Klik - Po Europama

ponedjeljak, 11.12.2017.

Povijest na ušću

U gradu me zaintrigirao putokaz "s ne previše kilometara" za "gradinu" Devin pa smo posljednjeg dana, već spremni za put prema Beču, skoknuli i do tamo, lošem vremenu unatoč.


Cijelo to selo, nekih 11 km od Bratislave, prostrlo se oko utoka nevelike češko-moravske rijeke Morave u Dunav (onaj vodotok zdesna).


Kako je rijeka Morava granica prema austrijskom teritoriju na bliskoj suprotnoj obali, čini se da se to za vrijeme "Hladnog rata" pokazalo kao primamljivo mjesto za pokušaje ilegalnog bijega, tada Čehoslovaka, "na Zapad".
Ali, što su "znali" prebjezi, to su znali i "milicajci"!


Ukratko, navodno je čak četiristotinjak ljudi baš na tom potezu "osujećeno" u prelasku granice (vodenim putem!) ne baš nježnim metodama, čemu svjedoči i ovaj dirljiv memorijalan spomenik.


Na obali Dunava tik do ušća stoji potpuno napuštena zgrada nepoznate namjene. Je li to zamrlo neko "radničko odmaralište" ispod obližnje utvrde Devin ili je objekt imao "vojno stratešku" ulogu koja je zamrla raspadom ČSSR-a (i kasnijim "Schengenom"), teško je reći. U blizini nije bilo nikoga da ga se pita.


U svakom slučaju neke uzburkane emocije vezane za to mjesto vidljive su po "umjetničkoj instalaciji" postavljenoj usred ničega - "zakašnjelim simbolom ljubavi".


I neka čudna kamena konstrukcija kraj obalne ceste s uklesanim natpisima na mađarskom jeziku, od čega je jedan dio "preklesan" do neprepoznatljivosti teksta, govori da tu i inače "nije bilo baš sve štimalo"!
Čak ni ironiziranje napisanog, vjerojatno "gerilskom" postavom (sada naherene) tablice "Zabranjeno skakanje u vodu!", nije uspjelo tog kišnog dana popraviti nelagodni dojam mjesta.

A da je granica blizu, dapače - usred Dunava na vidljvo postavljenim bovama uzduž rijeke, svako toliko upozoravaju i kopneni kamenovi-međaši s "pomakom valjanosti" od preciznih 95,1 metara.


Danas ondje uz Dunav postoji i molo za pristajanje golemih riječnih brodova koji turiste dovode na obilazak stvarno impozantne tvrđave Devin povrh obližnjeg brda... Pa su i obližnja "živuća" restauracija i ukomponirani svjetionik (?) očito dijelovi riječne plovidbene infrastrukture.


A za ljubitelje obilazaka starih gradina, ostavljam ih ispred glavnog ulaza u dojmljiv kompleks tvrđave Devin.
Dalje idete sami.

[Devin - Bratislava - travanj 2010.]

© • 11.12.2017. u 19:01 • Komentari (3) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com