istina o životu

srijeda, 22.04.2009.

MOJ TEATAR


OSNOVNE POSTAVKE

Sposobnost samostvaranja i sposobnost samoorganizacije posjeduju svi živući sustavi počevši od jednostaničnih.
« Poš'o ja slavni sude u petak». Tom se uzrečicom prekidaju dosadni govornici kad počnu
od amebe i bičara okatog da bi došli do estetike. Slična je u narodu i izreka ići od Poncija
do Pilata to jest tražiti, lutati za nekim ciljem, obijati pragove; ići od nemila do nedraga.
Na tom sam putu.
Živ teatar je onaj u kojem se svaka jedinka samoorganizira i po načelu solidarnosti s drugim samoorganiziranim jedinkama stvara jedinstven organizam, koji djeluje u pojedinačnom i kao cjelina, koji, sam od sebe stvaran, diše, raste i nanovo se samoorganizira u uvijek novu cjelinu.
Svjestan sebe i svoga tijela, svjestan svojih osjećaja i svoje emocionalnosti, integrirajući emocionalni i spoznajni um, čovjek se upušta u avanturu svakodnevnog stvaralaštva.
Ako radeći na lošoj, naučenoj teatrologiji stvaramo uvijek, iznova, stari teatar, dobar ili loš svejedno, pri tome zaboravljajući svoju misaonu, tjelesnu i emotivnu inteligenciju, može nam se jednog dana dogoditi da roboti uspješno glume u teatru i da to stvarno bude «in», čime bi umjetnost postala pseudo i «in», a život autentično i «out».
Bioenergija je čovjekova osnovna energija, koju upotrebljava da bi stvarao proizvode za sebe i za svijet oko sebe. Bioenergija stvara pokret, pokret prelazi u osjećaj koji stvara misao. Ovaj lanac međusobnih odnosa nam jasno govori da je čovjek u stanju, usmjeravanjem energetskih procesa u tijelu, utjecati na svoju djelotvornost. Jedan od osnovnih izvora bioenergije je u ljudskoj slobodi, u uživanju u slobodi disanja, koju bi trebalo osvijestiti, a ne je potiskivati u nesvjesno pamćenje.
Teatar koji ne prati svoje vrijeme je mrtav teatar, a čak i ako se podudara s vremenom, kasni.
Da bi teatar bio ono što od njega zahtijeva njegova struktura, mora biti u vremenu i ujedno i ispred vremena to jest mora proizvoditi vrijeme. Živi teatar treba disati sa svojim vremenom, osvješćivati ga i davati mu šansu da se pokaže boljim nego što mi o njemu mislimo ili nego što, uistinu, jest. Teatar koji dišući stvara bioenergiju pomaže vremenu i ljudima u njemu da ostvare istine o sebi i o svijetu i da probudi mogućnosti duboko zapretene u njihovim iskonskim strukturama. Kako pokret koji prelazi u osjećaj stvara misao i poboljšava ljudsku djelotvornost tako, ove sastavnice mogu poboljšati i djelotvornost teatra. Bioenergija teatra je bioenergija slobode disanja njegovih pripadnika i slobode disanja onih kojima se ukazuje kao živ i oslobođen. Ako takav teatar stalno odgađamo, prilagođavajući se vremenu ili kaskajući za njim, potiskujući stalno njegov napredak u nadi da će se on sam od sebe razviti, siječemo granu na kojoj već jesmo i nikakvo sjeme novoga nećemo ostaviti za one koji dolaze.
Evo, vidite zamčice u koju se upada kad se teatar shvati ozbiljno. Čovjek se počne zezati sa svojom mukom i taman kad pomisli da je na pravom putu i da je izmamio osmješčić na licima čitatelja, stigne ga ta ista muka, smrtno ozbiljna, priprijeti nesagledivim posljedicama po njegov moralni i intelektualni lik i gurne mu pod nos Stanislavskog, Brechta, Strasberga ili još bolje Petera Brooka i Georgija Para i onda ti piši dalje. Opća savjest profesije te vuče za uši i udara nogom u stražnjicu, a tvoja ti ne da mira dok ne istjeraš stvari na čistac. Goethe se vrti u grobu i njurga: »Du bist ein Nestbeschmutzer», a Krleža se isto tako vrti prevodeć' usput: « Pljuješ u tanjir iz kojeg jedeš». I uzalud ti se braniti da je tanjir već odavno zaprljan i da ti se čak ni ne jede iz takvog tanjira, ništa ne pomaže, ni boginja Talija koja ti na tvoje pokajničke riječi:» Neću više nikada», okreće leđa i odvrcka na Parnas. Sreća što je muza, božanska kćer, pa ima božansku pozadinu koja ostaje u seksualnim snovima još dugo nakon trena
kad te je napustila. Talijino prkno je veličanstvenije od Talije same.

22.04.2009. u 16:17 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (4)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (6)
Prosinac 2008 (9)
Studeni 2008 (13)
Listopad 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog čovjeka koji je čitav život proveo ozbiljno se baveći teatrom i neozbiljno se igrajući životom. Pisano sa velikom ljubavlju za jedno i drugo.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

odmor za umorna srca

Miško

Maslackica.hr

Vedran.hr

Rusalka.hr

Lucija9.hr

Trazeci sebe.hr

Plejadablue.hr

Necutako.hr

Koraljka.hr

Vitae.hr

Poezija duse.hr

Decembar2001.hr

Barbara.hr

moji dani i noći.hr

Dream_maker.hr

Zmajka.hr

Majstorica s mora.hr

Sewen.hr

Mendula.hr

dordora.hr

obicna ja.hr

morska zvijezda.hr

prorok!.hr

prostransvo

zvijezdanova

promatram

teuta

luki

gustirna

lobyM

fra gavun

viaminveniam

santea

smotani