Klub mladih IDS-a Liburnije

ponedjeljak, 29.12.2008.

Predblagdansko druženje članova KM + sastanak

Zadnji ovogodišnji sastanak i prigodno druženje članova Kluba mladih IDS-a Liburnije održat će se u utorak, 30.12.2008 g. u caffe baru Guc u Lovranu s početkom u 19.30 h.

Raspraviti će se problematika organizacije 4. Liburnijskog malonogometnog maškaranog turnira.

- 14:28 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.12.2008.

Sretan Božić !

Svim posjetiteljima bloga želimo Sretan i blagoslovljen Božić.

Klub mladih IDS-a Liburnije

- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.12.2008.

Konferencija Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI

16. prosinca u Zagrebu je održana Konferencija pod nazivom "Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena" u organizaciji udruge CESI, a kojoj je prisustvovala i predsjednica KM IDS-a Liburnije Korana Kraguljac.
Tema konferencije bila je uloga mladih žena u društvu i politici.

U nastavku prenosimo zaključke konferencije:

Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti naveo je četiri najčešća tumačenja zašto žene ne participiraju u politici: jer nemaju resursa, jer nemaju interesa, jer ih "nitko nije pitao" i jer im formalna i neformalna institucionalna pravila onemogućavaju ulazak u politiku. Žene su u Hrvatskoj obrazovanije od muškaraca, istraživanja pokazuju da postoji interes žena za politiku, a formalna pravila omogućavaju ženama da se bave politikom. No živimo u patrijarhalnom društvu koje još uvijek smatra da "žene nisu za politiku" i da je politika "muški posao", a sveprisutni seksizam otežava ženama pristup političkim institucijama te obeshrabruje one koje se uključe. Istovremeno političke stranke nemaju strategije za uključivanje žena i mladih u svoje članstvo, što upravo mlade žene ostavlja na marginama politike. Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, predstavila je kampanju za veću participaciju žena na predstojećim lokalnim izborima i pritom napomenula da je glavna odgovornost za veći broj žena u tijelima vlasti na političkim strankama. Emina Bužinkić, predsjednica Mreže mladih Hrvatske istaknula je da u Hrvatskoj živi 900 000 mladih ljudi, a Martina Stažnik, programska direktorica DIM-a iznijela je podatak da svega 6,3% članova županijskih i gradskih vijeća čine mladi dok među njima mlade žene čine oko 27,3%.

Sudionice Konferencije zaključile su da političke stranke moraju razviti strategije za uključivanje mladih žena u politiku, da trebaju unutar stranaka stvoriti okruženje u kojem se seksizam neće tolerirati te da je potrebno dodatno osnažiti ženske organizacije političkih stranaka te u njih u većem broju uključivati mlade žene.


Izvor: www.cesi.hr

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.12.2008.

Obavijest, sastanak

Sljedeći sastanak Kluba mladih IDS-a Liburnije održat će se srijedu, 17.12.2008 u Mošćeničkoj Dragi u restaurantu "Nostromo" s početkom u 18.30 h.

Dnevni red:
- Organizacija maškaranog turnira
- Izvještaj s CESI-jevog seminara u Zagrebu
- priprema za izbore
- obavijest o večeri ZP Liburnije
- aktualnosti u radu Dražanskog IDS-a

Obavijest članovima:

Zajednica podružnica IDS-a Liburnije organizira zajedničko druženje i večeru povodom Božićnih blagdana u restaurantu Kvarner u Lovranu u petak, 19.12.2008 g. s početkom u 19.00 h. Pozvani su svi članovi IDS-a s područja Liburnije.

- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 09.12.2008.

Klub mladih IDS-a učlanjen u IFLRY

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Na međunarodnom kongresu mladih liberala, održanom u Kijevu od 05.-07. prosinca, Klub mladih IDS-a primljen je u članstvo IFLRY-a, međunarodne liberalne organizacije mladih koja okuplja političke pomlatke i studentske organizacije širom svijeta. Na kongresu u Kijevu, KM IDS-a predstavljao je Duško Kišberi, glavni tajnik. Klub mladih IDS-a na kongresu je dobio status člana – kandidata, a nakon godinu dana od dobijanja statusa člana kandidata, kongres IFLRY-a odlučuje o primitku organizacije u punopravno članstvo. Klub mladih IDS-a od svog osnutka 2004. godine vrlo je aktivan u međunarodnim aktivnostima, a do sada je postao punopravan član ISEEL-a (inicijativa jugoistočnih i istočnih liberala) i LYMEC-a (mladi liberali Europe).

- Ovo je kruna naših međunarodnih aktivnosti jer je IFLRY svjetska organizacija mladih liberala i samim time predstavlja najvišu razinu mreže u koju se neka organizacija može učlaniti. Da bi smo uopće mogli podnijeti zahtjev za članstvo morali smo najprije steći status punopravnog člana u ISEEL-u i LYMEC-u, izjavio je Duško Kišberi.

Od prednosti članstva u ovakvoj jednoj organizacija, Duško Kišberi je istaknuo slijedeće:
- „Članstvo u ovoj organizaciji donosi Klubu mladih IDS-a brojne prednosti, a kao ključne istkanuo bi umrežavanje sa političkim istomišljenicima širom svijeta, edukaciju i razmjenu iskustava među mladima. Meni osobno je posebno drago što sam stekao brojna poznanstva među mladim liderima regionalnih stranka koji se kao i IDS u svojim matičnim zemljama bore za decentralizaciju i regionalizaciju.“

Pored kongresa, u Kijevu se održao i seminar pod pokroviteljstvom Vijeća Europe od 30. Studenog do 04. Prosinca, pod nazivom „Active citizenship: Today for tomorow“ na kojem su mladi lideri imali priliku steći dodatna znanja iz raznih područja političkog djelovanja.

- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.12.2008.

Sastanak

Danas u ponedjeljak, 08.12.2008 u Opatiji održati će se sastanak Kluba mladih IDS-a Liburnije s početkom u 19.00 h.

Teme sastanka su rasprava oko organizacije malonogometnog maškaranog turnira i programa KM IDS-a Liburnije za predstojeće lokalne izbore.

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #