Jednostavna tjestenina
Kad sam bez inspiracije, kao danas okrećem se uobičajenom spasu: tjestenini. Kako ne smijem rafinirane stvari (a ipak prošvercem kolače na velika vrata!) koristim integralnu, a kad sam šaroliko raspoložena pasta tricolori! Znači nju skuham al-dente. To nije ništa doli u vruću vodu s malo soli i ulja kuhati malo kraće no što piše na vrećici i ostaviti PAR (ne sad deset!) minuta da malo odstoji. Procijediti. I onda umak... koji ima svoje varijante, pa evo osnovne, a inačice u podnožju :
Sastojci (otprilike za jednu osobu): - šaka tikvica na kockice narezane (ja je ni ne gulim ni ne vadim koštice) - šaka mrkve na kockice narezane - pola režnja češnjaka - jedna žlica koncentrata rajčice (po mogućnosti domaći) - sol, papar, maslinovo ulje, mirodije (bosiljak, majčina dušica, ružmarin) ----------------------------------------------------------- Na malo masl ulja staviti mrkve, malo popržiti. Dodati tikvice, popržiti, poklopiti (tad bi trbalo povrće samo pustit vodu), kratko kuhati, možda malo podliti i dodati koncentrata. Prokuhati. Kad je mrkvica mekana dodati nasjeckanog češnjaka , soli i papra po volji, mirodija malo... Preliti preko tjestenine i uživati! >>Inačice: soliti možda ni ne treba, ovisno o slanosti koncentrata umjesto koncentrata može svježa rajčica, ali onda ona ide prva na ulje ili malo kečapa (ali, pažnja! on je dosta sladak) na ulje može prvo luk, ali ja ga ne smijem kažu da paše i kukuruz i grašak ....mašti (i frižideru) na volju... |
srpanj, 2008 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |