Iako je vrijeme pripremanja nešto dulje od mojih omiljenih pola sata, ovo mi je jedan od najdražih recepata jer kad obavim osnovnu pripremu, ostatak kuhanja odradi sam šparet. 1 luk žličica crvene paprike nešto piletine (dijelovi s kostima - batci, zabatci i slično) pola paketića graška (ili konzerva) ili smrznutog "povrća za juhu" vegeta, sol papar tjestenina (ili njoki, žganci, knedle, pire-krumpir, popečci od kruha i slično za prilog) Luk nasjeckati i popržiti da uvene, dodati žličicu crvene paprike (najbolje ljute) i pržiti uz miješanje oko minute da se aroma "probudi" i lijepo zamiriše. Uliti vodu i dodati meso te zakuhati. Dodati žlicu vegete i pokolopiti te smanjiti vatru da krčka stalno, ali ne preljeva se iz poklopljene posude (može se namjestiti poklopac malo otškrinut` ukoso). Sad navijte alarm za 45 minuta i možete potpuno zaboraviti da nešto kuhate. Kad zazvoni alarm, ubacite grašak i/ili povrće za juhu i dotjerajte okus sa malo soli i papra. Ako kuhate prilog, sad je vrijeme za pripremu, a ako vam se ni to ne da onda u saft ubacite dvije šake sitnije tjestenine. Tko voli, može ga malo zgusnuti sa dvije žlice brašna razmućene u malo vode. Kako god bilo, saft kuhajte još 15 minuta i onda ga možete pojesti ;-)) Iako ima mnoštvo priloga uz koje se može poslužiti ja ovo najviše volim uz par debljih kriški svježeg kruha i narezani paradajz. Dobar tek! |