Indijanka vegetarijanka

15.10.2015., četvrtak

Sjemenke divlje mrkve

Divlja mrkva često raste kao korov po livadama, a u jesen se mogu skupljati njezine sjemenke koje se koriste za čaj, ali i pravljenje ulja. Sjemnke su dobre za niz zdravstvenih poremaćaja i stanja.

Zapadna pučka medicina rabi divlju mrkvu kao antihelmetik, abortiv, diuretik, emenagog, galaktogog, karminativ, kontraceptiv, ophthalmik, stimulant, za liječenje bubrega koje dobro pročišćava, bolesti oka, bolesti kože (dermatitisa, psorijaze, akni, rosaceae, osipa...), bolesti mokraćnih organa i putova, cistitisa, dijabetesa (čaj od cvjetova), edema, jetre koju dobro pročišćava, gubitka mjesečnice, hormonalnih poremećaja (spolnih hormona), komplikacija ili tegoba želuca i crijeva, kamenaca u bubregu i protiv stvaranja kamenaca, kamenaca u mjehuru, menstrualnih tegoba, nadutosti, parazita i nametnika u crijevima (korijen), vodenih bolesti, kao i za kontracepciju jer prirodno sprječava začeće te se zlorabi naročito u Indiji kao abortivno sredstvo. Od sjemena divlje mrkve dobiva se ulje koje se rabi u kozmetici i u parfimeriji.

Sjemenke divlje mrkve se lako skupljaju. Nije potrebno cijelu biljku otkidati već samo rukom uhvatiti čašicu i malo protrljati prstima, okrenuti i sjemenke istresti u drugu šaku, provjeriti ima li kakvih buba i staviti u vrećicu za branje.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: divlja mrkva, sjemenke, branje


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.