Derzina i Trenkova kuhinja

ponedjeljak, 28.05.2007.

Špageti s lignjama i graškom

Danas jedan ribasti recept za sve one koji nisu vični pripremi riba i ribica, a dosta im je petkovnih menija s paniranim štapićima neke tvari potpuno, ali ne sasvim različite od ribe :-)


Špageti s lignjama i graškom
(hrani 2-4)

1 konzerva komadića tune u ulju
30-40 dkg liganja, očišćenih i nasjeckanih na kolutove (i krakića)
1 mala konzerva ili 3 šake svježeg ili smrznutog graška (lijepa nadopuna koja ne mijenja okus ribe)
1 mali tetrapak pasirane rajčice
sol
crni papar
dobar prstohvat suhog ili grančicu svježeg bosiljka
400 g paketić špageta

Lonac ili dublju tavu ugrijati na srednjoj vatri. Ubaciti sadržaj konzerve tune (znači tunu i ulje, ne cijediti!). Promiješati (pazite, prska!) i ubaciti lignje, miješati i pržiti dok ne ispari voda i lignje se ne oblikuju u lijepe "prstenčiće" (5-10 minuta ovisi o jačini vatre). Ubaciti grašak, uliti čašu vode i pola tetrapaka pasirane rajčice (250 ml). Poklopiti, kad počne jače vrijati smanjiti vatru na najslabije i pustiti da krčka 10-ak minuta. Otklopiti, posoliti, ubaciti žličicu crnog papra, promiješati i kušati. Dotjerati okus sa još soli i/ili papra.
U međuvremenu skuhati špagete al dente (može i malo tvrđe) u slanoj vodi.
Kad ste zadovoljni slanošću umaka, ubacite bosiljak, promiješajte i ugasite vatru. Špagete umiješajte u umak. Poklopite na dvije minute da se špageti prožmu okusom umaka.

Image Hosted by ImageShack.us

Ako gotovo jelo posipate sirom koristite neki nježnog okusa (npr. Sirelin Ribanac) da ne mijenja okus ribe.

Dobar tek!
- 14:32 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.05.2007.

Najbolji tost sendvič na svijetu

... nije ovaj.

Najbolji tost sendvič na svijetu radili su u jednoj maloj prčvarnici odmah nakon Samoborskog Gradskog trga, u uličici preko mostića pa malo naprijed i lijevo.

Zvao se... "tost s kulenom"...

...mmMMmmmmMMMmmmmmm...

i najbolje je sjedao na gladan želučić u dva ujutro na povrtku iz nekakve Nedođije prije ohohoho vremena.

Ali,... onda više nisam odlazila u Nedođiju, a Petar Pan je iznenadno i sasvim neočekivano postao Petar Panj.
I da se zna, to mu nisam ja priskrbila.

A moj voljeni najbolji tost sendvič na svijetu postao je samo okidač za nostalgiju.

Sve dok nisam osmislila ovaj... ta da da da!!!

DRUGI NAJBOLJI TOST SENDVIČ NA SVIJETU

(hrani 1)
1 lepinja od jučer ili veelika žemlja od nezaslađenog tijesta (ako igdje nađete takvu)
nešto dekagrama domaće ljutkaste kobase ili nečeg sličnog, NE KULEN jer to je puko svetogrđe, (Pravi Kulen u podgrijanom sendviču, `ko je to još vidio! Kulen se jede isključivo narezan na debele "šajbe" od više milimetara, u hladnom obliku i uz domaći seljački kruh!)
tanko narezane 2 -3 kriške sira
Podravkin ljuti ketchup (pohvalimo Hrvatsko, a da je i ukusno)
tabasco

Ugrijati veliki toster. Prerezati lepinju. Tanko obložiti donju polovicu lepinje ploškama domaće kobasice, a zatim ih prekriti s par kriškica sira po vlastitom nahođenju (Bilogorac je ultraodličan za ovo). Poklopiti gornjom polovicom lepinje, ubaciti u toster i pritisnuti koliko god ide. Pržiti dok se sve lijepo ne ugrije i odozgo se na pecivu vide zlaćane pruge rešetke tostera.

Image Hosted by ImageShack.us

Izvaditi i otvoriti sendvič na tanjuru. Srednje obilno natrackati ketchupom. Jako obilno nakapati tabascom. Zaklopiti sendvič. Otvoriti pivce.

Image Hosted by ImageShack.us

Navaliti na sendvič!
- 22:22 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.05.2007.

Brzi Chilly

Ima dana kad sam raspoložena za neku "pravu" hranu.

Nešto vruće, mesnato i zasitno. :o)

Nešto nakon čega ću lijepo zaleć` uz poznatu poslovicu : "I pas legne da hranu slegne" i gljiviti pred televizorom.

A imam samo pola sata strpljenja prije nego narežem kruh i otvorim paštetu.

Ovo je recept za takav dan :-)

BRZI CHILLY

(hrani 2-4)

1 Žlica ulja (biljno, suncokret, soja - ništa sa izrazitim okusom!!)
1 veća glavica luka
25-30 dkg mljevenog mesa
mljevena crvena paprika (ljuta je bolja!, ali može i feferon za stvarno hrabre)
1 veća konzerva graha (najbolje kidney=ljubičastog) ili oko pola kile predhodno skuhanog
pola srednje ili cijela mala konzerva zrna kukuruza
1 mali (500 ml) tetrapak pasirane rajčice ili oko 4 svježe rajčice ili 4-5 žlica domaće mješavine mljevene ukuhane rajčice i paprike
sol, papar (najbolje crni, ali može i mješavina)
krušne mrvice

Sve pripremite prije početka i stavite na radnu površinu, sve nasjeckajte, sve konzerve i tetrapake otvorite jer ovo je "blitz krieg" recept!

Ogulite i nasjeckajte luk. Ubacite u dublju tavu ili lonac, na žlicu zagrijanog ulja. Čim luk malo povene ubacite mljeveno meso i brzo ga kuhačom usitnite da ne ostane velikih "kugla" mesa. Pržite na jakoj vatri minutu-dvije da sva voda ispari i meso lijepo zamiriše. Nakratko smanjite vatru na srednju i ubacite crvenu papriku ili feferon (nasjeckani za jako hrabre, cijeli za eksperimentatore) i miješajte pola minute da se paprika "probudi".Ubacite grah, kukuruz, pasiranu rajčicu i oko pola litre vode, odvrnite vatru na najjače i poklopite. Kad poklopac počne poskakivati smanjite vatru na najslabije i zabavite se nečim drugim 20 minuta. Kad otklopite, nakon 20 minuta trebalo bi izgledati i relativno gusto i lijepo spojeno u "ćušpajz", ako ste ulili malo previše vode pustite otklopljeno par minuta da se reducira. Dotjerajte okus uz pomoć soli i papra, ubacite šakicu krušnih mrvica da zgusne jelo i da mu lijepu teksturu. Promiješajte, poklopite i ugasite vatru. Dok stavite tanjure i pribor na stol i narežete debele šnite kruha jelo je spremno za stol.

Image Hosted by ImageShack.us

Dobar tek!
- 11:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.05.2007.

Pokljukuša

Ja nedjeljom obično pokušavam iskoristiti priliku za maaaalko dulje spavanje. To mi najčešće ne uspjeva, ali čujem da ima i onih kod kojih stvari tako ne stoje.

Dakle, za one dane kad ste prespavali "pravo" vrijeme doručka, a po ustajanju se niste uhvatili za glavu, u užasu zapomažući da ste sad već trebali biti na poslu, ovo je sjajan recept. Ima pravu "brunch" kvalitetu... djeluje prebogato za doručak, a presiromašno za ručak, i zato je to meni idealan nedjeljni doručak. Jasno, kad smlavite ovo, ne morate ništa spremati do malo ranije večere.

Ako se baš nikako ne možete natjerati na začinjenu hranu ujutro, možete ovo spremati i za večeru, a dobro je i kao prilog uz recimo svinjsku pečenku ili pečenu piletinu.

Pokljukuša

(hrani 2-4)
Tijesto:
ovisno o veličini vaše tepsije (da, tepsije ;-), ali može i bilo koja posuda koja može u pećnicu) napravi se malo gušća smjesa za palačinke od:
jaja (recimo 2)
mlijeka (ili pola-pola mlijeka i vode)
soli
žličice sode bikarbone ili praška za pecivo
brašna (trećina može biti graham, daje specifičan okus koji nije svakome zgodan)

- smjesa mora biti znatno gušća od one za palačinke, ali još uvijek ne dovoljno gusta da se u njoj vide potezi mješanja mutilicom. Kad ste umutili, ostavite da se odmori 10-15 minuta i upalite pećnicu da se ugrije na 180°C. Nauljite (ili namastite) posudu, ulijte tijesto i ubacite u pećnicu i pecite oko pola sata. Treba izgledati ovako pred kraj:
Image Hosted by ImageShack.us
U međuvremenu očistite i nasjeckajte veeliku hrpicu češnjaka, i izvadite 2 vrhnja iz hladnjaka.

Kad kažem veeelika hrpica, to je oko pola glavice češnjaka, recimo 6-8 češnjeva, ali sramežljivi mogu probati i sa manje. Osobno, ne preporučam škrtarenje,jer će tek puno češnjaka dati lijep i nježan (ovo ja ozbiljno) začinjeni okus, a nećete ni mirisati na češnjak nakon pripreme i klopanja.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kad se tijesto ispeklo, izvadite ga iz pećnice. Biti će lijepo crvenkasto-smeđe, kad ga počnete trgati djelovati će malo mekše na sredini... gnječit će se kao svježi vrući kruh.

Lopaticom ga izvrnite naopako (nema veze ako se dno zalijepilo) i istrgajte ili izrežite na komade veličine zalogaja.

Dovršavanje:
U tavi zagrijte 2-3 žlice ulja na srednjoj vatri, ubacite hrpu češnjaka i pržite miješajući oko pola minute, samo da češnjak pošteno zamiriše, ali ne smije promjeniti boju. Ubacite unutra vrhnja, promiješajte brzo i skinite s vatre. Odmah umiješajte u narezano tijesto, dobro namačući svaki dio tijesta u vrhnjastu smjesu.

Ako ste premalo posolili, sad je čas za dosoljavanje!

Stvar izgleda ovako (nije posebno prezentabilna, ali i ja sam loš loš loš fotograf)
Image Hosted by ImageShack.us

i odmah mora na stol. Još vam trebaju samo vilice i borba za najslasnije komade može početi,

a kome se ionako da nedjeljno prijepodne potrošiti na pranje tanjura ;o)

Dobar tek želi vam Derza! njami
- 12:54 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.05.2007.

Tjestenina s kobasicama i graškom

S obzirom da mi je Trenk ljubazno dozvolio da se privremeno uselim na njegovu kulinarsku oazu, danas malo predstavljanje pa lansiranje...

Ovdje se možemo malo upoznati, a za one koji se pitaju čemu sve to upućujem ih na postove u boxu desno pod naslovom "O savjetima za domaćice i sve koji se takvima osjećaju"

Kako sam povremeno zaposlena , a i supruga te majka, spacijalist sam za recepte dolazim-kući-i-otvaram-frižider-da-vidim-čega-ima-a-hoću-večeru/ručak-na-stolu-za maksimalno-sat-vremena. Takve ću recepte pretežno i vama servirati.

U komentare slobodno postavljajte pitanja o određenim jelima ili kombinacijama nađenim u hladnjaku pa ću probati nešto iskombinirati za vas.

Dakle, krećemo... ;-)

TJESTENINA S KOBASICAMA I GRAŠKOM

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kako nemam običaj svakodnevno odlaziti u dućan, kupujem vikendom u većim trgovinama veeelike pakete koji se obično pokažu ekonomski isplativiji. Zbog količine ukućana i nevoljnosti da se ista jela jedu dva-tri obroka moram prepakiravati velike pakete, ovo je dobar način da se riješim kobasica koje bi inače dugo stajale u hladnjaku. A i baš je ukusno :-)

(za 2-4 osobe)

1 luk
30-40 dkg kobasica (koje god imate osim trajnih kobasica)
1 mala konzerva ili tri pune šake svježeg ili smrznutog graška
1 mali (500 ml) tetrapak pasirane rajčice
sol, vegeta, crvena paprika, papar
1 paket tjestenine ( na slici su gamelli)

Nasjeckajte luk i kobasice. Pristavite lonac slane vode za tjesteninu. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte žličicu-dvije ulja i ubacite luk i kobasice, pržite dok ne zamirišu i lagano pocrvene. Dodajte crvenu papriku (može i ljuta) i miješajte pola minute. Usipajte grašak, rajčicu i veću čašu vode. Poklopite i pustite da krčka na laganoj vatri. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. Kad se tjestenina skuha, dotjerajte okus umaku sa malo vegete i papra. Umiješajte tjesteninu u umak. Voila!

Dobar tek! njami


- 11:18 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.