istina o životu

utorak, 16.12.2008.

Opera i druge nepogode...

Što sam ja poludio i počeo pisati povjest europskog kazališta. Mislio sam napraviti samo malo uvoda, u ono glavno pitanje kako sam ja zalutao u teatar, a ovo se oteglo ko teravija – pivana misa kod muslimana. Ajmo kratit.
Kako uvijek nakon uspona dolazi pad tako se nakon ove velike ere teatra desilo ono isto što se desilo grčkoj tragediji. Došla barbarija i počela rušiti temelje umjetnosti. Izmislili operu.
Nešto tako maloumno može izmisliti samo europsko građanstvo i čim mu se pružila prilika to je i učinilo. U operama se radi o tome da se neka drama ne govori nego da se pjeva i to tako da nitko ne razumije tekst pjesme – u slučaju opere se pjesma zove arija. Operu su pisali dobri muzičari i loši pjesnici pa se ponešto dobre muzike može tu i tamo čuti, a riječi je i bolje da se ne razumiju. Obično se radi o tome da tenor hoće pofukati soprana, a bariton mu to ne dopušta. Većina posjetitelja opere, što se tiče shvatanja radnje u operi, su već odavno odustali, ali u operu i dalje idu izgovarajući se da idu slušati glazbu i pjevanje. Krivo. U cijelom svijetu postoji pet – šest opernih kuća gdje se takvo što može naći. Ako već hoćeš slušati glazbu i pjevanje kupi CD snimljen u jednoj od takvih kuća i slušaj na dobrom HIFI aparatu u miru doma svoga.Tako se približavaš idealu Wagnerove slijepe opere.
Većina ljudi ide u operu da bi rekla da ide u operu, jer sam uvjeren da posjet operi nema nikakve veze s glazbom, a posebno ne sa događanjem na sceni. Čak i vizuelno te podjela uloga može izbaciti iz takta. U malog tenora koji pišti, jer mu trbušina pritiska pluća, se zaljubi lijepi, visoki prekrasni sopran i da na početku ne znaš da postoji bariton koji će onemogućiti tenora sam bi se uspeo na pozornicu i onemogućio ga pa i uz prijetnju zatvorom.
Pročitao sam jednu anketu koja istraživa motive za posjet operi i dobio se rezultat da od stotinu posjetilaca opere, u operu idu:
62 zato da budu viđena u operi,
86 da mogu obući večernju haljinu ili odijelo,
54 na nagovor bračnog druga ili družice,
24 jer njegov pretpostavljeni ide u operu,
48 da će iskoristiti pauzu između činova da uspostavi poslovne veze,
14 jer je kinu hladno i slabo prozračeno,
4 jer im se pokvario televizor
4 jer im se pokvario videorekorder,
2 jer su zakasnili na vlak i
2 – jedan bračni par – jer im je kćer kupila kartu da u stanu može napraviti party.
Sve što se dešava oko opere je važnije od opere same.
Nabavljanje karata, luftanje večernjih haljina i odjela od insekticida, oblačenje, parkiranje auta, kupovanje programa koji ćeš cijelo večer držati u ruci jer ne stane u džep, izlazak na pauzu, da bi se popilo malo šampanjca na šanku, razgovor s drugim posjetiocima uz obavezno:»fantastično», «izvrsno», «savršeno»,»božanstveno», jer niko ne zna kakvo je pa je onda bolje blejati u stadu nego se izdvajati.
Kad se poslije opere nađete s prijateljima na sigurnom tlu u restoranu, vidjećete da boravak u opernoj kući i nije bio baš tako strašan...puno je gore otić s upaljenim zubom kod zubara.
Doduše i u operi su vikali, lelekali i vrištali, ali baš te briga nisi ti nego članovi opernog ansambla i tješit ćeš se da je zapravo sve to manje bolno nego si očekivao.
Opera bi mogla biti podnošljiva da se izvodi koncertno to jest da se pjevači i pjevačice obuku u svečana odijela i haljine i da pjevaju samo dobre arije iz opera. Njih ima u cijeloj opernoj literaturi točno za jednu lijepu večer. U Bellinijevoj «Normi» ima dvi - tri dobre arije, u Bizetovoj « Carmen» također, iz Offenbachovih «Hofmanovih priča» Barkarola iz drugog čina, i iz «Orfeja» Can-can, nešto malo iz Mozartove»Čarobne frule», kor zatvorenika iz «Nabucca», a sve započeti s trijumfalnim maršom iz» Aide», a završiti s arijom Solveig iz «Peer Gynta». Tako se pjevači ne bi sramotili glumeć, redatelji režirajuć, a publika bi bila zadovoljena.

16.12.2008. u 07:46 • 9 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (4)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (6)
Prosinac 2008 (9)
Studeni 2008 (13)
Listopad 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog čovjeka koji je čitav život proveo ozbiljno se baveći teatrom i neozbiljno se igrajući životom. Pisano sa velikom ljubavlju za jedno i drugo.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

odmor za umorna srca

Miško

Maslackica.hr

Vedran.hr

Rusalka.hr

Lucija9.hr

Trazeci sebe.hr

Plejadablue.hr

Necutako.hr

Koraljka.hr

Vitae.hr

Poezija duse.hr

Decembar2001.hr

Barbara.hr

moji dani i noći.hr

Dream_maker.hr

Zmajka.hr

Majstorica s mora.hr

Sewen.hr

Mendula.hr

dordora.hr

obicna ja.hr

morska zvijezda.hr

prorok!.hr

prostransvo

zvijezdanova

promatram

teuta

luki

gustirna

lobyM

fra gavun

viaminveniam

santea

smotani