novosti i vijesti oko nas https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

petak, 23.10.2009.

ALENA HRVOIĆ "BEZIMENE"

Image Hosted by ImageShack.us

Jučer u 19 sati u Gradskoj knjižnici u Virovitici, pred brojnim ljubiteljima poezije, kojih je bilo više nego mjesta u knjižnici, predstavljena je prva zbirka poezije Alene Hrvoić pod naslovom "Bezimene". Alena je apsolventica Hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci ali ono što je jednako važno, ona je Virovitičanka rodom iz Starog Graca koja je u osnovnu školu putovala u Pitomaču, dakle "naša Alena". Njezine pjesme su do sad objavljivane i nagrađivane pojedinačno a ovo je prva zbirka koja prema reakcijama kritičara i publike govori da je rođeno novo veliko ime poezije i književnosti u Hrvatskoj.

Image Hosted by ImageShack.us

23.10.2009. u 12:35 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 18.10.2009.

USPJELA 7. SLIKARSKO – KIPARSKA KOLONIJA ARŠANJ

Image Hosted by ImageShack.us

U subotu 05. rujna 2009. u organizaciji Ženskog rukometnog kluba Pitomača održana je sedma po redu Slikarska i kiparska kolonija u klijeti obitelji Dent u Aršanjskim goricama. Na koloniju odazvali su se eminentni slikari i kipari i to: Zlatko Štrfiček, Milka Novosel, Ivan Kančal, Žarko Giba, Josip Gregurić, Branko Begović, Marina Dvorski, Marijana Janelović, Mirko Markešić, Rozvelt Dodo Kapović, Adrijana Ribić, Slavica Pantelić, Darko Domitrović, Alojz Horvat, Mato Zeman, Mirko Horvat, Stjepan Pongrac, Dražen Kuharović, Stjepan Juriša, Ivan Rep i Branimir Dolenec. Brojni radovi, poklon prisutnih slikara i kipara, biti će aukcijski prodavani na Valentinskoj zabavi u veljači 2010. godine za račun pitomačkog Ženskog rukometnog kluba. "Sretan sam što su nam se umjetnici i ove godine odazvali u ovako lijepom broje. Ovo nam je tradicionalni izvor prihoda, koji nam omogućuje redovan rad", riječi su Marka Živkovića, predsjednika Ženskog rukometnog kluba u Pitomači.


Barica Mihoković

18.10.2009. u 19:29 • 0 KomentaraPrint#^

DVD TURNAŠICA U KUPU HVZ 2009. NA 14 MJESTU U RH

Image Hosted by ImageShack.us
DVD TURNAŠICA U KUPU HVZ 2009. NA 14 MJESTU U RHDa bi najbolja vatrogasna odjeljenja bila u formi i kad nema državnih natjecanja, Hrvatska vatrogasna zajednica ove godine organizirala je četvrta po redu KUP vatrogasna natjecanja. Tokom ove godine održan je 3. KUP Dalmacije u Makarskoj, 30. Memorijal Mirko Kolarić u Varaždinu, 12. Memorijal Gjure Stjepana Deželića u Ivanić Gradu, 26. KUP Posavine i završno 7. KUP (12. 9. 2009.) grada Đakova. Dobrovoljno vatrogasno društvo Turnašica uspjelo je uputiti svoje muško A odjeljenje na sva pobrojena natjecanja osim u Makarsku. Plasirali su se na 36. mjesto u Varaždinu. U Ivanić Gradu ostvarili su petnaesto mjesto. U Trebarjevu Desnom bili su trinaesti. U Đakovu osmi, među najuvježbanijim odjeljenjima na području Republike Hrvatske. Entuzijazmom i upornim vježbama postizali su na svakom KUP-u sve bolje rezultate. Uspješno su predstavili Vatrogasnu zajednicu općine Pitomača i Vatrogasnu zajednicu županije Virovitičko-podravske. Da bi utvrdili uvježbanost učestvovali su i na 23. Memorijalu u Donjoj Gračenici i u izuzetno jakoj konkurenciji osvojili 5. mjesto. U ukupnom plasmanu KUP-a Hrvatske vatrogasne zajednice muško A odjeljenje DVD-a Turnašice, prema službenim podacima, plasiralo se na zavidno 14 mjesto u RH. Da akcija nikad dosta, dokaz je organizacija zajedničke vježbe stožernih društava Vatrogasne zajednice Pitomača 8. rujna 2009. pod nazivom: - "GAŠENJE POŽARA STAMBENO GOSPODARSKOG OBJEKTA" U TURNAŠICI. U fingiranoj vježbi gašenja učestvovala su 24 vatrogasca sa tri navalna vozila, jednom autocisternom i kombi vozilom DVD-a Turnašice, DVD-a Pitomače i DVD-a Velike Črešnjevice. Nakon vježbe konstatirali su da im svima manjka zaštitna oprema, posebno DVD-u Pitomača. Mnogo smo radili i zadovoljni smo postignutim na kraju razgovora rekao je Josip Nemet zapovjednik DVD Turnašice.
Barica Mihoković

18.10.2009. u 19:24 • 0 KomentaraPrint#^

IZLOŽBA SLIKA LIKOVNOG KLUBA "PALETA"

Image Hosted by ImageShack.us
Brojnim posjetiteljima okupljenim na otvorenju izložbe slika učenika Likovnog kluba "Paleta", školske godine 2008/2009. u izložbenom prostoru općine Pitomača 1. listopada 2009. obratio se pitomačanin, slikar Ivan Lovreković, organizator izložbe i voditelj, rekavši; - "Drago mi je da smo se opet okupili u ovako velikom broju na izložbi učeničkih radova kluba "Paleta". Teče već četvrta godina, kako je zaživjela ova naša mala škola crtanja i slikanja. Proteklu školsku godinu, izrađeno je puno lijepih slika. Svaki učenik izložio je 4 do 5 svojih radova, a napredni i više. Prevladavaju ulja na platnu uz nešto ulja na staklu. Tom tehnikom slikari najuvjerljivije prikazuju ono što žele. Koristimo i ostale tehnike, teme i motive kroz naš školski program. Predstavio je goste; učenicu "Palete", slikaricu i pjevačicu Dariu Kopričanec. Ona je otpjevanom pjesmom "Drava široka, Drava gliboka" ..uz pratnju Darka Marića na gitari i Marka Horvata na harmonici, uljepšala večer otvorenja izložbe. Ivan Lovreković je nastavio; - Sjedište likovne organizacije likovnog kluba "Paleta" je u Zagrebu. Školu crtanja i slikanja tamo vodi slikar Dražen Josip Pavić, moj prijatelj s kojim zajedno slikam. Ja već deset godina vodim školu u Koprivnici s istim brojem učenika, kako pred deset godina, tako i danas. Interes ne jenjava. Učenici nauče puno, što se vidi i na večerašnjoj izložbi. Moji učenici ubrzano rade i uče. Uspijevam svoj talent prenositi na njih. Oni svladavaju gradivo, a moje je da im objašnjavam slikarske trikove na način da oni uz malo talenta, puno rada, vježbanja ruke, sve to svladaju. Kad im zapne ja im pomognem svojom rukom, tako da je to na kraju, sve skupa dobro. To je tajna uspjeha mojih učenika. Vjerujem da je to razlog da se ne smanjuje broj novo zainteresiranih učenika. Ovih dana otvaramo i školu crtanja i slikanja u Čakovcu. Širimo se. Djeci i odraslima, koji imaju želju i volju za slikarstvo, treba pružiti priliku. U Pitomači ovih dana posredstvom Pitomog radija objavljujemo primanje novih učenika za školsku godinu 2009/2010. Već u utorak imamo sastanak sa novim učenicima, u Vatrogasnom domu u Pitomači, gdje aktivno radimo. Kroz jednu školsku godinu obrađujemo tri stupnja slikarstva. Prvi stupanj su crtačke tehnike, drugi stupanj su slikarske tehnike na bazi vode i treći stupanj je ulje na platnu i ulje na staklu. Trudimo se slikati realistički. Svladavamo zanatsku vještu. Ostalo je na budućim slikarima, da se sami profiliraju i odrede prema vlastitim sklonostima. Druga, treća, četvrta školska godina, to su napredne grupe, gdje svako bira što će usavršavati i razvijati. Nova grupa, koja se uključila prošlu jesen i završila prvu školsku godinu su; Lojska Rukavina, Ivana Derežić, Petra Klemen, Ana Fras, Filip Škudar, Mišel Hrženjak i Igor Đanić, talentirani mladi slikar, koji je bio posebno pohvaljen.
Image Hosted by ImageShack.us

Svi iz nove grupe su primili pismene potvrde o završenoj prvoj godini likovnog kluba "Paleta. Iz napredne grupe slikarica Milka Novosel, četvrtu godinu je u grupi. Ona se ohrabrila, što je vrlo pohvalno. Do sada, uz grupne, imala je dvije samostalne izložbe. Uz to zahvaljujem joj u ime cijele grupe, jer nam je domaćica u Vatrogasnom domu. Od srca joj čestitam na cjelokupnom trudu i požrtvovnosti. Zahvaljujem i Slavici Vitković. Ona je najzaslužnija što smo školu pokrenuli u Pitomači. I ona je imala samostalnu izložbu. Počeli smo u Knjižnici gdje ona radi, a onda smo se preselili u veći prostor u Vatrogasni dom. U naprednoj grupi su i Zvjezdana Štefanić, Božica Majurec, Bernarda Kovačić, Daria Kopričanec i Ivanka Poslek. Čestitam svima na lijepim slikama. To nije njihov zadnji domet. Ove su slike vrlo lijepe. Biti će još i ljepših slika i samostalnih izložaba. Nakon još jedne pjesme Darie Kopričanec uz muzički sastav, izložbu je otvorio učitelj Ivan Lovreković. Slijedilo je zajedničko fotografiranje, razgledavanje izloženih slika, i zajednički domjenak. Izložba će biti otvorena do 15. 10. 2009.

Barica Mihoković

18.10.2009. u 19:17 • 0 KomentaraPrint#^

MOJE JE DA SLIKAM, A SUPRUGA MI JE MENADŽER

Image Hosted by ImageShack.us

Darko Domitrović – Miky rođen je 6. 5. 1967. u Bjelovaru. Ljubav je bila razlog da već preko dvadeset godina živi i radi u Pitomači. "Sve je počelo od najranijeg djetinjstva, spontano, doma" – započeo je priču Darko. "Nije me imao tko učiti. Crtanje me interesiralo. Morao sam eksperimentirati sam. U osnovnoj školi u Velikom Trojstvu, moj talent za slikarstvo već u petom razredu otkrila je Slavica Samardžić, nastavnica likovnog odgoja. Od nje sam naučio osnove. Sve vrijeme trajanja osnovne škole, moje raznolike slike bile su izlošci po školskim hodnicima i učionicama. Poduzetna nastavnica organizirala je izložbe učeničkih radova i izvan škole, ali i izvan Hrvatske. U tom periodu nekoliko mojih slika sudjelovalo je na izložbi u Italiji. Sve to davalo mi je polet. Nisam imao uvjeta za školovanja, posebno ne u Školi za primijenjenu umjetnost. Za to nisam ni znao da postoji. Ali učinio sam ono što sam mogao. Od roditelja dobio sam novac za prve tempera boje.Vrlo mlad sam proširivao vidike, razrađivao tehnike i opredijelio se za slikarstvo za cijeli život. Sve što naslikam, radim direktno iz glave. Kao što ste vidjeli na kolonijama, meni to brzo ide. Kroz proteklih 20 godina rada, naslikao sam za kamion slika svih formata. Služim se tehnikom ulja na platnu, ulja na staklu, radim akrilik, tuš tehniku i pastelu. Odnedavno zaokuplja me kiparstvo. Izradio sam nekolicinu skulptura i duboreza. Oslikavam pisanice. Zanimljiva su mi nojeva jaja. Ispražnjenu topovsku granatu oslikao sam za vazu. Po narudžbama slikam motive na bocama za punjenje kupinovim vinom, drvene poklon kutije za vino i drugo, što tržište zatraži. Prošle godine četiri mjeseca radio sam u Baselu u Švicarskoj. Zahvalan sam prijatelju, koji mi je pomogao da tamo izrađujem i plasiram svoje radove. Od nečeg se mora živjeti.
Image Hosted by ImageShack.us
Okušao sam se i u izradi fresaka. Po narudžbi firme "Zlatni klas" Pitomača, izradio sam fresku – "Pejsaž žitnog polja", duljine 4 i širine 2 m. U pekarnici "Dergez" u Podravskim Sesvetama izradio sam "Vodenicu". U novom virovitičkom hotelu, koji je pred otvaranjem, slikar Stjepan Ivanec iz Kladara i ja izradili smo fresku – "Pejsaž podravskog motiva" duljine 15 i 3 metra visine. Imam stalnu postavu slika i prodajnu izložbu u restoranu "Verica" u Pitomači. Tamo izmjenjujem slike po potrebi. Moje je da slikam, a za prodaju oslanjam se na suprugu Jasnu. Ona ima menadžerskog talenta, što mi puno znači. Do sada imao sam preko dvadeset samostalnih izložbi, a skupnih preko stotinjak. Pozivi na likovne kolonije stalno mi pristižu. Učestvovao sam na preko stotinjak u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. O tome govori isti broj Zahvalnica i Priznanja. Član sam Likovnog kluba Nikola Trick iz Virovitice i Udruge "Kloštranska paleta". Brojne slike poklonio sam u humanitarne svrhe.To me uvijek usrećuje", na kraju razgovora rekao je osebujan i vrijedan pitomački slikar i kipar Darko Domitrović.
Barica Mihoković

18.10.2009. u 19:10 • 0 KomentaraPrint#^

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "NAŠE PLAVO NEBO"

Image Hosted by ImageShack.us

U subotu 10. 10. 2009. u 10 sati i 10 minuta u pitomačkoj knjižnici i čitaonici održana je promocija knjige, izdavača: Astronomsko društvo Pitomača. – "Sredina je doprinjela da Astronomija u Pitomači i u ovom kraju daje oznaku prepoznatljivosti. Od početaka je na razini Hrvatske i šire davala svoj poseban pečat, - na predstavljanju, u uvodnoj riječi, iznio je prof.dr.sc Neven Hrvatić, predsjednik Astronomskog društva Pitomača i nastavio: - Danas predstavljamo monografiju, NAŠE PLAVO NEBO, zbornik radova u čijem su stvaranju sudjelovali vrsni astronomi iz cijele Hrvatske. Među nama je nazočan, Gustav Kren, jedan od najpoznatijih poznavatelja zvijezda i neba u Hrvatskoj, predstavnik zagrebačke zvjezdarnice. Autori knjige su još prof. dr. sc.Vladis Vujnović, u dijelu: - Astronomski novaci - Ante Radonić dipl.ing. voditelj planetarija tehničkog muzeja Zagreb u dijelu - Svemirski letovi -. Prof. Tatjana Kren je literalno obrazložila filozovski put razmišljanja o svemiru i zvijezdama pod nazivom –Taj beskrajni svemir". Prilozima, dali su znanstveni obol i omogućili izdavanje knjige povodom 35. obljetnice. Astronomsko društva Pitomača je osnovano 1973. godine. Presjek visoke godišnjice rada dao je učitelj Luka Hrvatić, suautor knjige, koji je nastavio. - Štovatelji zvjezdanog neba, iz srca punog ljubavi, pozdravljam prve članove astronomske grupe pri Osnovnoj školi Petra Preradovića iz Pitomače, školske godine 1973/1974. Kad bi bilo moguće da se čovjek ponovno rodi opet bi najradije na svijetu bio seoski učitelj, radio s mladima jer oni nisu samo ono što jesu, nego i ono, što će biti. Živjeti s mladima i za mlade najljepše je što se čovjeku u životu može dogoditi. To poručujem i u ovoj knjizi. Hvala svima koji su pomagali razvoju zvjezdoznanstva od prve grupe do danas. Samo je jedna škola u Hrvatskoj i jedna općina u Hrvatskoj, koja ima svoju malu ali pravu zvjezdarnicu. To je Osnovna škola Petra Preradovića i općina Pitomača. Daljnji rad i budućnost ovise o prosvjetnim radnicima. Nekad je bilo časno baviti se i nekom slobodnom aktivnosti. Pitomača pamti Kino klub "Slavica", pitomačke sportaše… Posjetimo danas i pitomačku Zvjezdarnicu "Vila". Tamo se nalazi teleskop MADE 202 MM odličnih karakteristika, najsuvremeniji prijenosni teleskop, poklon općine Pitomača i mali teleskop, kojeg smo imali na početku. Najprije nam je pomagalo bilo otvoreno nebo i časopis "Čovjek i svemir" i knjiga "Naše nebo", autora Otona Kućere. Svrha je knjige "Naše plavo nebo" da se mladi usmjere na drugačiji način zabave u odnosu na kladionice, disko klubove… U životu ima mnogo smjerokaza, ali jedan vodi pravom Betlehemskom svjetlu.
Image Hosted by ImageShack.us
Ne bojte se baviti zvjezdozdanstvom. Kad nebo zakriju tamni oblaci imajte nade. Iznad njih blistaju zvijezde - rekao je Luka Hrvatić. Gustav Kren, veliki poznavatelj vedrog neba, ispričao je prisutnima povijest šest do sedam tisuća godina unazad, prije 200 ljudskih generacija, da je počelo sustavno bilježenje nebeskog svoda. Pračovjek je u spilji crtao zviježđa. Zvijezde nisu promijenile položaj. U međuvremenu dobile su samo imena. Stari Grci i Rimljani pomoću raznih instrumenata i velikih istraživanja zaslužni su za razvoj astronomije, a to je mjerenje, crtanje i opisivanje neba. Tek nekoliko desetaka godina unazad, počela se astronomija mijenjati u astrofiziku. Nikola Kopernik osnivač heliocentričkog sustava prije pet stoljeća je ustanovio da zemlja nije središte svemira, već da se okreće oko sunca. Galileo Galilei je 1609. godine prvi teleskopom gledao nebo, promotrio mjesec i ustanovio da on nije ravna ploha. Uočio je Jupiter i njegove satelite, saturn i njegov prsten i još mnogo toga. Sve je to razlog da ovu godinu 1609. – 2009. obilježavamo kao godinu astronomije, koja je nakon 400 godina krenula u astrofiziku. Čovjek se prije 40 godina 1969. spustio na mjesec. To je početak planetologije i drugih usmjerenja u astrofizici.
Zahvalio se Luki Hrvatiću što je kroz godine, na svim natjecanjima stalno podsjećao da treba neka knjiga – astronomski priručnik. Danas imamo knjigu, koja je mnogo više od priručnika, izuzetno koristan materijal i kao najvažnije je KNJIGA IZNAD SVEGA, rekao je Gustav Kren. Domagoj Stilinović zahvalio se na suradnji uredniku knjige Nevenu Hrvatiću, Luki Hrvatiću, suautoru, Gustavu Krenu i Damiru Hržini, s kojima je direktno surađivao. Knjigu smatra znanstvenom literaturom, astronomskom, multidisciplinarnom, ispunjenom filozofskom i religijskom tematikom. Astronomsko društva Pitomača, dogovorno, omogućava dolaske na zvjezdarnicu "Vila", na promatranje neba, promišljanja svijeta, sa puno suprotnosti ali jedinog kojeg imamo. Skup je pozdravio i čestitao obljetnicu Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača. Povodom 35. obljetnice najzaslužnijima podijeljene su Zahvalnice. Posebno priznanje i medalja "Nikola Kopenik" uručena je slikaru Stjepanu Invancu, koji je oslikao omotnice knjige "Naše plavo nebo", a Luki Hrvatiću, najzaslužnijem za izdavanje knjige, prigodan poklon. Svi zainteresirani su posjetili za tu prigodu obnovljenu zvjezdarnicu "Vila" u Pitomači.

Barica Mihoković

18.10.2009. u 19:01 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (7)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (8)
Lipanj 2010 (10)
Svibanj 2010 (10)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (19)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (6)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Novosti i vijesti kao i zanimljivosti vezane uz Pitomaču i okolicu koje nisu u direktnoj vezi s aktivnostima Foto video kluba "Mirko Lauš" a prikupljaju ih članovi FVK, objavljujemo na ovom blogu koji se veže uz fvkml.blog.hr kao osnovni blog našeg kluba.

Linkovi

Foto video klub "Mirko Lauš"

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr