dinajina sjećanja

subota, 07.04.2018.

In memoriam...
Božidar Smiljanić... Darko... 20. 09. 1936... 07. 04. 2018...

Imam pacemaker, pet stentova, a i odrezali su mi obje noge, da ne mogu nikom pobjeći. No, dobri duh Zagreba ostao je živjeti u meni. Nikad mi nije dosadno. Evo, do kraja mjeseca izaći će mi roman “Peta zapovijed”, koji sam najavio prije 20 godina. To je moja četvrta knjiga, a osjećam je kao prvu s obzirom na to koliko sam dugo radio na njoj. ...

https://www.vecernji.hr/kultura/imam-pacemaker-pet-stentova-i-odrezali-su-mi-obje-noge-da-ne-mogu-nikom-pobjeci-no-dobri-duh-zagreba-ostao-je-zivjeti-u-meni-1126911
Bila sam na promociji... i na žalost zadnji put vidjela Darka... razgovarali smo telefonom... zadnjih nekoliko dana je on igrao partiju šaha sa smrti... nažalost izgubio je... sjetih se Bergmanovog filma... tužna sam... sjećanja na djetinjstvo su danas oživjela... sjetih se i pjesme koju sam napisala njemu o njemu, ukotićena je mojoj davnoj zbirci pjesama... Odakle dolazi ljepota... ljepota dolazi iz srca i poezije uspomena...


Jedan rez u mojim uspomenama... Darko... partija šaha iza zrcala svijeti...

Jedno mjesto je dugo bilo prazno, loža u ljubavi jednog djeteta je čekala spremna da prihvati zaštitu, autoritet, snagu. I ti si došao, zauzeo svoje mjesto, naučio me slušati muziku, birati jela u restauranima, sastavljati smisaone rečenice. Intelektualno savršenstvo tvoga bića urezalo je neizbrisivo znamenje u sjećanju na djetinjstvo i djevojaštvo. Poklonio si mi figure šaha, i naučio me kako se nikada ne dođe u šah- mat.
Poklonio si mi Maloga princa i naučio me kako da matiram kada partija postane dosadna, dozvolio si mi da vjerujem da je okrilje tvoga očinstva vječno. Igrao si šah i u crno bijeloj tehnici ploče tvoga života žrtvovao vlastite pijune, tražeći kraljicu uvijek na krivom polju, ali sebe nisi nikada izgubio.
Oduševljena tvojom izdržljivošću i kolažima tvojih duševnih stanja još uvijek čuvam u srcu tvoju sliku kao uspomenu na jedan dio djetinjstva.

Zbirka pjesama "Odkuda dolazi ljepota" Zagreb 1987. Dijana Starčević

Pjesma je posvećena mom poočimu, čovjeku koji me je uveo u svijet istinskog postojanja. Božidar Smiljanić je bio prijatelj na čijem ramenu sam mogla plakati i s njim odigrati partiju šaha iza zrcala svijesti.

Počivaj u miru dragi Darko!
Oznake: Božidar Smiljanić, Darko, partija šaha

- 15:15 - Komentari (48) - Isprintaj - #

Poezija uspomena daruje snovitost zbilji...

  • Kada odlutam u sjećanja, kada zaustavim prohujali komadić sna i vratim ga u ovo ovdje i ovo sada tada znam da je misao jedina energija kojom možemo dvosmjerno putovati, odlaziti i vraćati se u trenutke zabilježene srcem, orošene dušom, zatvorene čahurom u kojoj spava uspomena sretna ili nesretna, tužna ili sjetna.

    "Apsurd se rađa iz ove suprotstavljenosti između ljudskog poziva i bezumne tišine svijeta. Upravo tu je ono što ne treba zaboraviti. Upravo tu je ono čega se treba čvrsto držati, jer sve posljedice jednog života mogu odatle iznikunti. Iracionalno, ljudska nostalgija i apsurd koji izbija iz njihove suprotstavljenosti, eto tri glavna lika drame koja treba nužno završiti sa svom logikom za koju je život sposoban."

    A. Camus

Rođendan ovog bloga... 02. 04. 2008.

  • djelić mog prvog teksta objavljenog na blogu.

    Na rodnou sudbine iznenada bljesne putokaz ka snu… davno zaboravljenom, nedosanjanom svijetu lijepih izmišljaja… tada utihnu zli proroci… čuje se samo zov vjesnika ljubavi… smijemo li zakoraknuti putem bez znakova… bez ucrtanih ciljeva… bez dokazanih istina?...

Dobro došli u moje vrijeme...