Zbog cega su u Japanu ulice uske?

Voznja japanskim glavnim gradom moze biti ultimativno iskustvo jeze za bilo kojeg vozaca. Zbog cega su ulice tako uske, pitao bih se i kad bih sjeo i na bicikl.
Najlogicniji odgovor bi mozda bio jer su im automobili tako maleni pa su ulice prilagodili automobilskoj industriji. lud

Ulice su uske, krizanja mogu biti iznimno ostra, i pri mimoilazenju sa automobilom iz suprotnog smjera ponekad je potrebno sklapati retrovizore, manevrirati, cimati automobil naprijed-nazad. Cak su i Amerikanci 50-ih godina proslog stoljeca bili pozvani uciniti nesto o oko ovog problema i razviti mrezu autocesti. Frustrirani Amerikanci su u svojem izvjescu napisali da je Japan jedina razvijena drzava na svijetu koja cestovni promet ignorira u potpunosti.

Autoceste su danas dobre, ali u gradskim podrucjima ulice su jos uvijek uske, kuce se grade na svakom slobodnom mjestu, a rezultat zna biti da su ulice zakrcene, a vozaci se preznojavaju.
I sada kad mi netko od prijatelja obasnjava gdje je neki ducan, ili restoran, koristim neke osobne vizualne pomagace poput - Aha, da, da znam. To je tamo gdje je Naohiko izbio branik. ili Je li to mozda kod onog semafora gdje je Takahiro "ostavio" retrovizor?



Razlog uskih ulica je taj sto Japan u svojoj povijesti nikada nije, poput Europe ili Sjedinjenih Drzava, imao period kada su po ulicama vozile kocije, ili nesto poslije, kada su konji vukli pretece tramvaja. Za Japance su ulice uvijek bile mjesto po kojemu se hoda.
Cak i u pocecima modernizacije, prije vise od stotinjak godina, na Japanskim su ulicama jedino prometalo bile rikse i nije bio potrebe za sirokim cestama. Osim toga, njihov je , u prometu, primarni interes bio razvitak zeljeznicke mreze, i na taj su razvoj utrosili jako puno novaca.


25.11.2010. u 13:55 | 1 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Veljača 2012 (6)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (9)
Veljača 2011 (8)
Prosinac 2010 (12)
Studeni 2010 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Japan je drzava bogate tradicije, kulture, iznimnog kulinarstva i, sto je najvaznije, poprilicno nepoznata prosjecnom zapadnjaku, cija se percepcija o ovoj drzavi bazira na poluprovjerenim informacijama u razlicitim tekstovima tabloidnog predznaka ili na nekim, globalno ukrjenjenim stereotipovima. Ovdje bih pokusao demistificirati neke stvari, a isto tako, prenijeti neka saznanja koja sam dobio studirajuci japansku umjetnost, religiju, drustvo i jezik, kao i iskustvo zivljenja u Japanu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Croatiantraveller.net
Najbolji hrvatski turisticki magazin

Kucanica u Japanu
Vrlo duhovit i odlicno napisan blog dozivljajima Hrvatice u Japanu

Fotografije u blogu

Fotografije u blogu sluze iskljucivo za ilustraciju, i osobno su vlasnistvo pisca ovog bloga.







Free Counters


Get Your Free Counters







Locations of visitors to this page