< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    26.05.2008., ponedjeljak
    Limun šnite

    Proljeće je na izmaku i znam da se već na veliko sladite voćem i voćnim kolačima.
    Veseli me dolazak ljeta jer imam brdo što starinskih što modernih voćnih recepata koje ću rado podijeliti s vama.
    Usput, prije recepta isprika, dugo već nisam doprinjela životu Gužvarinom, ali dođu i takvi dani ponekad :))

    No ajmo se baciti na kolač!

    Obično ovo radim za Uskrs jer može stajati u frižideru, a osvježavajuće je, no nitko neće imati ništa protiv ponudite li mu fini hladni kolač s puno kreme okusa limuna sada a i kad još malo zatopli :))

    Potrebno vam je:

    za tijesto

    - 10 bjelanjaka
    - 30 dkg šećera
    - 30 dkg mljevenih oraha (ili lješnjaka)

    na nadjev:

    - 10 žumanjaka
    - 30 dkg šećera
    - 1 žlica glatkog brašna ili gustina
    - 2-3 veća limuna
    - 30 dkg margarina ili maslaca (po ukusu i zdravstvenom stanju ukućana)

    za ukrašavanje:

    - paketić kandiranog voća


    1. ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva (mlade domaćice možda ne znaju da se biskviti i peciva trebaju staviti u već zagrijanu pećnicu)

    2. bjelanke dobro umutite prvo same pa kad postanu pjenušavi i bijeli, dodajte šećer i još miješajte mikserom najvećom brzinom
    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us




    3. kad smjesa postane pjenasta, neprozirna i čvrsta, lagano umiješajte mljevene orahe ili lješnjake
    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us




    4. izlijte u veliki lim (onaj koji možete utaknuti u pećnicu) koju ste prekrili aluminijskom folijom ili masnim papirom i malo pobrašnili
    Image Hosted by ImageShack.us




    5. peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta (dok tijesto ne porumeni)
    Image Hosted by ImageShack.us




    6. ostaviti ohladiti pa izrezati na tri trake
    Image Hosted by ImageShack.us




    Krema:

    1. žumanjke umutite sa šećerom u posudi koju možete staviti na izvor topline
    2. kad smjesa postane pjenasta, prebacite podusu na plin (struju) podešen na najmanji plamen i nastavite miješati pjenjačom.
    3. dodajte žlicu brašna ili gustina, sok i naribanu limunovu koricu.
    4. Miješajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne (10-15 minuta)
    Image Hosted by ImageShack.us


    5.Ostavite ohladiti.
    6. posebno dobro umutite margarin (ili maslac)
    Image Hosted by ImageShack.us


    pa dodajte potpuno ohlađenoj kremi i mješajte dok se potpuno ne sjedini
    Image Hosted by ImageShack.us



    slaganje:

    1. kad su krema i tijesto hladni, uzmite pripremljen dugačak posužavnik (tacnu), ukrasite papirom (nije obavezno) pa posipajte orasima ili prezlima da se tijesto ne zaljepi za papir.
    2. stavite tijesto - kremu - tijesto- kremu - tijesto
    i nakraju cijeli kolač sa strane i okolo premažite kremom.
    3. ukrasite kandiranim voćem.

    Čuvajte na hladnom, poslužujute sobne temperature.


    Image Hosted by ImageShack.us




    Uživajte i dobar tek!
    - 12:22 - Ispeklo pa reklo (3) - Tisak - # - On/Off
    05.05.2008., ponedjeljak
    Mahune by Mlada Kuharica

    U zadnje vrijeme sa svih strana slušam kako današnje mlade žene ne znaju kuhati stara tradicionalna jela. Da kuhaju samo ''modernu hranu''. Kako ne znaju kuhati; grah, kiseli kupus sa rebricama, mahune, pa da ne znaju napraviti niti domaću juhicu, itd. Odlučila sam pokazati kako to nije istina i kako ja znam skuhati fenomenalne mahune koje se uvijek pojedu i koje jedu i oni koji inače nisu ljubitelji mahuna i vjerujem da mnoge mlade žene znaju i da kuhanje zbilja nije teško ukoliko ga voliš.

    Za ove mahune Vam je potrebno sljedeće:

    1 glavica luka
    1 pakovanje Ledo mahuna (najbolje ako imate domaće)
    ˝ kg krumpira
    Pasirana rajčica
    1 mala ljuta papričica
    Začini; sol, papar, vegeta

    I za ovo Vam je potrebno cca 15,oo kuna. (bez mesa)

    Moram napomenuti da inače mahune radim sa svinjetinom koju narežem na sitne kockice, ali kako smo tokom prošlog tjedna pretjerali sa mesom, ove mahune su bez mesa. I da imam običaj staviti i mrkvu ali nisam ju imala doma pa je ovo verzija bez mesa i mrkve. :-) Na luk stavite svinjetinu i dinstate dok meseko ne omekša, dalje je sve isto.

    Narežete glavicu luka na sitno i stavite dinstati. Ja imam običaj luk dinstati jako dugo. Dok se ne rastopi.

    Photobucket

    Dok se luk dinsta, ogulite krumpire i začinite i neka stoji dok luk ne bude gotov.

    Photobucket

    Kada luk bude gotov, krumpire bacite na luk i lagano dinstate i podlijevate vodom.

    Photobucket

    Kada krumpir bude na pola gotov, bacite mahune, podlijete vodom i kuhate.

    Photobucket

    Pred kraj dodate pasiranu rajčicu, malo ljute papričice i to Vam izgleda ovako:

    Photobucket

    Zafrig po volji. Gustoća po volji. Ima za najmanje 4ero ljudi.
    Meni je nekako najdraže kada malo prepržim brašno, maknem sa vatre, dodam crvene paprike i hitim u lonac. A, vi možete i onu kako kažu zdraviju: malo vode, malo oštrog brašna, malo crvene paprike slatke za boju i hitite u lonac.

    Nadam se da će Vam se svidjeti i da oni koji nisu voljeli mahune da će se odlučiti napraviti i da će uživati. sretan

    Za Gužvaru skuhala, napisala i pofotkala Mlada Kuharica
    - 16:03 - Ispeklo pa reklo (10) - Tisak - # - On/Off

    << Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>