Klik - Po Europama

četvrtak, 28.07.2016.

Fasadni izričaj






Liesing [Beč - lipanj 2016.]

Već govorih o toj dosta čestoj 'pojavi' u Beču (pa i ostaloj Austriji) da se fasade oslikavaju bilo nadahnutim slikarijama, bilo reljefima ili mozaicima. A katkada i nadugo i naširoko opisanom 'genezom zgrade'.

Nekada su im pobude sasvim bizarne; primjerice čovac na fasadi stilizirani je alkemičar iz 18. stoljeća koji je valjda tu negdje kemijao svoje 'zlato'. Što nekoga u toj suburbanoj sredini očito ispunjava ponosom.
Jedini takav, po načinu izrade sličan 'reljef' u Zagrebu, koliko se mogu (pod)sjetiti, onaj je na "Domu/sindikatu grafičara" kraj "Brešće" u ulici Brešćenskoga, ali taj je tamo u jezivom stanju "poluraspada".

Nije neobično vidjeti ni kako su poneke zgrade sa "socijalnim stanovima" oslikane 'socrealističkim' stilom, slavljenjem rada ili obitelji, hvaleći time, vjerojatno, vrednote socijalne države (i natalitet).
Nije mi samo jasno zašto je u cijeloj toj idili muž/otac/hranitelj prikazan sa "šljivom" pod jednim okom. Je li zato jer je do toga postignuća stigao 'teškom borbom' ili jednostavno majstor nije pri ruci imao odgovarajuću nijansu kamenčićâ za mozaik?!

© • 28.07.2016. u 08:01 • Komentari (1) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com