Danas jedan ribasti recept za sve one koji nisu vični pripremi riba i ribica, a dosta im je petkovnih menija s paniranim štapićima neke tvari potpuno, ali ne sasvim različite od ribe :-) Špageti s lignjama i graškom (hrani 2-4) 1 konzerva komadića tune u ulju 30-40 dkg liganja, očišćenih i nasjeckanih na kolutove (i krakića) 1 mala konzerva ili 3 šake svježeg ili smrznutog graška (lijepa nadopuna koja ne mijenja okus ribe) 1 mali tetrapak pasirane rajčice sol crni papar dobar prstohvat suhog ili grančicu svježeg bosiljka 400 g paketić špageta Lonac ili dublju tavu ugrijati na srednjoj vatri. Ubaciti sadržaj konzerve tune (znači tunu i ulje, ne cijediti!). Promiješati (pazite, prska!) i ubaciti lignje, miješati i pržiti dok ne ispari voda i lignje se ne oblikuju u lijepe "prstenčiće" (5-10 minuta ovisi o jačini vatre). Ubaciti grašak, uliti čašu vode i pola tetrapaka pasirane rajčice (250 ml). Poklopiti, kad počne jače vrijati smanjiti vatru na najslabije i pustiti da krčka 10-ak minuta. Otklopiti, posoliti, ubaciti žličicu crnog papra, promiješati i kušati. Dotjerati okus sa još soli i/ili papra. U međuvremenu skuhati špagete al dente (može i malo tvrđe) u slanoj vodi. Kad ste zadovoljni slanošću umaka, ubacite bosiljak, promiješajte i ugasite vatru. Špagete umiješajte u umak. Poklopite na dvije minute da se špageti prožmu okusom umaka. Ako gotovo jelo posipate sirom koristite neki nježnog okusa (npr. Sirelin Ribanac) da ne mijenja okus ribe. Dobar tek! |
... nije ovaj. Najbolji tost sendvič na svijetu radili su u jednoj maloj prčvarnici odmah nakon Samoborskog Gradskog trga, u uličici preko mostića pa malo naprijed i lijevo. Zvao se... "tost s kulenom"... ...mmMMmmmmMMMmmmmmm... i najbolje je sjedao na gladan želučić u dva ujutro na povrtku iz nekakve Nedođije prije ohohoho vremena. Ali,... onda više nisam odlazila u Nedođiju, a Petar Pan je iznenadno i sasvim neočekivano postao Petar Panj. I da se zna, to mu nisam ja priskrbila. A moj voljeni najbolji tost sendvič na svijetu postao je samo okidač za nostalgiju. Sve dok nisam osmislila ovaj... ta da da da!!! DRUGI NAJBOLJI TOST SENDVIČ NA SVIJETU (hrani 1) 1 lepinja od jučer ili veelika žemlja od nezaslađenog tijesta (ako igdje nađete takvu) nešto dekagrama domaće ljutkaste kobase ili nečeg sličnog, NE KULEN jer to je puko svetogrđe, (Pravi Kulen u podgrijanom sendviču, `ko je to još vidio! Kulen se jede isključivo narezan na debele "šajbe" od više milimetara, u hladnom obliku i uz domaći seljački kruh!) tanko narezane 2 -3 kriške sira Podravkin ljuti ketchup (pohvalimo Hrvatsko, a da je i ukusno) tabasco Ugrijati veliki toster. Prerezati lepinju. Tanko obložiti donju polovicu lepinje ploškama domaće kobasice, a zatim ih prekriti s par kriškica sira po vlastitom nahođenju (Bilogorac je ultraodličan za ovo). Poklopiti gornjom polovicom lepinje, ubaciti u toster i pritisnuti koliko god ide. Pržiti dok se sve lijepo ne ugrije i odozgo se na pecivu vide zlaćane pruge rešetke tostera. Izvaditi i otvoriti sendvič na tanjuru. Srednje obilno natrackati ketchupom. Jako obilno nakapati tabascom. Zaklopiti sendvič. Otvoriti pivce. Navaliti na sendvič! |
Ima dana kad sam raspoložena za neku "pravu" hranu. Nešto vruće, mesnato i zasitno. :o) Nešto nakon čega ću lijepo zaleć` uz poznatu poslovicu : "I pas legne da hranu slegne" i gljiviti pred televizorom. A imam samo pola sata strpljenja prije nego narežem kruh i otvorim paštetu. Ovo je recept za takav dan :-) BRZI CHILLY (hrani 2-4) 1 Žlica ulja (biljno, suncokret, soja - ništa sa izrazitim okusom!!) 1 veća glavica luka 25-30 dkg mljevenog mesa mljevena crvena paprika (ljuta je bolja!, ali može i feferon za stvarno hrabre) 1 veća konzerva graha (najbolje kidney=ljubičastog) ili oko pola kile predhodno skuhanog pola srednje ili cijela mala konzerva zrna kukuruza 1 mali (500 ml) tetrapak pasirane rajčice ili oko 4 svježe rajčice ili 4-5 žlica domaće mješavine mljevene ukuhane rajčice i paprike sol, papar (najbolje crni, ali može i mješavina) krušne mrvice Sve pripremite prije početka i stavite na radnu površinu, sve nasjeckajte, sve konzerve i tetrapake otvorite jer ovo je "blitz krieg" recept! Ogulite i nasjeckajte luk. Ubacite u dublju tavu ili lonac, na žlicu zagrijanog ulja. Čim luk malo povene ubacite mljeveno meso i brzo ga kuhačom usitnite da ne ostane velikih "kugla" mesa. Pržite na jakoj vatri minutu-dvije da sva voda ispari i meso lijepo zamiriše. Nakratko smanjite vatru na srednju i ubacite crvenu papriku ili feferon (nasjeckani za jako hrabre, cijeli za eksperimentatore) i miješajte pola minute da se paprika "probudi".Ubacite grah, kukuruz, pasiranu rajčicu i oko pola litre vode, odvrnite vatru na najjače i poklopite. Kad poklopac počne poskakivati smanjite vatru na najslabije i zabavite se nečim drugim 20 minuta. Kad otklopite, nakon 20 minuta trebalo bi izgledati i relativno gusto i lijepo spojeno u "ćušpajz", ako ste ulili malo previše vode pustite otklopljeno par minuta da se reducira. Dotjerajte okus uz pomoć soli i papra, ubacite šakicu krušnih mrvica da zgusne jelo i da mu lijepu teksturu. Promiješajte, poklopite i ugasite vatru. Dok stavite tanjure i pribor na stol i narežete debele šnite kruha jelo je spremno za stol. Dobar tek! |
S obzirom da mi je Trenk ljubazno dozvolio da se privremeno uselim na njegovu kulinarsku oazu, danas malo predstavljanje pa lansiranje... Ovdje se možemo malo upoznati, a za one koji se pitaju čemu sve to upućujem ih na postove u boxu desno pod naslovom "O savjetima za domaćice i sve koji se takvima osjećaju" Kako sam povremeno zaposlena , a i supruga te majka, spacijalist sam za recepte dolazim-kući-i-otvaram-frižider-da-vidim-čega-ima-a-hoću-večeru/ručak-na-stolu-za maksimalno-sat-vremena. Takve ću recepte pretežno i vama servirati. U komentare slobodno postavljajte pitanja o određenim jelima ili kombinacijama nađenim u hladnjaku pa ću probati nešto iskombinirati za vas. Dakle, krećemo... ;-) TJESTENINA S KOBASICAMA I GRAŠKOM Kako nemam običaj svakodnevno odlaziti u dućan, kupujem vikendom u većim trgovinama veeelike pakete koji se obično pokažu ekonomski isplativiji. Zbog količine ukućana i nevoljnosti da se ista jela jedu dva-tri obroka moram prepakiravati velike pakete, ovo je dobar način da se riješim kobasica koje bi inače dugo stajale u hladnjaku. A i baš je ukusno :-) (za 2-4 osobe) 1 luk 30-40 dkg kobasica (koje god imate osim trajnih kobasica) 1 mala konzerva ili tri pune šake svježeg ili smrznutog graška 1 mali (500 ml) tetrapak pasirane rajčice sol, vegeta, crvena paprika, papar 1 paket tjestenine ( na slici su gamelli) Nasjeckajte luk i kobasice. Pristavite lonac slane vode za tjesteninu. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte žličicu-dvije ulja i ubacite luk i kobasice, pržite dok ne zamirišu i lagano pocrvene. Dodajte crvenu papriku (može i ljuta) i miješajte pola minute. Usipajte grašak, rajčicu i veću čašu vode. Poklopite i pustite da krčka na laganoj vatri. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. Kad se tjestenina skuha, dotjerajte okus umaku sa malo vegete i papra. Umiješajte tjesteninu u umak. Voila! Dobar tek! |