Klik - Po Europama

petak, 22.12.2017.

Voda odozgo, voda odozdo



Kad čovjeka "hotelsko" jutro dočeka s tankim curkom kiše po prozoru, čini se kao da je bolje ostati u krevetu. Ali to "kunjanje" bi, poslije toliko pređenih kilometara i iskeširanih forinti, bio "skup sport".


Budući da se s prozora i njihov dunavski Parlament jedva nazirao u mokroj sumaglici, trebalo je pronaći neku sušu varijantu.


Posrećilo se. Poslije doručka i vožnje od nekoliko stanica metroa kišobran se mogao zatvoriti, a najrazvikanije odredište turista, njihov Trg herojâ s golemom praznom površinom ispred, na kraju Ulice Andrassy, mogao se (za)obići i "spoznati" sa stražnje strane, iz prostranog višenamjenskog Gradskog parka, Városliget-a.

Na tom povelikom terenu "nema čega nema" - jezera za veslanje uz kičasti "pseudo"-dvorac, izgrađen prije 120 godina u jeku milenijskih svečanosti 19. stoljeća koji je danas Muzej poljoprivrede... pa, malo dalje, respektabilni Muzej tehnike i transporta... pa Budipeštanski cirkus, onda njihov Botanički i zoološki vrt, impozantno Széchenyi termalno kupalište, a osim Milenijskog spomenika na sâmom trgu još su tu i nezaobilazni Umjetnički paviljon i, nasuprot, Muzej likovnih umjetnosti... Pa ti, ako si "fan" muzejâ, biraj!


Čak i ova zgrada za potrebe "običnog", ali povelikog, prostranog klizališta na ledu (koje se tada, rekao bih, s dolaskom proljeća netom "otopilo") te pratećih sadržaja uz veslanje na jezeru, odavala je taj neki mađarsko-kičasti, pomalo pompozni dojam.


A što u tom smislu reći o nacifranom portalu Zoološkog vrta!?


Széchenyi termalno kupalište je jedno od nekoliko (!) postojećih u Budimpešti koja koriste bogate podzemne izvore termalne vode. Dostupnost za obilazak i "uvid" tik do vanjskog bazena izazvalo je poriv da se unajmi ručnik, "badekostim", kapica... i malo je falilo da smo svi završili u bazenu skupa s mnoštvom koje se tamo već pacalo.


Sâma je zgrada sagrađena u maniri "klasičnih" kupališta s cifrarijama i kipovima golih dama koje dotaču toplu vodu u tankom mlazu, a i bazen je više poput neke goleme kade za kupanje nego "olimpijskih dimenzija i oblika".

Ipak i oni u novije vrijeme slijede trendove spa-wellness-turizma pa su u sklopu zgrade uspostavili tzv. "termalno pivsko kupanje" s drvenim kadama, "kacama" za dvoje pa tako u "kabini" puta dva, dakle za četvero... poput jacuzzija, gdje se društvance može namakati u termalnoj vodi s dodatkom hmelja i pivskih ekstrakata! Uz krigle pravog piva sa strane. Guba!
I neka mi onda netko veli da su Mađari "dosadni"...

[Budimpešta - ožujak 2005.]

© • 22.12.2017. u 19:01 • Komentari (5) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com