novosti i vijesti oko nas https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

četvrtak, 11.06.2009.

ODRŽANO 13. ŽUPANIJSKO VATROGASNO NATJECANJE DJECE I MLADEŽI U VELIKOJ ČREŠNJEVICI

Image Hosted by ImageShack.us

U nedjelju 7.6.2009. Vatrogasna zajednica Virovitičko-Podravske županije u suradnji sa Vatrogasnim zajednicama gradova i općina organizirali su i proveli 13. Županijsko natjecanje djece od 06 – 12 godina i vatrogasne mladeži od 12 do 16 godina. Domaćin natjecanja bila je Vatrogasna zajednica općine Pitomača. Natjecanje je održano na Nogometnom igralištu NK Velika Črešnjevica. Na Županijskom natjecanju nastupila su odjeljenja koja su osvojila prva tri mjesta na gradskim i općinskim natjecanjima. Vatrogasna natjecanja djece i mladeži provodi se radi promidžbe i popularizacije vatrogastva i pripreme vatrogasnog podmlatka za buduće operativne dužnosti. Natjecanje je otvorio dožupan Zdravko Dijaković.
Od 12 desetina djece ženske 6 do 12 godina, prvo mjesto osvojilo je DVD grada Virovitica, drugo mjesto VZO Pitomača, DVD Velika Črešnjevica i treće mjesto VZO Špišić Bukovica, DVD Vukosavljevica.
Od 20 ekipa djece muške 6 do 12 godine najbolje rezultate postigli su: VZ grada Slatina, DVD Donji Meljani, osvojili su prvo mjesto. Druga je VZ Špišić Bukovica, DVD Vukosavljevica i treće je samostalno DVD Voćin.
Mladež ženska od 14 natjecateljskih ekipa prvo mjesto pripalo je VZO Pitomača, DVD Kladare, drugo mjesto osvaja VZ Špišić Bukovica, DVD Vukosavljevica i treće mjesto pripalo je VZO Pitomača, DVD Velika Črešnjevica.
Mladež muška 12 do 16 godina od 12 natjecateljskih ekipa najbolje rezultate postigla je VZO Pitomača i to; mladež DVD Velike Črešnjevice osvojila je prvo mjesto, DVD Kladare drugo mjesto i DVD Turnašica treće mjesto. Natjecanje se odvijalo pod vodstvom Franje Viljevca zapovjednika VZŽ, Željka Palkovića predsjednika VZO Pitomača, Zdravka Frasa zapovjednika VZO Pitomača, te Josipa Nemeta predsjednika vatrogasne mladeži VZŽ. Sudili su suci VZŽ Osijek sa sucima predstavnicima VPŽ. Kontrolor natjecanja Zlatko Orsag predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, ocijenio je natjecanje, organizaciju i provedbu natjecanja uspješnom. Po završetku natjecateljskog dijela skup je pozdravio Milan Majetić predsjednika VZŽ. Pridružio mu se mr. Franjo Viljevac županijski zapovjednik. Čestitao je svim učesnicima, njihovim zapovjednicima. Rekao je da su svi pobijedili. Obavijestio je da oni, koji su na ovom natjecanju osvojili tri prva mjesta odlaze iduće godine na Državno vatrogasno natjecanje mladeži. Svima ostalima zaželio je dobre rezultate iduće godine. Izvijestio je da je natjecanje proteklo u redu i da ozbiljnih povreda nije bilo. Sve natjecatelje i prisutne pozdravio je i čestitao domaćin Željko Grgačić načelnik općine Pitomača. Natjecateljske ekipe, suci i organizatori primili su diplome. Osvajatelji prvih mjesta primili su pehare i prijelazne pehare, te pehare za osvojena druga i treća mjesta. 13. Županijsko natjecanje djece i mladeži zatvorio je Zdravko Dijaković, dožupan, a održano je pod pokroviteljstvom VZŽ Virovitičko-Podravske.
Barica Mihoković

11.06.2009. u 11:56 • 0 KomentaraPrint#^

ŽELIMO ŠKOLU S IMENOM "MIRKO LAUŠ"

Image Hosted by ImageShack.us

U subotu 23. 5. 2009. okupila se generacija nekadašnjih učenika školske godine 1959/60. na proslavi 35. godišnjice male mature u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači. Na obilježavanju godišnjice bilo ih je dvadeset petero. Odazvala im se i ravnateljica škole Katarina Šimić. Na školskom satu posebno su spominjali razrednika i nastavnika hrvatskog jezika, sada pokojnog Mirka Lauša. - On je izuzetno zaslužan Pitomačanin. Veliki je čovjek, koji je proslavio Pitomaču s kino klubom "Slavica" diljem svijeta. Pitomača mu se još uvijek nije adekvatno odužila – u pozdravnom govoru naglasio je njegov učenik Ivan Lovreković, danas poznati slikar. Jednoglasno su se usuglasili i predložili prisutnoj ravnateljici da pokrene postupak preimenovanja Osnovne škole Petra Preradovića u Osnovnu školu Mirka Lauša. U slučaju da ne uspije, predložili su da nova škola u Pitomači, za koju je osigurana lokacija, neizostavno nosi ime Mirka Lauša. Proslavu su okrunili zajedničkom večerom i plesom u restoranu "Zlatni klas" u Otrovancu.
Barica Mihoković

11.06.2009. u 11:52 • 0 KomentaraPrint#^

LUKA JURIŠIĆ OSVOJIO PRVO MJESTO U ROBOTICI ZA 2009.

Image Hosted by ImageShack.us

Na radionici "Središte izvrsnosti robotike u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici", Virovitičko-podravsku županiju predstavio je Luka Jurišić, učenik sedmog A razreda Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača". Projekt se odvijao u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture. Voditeljica programa bila ja Jasna Malus Gorišek. Luka je u Kraljevici izradio projekt "robotizirana garaža", osvojio prvo mjesto i primio Priznanje Hrvatske zajednice tehničke kulture za izniman trud i postignut uspjeh na Radionici robotike za darovite osnovnoškolce 14. do 19. travnja 2009. godine. Potporu Radionici osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Uz Luku Jurišića prvo mjesto pripalo je i Mateju Ferenčeviću, osnovnoškolcu iz Bjelovara, koji je zajedno s njim učestvovao u finalizaciji zamišljenog projekta - robotizirane garaže. Uz pismena priznanja svaki je dobio na dar i "sučelje". (tehnički dio neophodan za rad u radionici robotike vrijedan po 800 kuna). - Na radionici robotike u Kraljevici bio sam prvi puta. Učestvovalo nas je dvadeset i četvero. Bili smo uglavnom po jedan iz svake županije s područja Republike Hrvatske. Zajedno smo proveli pet nezaboravnih dana, gdje smo se isključivo bavili robotikom. Odrađivali smo postavljene zadatke i imali priliku pokazati osobnu kreativnost. Projekt robotizirane garaže od ideje do realizacije napravio sam u Kraljevici. Nakon prve postave stalno sam je dograđivao. Najprije sam u prostoru garaže i ugrađenim vratima uspio pomoću tipki otvarati i zatvarati vrata. Na to sam ugradio motor i automatiku. Postavio sam svjetlosne signale. Kada su vrata garaže bila u pokretu, zatvarala su se ili otvarala, a pri tom je svjetlilo crveno svjetlo. Kad su vrata bila otvorena pojavilo se zeleno svjetlo. Nadogradio sam i pneumatsku rampu i automobil, koji je išao po traci unutra i van iz garaže. Na pritisak prvog tipkala auto je krenuo prema garaži. Pred rampom je stao i čekalo se da se otvori garaža i potom zatvori. Na pritisak druge tipke auto iz garaže kretao je van. Sve što sam napravio bilo je iz "glave". Za robotiku na satovima slobodnih aktivnosti zainteresirao me naš profesor Anton-Mihael Dafčik. Pod njegovom kontrolom "igrao" sam se robotike dva tjedna prije nego što sam išao u Kraljevicu na Radionicu. Prije se tome nisam bavio- rekao je Luka Jurišić. Anton-Mihael Dafčik, Lukin učitelj tehničke kulture u pitomačkoj Osnovnoj školi Petra Preradovića, koja broji preko 1000 učenika, ponosan je na svojeg darovitog učenika, koji je postigao visoku razinu u robotici. Za rad s darovitom djecom potrebni su mu dodatni Fischertechnik setovi i dijelovi. Za nabavu potrebni su mu sponzori. Podvukao je da u školi ima još talenata u ovom i drugim područjima. Treba ih njegovati, a to znači da školstvo treba cijeniti, a tada će biti i "softvera", "hardvera" i bržeg napretka društva u cjelini.
Barica Mihoković

11.06.2009. u 11:48 • 0 KomentaraPrint#^

KLADARČICE POSJETILE ČIGOĆ, EVROPSKO SELO RODA

Image Hosted by ImageShack.us

Članice i simpatizeri udruge žena Kladare u nedjelju 24. 5. 2009. organizirale su izlet u Čigoć, Krapje i druga sela Lonjskog Polja. Posjetile su infocentar i edukativni centar Parka prirode, registriranu etnološku zbirku obitelji Sučić i seoski turizam obitelji Sever i Barić. Zbog velikog broja bijelih roda godine 1994. u konkurenciji 5700 evropskih sela, Čigoć je dobio brončanu plaketu "Entente florate" zbog tradicionalnog načina života i netaknute prirode. Zanimljive priče o životu roda, vrlo slične životu čovjeka, grupi je ispričao Davor Anzil, magistar agronomije, voditelj info centra u Čigoću i vodić grupa posjetitelja. Posebno je zanimljiva arhitektura u selima Lonjskog polja. Prirodno patinirano drvo osnovna je prepoznatljivost posavskog kulturnog krajolika, koje naseljima daje karakterističan kolorit. Iznimno vrijedna jezgra starih drvenih kuća Krapja 1990. upisana je u registar spomeničke kulture i 1995. prigodom obilježavanja Dana evropske baštine proglašena selom graditeljske baštine. S vodičem grupa je uživala u promatranju stotine konja na ispaši u prostranoj močvarnoj livadi, jatima ptica močvarica, flori i fauni krajolika. Sve to je neodoljivo podsjećalo na našu Dravu, staru Dravu, otok na Dravi, Križnicu, Vir … naše rijetko zanimljivo, turistički nedovoljno promovirano i neiskorišteno prirodno i kulturno blago. U Parku prirode Lonjsko polje su promatrali odmor stotinjak krava poleglih na rubu hrastove šume, odmor turopoljskih svinja pored pojilišta, biljni i životinjski raj netaknute prirode. U povratku kupali su se u Daruvarskim Toplicama, a potom umorni i puni dojmova vratili se svojim kućama.
Barica Mihoković

11.06.2009. u 11:31 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (7)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (8)
Lipanj 2010 (10)
Svibanj 2010 (10)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (19)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (6)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Novosti i vijesti kao i zanimljivosti vezane uz Pitomaču i okolicu koje nisu u direktnoj vezi s aktivnostima Foto video kluba "Mirko Lauš" a prikupljaju ih članovi FVK, objavljujemo na ovom blogu koji se veže uz fvkml.blog.hr kao osnovni blog našeg kluba.

Linkovi

Foto video klub "Mirko Lauš"

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr