< | veljača, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Proso s povrćem - verzija 1
- 10:02 -
Ispeklo pa reklo (11) -
Tisak -
# -
On/Off
Zašto verzija jedan? A sad hrana:-) Najprije, pripremite povrće. Namjerno nisam pisala koje, jer to ovisi o vašem ukusu i željama, a kod mene je ovisilo i o opremljenosti lokalne trgovine u kojoj sam netom bila. Kupila sam gljive šampinjone, smrznute žute mahune, nasjeckanu mrkvicu i grašak te kukuruz. Prepručam još i slanutak, grah, karfiol, brokulu, prokulice, tralala. Gljive sam očistila mekom krpom ne narezavši ih jer su bile prilično sitne. U tavi sam ugrijala kocku maslaca (oni koji zdravije žive mogu naravno upotrijebiti i maslinovo ulje). Kad se otopio, najprije sam stavila gljive a nakon nekog vremena i ostatak povrća. Začinila sam sve s češnjakom u prahu, lukom u prahu, Kotany začinom za povrće i malo vegete. Ostale začine prepuštam vašoj mašti, samo nebo je granica. Sigurna sam da bi bilo fino i s npr. curry-jem. Kad je povrće malo omekšalo, posipala sam ga jednom šalicom prosa i dvije šalice vode. To se dinstalo na vatri (struji:-) uz dodatna podlijevanja vodom sve dok i proso nije postalo mekano. Servirala sam gotovo jelo s gore naribanim sirom (parmezan + neka druga vrsta - ementaler, edamer itd.) (na slici bez sira, zaboravila sam ga uslikati tako) Ako zvuči komplicirano, nije. Ubaci povrće na ulje, ubaci proso, ubaci vodu, ubaci začine, naribaj sir, uživaj. P.S. moram samo napomenuti da proso "traži" dosta vode, pa vas molim da svako malo kad podlijete s još, isprobate par zrna dok ne budete sigurna da su sva mekana. Ja obično podlijevam vrelom vodom jer hladnoj vodi treba dodatne energije da se zagrije što produžava vrijeme kuhanja. Dobar tek i pusa od nas Penellope. |
Piletina s octom
- 09:44 -
Ispeklo pa reklo (6) -
Tisak -
# -
On/Off
Naša blogeljica koja se prije odazivala na ime Moje drugo ja poželjela je podijeliti jedan dobar recept s nama, pa evo, vjerujemo da je genijalan: Ovako nešto dobro nisam jela jako jako dugo vremena, zato evo recepta, obavezno probajte jer je savršeno! Sastojci: 4 komada pilećih prsa, bez kože i kostiju 1 žlica rastopljenog margarina 1 zgnječeni češanj češnjaka sol i crni papar 2 žličice meda 1 žlica limunovog soka 1 žlica aceta balsamica Pileća prsa se stave u tavu na otopljeni margarin. Ja sam još s jedne strane meso stavila u brašno, jer kako kaže mama, tako će meso ostati ravno. Meso treba lagano popapriti i posoliti,posuti češnjakom, te pokapati medom i limunovim sokom. Peći dok ne porumeni, zatim zaliti acetom balsamicom. Piletinu preokrenuti, podliti sokom od pečenja i peći dok iz mesa ne poteče sok kada ga probodete nožem. Evo kako sam napravila prilog - skuhala sam krompir i mrkvu, pri kraju huhanja u vodu sam stavila malo vegete. Kad se skuhalo ocijedila sam, posula sam to acetom balsamicom, posolila i stavila peršina - kod mene je to bilo za ukras jer sušeni peršin očito, kako sam saznala, ne služi ničemu, mislim da bi svježi bio puno bolji. Tu je išao i jedan nasjeckani češanj češnjaka, a ubacila sam i prženih suncokretovih sjemenki. Ovaj prilog sam improvizirala, ali je ispao odličan. Kako moja mama ne voli mrkvu u hrani, osim u juhi, ja tek sada otkrivam kako je mrkva odlična. Uglavnom, ovo treba probati OBAVEZNO, jer je prefino! To je recept iz jedne od onih ljetnih kuharica što su ljetos izlazile u 24 sata. Sutra pravim ovo. Mislim da će biti super. :) Zahvaljujemo dragoj blogeljici i želimo da što više kuha i dijeli recepte s nama! |
Razbijmo kamenac!
- 09:49 -
Ispeklo pa reklo (6) -
Tisak -
# -
On/Off
Eto da i ja dam doprinos rubrici "I čisto je bitno", ma kako sitan bio :)) Prije nego počnem, htjela bi reći da me moje cure/blogeljice često motiviraju na nove "radne" akcije i čistačke pohode, jer kad provedete par sati slušajući kako je netko jučer pomoću ovoga ili onoga uspješno oribao kamenac, masnoću, prašnjavi talog ili što li već, dobijete poriv i inspiraciju da to i vi napravite u svom domu! Hvala, blogeljice! <3 A onda bi još dodala da mi je trebalo tak, bar dva tjedna skupljanja hrabrosti da ovu svoju sramotu podijelim s vama... Ako bar jedna ili jedan od vas odluči eleminirati kamenac u svom domu na ovaj način, hura za nas oboje! Dakle, kamenac. Sad ćete nabrojati sve načine kako ga ukloniti i reći da već sve znate. Ok, blago vama. Mene je zaskočio kamenac nataložen na plastici! Vjerovali ili ne, ovo sam plastično cjedilo za posuđe najmanje jednom tjedno dobro oribala žičicom, a barem jednom mjesećno ubacila u mašinu za pranje suđa! Rezultati su bili porazni i uvjek bi se oprao samo gornji sloj, a talog okamine sve više smeđio... Nadam se da ne živite u području ovako tvrde vode kakva je kod mene, ali tu je dovoljno da preko noći u čaši ostane malo vode pa da u jutro imate prsten od kamenca koji jedva oribate i ogulite žičicom uz puno napora i trljanja. Prvo sam pokušala sa smjesom limuna i sode bikarbone. Ta je smjesa odlično očistila pločice iza špareta i nakupine masti na rešetkama, ali kamenac s plastike ne! Već poprilično očajna i na rubu odustajanja, sjetila sam se Odreda za čistoću i čarobne mješavine uz pomoć koje je Kim skinula kamenac s pipa (slavina, špina). Pipe doduše nicu plastične, ali što sam imala izgubiti? potrebno vam je: - prašak za pecivo (uzela sam 2) - ocat (isključivo alkoholni) - plastična vrećica (kojom smjesu obmotate oko pipe, ili drugog nespretnog mjesta) Ovo je sramotno stanje mog cjedila, prije nanašanja "čarobne" mješavine: Prašak sam jednostavno posipala po posudi i sve zalila octom (u međuvremenu sam naučila i da je dovoljno razijeđeni ocat zakipiti u posudi s kamencem, ali ovo je ipak plastika...) Nakon malo više od svega 4 sata i gotovo nimalo ribanja: Upravo sada su moje pipe i njihove ručkice zamotane u istu smjesu i očekujem isti rezulat :) Ekološki, brzo, gotovo bez ribanja - savršeno! |
Toplo-hladna salata
- 14:32 -
Ispeklo pa reklo (2) -
Tisak -
# -
On/Off
Prvi put sam ovako nešto vidjela na jednoj od emisija Jamie Olivera. Učinilo mi se zanimljivo, ali nisam pridavala pažnju. Ubrzo nakon toga sam bila na službenom putu u sjeverozapadnoj austriji gdje smo u Kitzbuhelu za predjelo dobili upravo tu salatu. Oduševila me toliko da sam je odmah i doma napravila. Kombinirala sam iskustvo viđenog i kušanog. Ispalo je tako dobro da je to i danas mom dragom najdraži brzi obrok. U obzir dolaze salate koje su malo kompaktnijih listova, kao što su matovilac, radič, rikola ili endivija. Ja sam ovdje stavila i malo kristalke koja može proći, ali puterica mi ne paše. Dobro je imati nekoliko vrsta salata izmiješanih, ali nije problem ako je samo jedna vrsta. Dakle, očistimo, operemo i ocijedimo salatu. Nrežemo špek, pancetu, slaninu.... važno je da nije premasna, tj. da je prošarana. Špek pržimo na malo ili potpuno bez ulja da postane hrskav izvana. Odložimo prženi špek sastrane da prestane krčkati. Za to vrijeme začinimo salatu samo balzamičnim octom (aceto balsamico) jer će od špeka dobiti i slanost i masnoću. Po salati rasporedimo špek istodobno pažljivo masteći listove. Uz tu salatu prija kruh, a još bolje svježi prepečenac. Ako si pripremite salatu (opranu i očišćenu) i narežete špek, recimo dan ranije, za ovo vam jelo neće trebati više od 15 minuta. Idealno osvježenje nakon napornog radnog dana, a nećete imati ni pretjeranu količinu prljavog suđa! Dobar tek vam želi Lorna A Lorna mene zamolila da dopišem dio za vegetarijance. Ukratko: umjesto špeka u salatu nareckate dimljeni tofu, as simple as that. Sigurno jako fino. Tedica |
Domaći čokoladni liker
- 18:10 -
Ispeklo pa reklo (6) -
Tisak -
# -
On/Off
Nije hrana, ali je hranjivo i sigurna sam da mi nećete zamjeriti ovaj izlet u likere. Vjerujte mi, neće ni vama zamjeriti vaši gosti . Već sam prošle godine bila sretna i vesela kad se ovaj liker pio od Dalmacije i Slavonije pa sve do Njemačke, od svukuda su samo stizale pohvale i zadovoljstvo Kad pišete recepte u blogosferi, lako ih je preuzeti bilo gdje i to je prekrasan osjećaj! Za razliku od kupovnoga, ovaj, domaći liker, biti će gust, sličan onom Mozartovom... Kako su prošle godine svi bili šokirani količinom koja im je ispala, prepolovit ću. Naravno, vi možete raditi duplo ili još upola manje, po želji i potrebama Ispast će vam oko 2 litre likera pa si pripremite dovoljno staklenih flaša. sastojci: - 1 l mlijeka - 6 dcl ruma za kolače - 1/2 kg šećera - 250 grama krašexpressa (ili nessquicka) - malo šerija ili sličnog likera ------------------------------------------ spravljanje: 1. Zakuhati mlijeko u velikom loncu 2. dodati sve sastojke, dobro promiješati i prokuhati oko 15 minuta 3. ostaviti hladiti preko noći 4. procijediti jer će se od vrnja u mlijeku napraviti "kora" * možete odmah staviti traktur (lijevak) na bocu i preko njega cjedilo (za čaj ili ako baš nemate, može poslužiti i čista pelena) * držati po želji na hladnom ili na sobnoj temperaturi * stajati može i par godina, neće se pokvariti Uživajte i uzdravlje ! |
Agin rolat
- 12:28 -
Ispeklo pa reklo (12) -
Tisak -
# -
On/Off
Slatko, slatko i slatko, već tjednima. Kako sam ja uglavnom slanokusac, podijelit ću s vama jedan recept koji je i moja mama nedavno otkrila pa ga prenijela i na mene. zapravo, zbog brzine pripreme i finoće okusa, pravile smo ovo prije dva tjedna u Osijeku, kad smo imale hrpu nekih ljudi u kući, da sad ne duljim s prigodom. Papica se zove „Agin rolat“. Aga je inače jedna od mojih teta, zapravo se zove Jadranka ali ja to nisam mogla naučiti kad sam bila mala pa sam je jednostavno zvala Aga a ostalima se valjda svidjelo. A rolat zato što je rolat, srolana papica. Nisam bila dovoljno inteligentna da fotkam sve faze pripreme, pa sam fotkala samo krajnji rezultat i to mobom, pa otud lošija kvaliteta slike a i ruke su mi se tresle dok sam nestrpljivo čekala da se Agin rolat ohladi i da ga počnem jesti. Fin je, probajte, nećete pogriješiti. Sastojci (za jednu od tri role koje sam pravila jer nas je bilo ko Rusa): komplet kora za premaz: 3 jaja 1 dcl vrhnja kiselog 1dcl ulja po želji sol, papar, vegeta (ja ne stavljam, ali mama stavlja), peršin, paprikica za fil: 250 dkg šampinjona dinstanih i/ili 15-20 dkg šunkice prešane (ja ni to ne stavljam, narafski jer je to mrtvo meso) 30 dkg sira, najbolje dvije-tri vrste, već po ukusu i željama, moji favoriti su gouda, tilzit i baranjski Postupak izrade (ovo se ne kaže tako, ali bitno je da znamo o čemu se radi): Premazom mažete koru po koru, svaki list dakle zasebno, i slažete jedan po jedan, po sredini stavljate dio koji sam nazvala fil i zamotavate, svakako i zadnji list premazati. U tepsiju/lim/protvan sipnete još malkec ulja da se ne lijepi, ne bojte se nije masno, i slažete rolat, jednu ili više štruca, već po potrebi. Peče se na 180-200 stupnjeva Celzijevih, kako moja mama kaže „ni pol sata al' pol sata najduže“ da ne bi bilo previše suho valjda. Rolat je jako fin i the day after uz malo kisela mlijeka ili jogurt. Njam. Tedica |
Domaće bajadere
- 12:30 - Ispeklo pa reklo (14) - Tisak - # - On/Off
- 12:30 - Ispeklo pa reklo (14) - Tisak - # - On/Off