srijeda, 31.12.2008.

Statistika našeg bratstva u 2008.

Članovi koji su dolazili na skupštine u 2008: 59
Redoviti članovi (dolazili posljednjih 6 mjeseci na skupštine): 48
Sestre: 50
Braća: 9
Prosječna dob: 58,1 godina
Od 21-30 godina: 5
Od 31-40 godina: 6
Od 41-50 godina: 10
Od 51-60 godina: 4
Od 61-70 godina: 16
Od 71-80 godina: 15
Od 81-90 godina: 1
Od 91-100 godina: 1
- 00:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 30.12.2008.

FSR Trsat u 2008.

Veljača:

- Prosvjed protiv bogohuljenja na Riječkom karnevalu
- Korizmena područna duhovna obnova u Puli
- Izabrano novo Mjesno vijeće

Ožujak:

- Hodočašće volontera Prihvatilišta u Vukovar
- Preduskrsni posjet bolesnim i nemoćnim članovima
- Proslava prvog rođendana Prihvatilišta

Svibanj:

- Hodočašće Područnog FSR-a i Frame Majci Božjoj Trsatskoj
- Hodočašće u Jalžabet Hrvatskog nacionalnog bratstva FSR-a i Frame
- Posjet Generalne ministre i Generalnog duhovnog asistenta
Prihvatilištu
- Početak okupljanja prve skupine kandidata za ulazak u FSR

Lipanj:

- Hodočašće u Međugorje
- Susret s FSR-om Kaptol u novootvorenoj Auli
- Pokrenuta kuhinja za nemoćnu braću i sestre u FSR-u

Srpanj:

- Druženje FSR i Frama u kapeli na brdu Sveti Križ

Kolovoz:

- Proslava blagdana Porcijunkule uz igrokaz Frame
- Hodočašće sestrama klarisama u Zagreb i proslava blagdana Svete Klare

Rujan:

- Druženje s djecom iz škola i domova na Učki
- Hodočašće u Mariju Bistricu
- Izašle «Ulične svjetiljke» - prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama u izdanju našeg bratstva
- Novi duhovni asistent fra Lucije Jagec
- 130. obljetnica zavjetovanja u našem bratstvu s. Marije Krucifikse Kozulić, Službenice Božje

Listopad:

- Proslava blagdana Svetog Franje
- Duhovna obnova Područnog FSR-a u Betaniji, predvodio vlč. Zlatko Sudac
- Proslava 15. rođendana Frame Trsat
- Organizacija 2. Nacionalnog susreta o beskućnicima
- Ulazak u bratstvo 14 novih članova

Studeni:

- 3. Dani sv. Elizabete Ugarske na Trsatu
- Zavjeti na blagdan Svete Elizabete
- Obećanja Frame Trsat

Prosinac:

- Pokrenuti susreti "U duhu obitelji"
- Sveti Nikola na Trsatu
- Predbožićni posjet bolesnim i nemoćnim članovima

- 22:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 27.12.2008.

Putokazi pomažu Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Trima koncertima pod nazivom "Svjetlo!Blagdanski rog obilja" riječka glazbena vokalna skupina Putokazi, između ostalog, pomogla je našem Prihvatilištu i Udruzi osoba s mentalnom retardacijom Klubu Srce. Tako su svi posjetitelji uz glazbeni nastup Putokaza dobili prigoni dar sponzora, čime su bili potaknuti i da daruju potrebite, i to kupnjom suvenira sa štandova naših beskućnika i Kluba Srce.
Koncerti su održani u subotu, 27. prosinca u 18 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama, u nedjelju, 28. prosinca u 19 sati u crkvi sv. Bartola u Cerniku, te u utorak, 30. prosinca u 20 sati u atriju HKD-a na Sušaku.
- 22:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.12.2008.

Sretan Božić!

Image Hosted by ImageShack.us


Jaslice

Marija "porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle." (Lk 2,7) Anđeo pastirima daje raspoznajni znak: "Naći ćete novorođenče povijeno, gdje leži u jaslama." (2,12). Pastiri pohitješe i pronađoše Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama." (2,16). "Jasle" nam govore da se radi o štali. Predaja od apostolskih vremena govori o špilji. Bila je to jedna od brojnih prirodnih špilja koje se i danas vide u blizini Betlehema, a služila je kao štala. Tu su se sklonili Marija i Josip očekujući rođenje Djeteta. Na Zapadu se otajstvo Božića počelo i zorno prikazivati u prigodnim igrokazima. Brzo će se pokazati i "jaslice". Sv. Franjo 1223. godine u Grecciu slavi Božić u prirodi, sa živim figurama pastira, ali otajstvo je u euharistiji. U 13. stoljeću se već pokazuju "klasične" jaslice. Otajstvo je prikazano ili u špilji ili u štali. Marija je zdesna, a Josip lijevo od malog Isusa u jaslicama. Tu su životinje: vol i magarac. Zatim su tu pastiri sa svojim stadima i s darovima. Nakon njih dolaze "kraljevi", već od 4. stoljeća poznamo im i imena: Gašpar - mladić, predstavnik Azije; Melhior - starac s dugom bradom, predstavnik Europe; Baltazar - muž, s punom bradom, crnac, predstavnik Afrike. Nad jaslicama blista zvijezda mudraca, i anđeo Gospodnji koji naviješta najdublji smisao Božića: "Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!" Uz jaslice se u 18. stoljeću pojavljuje i bor, simbol života, što je Krist. Jaslice su susret čovjekove bijede i Božje dobrote i nježnosti, koja sili svakoga da tu božansku ljubav posvjedoči uzajamnom ljubavlju i praštanjem, uzajamnim darivanjima i čestitkama. Ostaje uvijek ono bitno: "Da se Isus i tisuću puta rodi, ako se ne rodi u tebi, za tebe je sve propalo." I ona druga misao: "Ako napustiš (slaviti) blagdane i blagdani će tebe."

o. Celestin Tomić


- 22:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 24.12.2008.

Snimanje priloga o Prihvatilištu za HRT

Tročlana ekipa privatne produkcije koja snima serijal emisija "Mijenjam svijet" za HRT protekla je tri dana boravila u Rijeci. Scenaristica Nevenka Sablić, te snimatelji Hrvoje Franjić i Saša Ban snimili su višesatni materijal o radu našeg Prihvatilišta, korisnicima i volonterima, našem bratstvu te časopisu "Ulične svjetiljke". Prilog u trajanju od 25 minuta bit će premijerno prikazan 19. siječnja na 1. programu HRT-a.
- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.12.2008.

Provaljeno u Prihvatilište

Kako izvještava Novi list, danas je u popodnevnim satima lopov za kojim policija još uvijek traga provalio u prostorije našeg Prihvatilišta i počinio materijalnu štetu. U vremenu dok je Prihvatilište bilo zatvoreno, otuđio je oko 2.000 kuna koje je pronašao u ladici ureda i uništio brave na trima vratima u Prihvatilištu. Smatramo da je u pitanju netko tko poznaje prilike u Prihvatilištu, s obzirom na to da je tijekom provale ciljano obilazio urede u koje beskućnici inače nemaju pristupa, a novac koji je otuđio dio je donacija i socijalne pomoći korisnicima.

- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.12.2008.

Božićni koncert za Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Humanitarni koncert pod nazivom „Božić za sve“ u organizaciji studenata Teologije u Rijeci održan je večeras u velikoj dvorani riječke Teologije. Studenti su ovom humanom gestom još jednom pokazali veliko srce pridonijevši toplijem Božiću onima s ruba društva, štićenicima našeg prihvatilišta za beskućnike „Ruže svetog Franje“. S nešto više od osam tisuća kuna prikupljenih u ovu svrhu, publika u prepunoj dvorani pokazala je duh altruizma i solidarnosti s potrebnima. Nazočne je uz voditeljicu prihvatilišta Vilmu Mlinarić, pozdravio riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić podsjetivši na problem siromaštva i brigu za beskućnike.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nakon scenskog uprizorenja mladih molitvene zajednice „Štovatelji Božanskog milosrđa“ iz župe svetog Josipa, pjesmom su se predstavili zborovi mladih župa Marije Pomoćnice i sv. Križa sa Srdoča, grupe „Pax“ sa Krnjeva, „Anima“ i „Kristina“, kvartet „Noa“, KUM „Novi put“, bogoslovski zbor „Ivan Pavao II“ u pratnji zbora studenata laika Teologije, te Davor Terzić.






- 23:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 16.12.2008.

Recital OŠ Belvedere u Prihvatilištu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Danas su korisnike i djelatnike našeg prihvatilišta razveselili učenici Osnovne škole Belvedere koji su izveli prigodni recital povodom božićnih blagdana.
O njihovim impresijama Prihvatilištem i radom s beskućnicima, svjedoči nekoliko riječi koje su nam naknadno uputili:

"Djeca su stvarno ostala impresionirana i još dugo o tome pričali u školi. Zahvaljujemo Vam na gostoprimstvu i ljubaznosti. Pozdrav svim štićenicima.
Do idućeg susreta srdaćan pozdav i ugodne blagdane svima."

- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.12.2008.

OŠ Grivica pomaže Ulične svjetiljke

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Kupnjom časopisa o beskućništvu "Ulične svjetiljke" čiji je izdavač naše bratstvo, učenici 7a razreda osnovne škole Grivica na čelu s prof. Irenom Ritterman pomogli su daljnje izlaženje ovog glasila o životu ljudi s ruba društva. Uz to, održan je i edukativni sat o temi beskućništva, koji je rezultirao izradom prigodnog plakata koji krasi hodnike Škole.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.12.2008.

Medicinski fakultet tradicionalno pomaže beskućnike

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


U duhu predstojećih blagdana, studentska udruga FOSS - MedRi i Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Rijeci sedmu godinu zaredom organizirali su akciju "Mali dar za veliku stvar", s ciljem prikupljanja simboličnih novčanih priloga od strane studenata, nastavnika, asistenata i ostalih djelatnika Medicinskog fakulteta u Rijeci.
Voditeljica projekta Marija Rogoznica uz pomoć studentica Simone Komen, Maje Šimonović i Antonije Ladrović prikupila je na kraju akcije 4.150 kuna dobrovoljnih priloga, koja je potom jučer u Erste klubu uručila voditeljici Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv. Franje" Vilmi Mlinarić.
I ove je godine ova hvalevrijedna inicijativa namijenjena riječkim beskućnicima u organizaciji ručka na Božić, kada su sve pučke kuhinje u gradu zatvorene te siromašni građani mogu dobiti topli obrok jedino u Kući utočišta sestara milosrdnica u Kresnikovoj ulici. U protekla dva tjedna prikupljali su se dobrovoljni prilozi u 30 prigodnih kutija na Medicinskom fakultetu (Katedre za fiziku, anatomiju, te fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju), KBC-u Rijeka i Sušak (Katedre za internu medicinu, neurologiju te dermatovenerologiju), Zavodu za javno zdravstvo PGŽ, te Stomatološkoj poliklinici Medicinskog fakulteta, dok su studentski predstavnici po pojedinim godinama studija sakupljali priloge, u čemu se posebno istaknula 4. godina studija medicine.
- 15:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Osnovne škole Fužine i Kozala pomažu Prihvatilište

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Osnovne škole Ivanka Trohar Fužine i Kozala uključile su se povodom božićnih blagdana, s naglašenom simbolikom darivanja najpotrebnijih skupina građana, u pomoć našem Prihvatilištu. Tako su marljivi školarci prikupili velike količine hrane i odjeće za ljude bez krova nad glavom kojima je prihvatilište jedino trenutno utočište koje imaju, te sve to danas dovezli na riječku Kozalu. Djelatnici prihvatilišta učenike su informirali o dosadašnjem gotovo dvogodišnjem radu s beskućnicima, od kojih su mogli čuti potresna životna svjedočanstva gubitka obitelji, radnog mjesta i smještaja.
- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.12.2008.

Hrvatski radio prenosio misu iz Prihvatilišta

Na radio valovima prvog programa Hrvatskog radija danas je na drugu nedjelju došašća iz kapele našeg Prihvatilišta za beskućnike uživo prenošena sveta misa na kojoj su sudjelovali članovi FSR-a, volonteri i korisnici Prihvatilišta. Pjevanu svetu misu predvodio je duhovni asistent našeg bratstva fra Lucije Jagec.
Uoči emisije emitiran je prilog iz Prihvatilišta u kojem su govorili djelatnici i korisnici Prihvatilišta, koji su sudjelovali i u uživo emisiji "Susret u dijalogu".
- 14:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 06.12.2008.

Sveti Nikola na Trsatu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Na sam blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, naše je bratstvo u sklopu projekta "Djeca djeci" organiziralo u Auli pape Ivana Pavla II. susret djece iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Lovrana, Selca i Novog Vinodolskog, njihovih vršnjaka iz Osnovne škole Jušići, koji su mališanima iz domova poklonili prigodnu predstavu, a koju je pripremila učiteljica Marija Radoš. Nije nedostajalo ni pjesme za što su se pobrinuli korisnici Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Kluba Srce i članovi Frame Trsat.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Oduševljenje je bilo najveće dolaskom Svetog Nikole koji je svoj djeci u Auli podijelio slatke pakete. Njega je za ovu priliku uprizorio trsatski novak fra Silvio šćepanović.
Cilj ovakvih susreta je probuditi kod djece ljubav i skrb prema djeci u potrebi, uključivajući ih u razne aktivnosti kako se ne bi osjećali odbačeni i napušteni.
- 18:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 05.12.2008.

"Lica nacije" o "Uličnim svjetiljkama"

Image Hosted by ImageShack.us


Branimir Bilić, urednik i voditelj HRT-ove emisije "Lica nacije" večerašnju je temu posvetio problemu beskućništva, u sklopu koje je predstavljen časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama "Ulične svjetiljke".
- 23:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Započeli obiteljski susreti

U organizaciji našeg bratstva svakog prvog petka u mjesecu u 20 sati u Pastoralnom centru održavat će se susreti u dijalogu "U duhu obitelji" koje je inicirala s. Ančica Zečević. Na susrete su pozvani svi članovi našeg bratstva kao i drugi vjernici koji su spremni razgovarati o širokoj obiteljskoj tematici.
- 22:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 03.12.2008.

"Ulične svjetiljke" medijima predstavljene u Zagrebu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nakon što je prošlo dva mjeseca od izlaženja i početka prodaje diljem Hrvatske prvog broja prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu "Ulične svjetiljke" čiji je izdavač naše bratstvo, ovih dana ovaj je projekt resocijalizacije privukao veliku pozornost medija i javnosti u Zagrebu.
Tako je jučer Volonterski centar Zagreb upriličio konferenciju za novinare povodom velike prodajne akcije "Uličnih svjetiljki" 4. prosinca na svim frekventnijim mjstima hrvatske metropole na kojoj je govorila izvršna urednica Časopisa Lucija Jančec, dok je danas prilog o prodaji "Uličnih svjetiljki" na zagrebačkim ulicama prikazan u HRT-ovim emisijama "Dobro jutro, Hrvatska" i "Hrvatska uživo".

Video prilog o "Uličnim svjetiljkama" može se pogledati na:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=22694&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=58145f02de
- 20:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.12.2008.

Tribina o beskućnicima na Trsatu

U organizaciji "Razgovora ugodnih" večeras je u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu održana tribina o beskućnicima, na kojoj su uz voditeljicu našeg Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv.Franje" Vilmu Mlinarić, govorili i sadašnji i bivši korisnici Prihvatilišta Šemsi, Zadravko, Sead i Radovan. Ujedno je povodom izlaženja drugog broja, posjetiteljima predstavljen časopis "Ulične svjetiljke", te je uz iskustva prodaje časopisa bilo riječi i o predrasudama javnosti kad su u pitanju beskućnici.
- 21:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.12.2008.

Prosinac u našem bratstvu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Tribina o beskućnicima - 2.12. - na poziv organizatora socijalnih tribina u Auli na Trsatu, u 19.15h gostovat će djelatnici i korisnici našeg Prihvatilišta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


I. susret novicijata - 4.12. – za novoprimljene novake našeg bratstva susret novicijata održat će se u 20 sati.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Obiteljski susreti – 5.12. – nastojeći u našem bratstvu vrednovati obitelj, u Pastoralnom centru u 20 sati održat će se prvi iz serije mjesečnih susreta na kojima će se progovoriti o slici obitelji danas.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Susret domske djece povodom blagdana sv. Nikole – 6.12. – u Auli organiziramo darivanje djece iz domova Lovran, Selce i Novi Vinodolski. Odazovimo se ovom susretu svojom nazočnošću i pomoći.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Radijski prijenos mise iz kapele Prihvatilišta – 7.12. – Hrvatski radio iz kapele Prihvatilišta uživo će u 11 sati emitirati misu na koju pozivamo članove bratstva, volontere i korisnike Prihvatilišta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Predbožićni posjet bolesnim i nemoćnim članovima – 16. i 17. prosinca obići ćemo 14 potrebitih braće i sestara. Pozivamo sve članove i simpatizere da se unaprijed jave za sudjelovanje u posjetima
- 00:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.