Komentari

pegy.blog.hr

Dodaj komentar (52)

Marketing


  • Rozan

    Prosječnost je karakteristika većine. Iznadprosječnost je ono što je bolje od većinskog. Sve su to relativne dimenzije, i naš položaj ovisi o kontekstu. Ukoliko sam okružena ljudima koji jedva krpaju kraj s krajem, biti ću sretna zbog onoga što imam, jer imam više od svoje okoline pa ne patim za onim što nemam. Ako je pak moje društvo sastavljeno od bogataša, koji svi po redu imaju novo auto, mobitel, odjeću ja ću s istim s čime bi bila sretna u primjeru prije, biti nesretna. Rijetko tko je u stanju objektivno sagledati stvari i ne patiti kad mu susjedi stalno putuju, grade vikendice i plove jahtom, a to si ti sam ne možeš priuštiti. Sve ovisi s kim se uspoređuješ.

    avatar

    07.03.2006. (22:41)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Mislim da ja u svoju prirodu (karakter ilitiga osobost) ne mogu nikako uklopiti - prosječnost. Što je to? To bi trebala biti neka srednja kategorija? Kažem da to ne mogu uklopiti jer, što više razmišljam, sve mi se više čini da kod mene nema sredine. Ili volim ili ne volim. Ne samo u smislu ljubavi, nego i šire. Može stan nekome biti prosječan, kao što si napisala, ali ako ja u njemu živim, ako je moj i ako sam ja uložila novac, ako sam ga uredila, ako je to bilo moje zadovoljstvo, onda meni nije prosječan, nego izvor zadovoljstva.A to više nije prosjek, nije sredina ako sam zadovoljna. Možda nije loše imati neki uzor (ili to znači uspoređivati se s nekim?) pa onda umjesto zavisti usmjeriti energiju na to da nama bude bolje, da sebi posložimo "kockice" onako kako želimo, a ne da se samo uspoređujemo. Jer, ako se samo uspoređujemo s nekim, ako ga nastojimo sustići, ako želimo sve isto, onda to više nije zdravo. Ne možemo se pretvoriti u nekog drugog, možemo samo nastojati izgrađivati sebe.

    avatar

    07.03.2006. (22:49)    -   -   -   -  

  • sama svoj svijet

    e super ti je blog.....pisala bi jos svasta al mi se pava pa mi se neda......kizzzzzzzaa

    avatar

    07.03.2006. (22:59)    -   -   -   -  

  • shosannadreyfus

    Zadovoljstvo je osjećaj koji čovjek proživljava (doživljava) kad ispuni neku svoju težnju, želju. Sreća je stanje intenzivnog zadovoljstva, čovjek osjeća sreću kad ispuni nešto što je dugo želio, a uloženo vrijeme i trud u ispunjenje dotične želje pojačavaju osjećaj. To su dvije definicije zadovoljstva-sreće ili bjega od prosjenosti. Možda ja baš nisam najbolja osoba koja može govoriti o prosječnosti, jer ja ne živim nimalo prosječnim životom (bar ne u onom smislu koji pod pojmom prosječnosti podrazumijeva neki više manje građanski život žene ne pragu srednjih godina). Ja jednostavno živim drugačije, ali za mene je to sasvim običan život, moja ljubav prema N. za mene je sasvim obična ljubav, a ne ljubav prema mlađem muškarcu, čovjeku iz druge vjere i druge sredine. Način moga života tiče se samo mene, a ne nekih susjeda, poznanika ili tko zna koga. Moja mjerila su moja, moji pogledi, pa neka su i drugačiji, moji su, ja živim po njima i njima prilagođena. I ne želim biti dio slike prosječne žene: hoću svoju individualnost onakvu kakva meni odgovara i ne želim se prilagođavati "susjedstvu" samo zato da me ne bi gledali s ironijom. I na kraju krajeva moj život ovakav kakv jest je uspijeh. To je moja pobjeda malograđanštine. Ni za sve povlađivanje ovog svijeta ne bih htjela živjeti život kako ga žive mnogi, ukalopljeni u razne norme ponašanja i razmišljanja.

    avatar

    07.03.2006. (23:03)    -   -   -   -  

  • misteriozo

    ovaj post je tako prosječan :)

    avatar

    07.03.2006. (23:26)    -   -   -   -  

  • Hrvoje

    Slažem se sa izjavom da prosjecna ljubav ne postoji,papa je rekao da je ljubav jaca i od smrti ili nije ljubav.Covjek nikada nece biti sretan,ako srecu trazi u stvarima (auto,stan,mobitel...)Sreca je u cistoj savjesti,jednostavnosti zivota,ljubavi,prijateljima,vjeri,to se nikavim novcima ne moze kupiti!Postoji jedna poslovica da nije bogat onaj koji puno ima,nego onaj kojemu najmanje treba.Glupo je i isprazno kad se ljudi natjecu u bogatstvu,a u isto vrijeme duše su im u kvaru.

    avatar

    07.03.2006. (23:52)    -   -   -   -  

  • plokmin

    mislim da smo mi iskomplesiran narod, i to nije samo nasa mana mislim, mozda vani nije tako ali ne znam, ovdje je tako, znam jer tu zivim. Vise se cak ne gledaju mogucnosti i razmatraju se situacije, vec samo se ispunjavaju zelje, neke prosjecne, neke iznad. Mislim da je bit u covjeku i u skromnosti, a sto se tice zenidbe bez ljubavi za taj zivot moras biti jako dobar glumac ili imas roba pokraj sebe...

    avatar

    08.03.2006. (01:44)    -   -   -   -  

  • beštijica

    Svatko sebi bira polje u kojem želi više od onog što je do sada napravio. Uspoređivanje s drugima ima smisla ukoliko nas tjera pozitivno prema naprijed, prema gore i ukoliko nam je cilj isti. A sam uspjeh je vrlo relativna stvar, nemjerljiva od osobe do osobe. Vrlo nemjerljiva.

    avatar

    08.03.2006. (01:47)    -   -   -   -  

  • Blokče F. Kobajaši

    Ja uvijek mislim da može bolje i više, takva sam. Vječno nesretna valjda. Znam uživati u malim stvarima i nije me briga za druge ako meni nešto predstavlja sreću. Ali jako sam samokritična i uvijek mislim da može bolje. Prosječno ne volim u smislu većine koja je prosječna po razmišljanjima ili idejama recimo. Volim one koji idu iznad prosjeka pa nastoje unijeti nešto svoje koje odskače od ustaljenosti.

    avatar

    08.03.2006. (02:03)    -   -   -   -  

  • vagabund

    Obično imam puno za reći, ali ovaj puta ću ti samo reći da obožavam ljude kao što si ti. Osmjeh ti šaljem :)

    avatar

    08.03.2006. (10:23)    -   -   -   -  

  • Heart of a woman

    Ja uvijek držim do toga da je u životu uvijek najbolje biti umjeren u svemu... Sve ostalo može dovesti do posljedica koje možda i ne želimo u životu... A ovo šta radi Tania, ni u kom slučaju ne podržavam jer mi je to totalni idiotizam! Pa ne možeš se udati za nekoga koga ne voliš! I smatram da je skroz neprimjereno za svog budućem muža reći ono što je ona rekla...

    avatar

    08.03.2006. (12:13)    -   -   -   -  

  • kako smatram da je svako od nas u svakome pogledu savršen pa bio on smetlar ili astronaut (bez uvrede za bilo koga), prosječno mi jedino u statistikama ima nekakvo značenje. u svakome trenutku svako od nas je na onome mjestu i ima ono što u tome trenutku jedino i može imati ni više ni manje, upoređivati sebe s drugima ili druge sa sobom ili druge sa drugima mi je i više nego smiješno jer pogled sa našeg kamena na kojem stojimo je savršeno jedinstven i savršeno različit od bilo kojeg drugog .... uživaj ...:))))

    avatar

    08.03.2006. (13:26)    -   -   -   -  

  • freestyler

    nisam anoniman nego sam izgleda nesto zaboravio upisati

    avatar

    08.03.2006. (13:28)    -   -   -   -  

  • Utjecaj rođaka na moj životni put

    Ja sam savršen, moja žena je najljepša i najduhovitija i nainteligentnija žena na svijetu, moje djete je ideal djeteta, kuću i auto nećem spominjati.... Samo ponekad kad te "život stisne" ti se čini da je komšijina trava zelenija, kruška slađa i žena sisatija, al to prolazi... Bitno je da si zadovoljan onim što imaš, ali je isto tako bitno da te to zadovoljstvo ne tjera da ideš prema boljemu. P.S. Ako ovo čita moja žena: ženo nisam tjeo reć da bi te trebalo zamijeniti za bolju, to se odnosilo samo na kuću i auto...

    avatar

    08.03.2006. (14:01)    -   -   -   -  

  • od sexa do lokomotive

    vrlo zanimljiva tema! Navela si me da sad krenem misliti sto je uopce prosjecnost. U pravu si da je nekome nesto prosjecno, a drugome nije. Zato sam ja zadovoljna sa mojom prosjecnoscu. A znala sam dane kada sam bila i prosjecnija. :)

    avatar

    08.03.2006. (14:31)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Rozan, slažem se s tobom, mislim da rijetko tko može baš uvijek gledati samo sebe i ne vidjeti tuđi (ne)uspjeh u bilo kojem smislu. Uostalom, promatrati druge i nije loše, samo ne onda kada to počne stvarati kompleks. I samoj mi se desi to ponekad, da uspoređujem, ali nastojim to nadvladati i što se više trudim, to mi bolje ide. :)) @Bigice, da, mislim da ni Tanjin post, a ni moj nisu crno-bijeli i da ima dosta toga što je između. Nemoguće je ne uspređivati se ni sa kime, ali opet … valjda bi trebalo poraditi na tome da ako imamo ideale (ne idole), oni ipak budu neki koji se ne daju opipati. :) Mislim da je i trajnija sreća kada ispodprosječnost postignemo u tom smislu. Ma razumijemo se. :) @Misteriozni, glavno da nije ispodprosječan. :))) @Lauryn, ma neeee, nije Tania rekla da to radi, a nije rekla ni da to podržava, upravo suprotno, negirala je taj način biranja bračnog para. @Spot, eh, šteta za sve nas ostale koje nismo bile tako sretne dobiti to savršenstvo. :))))) No, drago mi je da je baš Ona ta sretnica. :))

    avatar

    08.03.2006. (14:33)    -   -   -   -  

  • pastir

    ma daj pegi udat se iz ljubavi ma to ti više ne postoji..ma dobro si to sve referirala. matematički 2 je veće od 100 je veće od miljon, miljon je ništa prema biljonu. sve je to relativno i za svakog individualno samo mislim da si fulala poantu. (sad je nesta onaj post kod tanje pa mogu pisat šta oću) ja san taj njezin post svatija na način da bi svako triba dat od sebe najbolje pa makar to bio stan od 40 m2 i plaća od tri iljade i kako ne bi tribalo pristajat na manje od svojih mogućnosti zbog straha, komoda i slično. a uostalom priča bi se mogla sa poslovne proširit i na prijateljsku, ljubavnu i svaku drugu. ja se slažem s njom da ne triba pristat na manje iz linosti, straha, uljuljanosti u trenutni komod. eto tolko

    avatar

    08.03.2006. (14:40)    -   -   -   -  

  • lorraine

    Sta je za koga prosjecnost je relativna stva.Ja uvijek nastojim teziti ka necem boljem i visem.Dali je momentalno ono sto imam prosjecno ili ne,nebitno je skroz.Bitno je da sam ja zadovoljna time.Lijepo si to sve opisala i slazem se.Ono za auto,bitno mi je da me odveze od tocke A do tocke B a da se ne pokvari pritom jel:)))...

    avatar

    08.03.2006. (17:03)    -   -   -   -  

  • Friva

    Ova rečenica je ključna i sve govori: "Mislim da u životu ključnu ulogu ne igra "prosječnost" nego naše vlastito zadovoljstvo samih sa sobom." Eto, toliko...

    avatar

    08.03.2006. (18:23)    -   -   -   -  

  • Elena... Mama..drži..me

    Šta reći..osim da se slažem sa tobom...;-)

    avatar

    08.03.2006. (21:21)    -   -   -   -  

  • stereokemija

    Želim ti čestitati kao žena ženi ovaj dan...uživaj ! : )))))

    avatar

    08.03.2006. (21:58)    -   -   -   -  

  • yogica

    slazem se da je vaznije zadovoljstvo samim sobom nego materijalno stanje, covijek treba nauciti uzivati u onome sto ima, a ne biti nesretan zbog onoga sto nema... prosjecnost, da, mnogi genijalci, izuzetno pametni i talentirani ne postizu nista, jer nemaju strpljenja niti zavrse ono sto zapocinju, zato vise cijenim mnoge strpljive i prosjecne, koji vrijedno rade i vjeruju da sve mogu.

    avatar

    08.03.2006. (22:15)    -   -   -   -  

  • Plava Zvjezdica

    upravo to vlastito zadovljstvo je bit svega, sretna sam, zadovoljna svojim životom, i zvao ga netko prosječnim meni nije, to je moj život i predivan mi je, sretna sam i zahvalna, i to se vidi, nego kod mene ono nisu bile te vijesti, nego najnormalniji svakodnevni dnevnik, nažalost

    avatar

    08.03.2006. (22:36)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Pastiru, prvo, hvala što si mi rekao da ljubav ne postoji više. I što si me naveo na pravi put, onaj da prestanem živjeti u zabludi. :))) Drugo, rekla sam da ovo nije replika, nego samo moj pogled na isti pojam. Nadalje, ne mogu znati što je u Tanjinoj glavi kada je pisala post, ali znam što je u mojoj dok sam pisala svoj. Njegova poanta je (valjda si ju shvatio :)) da prosječnost u onim najvrijednijim elementima ljudskog postojanja (ono u što ne vjeruješ da postoji :)), i sve vezano za to, kao npr. prijateljstvo) nužno zahtjeva iznadprosječnost. No kada je riječ o materijalnim stvarima ili nekim status-pozicijama, ne čini mi se da se prosječnost da opisivati sa "kakav-takav". Jer upravo prosječnost u tom segmentu potiče na iznadprosječnost u onim meni bitnima. Naime, u materijalnom kontekstu ispodprosječnost (ako tako možemo nazvati nedostatak elementa koji su temelj materijalne ezistenicje) previše opterete čovjeka da bi se bavio onim više duhovnim stvarima, dok se oni iznadprosječni često izgube u toj iznadprosječnosti (opet - materijalnoga). Jasno, to je samo jedan opći stav iz MOJEG kutka. :) Mogla bih ja još jako puno o tome, ali neću te baš udaviti s pričom. :))

    avatar

    08.03.2006. (23:12)    -   -   -   -  

  • tweety:)

    Uvijek će biti onih koji su u boljem položaju od nas samih...kao "iznadprosječni"...ali uvijek će biti i onih koji su gori od nas pa se mi njima činimo iznadprosiječni...A onu curu s početka posta ne mogu shvatiti, "ima i gorih" nije izraz ljubavi...

    avatar

    08.03.2006. (23:18)    -   -   -   -  

učitavam...