InfoOps

ponedjeljak, 27.03.2017.

Opasna Srbija – drugi deo




Naravno da Srbija ima svoje interese i naravno da su ti interesi i dalje širenje na zapad i prema moru.
Za tako nešto, Srbiji bi trebala i vojska. Naravno, ne samo vojska. Ali zadržimo se zasad na vojsci.
Kakva je srpska vojska danas?
Pogledajmo hrvatske medije, točnije Jutarnji list.

Disclaimer* navođenje jutarnjeg lista kao izvora nije njegova reklama. Dapače, konzumiranje članaka jutarnjeg lista i općenito hrvatskih medija, preporučam s posebnim oprezom.

12.12.2017.
Dačićeva izjava o naoružavanju Srbije


15.12.2017.
Rusi naoružavaju, Vučić se hvali.

22.12.2016.
Novi rat na Balkanu?

04.01.2017.
I Merkelica donira Srbiji helikoptere.

28.01.2017.
Isprsit će se i Bjelorusija.

Pa baš i ne pišu nešto o stanju u srpskoj vojsci. Ovi članci govore o tome kako se Vojska Srbije naoružava. Svaki tjedan, članak jedan, ako pogledate datume objave članaka.
Ali nije to karakteristika samo kraja 2016. i početka 2017. godine. Imamo slične članke i u 2015.

29.10.2015.
Srbija postaje ruska vojna utvrda.

Kao i friške, sasvim nove članke.
25.03.2017.




Ukratko, Srbija postaje opasna. Ne morate čitati sve te članke. U njima se jednostavno govori o tome kako se Srbija naoružava brže od nas i više od nas, postaje bolje opremljena sa boljom opremom. A sve uz sponzorstvo i pomoć majčice Rusije.
Čitajući ove članke stječe se dojam da ako Srbija, sa svojih 36 000 vojnika krene, zgazit će onu našu sirotinju što broji bijednih 15 000 vojnika.
Je li to baš tako?
Pa prvo, imamo činjenicu da smo mi članica NATO-a. O članstvu u NATO-u i spremnosti NATO-a da nas brani sam već pisao. Ukratko, ako bi se Srbija odlučila za vojni napad na Hrvatsku, ne bi se dobro provela. Čak ni da ima podršku Rusije.
A ni to da ima podršku Rusije nije sasvim sigurno. Jer, jedno drugo razmišljanje kaže da suradnja Srbije i Rusije nije tako jaka ni velika koliko se čini. Suradnja SAD-a i Srbije postaje sve veća, a skupa kreću i u izgradnju obučnog centra za mirovne operacije u Srbiji.

Koliko je u svemu tome istine, teško je reći. Je li Srbija bliža Rusiji ili EU i NATO-u, pokazat će izbori, a i konačno pristupanje Srbije EU.
Ono što možemo reći sa sigurnošću je da se u javnom prostoru Hrvatske i Srbije vodi hibridni rat, točnije, informacijski rat, kojim se javnosti obje zemlje nastoje uvjeriti da su dvije države jedna drugoj trenutna opasnost, a rat samo što nije počeo. Kome to odgovara? Onome tko i plaća i plasira te novinske uratke i onom tko ima mogućnost tako širokog utjecaja. Mislim pri tome na Rusiju. Ako nekom baš nije do sad bilo jasno. Osim javnosti, na te članke se love i malo gluplji političari. Ajd da budem blaži, malo naivniji političari. Jer, jedno je dok o tome pišu neki novinarčići i tabloidi, ali kad o tome počnu govoriti političari, stvari postaju puno ozbiljnije.

Pristupom Srbije EU, vojna opasnost za Hrvatsku iz smjera Srbije, bar za neko vrijeme, će oslabiti. Čak i ako Srbija i dalje zadrži neprijateljski stav prema Hrvatskoj, ostaje problem demografije i jedne i druge države. I Hrvatska i Srbija gube stanovništvo, pa se postavlja pitanje tko će ratovati i za koga. A ako su obje države u EU, suradnja je puno veća. Pa čak i vojna suradnja.

Nemojmo se zavaravati, interes Srbije i dalje će biti prodor na zapad i izlazak na more. Time dolazimo u sukob, ali kako će taj sukob u budućnosti izgledati i hoćemo li ga moći voditi vojno, definitivno je otvoreno pitanje.

Trenutno, Vojska Srbije nam ne predstavlja ozbiljnu prijetnju. Ne u klasičnom smislu. Realno, vojska čiji pripadnici demonstriraju zbog loših uvjeta života i rada, ne može predstavljati ozbiljnu prijetnju. Međutim, povijest nije završila, traje i dalje, a u budućnosti, ako se ovako nastavi, Srbija će nam i dalje predstavljati problem.
Je li za to potrebno uvođenje vojnog roka?
Danas ne, ali valja misliti na budućnost. I valja znati da vojnim rokom ne obučavamo samo sadašnje mladiće/djevojke, već su nam oni i buduća pričuva. A pričuva je glavna obrana. Bez obzira jesmo li članica NATO pakta ili neke nove europske vojske.

Oznake: vojni rok, srbija, informacijski rat

27.03.2017. u 22:13 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  ožujak, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Autor je umirovljeni vojnik.
Bavim se vojskom, medijskim manipulacijama, a time, nužno, ulazim i u domenu politike.
Hibridno ratovanje, bejbi.

Linkovi

Brojač