srijeda, 04.01.2006.

Sarma, -ae, f.

''Kao i svim drugim klincima u njegovom razredu, idol mojem sinu je Ante Gotovina. U školi se igraju Ante Gotovine, samo u njihovim igrama glavni junak nikada ne bude uhvaćen.''

Vanna, pjevačica


Ova pripovijest seže daleko u današnje prijepodne kada je jedan student, k tome i civilni ročnik, poželio pojesti sarmu. Bila je to prva njegova ovogodišnja želja, ako izuzmemo jučerašnje čevape koje je obrađivao kasno u noć, u dugu zimsku noć, uz knjige i zakone, petrolejsku svjetiljku i pucketanje kestena na kaminu (kojeg nema u stanu). Sarma. Nektar za bogove, kako bi rekao kolega s bloga i foruma. Bez obzira što je taj ubogi student i ročnik dobio savjet kako bi se trebao baviti cateringom i ostaviti se prava, rolanje sarmi mu se učinilo prevelikom avanturom u koju se ne želi upustiti. Zato je otišao do obližnjeg shopping centra, napunio košaricu i na vrh položio plastično pakovanje u kojem je netko vrijedno složio jednu sarmu i malo pire-krumpira. Dok je vozio kući, navio si je ''Driving home for Christmas'' (nakon što su ga jednom prilikom na forumu optužili da je Srbin, civilac redovno slavi Božić i po julijanskom kalendaru, op.a.), promatrao je sirote Rome kako prose na semaforima i uživao u opojnom mirisu kiselog kupusa. Miris kiselog kupusa?? (Tu ide dramatična muzika kojom završava svaka epizoda ''Zabranjene ljubavi'' i šokirano lice junaka naše priče koji je od silnog zaprepaštenja naglo zakočio pred pješačkim prijelazom.) Dok se uspinjao stubištem, razmišljao je da li je moguće da mu je nova godina donijela još jednu nezgodu – ovog puta dramatičniju od poplavljane kuhinje i izriganog wc-a. Je li moguće da se sarma razlila po vrećici?

Prvo zavirivanje u vrećicu već je donijelo odgovor. Njegove omiljene novine (civilac ne priznaje mainstream tisak, pa kupuje samo ljevičarska underground izdanja, op.a.) bile su mokre. Toliko mokre i sočne da si u njih mogao zamotati malo mesa i pojesti za ručak. Kroasan, vlažan i mirišljav, sada ima okus kupusa. Ledena kava ima okus sarme. Jogobella s okusom sarme! Suhe šljive s ekstra velikim komadima sarme! Šaporo čokolada s rižom i komadićima sarme! Čak i fuckin' sok kojemu slamka ima flejvor sarme! Rekao bi onaj pisac kojeg rado čitaju manekenke i nogometaši: Ako nešto stvarno jako želiš, cijeli će se svijet urotiti da to i dobiješ.

(U ovom dramatičnom trenutku, pripovjedač ponovno počinje pisati u prvom licu jednine.) Sad mi je slučajno palo na pamet, ali znate što stvarno mrzim? Ona spika: ''Joj kako mi fali moje more, joj kad sidnem na ovaj Jarun, onda se sitin moje Makarske, joj gradele i parangal, srdela i brancin, joj, joj, s ponistre se vidi Šolta, joj, joj, kad ja imam svoju kalu, kad ja imam svoju valu, brancin, parangal, parangal, ah, jače, ah, nabij ga… (svršava).'' Referiram se na onu kozu iz Big Brothera naravno. Pa ko te je tira u taj jebeni Zagreb da tu prodaješ postole, ko da to nisi mogla i doli radi', ae? (Primjećuje da je od silnog uzbuđenja počeo pisati na dalmatinskom, pa nastavlja na standardu.) Ženo, kako te nije sram dolazit ovdje oduzimat purgericama kruh iz usta? Još će ove jadnice domorotkinje morati na Arizoni tražit štand s cipelama, jer u Zagrebu nema više radnih mjesta. Dotepenci van! (Hm, čekaj…i ja sam dotepenac, k tome još i s mora. Zašto ja ovo pišem?) Dotepenci, dobro, ostanite, ali molim vas, dosta s tim spikama o moru i srdelama. Dogovoreno?

Na njuz-grupi koja se bavi civilnom službom pojavio se još jedan biser (kao da ih tamo nedostaje!). Čovjeku je pala na pamet ''genijalna'' ideja: Ne bi u vojsku, a ne bi ni u civilku. Je li to moguće? Pa jašta da je moguće, bar u Hrvata se sve može uz plavu kovertu, oralni tretman anusa i kiticu cvijeća. Ali on nema baš novaca, pa želi na sudu izboriti pravdu, jer ''kakva je to pravda tjerati nekog bez love osam mjeseci da radi mukte''. Uglavnom, nešto slično kao: zašto bih ja plaćao porez kad nemam love? Naravno, ne možeš čovjeku objasniti da je Ustav takav, da je zakon takav (čitaj: sjeban), da se zakoni moraju poštivati, premda nisu savršeni i da vrijede za sve jednako (osim ako nisi blizu ognjištu, pa si se ugrijao). On hoće mišljenje pravnika. Koji će ti pravnik reći nešto drugo od ovog gore napisanog? Možda Smiljko Sokol kojemu novac nije imovina ili Doris Košta kojoj Hrvat ne može počiniti ratni zločin? Ali čak i njih moraš dobro podmazati da ti kažu što si u lijepoj glavici zamisliš. E sad, on će radije čekat vojnu policiju da ga privedu, nego u civilku. I tako, odvest će ga, pritvoriti, pokrenuti kazneni postupak, on će se časno braniti, uvjeren je da će njegova biti zadnja. Kako kaže, ''u zatvoru će barem imati plaćenu hranu i smještaj''. Sretno.

- 15:50 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>