Hatepogodak

nedjelja, 18.03.2007.

ASSSSLS - Ali Stvarno Stvarno Stvarno Stvarno Liberalna Stranka

Kako su se HSLS i HSS odlučili za koaliciju evo nekoliko argumenata zbog kojih smatram da je to definitivno najgora opcija na hrvatskoj političkoj sceni. Najgora za Hrvatsku i njene građane, ali i za sve ostale političke stranke.

Za naslov je uzet citat iz pjesme jednog malo malog zaboravljenog benda. Originalna pjesma je nastala kada se jednom moćni HSLS rascijepio po treći ili četvrti put (kao da tko još broji), ali mislim da je i danas aktualna za hrvatsku "liberalnu" politiku.

Prije svega mislim da u Hrvatskoj ne postoji liberalna opcija. Ono što se prodaje pod liberalno nema nikakve veze sa onim što riječ liberalno znači u drugim zemljama i razvijenim demokracijama. U Europi liberalizam je prvenstveno opcija krupnog kapitala, obrtnika i poduzetnika. Politička struja koja zastupa njihove interese i koja je iznimno aktivna u sferi gospodarstva. Kod nas je liberalizam neki nedefinirani "soft-nacionalizam" koji sa gospodarstvom nema nikakve veze.

Uostalom znate li kojeg ekonomista iz redova liberala osim možda Vojkovića koji je ionako samo šminka za neke druge krupnije interese. HSLS (i LS) je stranka profesora, pjesnika, književnika, antropologa, pisaca... Ljudi kojima liberalizam i sloboda prvenstveno znači slobodu tvorbe stiha bez rime, a ne ekonomsku slobodu privatnog poduzetništva i kapitala.

Pa onda još ovo udruživanje sa HSS-om. Mislim da ne postoji ideološki udaljenija stranka sa kojom bi se liberalna opcija mogla povezati. Već vidim kako je izgledalo programsko usaglašavanje.

Seljak: Mi smo za zaštitnu cijenu mlijeka od 3 kn po litri za proizvođača i državne subvencije po kravi od 1000 kn.
Liberal: Mi smo za slobodno tržišno određivanje cijena i ukidanje državnih subvencija.

Seljak: Mi smo za određivanje fiksne otkupne cijene za pšenicu od 1,5 kn po kilogramu i državne poticaje po svakom zasijanom hektaru.
Liberal: Mi smo za slobodno tržišno određivanje cijena i ukidanje državnih subvencija.

Seljak: Mi smo da se zaustavi pljačka seljaka od velikih firmi i nemoralnih poduzetnika, da se zabrani uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje možemo sami proizvoditi.
Liberal: Mi smo za slobodno tržišno određivanje cijena i politiku otvorenih granica i otvorenog tržišta.

Seljak: Pa kolega, mislim da smo se programski usaglasili i da nema prepreka za zajednički izlazak na izbore.

Jedini razlog zbog koje ove dvije opcije idu zajedno na izbore je nada da će ih nakon izbora trebati i HDZ i SDP za formiranje Vlade i da će sa svojih par glasova moći izvući puno veću korist od svoje realne snage među biračima. Cilj je naravno izvlačenje državnog novca, natječajnih poslova i pozicija u državnim firmama malobrojnom članstvu i interesno povezanim pojedincima.

Kako će ta opcija samo biti kamen oko vrata bilo lijevoj bilo desnoj budućoj Vladi, a služiti će samo interesima male skupine pojedinaca nadam se da će biti prvi na listi za odstrel u kampanji svih ostalih stranaka.

- 12:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #