17.12.2012., ponedjeljak

Zločin na sjeveru - o popularnosti skandinavskih krimića

Gosti: Seid Serdarević, Nenad Stipanić
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


U proteklih nekoliko godina skandinavska književnost doživjela je iznimnu popularnost. Zahvaljujući europskom, ali i planetarnom uspjehu kriminalističkih romana, ponajprije romanesknoj trilogiji Millenium Šveđanina Stiega Larssona, diljem Europe, ali i kod nas uslijedio je pravi boom švedskih, norveških, islandskih i danskih krimi-romana i televizijskih serija, kao i uspješnih filmskih ekranizacija najčitanijih knjiga. Večerašnja tribina je posvećena raspravi o ovom fenomenu: u razgovoru s gostima propitkivat će se osnovni razlozi popularnosti te literature, postoje li neke zajedničke žanrovske odrednice na temelju kojih brojne autore možemo svrstati u krovnu kategoriju "skandinavskog krimića" te u kojoj se mjeri spomenuta literatura oslanja na tradiciju klasičnog krimića. (T.V.)


Volite krimiće? Posebno one skandinavske? Dođite!!!


- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.12.2012., ponedjeljak

Kulturna memorija - kulture sjećanja

Gošće: Renata Jambrešić Kirin, Tatjana Jukić
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


Kulturna pamćenja zasnivaju se na odnosu društva spram prevratničkih društveno-političkih događaja (rat, revolucija, promjena socio-ekonomske paradigme) i ideološki su ucijepljena u različite tipove diskursa – od usmenih (osobna sjećanja, kolektivna memorija naroda) do literarnih (književna djela, memoaristika, polemike, historiografija u širem smislu). Na tribini će se raspravljati o načinima na koji se sjećanja bilježe i diseminiraju, kako su upregnuta u kontekst ideoloških promjena te kako se fenomeni poput revolucije, melankolije, socijalizma ili nostalgije, upisuju u mrežu kreiranja suvremene povijesti otvorene brojnim književno-teorijskim interpretacijama. (T.V.)

Tribina za sjećanje - dođite i vi!


- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.12.2012., ponedjeljak

Suvremenost postmodernog stanja

Gosti: Leonardo Kovačević, Marijan Krivak, Petar Milat
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


Filozofske, sociološke i književno-teorijske rasprave o postmoderni obilježile su akademski i medijski diskurs protekla tri desetljeća i opravdano se postavlja pitanje je li tzv. „postmoderno stanje“ još uvijek stanje svijeta u kojem živimo? Je li postmoderna danas uopće „su-vremena“ i ako jest, što je od nje ostalo u današnjem kibernetičko-tehnološkom svijetu sebe-reprodukcije Kapitala? Na večerašnjoj tribini će biti riječi o fenomenu postmodernosti iz horizonta književnosti, filma i filozofije kao stanja radikalnog pluraliteta koje je, unatoč tome što je diskusija o njoj pomalo zamrla, i dalje vrijedna promišljanja i konceptualnog tematiziranja. (T.V.)

Je li tzv. „postmoderno stanje“ još uvijek stanje svijeta u kojem živimo - provjerimo večeras zajedno :)


- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #