nedjelja, 03.12.2006.

NI KRIVICA, NITI NEVINOST GLAVAŠA?


Inoslav Bešker se u svom komentaru slučaja Glavaš, objavljenom 22. studenog 2006. u Jutarnjem listu izdiže iznad pitanja krivnje generala Branimira Glavaša i govori prije svega o besmislenosti tog poteza.
Štrajk glađu predstavlja u svijetlu možebitnog pokušaja izbjegavanja pravde. Postavlja se pitanje što Glavaš predmijeva postići štrajkom: obustavu postupka, prestanak politizacije sudskog postupka, prestanak miješanja i utjecanja političke elite na postupak ili donošenje odluke o obustavi pritvora.
Inoslav Bešker u svom prepoznatljivom stilu „stoji“ iza Glavaša i prijateljski mu preporuča izlazak pred sud jer je to jedino moguće mjesto obrane i dokaza njegove nevinosti. Ne sumnjam u Beškerovu uvjerenost u krivnju generala Glavaša, no on to svoje mišljenje vješto zaobilazi. Inoslav Bešker vjeruje u funkcioniranje pravne države i ističe sud kao mjesto legitimne borbe Branimira Glavaša, ali uz zadršku. On je spreman sumnjati u objektivnost hrvatskih sudova ukoliko se Glavaš izbori za oslobađajuću presudu.
Autor komentara upotrebljava i argumente koji bi čak i Glavaša i njegove sljedbenike ponukali u vjerovanje u opravdanost odluke o štrajku glađu do smrti – one vjerske – „samoubojstvo je zločin protiv Boga“.
Spomenuvši se poznatih slučajeva samoubojstava optuženika prije osude, autor ne ostavlja niti mogućnost postojanja naknadnog vjerovanja u nevinost samoubojice. Javnost je osudila te primjere kao teroriste i zločince – teško će to izbjeći i njihov sljedbenik.

Beškerov stil nije za svaki um niti za svačiji ukus.



Hans

- 23:03 - Kokokokokodaaaak (3) - Snesi na papir - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.