LATINSKA AMERIKA

srijeda, 12.12.2007.

BOLIVIJA DOBILA NOVI USTAV

Ustav ima socijalističke ideje i dat će veća prava domorodačkom stanovništvu

Bolivijska Nacionalna skupština izglasala je u nedjelju novi ustav koji je priželjkivao socijalistički predsjednik Evo Morales, a odbacila ga je najveća oporbena stranka desnice Podemos, čiji su zastupnici bojkotirali glasovanje. “Tekst je odobren”, izjavio je zastupnik Carlos Romero iz Pokreta za socijalizam (MAS), predsjedničke stranke.

Na sjednici parlamenta, održanoj u gradu Oruvo u Andama, sudjelovala su 153 od 255 bolivijskih zastupnika izabranih 2006. koji su potrebnom dvotrećinskom većinom nazočnih zastupnika odobrili svih 408 članaka predloženog ustava. O nacrtu ustava još će se očitovati građani na referendumu.

Bivši predsjednik Republike i vođa liberalne i konzervativne oporbe Jorge Quiroga nazvao je prijedlog ustava “iskorištenim toaletnim papirom”. Novi ustav trebao bi Predsjedniku Republike omogućiti neograničeni broj mandata.

Novi ustav, koji se vodi socijalističkim zamislima, ojačat će središnju državu, a domoroci koji čine 62 posto stanovništva, iz kojih potječe i predsjednik države, dobit će širu samoupravu. Bolivija će biti “jedinstvena, višenacionalna i svjetovna država”, s indijanskom zastavom “whiphalom” s prugama kao simbolom. (Hina)

- 23:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #