nedjelja, 23.12.2007.

Obiljezavanje novih fajlova u folderu

Evo jos jedne korisne ideje koju ne znam isprogramirat. :)

Svi fajlovi koji su 'mladji' od 24h u nekom folderu su obiljezeni nekom drugom bojom od standardne, recimo crvenom. S time da se onda taj atribut boje moze koristiti prilikom nekih operacija (recimo prilikom sortiranja, kopiranja, i ostalo sto se smatra bitnim). Primjer - umjesto sort by date, kliknemo na kolonu sa imenima fajlova i sortira se prvo po datumu (ovih par novih koji su u drugoj boji), a ostale po abecedi, na drugi klik ih sortira sve po abecedi, neovisno o datumu kreiranja, itd.

Inace, bojanje fajlova je sasvim normalno na UNIXoidima, no na Windowsima je prisutno jedino ukoliko je fajl zasticen ili komprimiran. S time da nisam bas pretjerano siguran da na UNIXoidima obojani fajl ima neko pametnije znacenje osim vizualnog. lud

Nekom je korisno, nekom nije... Meni bi bilo korisno kad skidam stvaram neke fajlove, pa da ih ne moram trazit okolo-naokolo...

- 23:51 - Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 21.12.2007.

Mobitel sa integriranim citacem otiska prsta

Ima itko kakvu ideju za neko naprednije koristenje mobitela? Recimo, placanje bankovnih racuna ili nesto slicno tome? Ili jednostavno zelite da vas mobitel radi iskljucivo kada ga vi koristite? Ili imate suvise osjetljivih podataka u mobitelu i ne zelite da ih se itko dokopa?

Pa, eto... Tu je slika, bacite oko... smijeh



Kako se to koristi? Isto kao i citac otiska prsta na laptopima. Prst samo prevucemo preko senzora i nesto se desi. Mozda je na ovoj slici krivo zarotiran senzor, ali moze on biti i zarotiran za 90 deg, pa je mozda smisleniji.

A sto se sve moze desiti? eek

- mozete se ulogirati u vlastiti mobitel (umjesto PINa recimo, ili nekog naprednijeg nacina logiranja u sustav)
- mozete odgovarati na pozive (u tom slucaju iskljucivo reagira na vas otisak prsta i nitko drugi se ne moze javiti)
- mozete napraviti shortcute za neke radnje (recimo slanje poruke kad ste gotovi sa pisanjem)
- mozete koristiti prostor za osjetljive podatke koji ce se otvarati samo vama (u njemu drzati bankovne racune, brojeve ljubavnica, pinove kartica i sl.)
- mozete zastititi odredjene brojeve telefona ili poruke ili nesto trece tako da netko tko cacka po mobitelu ne moze pristupiti tim podacima
- mozete otisak prsta koristiti za autorizaciju bankovnih transakcija (umjesto tokena recimo)

Ne znam da li to postoji ili ne, al, sta je, tu je. lud



P.S. Danas mi je djevojka skrenula pozornost na nekakav mobitel sa ekranom koji ima svojstvo poluprozirnog ogledala (mislim da je nekakav LGjev model). Stvarno, zakon stvarcica ako su ga stvarno zeljeli napraviti sa tom svrhom.

- 02:03 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 12.12.2007.

Antivirus uredjaj za ljudsko tijelo

Osjecam se bolesno. Ne znam jel imam il nemam temperaturu, mjerim temperaturu 20 puta dnevno, i ono, vecinu vremena je 36.4, al kad dodje vecer onda ode na 37.1, pa onda nest pojedem i spusti se na 36.4. Nisam pametan i ne znam dal imam il nemam temperaturu, ali da, osjecam da se protiv neceg borim. :) Valjda nekakav virus il neka takva bestija.

Moj stav prema tim bestijama je da se ne mogu razbolit ako to ne zelim, pogotovo ne od neceg sto ne vidim. Dapace, po meni, sve ide od psihe bolesnika. Naime, u mom dosadasnjem bolesnickom iskustvu - 3 narance odjednom i jedno preznojavanje rjesava sve probleme sa bolestima. lud Ako ja smatram da nisam bolestan, onda nisam bolestan, mogu imat najvecu temperaturu, ali ako sebe uvjerim da mi nije nista i da cu to ubit prije nego se rasiri, to obicno i pali. Zadnji put sam bio bolestan nesto prosle godine i proslo u jedan dan. Inace, bolestan sam jednom u par godina (izrazito bezveze kad ste radni narod, pa ne mozete na bolovanje). no

Nego, idemo mi na ideju... Nesto mi je dakle palo na pamet. Uredjaj poput uredjaja za dijalizu, samo sto ovaj zapravo filtrira viruse. Krv iz naseg tijela odlazi u takav uredjaj, u njemu se na neki odredjeni nacin ubijaju virusi (zagrijavanje, kemijski procesi, filtar cestica) i prociscena krv se vraca natrag u tijelo. S obzirom da je sada u novoj krvi manji broj virusa, tijelo se lakse moze obraniti od tih bestija.

A mozda sam ja samo zaboravio biologiju pa brijem gluposti... smokin

- 02:02 - Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.12.2007.

Jednostavni bookmarker za Windows aplikacije (mouse gestures)

Nisam dugo pisao, nisam bio doma, nisam imo vremena i slicno. Sad se to sve promijenilo.

Citam sad maloprije jedan tekst od kojih 50ak stranica u PDFu, i sizim, jer moram svako malo scrollat. Nisam nasao mogucnost da mogu postavljati svoje bookmarke...

Aha, da, za svekoliko pucanstvo koje ne zna sto je to bookmark - to je recimo, kad nadjete nesto bitno u knjizi, onda na neki nacin oznacite. Ja obicno ili napravim uho (onako preklopim jedan vrh stranice da izgleda kao mali trokutic), ili ukoliko ucim iz neke skripte onda zasaram nekakvu zvjezdicu sa strane, tako da bude vidljiva. Ili, ako si zapisujem nekakva predavanja u text-file, pisem natuknice, a onda stavljam sa desne strane hrpu zvjezdica - *********************. Na taj nacin obiljezavam one stvarno meni vazne dijelove teksta, tako da mi bude lakse pretrazivanje jednog dana.

Dakle, da se vratim na PDF tekst koji sam citao. Citam i naletavam na stvarno bitne stranice koje bih si zelio nekako obiljeziti. Ne svidja mi se ideja da moram vrtiti kotacic na misu, vec bih vise volio da na neku kombinaciju tipki (recimo Ctrl-Alt-strelica) setam izmedju tih bitnih stranica na koje sam postavio bookmark.

No, da nastavim dalje. Kako obiljezavati ovakve stranice. Nevezano uz aplikaciju. Ono sto bih ja zelio je da ja na nekakav pokret misem (mouse gesture) obiljezim stranicu koju trenutno citam. Glede mouse gesturesa, Opera recimo ima u sebi integriranu podrsku za upravljanje pomocu pokreta misem. Nije uvjet da mora bit pokret misem, moze biti i kombinacija tipki, ili glasovno upravljanje. A moze i sve zajedno, pa si korisnik odabere njemu najintuitivniji nacin obiljezavanja.

Sad, treba razgraniciti. Da li zelim vidjeti ovakvu mogucnost u Acrobat Readeru ili zelim vidjeti u svim aplikacijama u Windowsima. Meni bi vise odgovaralo u svim aplikacijama u Windowsima, ali za pocetak, vjerojatno se moze i kontaktirati Adobe da ubaci ovakav feature u neku noviju verziju Readera. Cemo vidimo.



P.S. Danas sam skuzio da je Gibson uspio sloziti automatski stimer gitara, sto je bila jedna od mojih inovacija. Mislim, nije isti potpuno princip, jer ja sam se bazirao na gudace instrumente, i stimanje ispod konjica, no, ideja je vrlo vrlo slicna. Ustvari, ja idiot, sad mi je palo na pamet gdje cijelo vrijeme fulavam. Isti taj robot-guitar se moze iskoristiti za bilo koji zicani intrument! Maaaaa, budaaaleeeeeee!!!!!! Objasnit cu u nekom od narednih postova na sto sam mislio... Budala... headbang

No, dobro, pouka price bi bila - ako imate ista pametnog sto ste smislili, nemojte mislit da se netko vec sjetio toga. rolleyes Vjerojatno je, i isto kao i vi odmahnuo rukom uz komentar 'ma netko se vec toga sjetio, garant'.

headbang

- 01:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner