Buffy i Angel fanfiction

subota, 25.08.2007.

Knjižnica za troje

Image Hosted by ImageShack.us


Samo podsjetnik da se ovo događa u vrijeme kad Willow još zaljubljena u Xandera (još nije hodala sa Ozom), a Xander je skrivao svoju vezu sa Cordeliom (ili bolje rečeno ljubljenje po spremištima:).

Mogući nepoznati pojmovi:

- voilá - 'eto' na francuski
- C/X - skraćeno Cordelia/Xander

- nakrivljene riječi su naglašene


Knjižnica za troje
(Library For Three)
by Leni


Poricanje vlasništva: Ne mogu ih dobiti čak ni kao rođendanski dar
Kategorija: općenito
Ukratko: Tri prijatelja u knjižnici. Ako postoji nešto poput prijateljskog fluffa ovo je to. Sa B/A, W/X i samo malo C/X-a.
Vrijeme radnje: Negdje između ep. What's my Line i ep. S/I (da, *još* jedna takva. Opsjednuta sam.)
Komentari i kritike: *molećive oči*
Hvala Dani i Faithgirl za prečitavanje. *poljubac* promjenila sam neke djelove dijaloga u zadnji tren pa sve pogreške pripišite meni ;)

---

Xander je dahnuo.

Buffy se nacerila.

Willow je zurila u Buffy sa mješavinom divljenja i straha, otprilike par sekunda. Onda se počela smijuljiti na Xanderovo iznenađenje, sve glasnije i glasnije dok je nije mogao zaustaviti samo Xanderov ljuti pogled. «Oprosti, Xandere,» ispričala se kroz jedva potisnuti smijeh. «Ali stvarno si zaslužio ovaj put.»

Xander se namrštio i prekrižio ruke. «Neću to učiniti.»

«Ali obećao si,» Buffy ga je podsjetila i dalje se cereći.

«Ozbiljan sam, Buffy!»

«I ja.» Pokazala je predmete na stolu. «Što? Misliš da ja to ne moram raditi?»

Xander nije znao što reći na to. Znajući da mu ona neće popustiti okrenuo se Willow. Nije znao da se Willow već pripremila na taj pogled i mogla je kotrolirati svoju automatsku reakciju tako da je samo slegla ramenima bez riječi stajući na Buffyinu stranu.

Xander je gledao svoje prijateljice uzaludno čekajući da jedna popusti. Ništa od toga. Znajući da je nadglasan, okrenuo se ljutito puhnuvši i otišao u Gilesov ured po ono što mu je trebalo.

Willow je čekala da je njen najbolji prijatelj ne može čuti pa se okrenula prema Buffy. «To je bilo stvarno zločesto,» rekla je smiješkom koji je govorio da ne misli ozbiljno.

Buffyin smiješak koji nije nestao tijekom cijelog razgovora sad se još proširio. «Bilo je, zar ne?»

Willow je slušala glasnu potragu u malom uredu. Da, Xander je bio ljut i htio je to pokazati. Onda se sjetila čiji je to ured i uozbiljila se. «Misliš da će se Giles ljutiti?»

Buffy je razmislila o tome, ali odmah se opustila. «Nema zašto,» odgovorila opet se smiješeći. «Tražio je da to bude učinjeno i bit će. Mislim da ga neće zanimati detalji. Osim toga...» podijelila je vragolast pogled sa Willow. «Tko će mu reći?»

Willow se nasmijala na to. «Rekla sam već. To je zločesto, a i podmuklo.» Nagnula se prema plavuši sa namještenim ozbiljnim izrazom. «Jesi li sigurna da ne radiš za drugu stranu?»

Buffy se nasmiješila. «Sa Gilesom kao Čuvarom? Baš....»

«Imaš pravo. Onda, sad kada imaš slobodnu noć, hoćeš da odemo u kino?»

Buffy ju je pokajnički pogledala. «Zapravo...»

«Već imaš planove?»

Buffy se ozarila. «Aha.»

Willow se nasmiješila kad je primjetila da njena prijateljica gleda nešto što samo ona može vidjeti. Mora biti odlično biti u tako lijepoj vezi. «Reci mu da ga pozdravljam.»

Buffy nije odgovorila.

Willow je malo okrenula očima. «Buffy?»

Ništa.

«Zemlja zove Buffy?» Brojala je do pet. «Buffy!» Gurnula je prijateljicu natrag u stvarnost.

«A?»

«Ništa, ništa.» Willow je malo odmahnula na njen malo omamljen izraz. Pravila prijateljstva su nalagala da je mora zadirkivati dok ne prizna zbog čega sanjari. Ali sa Xanderom u blizini bilo je opasno spomenuti nešto sa Angelom, posebnu u romantičnoj vezi s Buffy. Kao da joj je to htio potvrditi začuo se glasni tresak iz ureda popraćen sa Xanderovim uzvikom i psovanjem na nestabilne hrpe knjiga. Ne, to definitivno nije dobro vrijeme za spominjanje Angela. A i tuženje njenog prijatelja joj je dalo razlog i za promjenu teme. «Jadni Xander. Neće ovo tako brzo zaboraviti.»

Buffy je znalački digla obrvu, njen zabavljeni izraz jasno govoreći da zna zašto se Willow iznenada toliko buni.

Willow se zacrvenila. «Ušuti!» brzo je prošaptala gledajući uredska vrata.

Buffy ispred usana napravila gestu zaključavanja, ali smiješak ju je izdavao.

«Nije to!» Willow se branila. «Stvarno.»

Buffy ju je prestala zafrkavati i utješno je potapšala po ruci. «Znam, Willow. Samo se drži; prije ili kasnije će shvatiti da želiš da se stvari promjene.»

Willow je tužno pogledala u Xanderovom smjeru. «Misli da se povlačim. Je li pretjerujem?» Prije nego ju je Buffy mogla smiriti, crvenokosa je nastavila raširivši oči. «Što ako stvarno pretjerujem? Mislit će da mu ne želim više biti prijateljica. To je to. Cijelu večer je bio usredotočen na tebe. Zato se ovo i dogodilo. Sad će usmjeriti svoju pažnju samo na tebe, ići se svugdje za tobom i sasvim zaboraviti na mene.»

Buffy ju je uhvatila za zapešće. «Will, diši. Maloprije je s tobom sat vremena razgovarao o zlu Snydera. I nikad me ne bi svugdje pratio jer zna da bi ga udarila.» Zastala je i nacerila se. «Ili bi ga udario Angel.»

Willow se nasmijala na malu šalu, a onda se zapitala je li to bila šala.

«Ne pretjeruješ,» nastavila je Buffy još tiše. «Ako ništa drugo ti i Xander trebate udaljenost. Pola škole već misli da ste par.»

«A druga polovica ne zna da postojimo,» dodala je Willow konačno se opuštajući. Ostala je samo jedna sumnja za rasčistiti. «Misliš da će sresti nekog novog?»

«Ha! Gdje i kada? Nas troje idemo zajedno od razreda do knjižnice. Oboje ste sa mnom čak i kad treniram. Osim toga...» Oči su joj zaigrano zaiskrile. «Čak i ako sretne nekoga tko nije ubilački demon vidjeli bi je u roku odmah. Xander ne može skrivati tajnu pred svojim najboljim prijateljicama, zar ne?» zavjerenički je namignula. «Ne brini. Bar noćas nema šanse da upozna nekoga pogotovo ne curu.»

Willow se zahvalno nasmješila i odložila to za sada. Za noćas je dosta cmizdrenja zbog Xandera.

«Au!» nekoliko udaraca se začulo iz ureda. «Fuj... Ovo nije fer!»

Willow je zagrizla usnu da se ne nasmije. «Ozbiljno, zar ti nije nimalo žao što si ga navela na ovo?» Pokazala je glavom na predmete na stolu.

Buffy je izgledala iznenađeno; čak je i zatreptala u lažnoj nedužnosti. «Zašto bi mi bilo žao? Pa ponudio se.» Willow se kratko nasmijala. Buffy je slegla ramenima. «Na neki način.»

Tišina. Jedan trenutak potisnutog smijeha. Onda su obje prasnule u hihotanje.

Njihovo veselje je konačno prekinuo nimalo zabavljen izraz njihova prijatelja. Xander je namjerno glasno koračao noseći čistu krpu i bocu.

«Taj čovjek je lud. Lud!» zajapureno je rekao. «Makneš knjigu dva milimetra i Giles pukne. Ali pokušaj naći nešto bez autora i prastarih stranica i moraš tražiti rengenom!» Prošao je rukom kroz kosu. Na ruci mu je ostalo nešto ljepljivo i djevojke su napravile grimasu i nesvjesno uzmakle korak. Stvarno se nadao da je to samo ulje. Xander se trgao i o obrisao ruku o krpu. «Ovo je trknuto,» gunđao je. «Zar u Engleskoj nisu čuli za stavljanja čepa na bocu?»

«Znaš da je ometen u zadnje vrijeme,» napomenula je Willow.

«Pa onda bi ga možda gđica Calendar mogla naučiti,» Xander je odsjekao. Držao je ruku iznad kose kao da ju se boji dodirnuti.

Buffy si nije mogla pomoći i ponovo se nasmijala.

Xander je ljutito pogledao prema njoj. Njegov izraz je inače bio drag i duhovit, ponekad sa tragom iritantosti, ali sada je Alexander Lavelle Harris bio stvarno ljut i bez riječi je govorio Buffy da je smatra uzrokom svojih muka.

Što je bilo najgore, Buffy je bespomoćno pomislila, nakon suočavanja sa raznim vrstama opasnih demona, prijatelj joj je bio prijeteći otprilike koliko i mokro mače. Duboko je udahnula pokušavajući se smiriti unatoč svojim mislima. Nije uspjelo. Stavila je ruku preko usta tako bar prigušujući smijeh.

«Pogledaj pozitivnu stranu,» brzo je rekla Willow da mu odvrati pažnju i ublaži situaciju. «Sada znaš nešto loše o Gilesu.»

Xander ju je pogledao na trenutak, a onda slegnuo ramenima i namršteno sjeo za stol.

«Nije pošteno.»

«Nije to kraj svijeta, Xand,» Buffy ga je pokušala oraspoložiti. «Na neki način je zabavno.»

«Stvarno?»

Buffy je shvatila da zapravo nije zabavno. «Aha?» promrmljala je odjednom se zanimajući za svoje nokte. Na tupi udarac je podigla pogled. To je bila Xanderova glava u bliskom kontaktu sa stolom. «Gotov sam.» rekao je u drvo. «Bar ćeš ti ostati sa mnom, zar ne?»

Buffy je zaustila nešto.

«Ne ti, Buff,» uspravio se u stolici i nagnuo glavu nalijevo. «Zapravo se čudim što si još ovdje.» Onda je primjetio da mu je ulje sa kose uprljalo rukave, optuženički pogledao plavušu i otrovno dodao. «O, da, zaboravio sam. Tvoj momak ne funkcionira dok ne zađe sunce.»

«Xandere!» pobunila se Willow.

«U redu je Wills,» rekla je Buffy sa hladnijim glasom nego cijele večeri. Potpuno je Xanderu okrenula leđa i pogledala Willow. «Ionako je u pravu. Već idem.»

Willow se namrštila kad je vidjela kako su se lica njenih prijatelja ukočila tijekom razmjene tih par rečenica i uhvatila je Buffy za lakat. «Čekaj, molim te.» Htjela je uzdahnuti. Kad je pogađanja u živac. Nije to više bilo samo prijašnja Xanderova zatreskanost ili Buffyine nesigurnosti u vezi. Dodaj tome Xanderovo trenutačno raspoloženje i voilá, zapaljiva situacija. Buffy se bez problema mogla nositi sa vampirima, ubilačkim robotima i pokojim demonom. Ali s tom Xanderovom vrstom okrutnosti? Iako je bila djetinjasta i bezosjećajna, plavuša se nije znala postaviti. Obično ju je ignorirala. Jednostavno rečeno, Buffy nije odrasla s njom. Willow je konačno prijekorno pogledala Xandera koji je samo izravnao ramena i pogledao dolje. Willow se ponovo obratila prijateljici. «Samo tren, idem i ja s tobom.»

Xander ju je pogledao na to. «Willow? I ti me napuštaš?» Molećivo je pogledao svoju najstariju prijateljicu, njegove smeđe oči moleći za još jednu šansu.

Willow se morala podsjetiti da je ljuta na njega u Buffyino ime. Ali iz druženja s njim od ranog djetinjstva, Willow je znala ma koliko katkad zna zvučati zlobno, rijetko je mislio nešto loše s tim komentarima. Samo je napadao na najmanju provokaciju i Willow je znala da ima dobar razlog za to. Osim toga bila je tu i ta ljubav koja ju je spriječavala da ga odbije kad traži njeno društvo. Baš je htjela povući svoje riječi kad se sjetila da čak i da nije ljuta, malo udaljenosti će pomoći njenim nadama za ozbiljniju vezu.

«Ostala bi, Xandere. Znaš to. Samo...» Naravno, sada je bilo pogrešno vrijeme da se sjeti kako loše laže. Willow je pokušavala naći ispriku kad se Xander nasmiješio i odmahnuo glavom.

«Test iz kemije. Zaboravio sam na to,» rekao je nesvijestan da joj daje izlaz. «Samo nemoj zaboraviti da sutra zajedno učimo. Kemija će me ubiti ako mi ne pomogneš, Will.» Uzdahnuo je misleći na dugu, usamljenu noć, ali se pokušao nasmiješiti prijateljici.

Willow je bilo teško otići kad je čula tugu u njegovom glasu. Ali ovo će biti za bolju budućnost. Zar ne? «Sve za prijatelja u opasnosti,» dodala je misleći kako je dobar znak da mu nije drago što ona neće biti uz njega.

Buffy se ubacila u razgovor. «Nek se blistaju. Da se mogu gledati u njima!» rekla je Xanderu opet sa malim smiješkom na licu. Odlučila je zaboraviti na prepirku. Nije kao da bi je slušao ovaj put. Veselije: «Inače Giles nikad neće prestati gnjaviti.»

Xander je odgovorio na njen pokušaj razvedravanja raspoloženja: «Zar ikad prestaje?»

Buffy se nasmijala.

Willow je išla sa Buffy sad opuštenija kad su joj prijatelji opet bili u dobrim odnosima. Ali zar nije uvijek bilo tako? Xander bi zabrljao; Buffy bi mu oprostila. To nije bila zdrava metoda, ali je funkcinirala. Tvrdoglavo je ignorirala 'zasad' koji je trebao biti na kraju te rečenice; prijeći će preko tog mosta kad dođu do njega.

«Idite, idite! Pustite čovjeka da obavi posao,» rekao im je Xander.

Buffy i Willow su se pogledale. «Pogledaj tko je iznenada prestao plakati,» rekla je zabavljeno Buffy.

«Kao prvo - nitko nije plakao.»

«Sva sreća,» zadirkivala je Willow.

Xander se namrštio prema njoj, ali je nastavio govoriti Buffy. «A drugo - shvatio sam da trebaš najboljeg čovjeka za dobro obavljen posao.» Pokazao je na sebe i sa slobodnom rukom otvorio bocu.

Svo troje je napravilo grimasu na jaki miris.

«Čovjek bi rekao da ću se naviknuti dosad,» Buffy je promrmljala. Primjetila je da se Xander sprema izreći novu - i glasniju - pritužbu. «Pa, laku noć!» brzo ga je prekinula. «Ovu Ubojicu čeka duga, topla noć.» Nasmiješila se sebi planirajući najbolji način da na prepad navede svog momka na odlazak u kino sasvim nesvijesna da je Willow i Xander promatraju dok je gotovo odskakutala iz knjižnice.

«Idem za njom,» rekla je Willow. «Zabavi se!» dobacila je preko ramena i sama izlazeći.

«Ha, ha,» suho je odgovorio Xander.

Gledao je kako odlaze. Kad ih više nije vidio, ljutito je pogledao krpu u svojoj ruci i polio nešto masne tekućine po njoj. Smrad ga je manje smetao, ali ga je i dalje živcirao. Kako se uvalio u ovo? A da. Sjetio se što je Buffy rekla ranije. «Čisto oružje je važno za posao Ubojice,» imitirao je plavušu.

Za probu prelazeći krpom preko jednog mača, Xander je davao sve od sebe da se ne sjeti što je s njim bilo porezano, razrezano, obezgavljeno i proburaženo. I naravno zato je samo mogao vidjeti kad je Buffy promašila Luithov vrat i umjesto toga mu zabila mač u oko. Bljak. Ljigavost iz oka. I ovo je bio sretni mač, Xander se sad jasno sjećao. Iskrivio je usta u gađenju, ali nastavio je čistiti mač pokušavajući ne gledati hrpu hladnog oružja koje ga je čekalo na stolu.

«Zato jer je čišćenje oružja tako važno,» promrmljao je sebi. «Baš. Samo je htjela slobodnu noć sa Angelom.» Opustio je stisak na maču i pao je na pod uz glasan zveket. «Ups.» Podigao ga je, stavio još tekućine i nastavio.

Nije mogao zamjeriti Buffy. Ne da mu je išta izravno rekla, ali po ono malo što je čuo od Willow, ona i Angel su ozbiljno trebali nešto vremena ' nasamo'. U zadnje vrijeme su imali samo patrole, groblja i uzajamno spašavanje života, kakva je to veza? Što se njega tiče, Buffy je zasluživala normalni - pravi - spoj. Ne s njim, ne. Xander je prepoznavao odbijanje. Ali u školi je načuo da bi nekoliko tipova pokušali izaći s Buffy kad bi ona pokazala i najmanji interes. Nisu bili najbolji, ali svejedno. To je pokazivalo da se ne treba pomiriti sa tim ruglom od veze.

Samo što se nije 'mirila'. Xander je jače počeo trljati ne prestajući dok nije vidio svoj odraz u metalu. Willow je imala pravo. Buffy bi zaiskrile oči kad god je Angel bio spomenut i uvijek se moglo vidjeti kad je razmišljala o vampiru po malom smiješku. Bio je tvrdoglav, ne slijep; mogao je priznati očito. Ako cijela ona stvar sa Drusillom nije pokolebala Buffy, ništa neće.

«Neki imaju svu sreću,» pomislio je dopuštajući si trenutak ljubomore. Ovaj put ne toliko ljubomora na njihovu vezu, nego najviše na sigurnost u kojoj je Angel uživao. Morao je znati što Buffy osjeća (a ako ne zna i slomi joj srce, Xander je uzimao sebi za pravo da ubije gada. Polako). Xander nikad nije imao takvu sreću. Možda je projicirao svoje nade na Angela. Imao je razloga da želi takvu postojanost, Xander je pomislio kad je ulašteni mač bacio na 'dovršenu' hrpu. Angel je privlačio žene bez i da je htio.

Afera sa Cordeliom ga je zbunjivala. Čak se i Willow povlačila, stalno se ponašajući čas toplo, čas hladno. Ona na čije je prijateljstvo uvijek mogao računati unatoč staroj zaljubljenosti prema Buffy koju je ubio tijekom incidenta sa hijenama. U zadnje vrijeme se ponašala kao i Cordelia. Samo bez ljubljenja. Volio bi znati gdje stoji s njima i kada da ih zagrli i zaštiti, a kada da bježi u zaklon. «Neki imaju svu sreću,» ponovio je šapatom. Odgovorio mu je jedino zvuk trljanja krpe o omanji mač. Nasmijao se sebi. «A neki razgovaraju sami sa sobom u praznoj knjižnici.»

Xander je uzdahnuo, odložio oružje i uzeo novo. Pogledao je prema onome što ga je još čekalo: razni mačevi i bodeži, nekoliko većih i manjih sjekira, samostrel i strijele... «Ovo će biti duga noć, Harrise.» Nije se smio hvaliti da može učiniti sve što Buffy čini za trening. Mislio je na borbu, a ne na čišćenje! I unatoč onome što je ranije rekao, nije očekivao da će ga shvatiti ozbiljno!

Ponekad ga je njegov jezik uvaljivao u previše nevolja. Prvo ovo, onda ona prepirka sa Buffy. Znao je da ne smije napadati Angela ispred nje, ali izgovorio je ono prije nego je uopće shvatio što govori. Znao je da mu je to mana. Ali ozbiljno, zajednička noć skubijevaca odbačena zbog spoja? I tjeranje Willow da je podrži? Zar to nije protiv svih pravila prijateljstva?

Xandera je iz njegovih dubokih misli izvukao bodež kojeg se upravo spremao očistiti. Uh, i njega je prepoznao. Kako ne bi kad je baš s njim prošli tjedan preprezao onaj gadni pipak koji ga je dohvatio? Otresao je odvratnu scenu iz glave i pokušao misliti o nečemu lijepom.

Lijepo. Kao što je... Čokolada!

Čokolada.

Čokoladni puding. Čokoladni sladoled. Čokoladni kolač. Čokoladni keksi...

***

«Hoćeš da te otpratim kući?» upitala je Buffy dok su se udaljavale od škole.

Willow je odmahnula glavom i pokazala oko njih. «Još je svjetlo, nema briga.» Buffy je digla obrve i crvenokosa je počela oklijevati. «Ok, brige. Hvala na pratnji.»

«Samo budi oprezna kad se vratiš.»

«Dobro.» Willlow ju je pogledala. «Što?»

Buffy se nacerila. «Vratit ćeš se sa keksima i bilježnicom iz kemije. Kladim se da si već izabrala i vrstu keksa.»

«Što... Nisam!»

Buffy je nagnula glavu ustranu i čekala.

Willow se predala sa smiješkom. «Čokoladni. I možda krafne.»

Buffy je kimnula i uhvatila joj ruku produžujući korak. Ako dođe kod Angela nakon zalaska biti će samo patrola bez razonode. Nije prešla granice prijateljstva za još jednu običnu više-manje radnu noć. Ali zasad će se posvetiti Willow. «U redu je. Dokazala si što si htjela, nisi ostala kad je očekivao. To ne znači da se ne smiješ vratiti kasnije, iznenaditi ga, imati zabavnu noć.» Namiješila se kad se Willow zacrvenila i nesvijesno ubrzala korak kad je primjetila položaj sunca. «Samo pazi da ne ostanu mrvice ili će Giles stvarno dobiti napad.»

Willow se zasmijuljila ili to bar pokušala unatoč ubrzanom disanju. Stisla je Buffyinu ruku da je zaustavi. «Biti ću sigurna odavde. Idi, Buffy, prije nego me počneš vući po pločniku iza sebe.»

Buffy se ispričavajući nasmiješila. «Oprosti. Samo...»

«Znam. Angel.» Willow je uzvratila osmjeh i zaigrano odgurnula prijateljicu. «U redu je ako mi sutra kažeš sve sočne detalje.»

«Willow!» Buffy se spremala otrčati, ali je zastala na Willowine riječi više nasmijana nego šokirana.

Willow joj je namignula. «Zabavi se,» dodala je.

«Hoću.»

Crvenokosa je odmahnula glavom gledajući kako joj prijateljica brzo nestaje sa vidika. Daj Buffy slobodnu noć sa Angelom i odmah zaboravi Xanderovo podbadanje i ponaša se kao zaljubljena, bezbrižna školarka koja nije. Willow se nacerila i krenula kući. Imala je kekse za skupiti.

kraj
23/05/05

- 01:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Prijevodi priča obožavatelja tj. fanfictiona temeljenog na serijama "Buffy - ubojica vampira" i "Angel", slike, video spotovi i razne zanimljvosti u vezi tih serija (eseji, sociološke rasprave itd.) Opširnije u 'Uvodu'...

Linkovi

Sadržaj