I da se teorija i praksa često ne podudaraju. Koliko god se činilo da teorija daje neka univerzalna pravila - ona se ipak jako razlikuju, mijenjaju, mogu poslužiti kao neke smjernice jer - sve je ipak - individualno; i u praksi je mnogo teže. Najvažnije je, rekla bih, činiti to što si ti pokazala. Zahtijeva mnogo ljubavi, truda, preispitivanja....ali - gdje ima volje, ima i načina! ;-)

    avatar

    30.12.2008. (23:03)    -   -   -   -  

  • Akademska stranputica

    Vjerujem da bi ti u ovim dilemama jako pomogle knjige W. Glasser-a. Ima nekoliko o odnosima roditelja i tinejđera, a jedna se zove - Nesretni tinejđeri. Ali, vidim da si i sama došla do mnogih zaključaka :) Kako on lijepo kaže u mnogim knjigama - kontrolu dobivate kada prestanete kontrolirati i počnete slušati i razumijevati.

    avatar

    03.01.2009. (18:01)    -   -   -   -  

  • Nena S

    Draga prijateljice!
    Čitajući tvoj post( i ako smo ga komentirle) dao me ponovo na razmišljanje o mojim postupcima prema mojim pubertetlijama. Sama se postavljam zaštitnički i često kritički u najboljoj namjeri da ih pravilno usmjerim pa to često ispadne vrlo mučno jer se ne uspijemo razumjeti. Očito mi roditelji trebamo shvatiti da sa odrastanjem naše djece trebamo naučiti slušati i primiti kritiku a ne je samo upućivati. Ali mi osim odgoja djece imamo i druge probleme Pa uz malo dobre volje, razumjevanja i međusobnog uvažavanja možemo to postići.

    avatar

    04.01.2009. (20:29)    -   -   -   -  

  • Michelangelo_kralj

    Jooooj majko...nakon što sam pročitao ovaj post osjećao sam dosta grižnju savjesti jer ipak mislimda previše kritiziraš svoje postupke. Puno puta sam rekao neke stvari koje nisam mislio, a imam 17 god i trebao bi i ja znati kada treba malo stati i udahnuti. Ja znam i nesumnjam da vi meni želite samo dobro i da se razvijem u kvalitetnu osobu, i mislim da ne trebaš samo ti preispitati svoje postuke već i ja trebam malo se ponašati odraslije. Mislim da u zadnje vrijeme su nam se odnosi preokrenuli za 180 na bolje i mislim da će tako i ostati... : )

    avatar

    07.01.2009. (03:47)    -   -   -   -  

  • bastet

    @ Michelangelo-kralj - Ovo se zove iznenađenje! Ali neka, post je za sve koji ga žele pročitati, pa kako ne bi bio i za tebe. Ne mislim da se radi o samokritici (inače bi se osjećala loše, grižnja savjesti, okrivljavanje ili sl), nego o otriježnjenju! Ali to je sve prošlost, a sadašnjost nam od tada blista, a bogme nazirem sunce i u budućnosti. Ovo je sjajna pouka i za tebe i za mene. Oboje smo se uvjerili kako već i obična promijena stava može promijeniti na stvari i donijeti rješenje! Ovo nam je oboma bio veliki ispit! Nešto kao matura! Sretna sam što smo je položili. Btw - zar komentar skoro u 4 ujutro? :-)

    avatar

    07.01.2009. (23:00)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...