Tribina "Razotkrivanje" : MIljenko Jergović i roman "Nezemaljski izraz njegovih ruku"

nedjelja , 25.02.2018.




FRAKTURA

nas poziva na

tribinu "Razotkrivanje" na kojoj gostuje MIljenko Jergović.

Na tribini će o Jergovićevom novom romanu "Nezemaljski izraz njegovih ruku", uz autora Miljenka Jergovića govoriti i Seid Serdarević i Ivan Lovrenović.

srijeda, 28. 2., 19 sati
dvorana Müller kina Europa

Varšavska 3, Zagreb


Nezemaljski izraz njegovih ruku pripovijeda o Sarajevskom atentatu, o našima i o njihovima, a ustvari o tome da su i jedni i drugi naši, i da je ubojstvo Franje Ferdinanda posljedica modernizacijske i prosvjetiteljske misije bečkih vlasti u Bosni. Princip, Čabrinović i drugovi djeca su svoje epohe, školovani na romanu devetnaestog stoljeća, na poeziji Walta Whitmana, na ruskim anarhistima i atentatorima... Beč ih je opismenio i pružio im priliku da osvoje i ostvare svoje iluzije. Nikada Bosna i zapadni Balkan nisu bili europskiji i bliži Beču, Berlinu i Parizu nego trenutak prije Principova pucnja.
Nezemaljski izraz njegovih ruku jedna je od onih knjiga koja se čita, kojoj se vraća, koja tjera na razmišljanje i promišljanje, koja povijest ovih prostora propituje bez ideološkog bremena, koja pokušava shvatiti i razjasniti vrijeme te fikcijom oživiti ljude i događaje koji su možda odredili sudbinu kontinenta i nas samih.


<< Arhiva >>