novosti i vijesti oko nas http://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

utorak, 19.10.2010.

Međunarodni Dan seoskih žena

Image Hosted by ImageShack.us


FILMOM "LAN" I PRIGODNOM SVEČANOSTI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA

PITOMAČA: - Ove godine 15. listopada, Međunarodni dan seoskih žena, koji se u svijetu obilježava od 1995. godine za Virovitičko-podravsku županiju obilježavamo u općini Pitomača, rekla je okupljenim ženama Desa Kolesarić predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ i nastavila: - Uloga seoskih žena, ali i uloga žena općenito, kod nas, ali i u svijetu nije dovoljno prepoznata i priznata. Moramo svi zajedno poraditi da zaživi ravnopravnost među spolovima. Žena na selu, nekad i danas, brine o obitelji i daje kvalitetu života. Prve su poduzetnice, prve kreatorice mode. To prikazuje film "Lan" , koji govori kako se nekad dobivala tkanina. Posebno je naglašena uloga žena u proizvodnji hrane. Nije potrebno da sve žene budu feministice ili političarke, ali nužna su ostvarenja svih drugih prava, u porodici, na poslu, u obrazovanju. Napredujemo malim koracima, ali priča o ženama se kreće. Zavisi o nama ženama koliko nas bude zanimalo, koliko ćemo imati snage, položaj žena će se popravljati. Film govori o prošlosti. Dobro je i danas znati kako preživjeti da npr. nestane električne energije. Posebna je vrijednost u ženama koje znaju raditi drugačije. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana seoskih žena je senzibilizirati javnost i progovoriti o problemima koji opterećuju žene sa svrhom da opstanu na selu i razvijaju svoje kapacitete. Županijsko Povjerenstvo treću godinu za redom obilježava ovaj dan. Svaki puta na drugačiji način. Ove godine moto je očuvanje tradicije i običaja - rekla je Desa Kolesarić.
Ivka Mađar predsjednica Udruge žena Kladare i glavni lik u filmu "Lan" podvukla je da su čuvarice narodnog blaga, ali i da im je najdraža suradnja sa FVK Mirko Lauš, jer ti uradci ostaju za povijest. Gošći je uručila skroman poklon sa posvetom na kojem je pisalo: "Ne odbacuj razumnu i dobru ženu, jer njena je ljupkost dragocjenija od zlata".Skup je pozdravio Zdravko Dijaković, dožupan VPŽ. Na Svjetski dan seoske žene, naglasio je ulogu žene u našem kraju, gdje je ona u ženskim ali i muškim poslovima i rekao: - Kroz povijest više je bilo istaknutih seoskih žena. Jedna od njih je i Mara Matočec pjesnikinja i revolucionarka svojeg doba iz Korije, koja je dala svoj doprinos za dobrobit seoskih žena. Današnja seoska žena nije manje emancipirana. Premala je zastupljenost žena u politici, ali i taj postotak lagano raste, tako da se i one, ako se same nametnu, iz ruralnih sredina vinu u visoku politiku. Prevelik je teret na ženama i dio morat će preuzeti muškarci - rekao je Zdravko Dijaković. Slijedilo je prikazivanje filma "Lan", dobitnika posebne nagrade žirija 2009. godine na Međunarodnom natjecanju u Mariboru u konkurenciji 27 zemalja i 150 filmova iz cijelog svijeta. Snimila ga je mlađa filmska grupa FVK Mirko Lauš u suradnji sa Udrugom žena Kladare. Prikazao je što je sve trebalo uraditi cijele godine, da bi se dobilo laneno platno za svečanu i radnu odjeću i sve potrebno za život, što mladi nikad nisu vidjeli, a stariji su se podsjetili kako je to nekada bilo.


Lan


Skup je pozdravila i Željka Kovač, predstavnica općine Pitomača. Nakon domjenka i zajedničkog druženja gospođa Kolesarić je rekla: - Uz poslove povjerenstva za ravnopravnost spolova imamo hrabri telefon i savjetovalište o ravnopravnosti. Na pitanje kakova je situacija na našem području, odgovorila je - identična je ostalim dijelovima u Hrvatskoj. Dio populacije javlja nam se za pomoć, ali sam svjesna da to nije sve. Duboko zabrinjavaju ponavljanja nasilja, što asocira na potrebu mijenjanja u sankcioniranju nasilnika. Uveli smo psihosocijalni tretman, ali nemamo dovoljno educiranih ljudi koji bi to odrađivali i sa žrtvama i sa nasilnicima. Mi žene želimo samo pola neba i onog što nam pripada, jer činimo pola ljudstva na zemlji. Ni jedno društvo nije tako bogato da bahato odbacuje pola sposobnosti, kvalitete, znanja na pozicijama odlučivanja, a to se događa ignoriranjem dijela ženskog stanovništva. Potrebni su nam kompromisi. Trebamo žene na mjestima gdje se odlučuje o našim malim ženskim životima. Važnu ulogu u tome imaju mediji. Sve započinje u vrtićima i kroz obrazovanje. Žena je majka i odgojiteljica, zbog čega je kažnjena manjim primanjima i umanjenom mirovinom. Na radnom mjestu je manje plaćena, iako odgovorna. Zato trebamo žene na mjestima odlučivanja. Imamo puno razloga za pravednu borbu za pozitivne promjene, kako seoske tako i žene općenito - na kraju razgovora rekla je Desa Kolesarić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ.

Foto i tekst: Barica Mihoković

19.10.2010. u 19:28 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 10.10.2010.

U OTROVANCU ODRŽANA 8. PO REDU IZLOŽBA STARIH ZANATAOTROVANEC; - U nedjelju osmi listopada 2010. održana je, osmu godinu za redom, manifestacija "U posjet starim vremenima", pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Općine Pitomača, kao bitne karike i mene, vlasnika eko – etno gospodarskog imanja "Zlatni klas" u Otrovancu - započeo je razgovor Branko Tkalčec i nastavio. – Ovo je za mene i sve ljubitelje starina svečanost, na kojoj se mi stariji podsjećamo kako je nekad bilo, kako se nekad živjelo, kako se zarađivao novac za život. Želja nam je očuvati tradicionalna zvanja i znanja, kulturu, ugode starih običaja, dio njih vratiti, i prenositi na mlade naraštaje. Život je složen. Nikad se ne zna što će nam u životu trebati i što nas čeka. Dio tog prikazuju učesnici manifestacije. Na tkalačkom stanu se tke platno. U maloj toploj, drvenoj kućici uređenoj u starinskom stilu naša teta Slava našivava - veze na platnu. Vidjeli ste kovača na poslu. U krušnoj peći prikazujemo pečenje kruha. Rezbari izrađuju drvene zdjele, lopatice, kuhače i druge premete za kućanstvo. Na rašljama peku se šarani. Dvorište je puno svirke benda "Veseli podravci". KUD Otrovanec izvodi stare pjesme i kola, dio običaja sela. Prisutni su stari sportovi. Okružuju nas domaće životinje. Šepuri se veliki puran, šeću se kokoši. Imamo slikare, koji oslikavaju stare predmete. Sjećam se djetinjstva kad me majka budila u školu uz zvuk nareda - tkalačkog stanu. Preko puta čuo se zvuk nakovnja susjeda kovača. Otrovancem orila se pjesma kopača, kad su odlazili na posao u gorice. Svega toga na taj način više nema. Nestalo je. Ovom manifestacijom pokušavamo očuvati tradiciju i jednom godišnje oživjeti barem neki detalj toga blaga. U tom pomažu nam slikari. Oni prenose osjećaje starih vremena oslikavanjem starih premeta i time produžuju njeno trajanje, rekao je Branko Tkalčec. – Na manifestaciji pojavili smo se kao Likovna udruga "Duga" Pitomača. Naš naziv je spoj sa starim stvarima. Ovdje susrećemo predmete od starog drva. To je topli materijal i izuzetno dobra podloga za umjetnička djela. Radi se o gotovo prepečenom drvu, koje fino podnaša boje. Sa užitkom oslikavamo stare predmete. Poseban nam je užitak oslikavanje na dugama od rastavljenih bačava a to nam potvrđuje i naziv naše udruge - rekao je Stjepan Ivanec, predsjednik LU "Duga", poznati slikar iz Kladara.
Tkalja Marica Hanzir pohvalila se da je istkala miraz i kod udaje poklonila ruho objema kćerima. Još uvijek radim. Njegujem uspomene i tradiciju, spajanjem ugodnog s korisnim. Uspomena će biti kad mene ne bude - rekla je Marica Hanzir. U prohladno nedjeljno popodne u posjet starim vremenima izmijenilo se mnogo znatiželjnika i posjetitelja. Odazvao se Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača s obitelji i prijateljima, slikari Ivan Lovreković i Stjepan Ivanec, Marinko Barčan, pročelnik i brojni gosti s područja općine i šire. - Nadam se da će ova tradicija neprekidno trajati- na kraju razgovora rekao je Branko Tkalčec, vlasnik imanja "Zlatni klas" iz Otrovanca.

Barica Mihoković

10.10.2010. u 11:20 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 01.10.2010.

HUMANITARNI ROCK KONCERT U PITOMAČI

Image Hosted by ImageShack.us


PITOMAČA: - Općina Pitomača 1. listopada 2010. bila je organizator obilježavanja Međunarodnog dana glazbe i Humanitarnog rock koncert u Kino dvorani u Pitomači. Ulaznice su bile simbolične, 10 kuna. Ostvario se očekivano velik odaziv mladih iz Pitomače, Virovitice, Đurđevca Koprivnice i ostalih mjesta. Mladi su bili i glazbenici, nosioci koncerta. Nastupili su Rock bend TILT, Rock bend THE CALL i Finalist showa Hrvatska traži zvijezdu, Vilibald Kovač sa svojim novo osnovanim pratećim bendom, koji je uoči koncerta rekao: - Meni i mojem upravo oformljenom bendu, ponuđen je nastup na humanitarnom koncertu. Tu gažu smo rado, odmah prihvatili. Biti će nam to prvi javni nastup u ovom sastavu. Vjerujem da će koncert biti dobro posjećen. Posebno me raduje što će prikupljeni novac, onoliko koliko ga bude, sav biti uplaćen Humanitarnoj udruzi "Podravsko sunce" Pitomača i kao što su mi rekli, pribrojen do sada skupljenoj svoti i pridonijeti mogućnosti kupnje aparata za mjerenje gustoće kostiju, namijenjenog Domu zdravlja u Pitomači. Za sada ne smijemo svirati repertoar koji sam izvodio u showu "Hrvatska traži zvijezdu", sve dok RTL to ne zaštiti i dopusti izvođenje. Kako je večeras i međunarodni dan glazbe uz glazbeni repertoar mojeg benda i mene kao pjevač i gitarista veselim se ovom koncertu - rekao je mladi muzičar Vilibald Kovač. Od ulaznica prikupilo se 2.500 kuna, koje smo položili na žiro-račun Humanitarne udruge Podravsko sunce - rekla je Željka Kovač predstavnica Općine Pitomača.

Foto i tekst Barica Mihoković


01.10.2010. u 21:35 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (7)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (8)
Lipanj 2010 (10)
Svibanj 2010 (10)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (19)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (6)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Novosti i vijesti kao i zanimljivosti vezane uz Pitomaču i okolicu koje nisu u direktnoj vezi s aktivnostima Foto video kluba "Mirko Lauš" a prikupljaju ih članovi FVK, objavljujemo na ovom blogu koji se veže uz fvkml.blog.hr kao osnovni blog našeg kluba.

Linkovi

Foto video klub "Mirko Lauš"

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se