ponedjeljak, 18.06.2007.

Kujapas i uputstva za upotrebu

"Bela, donesi lopticu! Traži lopticu! Braavoo… Ma neee krticu! Lopticu! Bravo, dones… Maa neeee pticu! LO – PTICU!!! Bela, lo-pti-cu!!

Jebem ti sve…"




"Tko je dobar pas!"
(ne to nije pitanje i zato nema upitnik, već to predstavlja jednu važnu izjavu, potvrdu tipa: Eto, pogledaj tko je dobar pas! Bravo!) To se izvikuje na svakom koraku pritom ukazujući psu na zadovoljstvo njenom dobrotom i uzornim ponašanjem.

Nerijetko se isto upotrebljava u preventivne svrhe pred možebitne ekscesne situacije i istovrsne zle namjere dotične Kujepsa u smislu: Ne do ti bog kujo da nešto napraviš, bolje ti je da si dobar pas! Pritom se strogo podiže desna obrva, glas mijenja boju i spušta na preventivne frekvencije, produbljuje, postrožuje, no ipak uz zapjevavanje na kraju rečenice i podizanje intonacije – sve postignuto trojnim djelovanjem: uskličnik, upitnik, uskličnik: "Tko je dobar paas!?!"
Reagiranje Kujepsa pritom čini jednu kontinuiranu raspodjelu namjera i emocija, nedvojbeno zavisnu o složenim čimbenicima poput: vanjske temperature, stanja tjeranja, visine klasja na nasipu, broju četveronožnih kolega u vidokrugu, broju krtičnjaka, vjerojatnosti skorašnjeg nedjela i nezaobilaznog psećeg faktora znanog pod Ma-ko-te-je*! Dok se Kujapas bestidno ne okrene s PIH!-izrazom, na konju sam! Tada se obično približava polu-slizanih ušiju, malo spuštene glave – do 15 stupnjeva, u modu propelernog mahanja repa tipa 1, što znači: "Je, kaj sad, neš ti, malo šnjofam, no frks, gazda – pazim ja – sam mi je ona Tija, ma znaš ona, ostavila sms! Ne bih ja, ma znaš mene…" Što je zapravo sljedeći prikaz misli ako smo na moru i izlazi iz borovine/makije: "Asti, bogati, brale, aj ne pizdi kad nisi iz Splita, aj…pišan brale, ka di gori, jebateled , – pazin ja – ma baš mi je ona prija od suside, ma znaš onu smišnu, ma onu ka da su jon njušku tavon opizdili, eee, mops, je, je… ostavila sms! Ma di bi ja ,matere mi, ma znaš mene…"
Znam, znam, zato i vičem… pardon, malo glasnije objašnjavam…

"Fuj to!"
Uzrečica (odnosno, to bi zapravo bila uzvičica, jer se češće izvikuje) izričite naredbe koja se upotrebljava s jednim, dva ili tri uskličnika, ovisno o stupnju alarmantne situacije.

Fuj to! služi za tzv. amabaš-sve trenutke nepotrebnog zabadanja nosa tamo di mu nije mjesto, ukoliko takvo djelovanje, prema procijeni gazde, sumnjivo dugo traje i može dovesti do nedopuštenih radnji. Često se kombinira s Tko je dobar pas! kojoj prethodi. Zbog česte upotrebe dozvoljena je i slobodna intonacija prema osobnom nahođenju uz alternativne, modificirane verzije: uz gađenje- Ma, fuuuj too!; skraćeni oblik uz repetitivne mogućnosti- Fuj! , Fuj, fuj!; sinonimi kompatibilni uz stupanj obrazovanja Kujepsa- Bljak, Bljeee, Bbbb, No chance!, Jok to!, ili jednostavni i oštri- Ma!

Fuj to!! koristi se za teže oblike prijestupa pritom dajući do znanja prijestupnici Kujipsu da ju čekaju i reperkusije za dotično nedjelo. Bilo to fizičko obračunavanje (uz mirisanje dlake i gubice), ili samo verbalno uz jezikovu juhu i nabijanje osjećaja srama i grižnje savjesti. Uzvikivanje slijedi nakon što se Kujapas dohvati trpati gnjilom travom, prehrambenim sadržajima ljudske proizvodnje, krepalinama i ostalom nejestivom bagrom… Uz Fuj to!! najčešće se veže i Ne!! koji mu može i prethoditi ili tvoriti sendvič frazu: Ne!! Fuj to!! NE!!, pri čemu je drugi ne naglašeniji s maksimalnim intenzitetom deranja u izvedbi naredbe.
Upravo u sendvič frazi (zbog jake naznake nedozvoljene radnje) koristi se ako Kujapas započinje (ili već vrši) opetovanu radnju nanošenja gadnih mirisa u svrhu da smrdi ko kuga, mahnitim bacanjem na leđa i ritmičnim pokretima u žohar pozi – što bi značilo: gadura se uvaljala! Ukoliko joj je akcija uspjela, kazna je neizbježna. Slijedi kupanje i ekskomunikacija. Zbog manjih smradova, kazna se izriče izgnanstvom iz kreveta.

Fuj to!!! je ultimativni i višeznačni povik. Što bi podrazumijevalo: "Jebem te glupu, bacaj to iz usta jer ću ti glavu iščupat, smjesta tu dolazi glumit tratinčicu, pseto jedno nezahvalno, tako mi se odužuješ, a nema što nisam napravio za tebe!" (fiziološka upozorenja: oprez- ispadanje očiju iz duplja, kidanje glasnica, pucanje žile glupače na čelu, kapilarno prsnuće, pomračenje uma). Najrjeđe se koristi, jer se ipak očekuje da su puste škole urodile plodom, a ne drekom u ustima! Koristi se pri sprječavanju halapljivog konzumiranja već spomenutog dreka, oliti izmeta – ponajprije ljudskog, a ni konjsko nije strano (al to je bar pretežno slama). Da! Dobro ste pročitali – ljudskog! Ima vas i takvih! Bome da… nasred nasipa, čak i na livadi u parku! Al sad imam vaš DNA… Strepite!

"Stani!"
Jednostavna, jednoznačna i vrlo važna naredba nakon koje se očekuje samo jedno – da kuja ne zbriše! Znači: Stani, Stani smjesta, Zaustavi to dupe, Zabrana pokretanja, Ni makac, Trt - mrt, život ili smrt
Koristi se za bilo koje zaustavljanje do 3 minute iz bilo kojeg razloga koji puhne gazdi. Najčešće pred vezanje na lajnu ili prelaženje ceste (tada se dodaje i naziv same opasnosti: Stani, cesta! Pazi auto!) Ima visok postotak učinkovitosti i zavidan odziv od strane Kujepsa.


Nakon Stani ću i ja zastati i izbaciti Kujupsa iz kreveta jerbo mi se opako spava. S uputama za korištenje sam tek na početku tako da će nastavak vrlo vjerojatno izaći. Jednom. Možda. Ma neće… No, to će ipak ovisiti o količini inspiracije i vremena jer se počelo naveliko učiti (da tata, ovo pišem samo zato što znam da i ti ovo čitaš. Sretan?)

Odoh se maziti s rasnom plavušom!


Bleki

- 02:37 - Kokokokokodaaaak (29) - Snesi na papir - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.