Derzina i Trenkova kuhinja

ponedjeljak, 09.07.2007.

Mala pomoć u kužini #2: Kiseli pekmez

Prošli tjedan Otac mi je nabrao veliku zdjelu onih crvenih okruglih kiselih šljiva.

Brat - bratu, i nisu baš nešto za jest`, ali, reko` voće je - a kako voće nikako ne uspjevam ukolopiti u tjedni jelovnik - uzela sam ih doma.

I tako su one besposleno sjedile u zdjeli dok smo ih svi mudro zaobilazili.

Krajem tjedna primjetih u kući voćne mušice i, kako to već biva, shvatih da je krajnje vrijeme riješiti se šljiva.

Ili u smeće ili... pobogu šta ću s njima?!

Kisele šljive.

Kisele.

Šljive.

Pa napravih kiseli pekmez.

To je ustvari nešto što sam si uvijek željela, jer nisam baš osoba za slatko. Da na svijetu postoji samo slatko, ja bih jela samo toliko da ne umrem od gladi. A i kiseli pekmez je baš sjajan dodatak za integralne vafle s tučenim slatkim vrhnjem ;-)

KISELI PEKMEZ OD CRVENIH ŠLJIVA

1 kg očišćenih šljiva sa sokom koji su pustile kod čišćenja (sve zajedno, i sok i šljive mora biti 1 kg)
30 dkg smeđeg šećera
1 Podravkin Želin
3 vanili šećera
1 dcl amareta (ili drugog likerastog alkohola po želji)

Šljive očistite i izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom, ako baš želite pekmez bez "kožica" propasirajte smjesu, ali ja nisam. Usipajte u lonac i stavite na srednju vatru štednjaka. 1 Želin izmješajte s 3 vanili-šećera i umješajte u smjesu. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja. I dalje miješajući i dodajte 300 grama (ili više za slađi pekmez, sve do 1 kg) šećera. Kad zavrije, kuhajte 3 MINUTE (!!!!) i oberite pjenu. Skinite s vatre, umiješajte alkohol i ulijte još vrući pekmez u čiste i ugrijane staklenke. Ova količina je dovoljna za 3 pune staklenke od 330 grama (npr. od tartara). Stavite poklopac na zavrtanje i okrenite 5 minuta da stoje na poklopcu. Nakon toga okrenite "normalno" i pustite da se ohladi do kraja.

Sad vam još samo ostaje smisliti na što namazati pekmez ;-)
- 13:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se