Evanđelje po Luciferu

petak, 21.07.2006.

Ako želite svladati Sotonu, ispričajte mu neku bajku!

Kada je Riječ tijelom postala, kada je Logos oživio, stremeći probuditi one koji žive ali nisu budni, ona (Riječ), želeći svoju poruku prenijeti, od rascjepljenosti tijela i duha, spavanja i svijesti, nije mogla pobjeći; jer bijeg od rascjepljeosti stvara rascjepljenost. Govor o onom Jednom sam sobom stvara svoju protimbu, svoju zrcalnu sliku, stvara Drugog. Govor o Ocu ustoličuje Ime Oca, despota. Govor o Ljubavi stvara Mržnju.

I zato uvijek i neizbježno, dok ljudskom biću dobri anđeo šapće na desno uho, zli mu anđeo šapće na lijevo. I zato uvijek i neizbježno, dok ljudsko biće upućuje svoje molitve Kristu, spasitelju, molitve odlaze i njegovom bratu, Sotoni, upropastitelju. I zato Židovi, koji ne poznaju spasitelja, ne priznaju ni upropastitelja.

Otac/Majka ima beskonačno mnogo imena, i može se opisati na beskonačno puta beskonačno načina, putem čovjeku razumljivih kombinacija riječi i rečenica. Gnostici su ležerno izmišljali različite pričice i zapisivali ih, uvjereni da ono, što su izmaštali, jest istinit iskaz stvarnosti.

Svi su mitovi o stvaranju istiniti, kao što su i sve bajke o ljudima istinite (arhetipske). Sve one donose razne dijelove, razne uvide u Akaša kronike, neiscrpnu knjigu istina. I naravno, istovremeno, svi mitovi i sve bajke su neistinite, puke tlapnje. Kako su smješni oni, koji u Akašu jednim okom virnu i par redaka pročitaju, pa uobraze, da znaju Sve! Kako su opasni!

Jer stvaranje je svijeta događaj koji se nije dogodio u jednom trenutku, iako se zapravo jest dogodio u jednom trenutku; koji se nije dogodio ni u milijardu godina pa čak ni u beskonačnom vremenu, koji se stalno događa i već je odavno završen i još nije ni započeo. Jer vrijeme nema samo jednu dimenziju.

Logos je tapiserija, ali spoznajući tapiseriju, ne spoznajete a-logičnu iglu, koja ju je isplela (ovo je prema Lao Tzuu). Zato je stvaranje svijeta mistično i neizrecivo. Kao i svijet sam. Kao i svako ljudsko biće, koje u svijetu svijetuje, u logosu logoruje.

Ali se može, stvaranje svijeta, prikazati u pričama u metaforama. Mitologije svih naroda sadrže bezbroj priča i verzija iste priče; jedna je data u početku Tore (Knjiga postanka), svete knjige primitivnog plemena Hebreja. Ta je priča sirova i snažna, jednostavna i uzbudljiva. To je mit, koji je taj surovi stočarsko-ratnički narod razvio da bi sebi život osmislio, pročišćujući mitove okolnih, starih i kulturnih naroda Mezopotamije, Sirije, Palestine i Egipta, dok nije ostao samo jedan Bog (El) čije je ime Bogovi (Elohim, što se pak u hrvatskim prijevodima Biblije prevodi kao Bog). Mnogo sličnih priča ima; tako npr. sjevernoamerički narod Čejena kaže LINK NA VIKIPEDIJU da je svijet stvorio Maheo, u četiri dana a ne u šest, u priči sličnoj onoj hebrejskoj, samo bez krvavih detalja (Jahve kao suprotnost Elohimu, histerični i krvožedni demon noći, pustinje i vulkana).

Kako su zanosni mitovi, kako su lijepe bajke! Kako opčinjuje neiscrpnost ljudske mašte! Najbolji način da svladate Sotonu jest da mu ispričate bajku. Postajući sluge Gospodara Laži, postajete njegovi gospodari. Misleći pak da mu glavu satirete, postajete njegovi robovi.

A danas, u doba koje vi ljudi zovete "moderno doba" (a i ono će jednom biti antika), umijeće mitotvorstva dospjelo je, u onome što se zove Prirodna Znanost, do neslućenih novih visina. I tako je kozmologija, kao vrhunac niza stoljećima stvaranih blistavih mitova, razvila jednu uzbudljivu, detaljima bogatu, intelektualno zahtjevnu i emotivno zanosnu priču o stvaranju u "Velikom prasku", jedan mit pun egzotičnih bića i živopisnih čudovišta kao što su Crveni Divovi i Bijeli Patuljci, Kvazari i Crne Rupe, svemiri od deset i jedanaest dimenzija, fotoni i hadroni, kvarkovi i strune.

Sve su to izmišljotine; i sve su istine. Misliti da je samo jedan mit Istinit, i k tome čak samo jedna jedina osobita intepretacija jednog određenog mita, vodi u Laž. Ono što je Istina a ne samo istina, nema u sebi Smisla. Svijet nije beskonačno raznovrstan; nego beskonačno puta beskonačno, i više, sve do kolektiva svih skupova, koji sam nije skup (i broja svih brojeva, koji nije broj).
- 15:48 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.