Buffy i Angel fanfiction

subota, 25.08.2007.

Tuđi Buffyverse spotovi sa youtubea

Znam da ste ljuti što ste ovoliko čekali pa ću odmah prijeći na stvar. Ovaj put sam stavila laganije kratke priče jer su prošle bile prilično mračne (a i sljedeće će vjerojatno opet biti više-manje takve). Dodala sam nekoliko novih wallpapera. Evo vam i nekoliko tuđih spotova pošto još nisam napravila nove. Zabavite se!


Girlpower
Vrlo kratki, zabavni akcijski spot :)




When Worlds Collide
Akcijski crossover Buffy i Bladea. Pogotovo je dobra druga polovina spota kad se čini da se vide




Buffy/Angel - Straight to Number One
Moglo bi se reći još jedan akcijski spot, ali nema veze sa nasiljem, samo sa strasti i nježnosti :)




Buffy and Angel: Silent Movie
Jednostavno (vrlo dobar) spot o Buffy i Angelu



- 17:47 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Umjetnost postojanja

Image Hosted by ImageShack.us


Ova priča je u AU stvarnosti koja se odvaja nakon drukčijeg kraja S5 u kojem Buffy pobjedi bez umiranja i tako likovi ne upadnu u crnu rupu koja je uslijedila nakon toga.


Umjetnost postojanja
(The Art of Being)
by Deedej


E-mail: deedej@pacbell.net
Website: http://home.pacbell.net/deedej/Fate.htm
Predikat: PG
Komentari: Da, molim lijepo
Ukratko: Introspektivni pogled na život i ljubav Ubojice
Poricanje vlasništva: Jossovo, ne moje *uzdah*


Profesorica psihologije prešla pogledom preko svoja 102 studenta svakog nakratko pogledavši u oči, na kraju se zaustavljajući na plavokosoj studentici koja ju je slušala sa zanimanjem.

«Međuljudski odnosi,» nastavila je sa predavanjem. «Oni nas oblikuju, mijenjaju. Doprinose onome tko smo, gdje želimo ići i ponekad kojim putem ćemo stići tamo. Ljudi su društvene životinje, živimo u obiteljima, izabiremo partnere, biramo prijatelje i iako je mnogo naše osobnosti urođeno, upisano u našim genima i čini nas idividualcima, životi drugih utječu na nas. Pozorno pogledajte ljude koji vas okružuju, proučite ono što vas veže za njih i kako to utječe na vas. Očekujem čuti vaša zanimljiva otkrića na sljedećem predavanju.»



«Što želite?» uzviknula je Buffy Summers začuđeno gledajući Quentina Traversa.

«Jednostavno je, želimo da napišeš knjigu, autobiografiju. Želimo da u njoj opišeš svoja iskustva dok si ispunjavala dužnosti Ubojice. Napiši sve što si mislila, iskusila, što te motiviralo da postupiš ili reagiraš na neki način itd. Ovo je jedinstvena prilika Buffy, presedan za Vijeće. Nikad prije nismo platili Ubojici da piše o svom životu, ali ti si, pa, poseban slučaj. Bila si veoma uspješna u svojim dužnostima tijekom godina i mislimo da bi moglo pomoći Ubojicama u budućnosti da pročitaju što si proživjela kao Ubojica.»

Buffy je zamišljeno pogledala postarijeg Čuvara ne osjećajući se ugroženo od njegove blizine kao nekad. Nekad je gledala Vjeće Čuvara kao neprijatelja, organizaciju koja postoji da joj učini život jadnim, ali ta uvjerenja su se postupno promjenila. U zadnje vrijeme je primjetila da se drukčije ponašaju prema njoj. Otkad su ona i Giles pristali da ponovo rade s njima trudili su se prilagoditi na promjene koje je Buffy uvela u borbu protiv zla. Bilo je to vrijeme učenja i rasta za obje strane i motiviralo je Buffyino razmišljanje o bizarnoj zamolbi.

«Učinit ću to,» rekla je pružajući ruku da rukovanjem potvrdi dogovor. «Napisati ću knjigu za vas.»


Izvadak iz knjige: Prve godine

Kad sam bila mala jednom sam se na Noć Vještica prerušila u Wonder Woman, mislim da sam imala oko pet godina. Mogla bi reći da je to predznak, nekakvo predskazanje o onome što će biti poslije, ali istina je da se skoro svaka djevojčica sa kabelskom rođena sedamdesetih i osamdesetih vjerojatno bar jednom prerušila u Wonder Women. Znala sam trčati kroz kuću sa maminim plahtama zavezanim oko vrata zamišljajući da je to plašt dok pokušavam spasiti mačku od užasne opasnosti. Ali čak i tada nisam mogla zamisliti kakav će mi život biti jednog dana.

Kad sam bila malo starija željela sam biti klizačica, ali kasnije je popustio moj interes za klizanje kad sam se počela zanimati za dečke i navijanje. Tada sam željela biti modna dizajnerica ili procjenjivačica umjetnina, nešto glamurozno i moderno. Ocjene su mi popustile jer je društveni život postao važniji. Preko vikenda bi prespavala kod prijateljica jer koliko god ih voljela činilo se da se moji roditelji nikako ne mogu složiti. Na neki način mi je pomoglo što sam otkrila da sam Ubojica, dalo mi je smjer bez obzira koliko mi je ispočetka bilo mrsko. Stresem se kad se sjetim kakav mi je tada bio život. Nisam se sviđala sama sebi, ali počinje mi se sviđati kakva sam sada.



«Ne razumijem baš pitanje, Buffy. Želiš znati zašto te nisam trenirao kao ostale Ubojice? Zašto te to zanima?» rekao je Giles zabrinuto je gledajući.

«Zbog knjige koju pišem za Vijeće. Quentin je rekao da su tako zainteresirani za taj projekt jer smo bili uspješni u borbi protiv demona na Ždrijelu pakla i mislim da je to velikim dijelom zbog tebe. Dopustio si mi da budem svoja, pustio da ubijam demone kako mi odgovara i valjda sam pomislila da bi bilo cool kad bi Vijeće znalo zašto si tako postupao,» rekla je Buffy gledajući svog Čuvara sa jasnim poštovanjem.

Giles je nakratko spustio pogled pokušavajući sakriti da ga je ganulo što je rekla. Pogledao je djevojku koja mu je bila poput kćeri i koja ga smatra dijelom zaslužnim za njen uspjeh. «Mislim da sam shvatio da konvecionalne metode nisu potrebne. Bila si tako kreativna, tako bistra da je za nekoliko dana postalo očito da su pravila treninga beznadno ograničavajuća i neučinkovita. Buffy, nikad me nisi prestala iznenađivati u svojoj sposobnosti da se suočiš sa tamom i istovremeno ne izgubiš sposobnost za smijeh. Nisam ti to htio oduzeti.» odgovorio je s glasom punim osjećaja.

Buffy je osjetila da su joj se ovlažile oči kad je čula njegove riječi. «Hvala,» odgovorila je nakon kratke stanke. «Hvala ti za to. Što si me tako trenirao, što si uvijek bio uz mene. Ne znam što bih bez tebe.»

Giles se nasmiješio i posegnuo da je zagrli. «Imam nešto za tebe,» rekao je tiho, ustajući da nešto izvadi iz ormara u hodniku. «Mislio sam ti to dati kad završiš studij, ali mislim da je sada prikladnije.»

Prišao je, stavio bijelu kutijicu pred Buffy i sjeo do nje kad je podigla pokopac. U kutiji je ležao zlatni križ veličine dlana; složeni uzorci su se uvijali po zlatnoj površini, a u sredini se sjajio veliki rubin.

«Gilese, prekrasan je,» rekla je Buffy zadivljeno promatrajući kako se sjaji na svjetlosti kad ga je izvadila.

«Otac mi ga je dao kad sam diplomirao i želim da ga imaš. To je dar vjere, Buffy, ne nužno religiozne vjere, nego vjere u ono što činimo i zašto to činimo. Vjera da postoje lijepe stvari na svijetu koje su vrijedne očuvanja. Vjera da će ovaj istrument odbijati najgore vampire.»

«Hvala ti,» Buffy je tiho odgovorila. «Uvijek ću ga čuvati.»


Izvadak: Očinska figura

Došla sam do zaključka da postoje dvije riječi koje imaju različito značenje. Otac je netko odakle potječe pola tvojih gena, tata je netko tko ti očisti rane kad se ozlijediš, netko tko te zagrli kad ti se slomi srce, tko te voli bez obzira koliko puta učinila istu glupu grešku. Hank Summers je moj otac, Giles mi je tata.

On je imao jedan od najvećih utjecaja na moj život i on je najbolje što ste mi vi dali. Uvijek je bio uz mene, nikad nije uskraćivao svoju ljubav ili potporu. I iako to vjerojatno ne zna, naučio me mnogo toga o meni.

Mrzila sam svoj poziv u prvih par godina kad sam postala Ubojica. Samo sam htjela biti normalna, uklopiti se. Jednom kad sam imala šesnaest godina sam bila potištena jer mi je ubijanje vampira upropastilo spoj. Giles je to primjetio i govorio mi o svojoj mladosti. Rekao je kako je zamjerao obitelji što očekuju od njega da postane Čuvar, kako se bunio protiv svoje dužnosti koliko sam se i ja željela buniti protiv svoje. Razumio me, znao je kako mi je i poistovjetio se. Mislim da je to jako važno za odnos Čuvara i Ubojice.

Mama mi je jednom rekla da je ono ljeto kad sam pobjegla iz Sunnydalea Giles putovao od grada do grada tražeći me. Nikad nije izgubio nadu da će me naći ili da ću se vratiti. Lijepo je znati da netko ima toliko vjere u mene, u moju snagu da izdržim živi pakao koji život katkad postane. Iako ne zna da znam, on je prisilio Sydera da me primi natrag u školu. Pomogao mi je da učim za SAT-ove i bio je sretan kad sam primljena u nekoliko odličnih koledža. Ohrabrivao me da razvijam svoj um zajedno sa snagom Ubojice i nikad mu se neću moći odužiti za to.

Vi Čuvari ste jednom otpustili Gilesa jer me volio kao kćer, ali dobro surađujemo baš zato što je naš odnos takav. Vjerujem mu, razumijem ga i volim ga kao da mi je pravi tata. Nadam se da će i druge Ubojice biti tako sretne.



«Onda, kako ide knjiga?» upitao je Xander dok je gledao prijateljicu kako nešto piše u notes.

«Nije loše, ali ponekad me živcira,» Buffy je odgovorila i otpuhnula pramen kose sa lica.

Xander se malo nasmijao odmahujući glavom u nevjerici. «Teško mi je zamisliti da će Buffy Summers, jedna od mojih najboljih prijateljica uskoro biti autorica prave knjige, čak i ako je samo za članove Vijeća. Ima li nešto što ne znaš?» Xander je upitao šaljivo salutirajući.

«Pa, hm, ne znam plesti džempere, vrtiti hula-hop ili pilotirati avionom,» našalila se Buffy.

«Nemoj to govoriti,» Xander je uzviknuo prekriživši ruke. «Upropaštavaš mi imidž junakinje. Ne znam što ću sada kad znam da ne znaš plesti... Ma ne, još si moja junakinja.»

«Govoriš tako lijepe stvari,» uzvratila je Buffy sa osmijehom.

«Govorim samo kako je,» Xander je slegnuo ramenima.

Buffy naglo ustala i uhvatila ga u čvrsti zagrljaj Ubojice.

«Zašto je to bilo?» Xander je upitao uzvrativši joj osmjeh. «Nije da se bunim ili nešto.»

«Samo zato jer si Xander,» odgovorila je Buffy, «a jako je dobro što si Xander.»



«Onda,» rekla je Willow kad je ušla u sobu i sjela u stolicu do Buffy. «Mogu ti kako pomoći sa knjigom?»

«Um, možeš je dovršiti umjesto mene?» Buffy je upitala trljajući umorne oči.

«Buffy,» rekla je Willow malo odmahnuvši glavom. «To bi upropastilo smisao cijele stvari. Žele znati tvoje misli, tvoje osjećaje, žele vidjeti kako radi taj tvoj ubojičast mozak.»

«Ubojičast mozak, a? Ne bi li bilo cool kad bi se misli nekako mogle prebaciti na papir bez tipkanja?» odgovorila je Buffy žaleći se samo za šalu.

«A-a, tako ne bi bilo toliko zabavno. Osim toga, otkad Buffy Summers radi nešto na lak način?»

«Hej!» uzviknula je Buffy praveći se uvrijeđena. «Je li ti to aludiraš da otežavam sama sebi?»

«Vraga aludiram! Kažem to,» rekla je Willow sa smiješkom.

«To je izazov, gospođice. Pripremi se za rat,» rekla je Buffy bacivši na nju grudicu papira dok joj se velik osmijeh širio na licu.

«O-o, pogodila sam živac. Pomaže li ako kažem da u devet od deset slučajeva ne postoji lak način da se učini ono što ti radiš?» upitala je Willow dignuvši dlanove u predaji.

»Možda malo pomaže,» dogovorila je Buffy smijući se sa prijateljicom.

«Ali ozbiljno, tu sam ako me trebaš. Tek toliko da znaš,» odgovorila je.

«Znam,» priznala je Buffy. «I to mi puno znači.»


Izvadak: Ubojica treba svoje prijatelje

Volim ih, ne mogu to drukčije opisati. Ponekad me izluđuju, a ponekad me tako nasmijavaju da me zaboli stomak, ali uvijek znam da život ne bi bio isti bez njih. Apsurdna je ideja da Ubojice ne bi trebale imati prijatelje. Moji prijatelji su moja obitelj i cijenim njihovo prijateljstvo više nego što bi itko mogao razumjeti.

Male stvari su važne kao šale koje Xander izvali da razvedri situaciju. Kako Willow mrmlja kad je nervozna. Tako sve ostaje čvrsto u stvarnosti. Bilo bi lako podleći stilu života Ubojice, izgubiti se u lovu, da ta uloga nadjača djelove mene koji nisu Ubojica, ali Willow i Xander su moja veza sa ljudskosti.

Ali oni su najviše lekcija iz hrabrosti. Ja se borim jer je to moj poziv i imam super moći da mi pomognu. Giles je Čuvar, istreniran da pomaže Ubojici, ali Willow i Xander se bore uz mene bez pomoći snage ili treninga. Oboružani sa tek nešto više od vlastitog smisla za ispravno i pogrešno i nevjerojatnom hrabrosti, suočavaju se svakom nevoljom koju Ždrijelo pakla baci na nas. Willow nije otišla na prestižne koledže za ovu borbu, oboje su odustali od prilike za normalan život, ali nikad nisam čula da se žale. Tu su čim je neka kriza, pitaju me kako mogu pomoći.

Gledaju me kao da sam junakinja. Oboje su mi jednom rekli da su izašli iz svoje ljušture zbog prijateljstva sa mnom, ali mislim da je obratno. Upotpunjuju me i bolja sam osoba jer ih znam i održavam prijateljstvo s njima. Njihova me lica zajedno s Gilesovim i iako ih ne vidim toliko često, Angelovim, Cordelijinim i Wesleyevim podsjećaju zašto bi dala život da očuvam svijet. Svijet mora preživjeti jer su na njemu ljudi poput njih.



«Zaista cijenimo što ste u svom natrpanom rasporedu našli vremena da nam pomognete u školskoj predstavi,» Dawnina nastavnica je rekla dok je s Buffy izbjegavala učenike koje su išli u suprotnom smjeru.

«Nije problem,» odgovorila je Buffy pogledom tražeći sestru po dvorani. «Uskoro će biti sve spremno, Xander je gotovo završio kulise, moje prijateljice Willow i Tara rade non-stop da dovrše kostime na vrijeme. Ako prođemo pokus bez problema bit ćemo spremni i prije vremena.»

«Dobro organizirate,» odgovorila je nastavnica klimajući glavom.

«Pa, sigurna sam da će vam Dawn spremno reći neke neugodne stvari o mojoj sobi koje se ne slažu s tim,» Buffy je rekla sa smiješkom prihvaćajući kompliment. U tom trenutku je prišla tema njihovog razgovora, obučena u bijelu plahtu u stilu toge i ukrašena sa lažnim zlatnim nakitom.

«Kako izgledam?» Dawn je upitala sestru okrećući se oko sebe da Buffy može dobro vidjeti kostim koji joj je napravila Tara.

«Najbolja Trojanska Helena dosad,» Buffy joj odgovorila nacerivši se sestri.

«Znam da ćeš biti zauzeta sa stvarima iza scene i slično, ali hoćeš li doći vidjeti djelove kad ja budem u predstavi?» Dawn je upitala Buffy namjestivši najbolji molećivi pogled koji je naučila od sestre.

Buffy se odjednom sjetila nečega kad je to Dawn rekla. Njena (sada njihova) majka omotana u toplu jaknu dok je gledala kako se Buffy kliže u natjecanju za koje se sada činilo da je iz drugog života. I još jedan prizor kako majka sjedi na školskim tribinama držeći zastavicu sa znakom škole i gleda kćer kako uspješno izvodi komplicirane plesne pokrete u školskom natjecanju navijačica u Buffyinoj prvoj srednjoškolskoj godini. Tuga je ispunila Buffy kad je pomislila kako bi Joyce sigurno voljela vidjeti Dawn kako glumi glavnu žensku ulogu u predstavi i kako će ona biti možda jedina učenica koja neće imati roditelja da je podržava iz publike.

Nasmješivši se da sakrije svoje melakonične misli, Buffy je posegla i promrsila sestrinu dugu kosu. «Dawnie, nema gdje radije bila.»


Izvadak: Samo nas dvije

Toliko mi nedostaje moja majka. Ne prođe dan da ne pomislim na nju na neki način. Dio mene se osjeća tako krivo, misleći da sam trebala provesti više vremena s njom, trebala sam se ponuditi da pomognom oko više stvari u kući. Tako se trudila da se pobrine za mene i Dawn. Nikad nije dopustila da osjetimo razvod, stres od svakodnevnog posla, probleme podizanja djece bez partnera.

Znam da vi Čuvari vjerojatno želite znati što mi je bilo najteže u životu. Vjerojatno očekujete da ću reći da je to kad me ubio Gospodar, borba sa demonskim gradonačelnikom ili poraziti božicu Glory, ali uz to što sam bila prisiljena poslati u pakao Angela sa dušom najteže mi je bilo pokopati majku.

Ponekad sam joj zamjerala. Zamjerala sam joj kako je reagirala kad je otkrila da sam Ubojica. Zamjerala sam joj činjenicu da se ponekad činilo da daje sve od sebe da mi upropasti život, ali mislim da znam zašto se tako ponašala. Gledam Dawn i želim da je svijet savršen za nju. Želim da zna samo za sreću, da joj se nikad ne slomi srce, da se nikad ne mora suočiti sa zlom u svijetu, da hoda ulicom neznajući što vreba u tami. Ipak reakcije moje majke su mi pokazale da neke od tih želja nisu racionalne i trudim se da ja ne povrijedim Dawn na isti način. Mojoj majci je sigurno bila noćna mora saznati da njena kćeri lovi opasna stvorenja, ali je s vremenom to prihvatila jer je znala da je to dio mene. Voljela bih da je još živa da joj mogu reći koliko to cijenim.

Zahvaljujem kome god tko je bio umiješan u stvaranju Dawn. Drago mi je biti starija sestra iako me ponekad tako naljuti da bi je najradije počupala. Lijepo je kad te netko treba, da netko ovisi o meni ne samo u smislu zaštite Ubojice nego na osjećajni i obiteljski način. Imam nekoga o kome se mogu brinuti. Mislim da bi mama bila ponosna na nas.



Zatvor nije bio kakav je Buffy očekivala. Zamišljala je prljave hodnike i sićušne ćelije, možda kao one slike Alcatraza iz povijesnih knjiga u osnovnoj. Ali ovaj zatvor je bio čist i uredan sa otvorenim prozorima kroz koje je prodiralo sunce. Osjetila je olakšanje što nije užasno, iako je znala da je bilo koji zatvor unatoč izgledu grozan sam po sebi. Malo joj je olakšalo savjest kad je znala da Faith proteklu godinu nije bila zatočena u ekvivalentu tamnice.

Duboko je udahnula kad je ušla u prostoriju gdje su posjetitelji mogli telefonski razgovarati sa zatvorenicima kroz debelo staklo.. Puls joj se ubrzao kad se počela brinuti kako će Faith reagirati kad je vidi, ali svejedno je krenula naprijed odlučna da nađe mir.

Faith nije mogla sakriti iznenađenje kad je ugledala Buffy. Buffy je sjela pred svoju sestru Ubojicu sa nesigurnim, ali prijateljskim smiješkom dignuvši slušalicu sa drhtavom rukom.

«Nisam očekivala da ćeš ikad doći ovdje,» rekla je Faith tiho u slušalicu, oči joj izgledajući prestaro za mlado lice.

«Trebala sam odavno doći,» Buffy je odgovorila jednako tiho progutavši da potisne knedlu koja joj se stvorila u grlu.

«Nije važno,» rekla je umorno Faith. «Sada si ovdje.»

«Kako si, Faith?» upitala je Buffy pitajući hoće li joj se grlo prestati stezati.

«Imam dobre i loše dane. Puno razmišljam i dosta toga je o tebi,» Faith je prošaptala promukla glasa. «Tako mi je žao, Buffy.»

»Nemoj,» rekla je Buffy ponovo progutavši. «Razumijem. Neću lagati i reći da me nije povrijedilo, ali i ja sam dosta razmišljala u zadnje vrijeme i mislim da razumijem.»

«Razumiješ?» rekla je začuđeno Faith.

Buffy ju je ignorirala umjesto toga stisnuvši slušalicu tako da je plastika buntovnički zaškripala. «Jesam li ti ikad pričala o Kendri?»

«Nisi,» odgovorila je Faith znatiželjna gdje to vodi.

«Bila je savršena Ubojica, san snova svakog člana Vijeća. Izbjegavala je dečke, nije imala prijatelje ni društveni život, sasvim je prihvatila svoj poziv i čitala je sve što su joj rekli. Prepala me prvi put kad sam je srela i ne samo zato jer me pokušala ubiti. Bila je sve što ja nisam bila i ispočetka sam se zbog nje osjećala kao manje vrijedna Ubojica,» Buffy je zastala i spustila pogled. «Tek sam kasnije shvatila da je bila prilično dobra prijateljica.»

«To zvuči poznato,» Faith je odgovorila shvaćajući što joj je Buffy htjela reći. «Pa osim onog dijela o dečkima i čitanju.»

Buffy se nasmiješila i opet digla pogled na Faith. «Pretpostavila sam da će biti tako, mislim zvučati poznato.»

«B, je li to znači da mi opraštaš?» Faith je skupila hrabrost da pita, glas joj izdavajući trag zamolbe.

«Opraštaš li ti meni?» Buffy je uzvratila pitanjem i nastavila kad je vidjela Faithin zbunjen izraz. «Što sam bila tako nesigurna kad si došla u Sunnydale, što nisam s tobom htjela dijeliti svoje prijatelje i obitelj, što te nisam sasvim prihvatila.»

«Opraštam ti,» istisnula je Faith, sada se i njene oči vlažno sjajeći.

«I ja tebi opraštam,» odgovorila je Buffy.


Izvadak: Mi smo Ubojice

Kad god se sjetim Kendre mrzim Vijeće Čuvara. Bila je lijepa, pametna, odana, a vi ste je istrgli iz obitelji kao bebu i isprali joj mozak. Toliko toga je propustila; svoj prvi ples, prvu simpatiju, prvi poljubac. Ta sjećanja ne bi mjenjala ni za što.

Ali ponekad mislim koliko joj je moralo biti lakše. Nije morala trpjeti kad joj je prvi put slomljeno srce, nije morala odlučiti je li ophodnja važnija od druženja sa prijateljima u Bronzu. Faith i ja smo drukčije, imamo slobodnu volju, nismo dopustile vama Čuvarima da mislite za nas, ali negativna strana je da se moramo suočiti sa posljedicama svojih odluka.

Faith i Angel možda misle da ne razumijem tamu koju su oboje iskusili iako u različitom razmjeru, ali razumijem. Ubijam stvorove svake noći, trčala sam za plijenom, napadala sam demone iz zasjede, čula sam krckanje kostiju kad bi im slomila vrat. Pokušavam misliti da to nije znak neke sadističke strane moje osobnosti. Mislim to ubijam demone, zar ne? Moram ih ubiti da spasim ljude. Ipak istina je da sam lovac. Unatoč plemenitosti mog poziva ili njegovoj svrsi, radi se o lovu i ubijanju.

Potreslo me kad sam u snovima vidjela Prvu Ubojicu. Bila je istinski grabežljivac, Ubojica do kosti. Ništa nije bilo važno osim lova. Ponekad noću usred borbe osjetim kako je to i straši me. Poslije me uvijek sram kao da je Drakula možda imao pravo da nisam puno drukčija od vampira koje ubijam. Oni ubijaju ljude, ja ubijam njih.

Faith i ja smo puno sličnije nego što ona misli.



«Dolazim u miru,» Buffy je rekla mašući bijelom maramicom. Srce joj se steglo kao i uvijek kad ga je vidjela ili osjetila u blizini. Bio je tako zgodan i tako poznat, kao da joj je srce signaliziralo mozgu da stvori sliku njene želje pred njom. Nasmiješio se svojim suptilnim smiješkom, njegove tamne, duboke oči bez riječi pokazujući kako mu je drago što je vidi.

Malo se nasmijao na njenu gestu i izvukao joj maramicu iz prstiju. «Ne treba ti to, Buffy.»

«Znam,» tiho je odgovorila suzdržavajući se da ne dotakne ruku koja joj se maloprije približila. «Dobro izgledaš,» završila je trudeći se da joj se tuga ne čuje u glasu.

«I ti isto,» Angel je odgovorio misleći kako je to blago rečeno. Kao i uvijek je bio zadivljen njenom ljepotom. Malo sunca se probilo kroz hotelski prozor rasipajući joj se na kosi u raznim zlatnim nijansama, čineći od nje viziju svjetla kakvom ju je uvijek smatrao.

«Kako si?» upitao je Angel sjećajući se sa tugom kad ju je zadnji put vidio, kako stoji nepomično iznad majčina groba, kad mu je rekla da ne zna kako će dalje. Želio je svom snagom da više nikad ne iskusi takvo nešto.

«Bolje. Još uvijek boli, ali snalazimo se,» iskreno je odgovorila znajući da će Angel odmah prozreti kroz 'Dobro sam' i 'Super sam'. Do dana danjašnjeg ju je čitao kao otvorenu knjigu.

«Razumijem,» rekao je i Buffy nije ni trenutka sumnjala u to. Angel je bio pun razumjevanja i bio je drag i pažljiv i mnogo toga od čega bi joj poskočilo srce kad god bi se sjetila. Bila je šteta što on to nije prepoznavao u sebi iako je njegova skromnost bila jedna od privlačnih osobina.

«Pišem knjigu,» Buffy je konačno izjavila nimalo iznenađena što nije prasnuo u smijeh kao Willow i Xander kad im je rekla. Angel je samo kimnuo, osmijeh jasnog ponosa mu se raširio na licu. «Vijeće Čuvara mi plaća za to. Žele znati...»

«Što te pokreće,» Angel je završio shvaćajući. «Genijalna ideja. Ti si najjača Ubojica dosad.»

«Ne osjećam se kao najjača Ubojica. Prvi put kad mi je Quentin Travers rekao da Vijeće želi shvatiti kako je ratniku, odmah sam pomislila da bi ti trebao pisati knjigu. Ti imaš osjećaj časti koji ja nikad neću postići,» Buffy je odgovorila proklinjući oči što opet suze i mute joj pogled.

«Nije istina,» rekao je Angel odmahujući glavom. «Ja sam u potrazi za iskupljenjem, ali ti Buffy, ti se boriš iz srca. Ima toliko toga što radiš što bi moglo i trebalo inspirirati druge. Uvijek si inspirirala mene. Svijet je bolji jer si u njemu.»

Suze koje su se skupljale su sada slobodno potekle Buffyinim obrazima.

«Znaš, stvarno mi je trebalo da to čujem,» tiho je rekla Buffy. Na trenutak ne mareći za proklestva, odvojenost ili čak tamu prišla mu je i stisla ga oko pasa u čvrstom zagrljaju.

«I za tebe vrijedi isto, svijet je bolji zbog tebe,» promrmljala mu je u košulju, trljajući obraz o njegova prsa, nadajući se da će shvatiti da je rekla istinu.

Neko vrijeme su se držali jedno drugog, dvoje toliko zaljubljenih da bi se mogli utopiti, ali uskoro se stvarni svijet upleo u tihi zagrljaj, kao i uvijek.

«Mogu li pročitati knjigu kad je završiš?» tiho je upitao Angel, nježno prelazeći prstima po njenom obrazu, diveći se toplini koju je osjećao.

«Naravno,» odgovorila je Buffy brišući oči. «Tebi ću je prvom poslati.»


Izvadak: Zaljubljena Ubojica

Uvijek ću ga voljeti. Već davno sam to shvatila i jednako je istina kao i onda. Mislim da mi je možda suđeno da ga volim. Više nije važno što je otišao ili što bijemo istu bitku u različitim gradovima i zbog različitih razloga. Važno je da sam ja, Buffy Summers voljela potpuno, istinski i bez suzdržavanja i nosit ću to sa sobom do kraja života. Volim ga toliko da boli, kao da je netko uzeo iglu i zaboo mi je u srce, ali živimo odvojeno jer moramo i jer još nije vrijeme da budemo zajedno.

Nemojte me krivo shvatiti, funkcioniram bez njega. Svoja sam osoba. Ipak uvijek postoji dio moje duše koji poseže za njim. Mislim da smo oboje trebali naučiti da smo individualci. Prije kad smo bili zajedno, pogotovo kad se vratio iz pakla, bili smo previše ovisni jedno o drugom. I previše ranjeni tragedijom i strahom što bi se opet moglo dogoditi da bi se mogli zajedno zaliječiti. Možda bi bilo drukčije da su i drugi pomogli ili nas više podržavali, ali i oni su bili ranjeni i nisu razumjeli. Nije važno, ne možemo promjeniti prošlost. Sada znam zašto je Angel otišao iz Sunnydalea i razumijem. Uskoro ću mu to morati reći. Odlično se snašao, tako mu dobro ide i zbog toga sam tako ponosna na njega.

Teži za ljudskošću, hrabro se bori svaku noć da spasi duše nadajući se da će jednog dana zaslužiti iskupljenje. Pitam se shvaća li Angel da već pokazuje više ljudskosti nego većina ljudi. Sjećam se jedne fraze koju sam pročitala kako smo bića koja su više od skupa svojih djelova. To posebno vrijedi za Angela. Možda pije krv i skriva se od sunca, ali on pomaže ljudima, doseže ih i nema mnogo sličnih stvorenja. On je moj uzor, moj osobni junak, tako se teško bori da nadjača sjenu užasne prošlosti. Jednog dana ću mu morati i to reći.

Znam da se Vijeću nije sviđala naša veza. Ubojica zaljubljena u vampira, mora da vam je bilo šokantno. Ali shvatila sam da nas ne definira što sam ja Ubojica, a on vampir. Ja sam Buffy, on je Angel i mi smo dvije duše koje se vole i to je tako. Shvatite to kako hoćete. Nikad se neću ispričavati što volim Angela. Tješi me da je on tamo vani i bori se u noći kao i ja, dvoje ratnika koji se trude preživjeti. Nikad neće biti nekoga poput njega.



Buffy je ravnodušno gledala kuću preko puta. Tu je živjela prije samo šest godina, ali činilo joj se tako davno kao da se radi o drugom životu. Sjećala se kad je na Noć Vještica tu skupljala slatkiše držeći očevu ruku, sjećala se kad je oderala koljenu kad je pala sa bicikla, rolanja uz majku dok je džogirala. Nije više bila malo dijete koje gleda na svijet sa naivnim idealizmom, sad je starija, zrelija i nije bilo povratka. Sa uzdahom se okrenula i otišla sjetivši se da se mora vratiti u Sunnydale na vrijeme da pokupi Dawn iz škole.

Zadnje sjećanje je izronilo na površinu dok se vozila iz ulice - tek pozvana petnaestogodišnja Buffy omamljena ide prema svojoj kući.

«Ja sam odabrana, Ubojica vampira... Što je ono Ubojica?»


Zadnji izvadak:

Konačno sam shvatila što je Ubojica. Ubojica je osoba, kćer, prijateljica, sestra i ljubavnica. Ona voli, osjeća, misli i slijedi svoje srce. Voli hrskavi maslac od kikirikija i miješa sok od naranče i ananasa. Nije naučila voziti dok nije navršila osamnaest i ako ima lijepu svoticu novca može opustošiti trgovinu.

Ona je žena.

Ona je jaka.

Ja sam ona.

kraj

- 01:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Ta gripa

Image Hosted by ImageShack.us





































Vrijeme radnje nakon kraja obje serije iako nema baš spoilera (samo par nejasnih).

Kategorija: future fic, fluff nakon Angelovog shanshua


Ta gripa
(That Flu Thing)
by Kristi Allen


Ukratko: Fluff sa ljudskim Angelom. Napisano za Buffy Survivor, a zadane riječi su bile deka, sapun i maramica
Predikat: PG


«Umirem.»

Smiješak mi zateže rubove usana dok ga pokušavam zatomiti. «Ne umireš i ako malo bolje razmisliš o tome, vjerojatno se ne osjećaš ni slično umiranju.»

«Razmislio sam i gore je od umiranja.»

Njegovo durenje je neodoljivo. Nisam navikla na tu njegovu stranu malog dječaka i zahvaljujem Višim Silama što mi je dozvoljeno da budem tu i to vidim. Sklupčam se na krevetu uz njega. «Angele, srce, to je samo gripa. Ljudi ih stalno dobivaju.»

«Bolje da se udaljiš od mene. Čuo sam kako Giles gunđa da je vrlo zarazno.»

I dalje mrštenje.

«Ubojica ovdje, otporna na većinu gripa, prehlada i sličnih ljudskih nedaća.... sviđa ti se moja nova riječ? To je gilesovska riječ.» Priljubim se bolje uz njega. Apokalipse, božice, sudbina i ocean nas nisu mogle zadržati odvojene, neću dopustiti da me nešto glupo poput gripe odvoji od njega.

«Onda želim to vratiti.»

«Što vratiti?» pitam odsutno, razmišljajući o svemu što smo morali izdržati da dođemo do tog trenutka.

«Moju ljudskost.»

Jako ga udarim u ruku.

«JAO! Umirem ovdje, a ti doprinosiš!» Uzvikne trljajući ruku.

«Da nisi - nikad - više izrekao te riječi. Ne znaš tko sluša, komu je dosadno i sluša. Povuci to, ne TO, to što si rekao.» Ledeni val straha me preplavi. Dignem se u sjedeći položaj i gledam po sobi, pognutih leđa, spremna za borbu za svaki slučaj.

«Oprosti. Volim svoju ljudskost. Obožavam i cijenim svoju ljudskost. Nikako ne želim ostati bez toga. Volim biti čovjek.» Angel ima taj pokajnički izraz koji već dugo nisam vidjela. Znam da je to zato jer vidi koliko sam uplašena.

«Jesi li sad sretna?» pita me omotavši prste oko mog zapešća i povlačeći me natrag na krevet uz sebe.

«Bit će dovoljno.» Sad se ja durim. Samo se bojim. Moji snovi se znaju raspasti kad najmanje očekujem. Čuvam ovaj san bolje od Fort Knoxa. Na to se namrštim. «Koliko je dobro čuvan Fort Knox? Znaš čak i ne znam točno što je to. Znam da je nešto sa vojskom...»

«To je vojna baza u Kentuckyu. Većina zlata SAD-a je pohranjeno ondje.»

Znala sam da će to znati. On je Angel, živuća enciklopedia povijesti. «Znači stvarno je dobro čuvano?»

«Rekao bi da je.»

«Pa to je tako... vojska i zlato? Počet ću čuvati ovaj san bolje od toga i bolje od onoga u Engleskoj što čuvaju oni tipovi.»

Na to se Angel nasmiješi. «Misliš na kraljicu?»

Slegnem ramenima. «Ili znaš, njene stvari.»

«Koji san?»

«San da si čovjek.»

«Buffy, to nije san. Jesam čovjek. Imam kugu kao dokaz,» ponovo gunđa.

Nasmijem se. «Nemaš kugu. To je gripa, ponovi sa mnom. Gripa. Kao grupa samo sa 'i' umjesto 'u'. O! Skoro sam zaboravila. Donijela sam ti stvari za bolje osjećanje.»

«Stvari za bolje osjećanje? Kao pištolj da ga prislonim na glavu ili nešto što će me nokautirati do sljedećeg tjedna?»

Zvuči stvarno jadno i to budi mamu u meni... dobro, budući da razmišljam hoću li se zaraziti ako ga zaskočim možda ne mamu... Zločestu bolničarku?

«Nema nokautiranja, tako se ne bi mogao zabaviti jer si bolestan.»

«Bolest može biti zabavna?» mrmlja i pogađa me jednim od onih pogleda koji tjeraju demone u bijeg.

«Aha i doći ćemo do toga. Prvo stvari za bolje osjećanje.» Posegnem uz krevet i uhvatim veliku kesu.

«Ovo je oprema za gripu. Puna je stvari od kojih će ti sigurno odmah biti bolje.» Posegnem unutra i izvučem mekanu, čupavu, tamnocrvenu deku. Raširim je i prekrijem ga. «Dawn kaže da se od mucaste deke osjeća manje ljigavo.»

Sljedeće su maramice - one mirisne sa losionom. «Za šmrcavi nos od Willow.» Stavim ih na noćni ormarić.

Onda izvadim desetak stripova X-men. «Od Xandera, kune se u njih i Willow je potvrdila da ju je tjerao da mu ih čita satima kad god je bio bolestan.»

«Xander mi pomaže? Jesi li sigurna da mi od toga neće biti gore?»

Nacerim mu se. «Ne mrzi te.... mnogo. Sada kad si čovjek i ne odlaziš... više si na listi Dobro za Buffy nego Loše za Buffy.»

Uzvrati mi smiješak. «Drago mi je da sam prešao na drugu listu.»

Izvadim sljedeću stvar iz kese. To je zatvorena plastična posuda puna finoga za jesti.
«Od Gilesa domaća pileća juha sa tjesteninom - provjereni lijek za gripu.»

Hrana mu privuče pažnju. Angel obožava hranu otkad je postao čovjek. «Jesi li sigurna da ima dovoljno?» pogledava posudu.

Zasmijuljim se. «Naređeno mi je da je ne smijem ni taknuti. To je samo za bolesnike. Još je jedna stvar...»

Posegnem do dna i izvučem knjigu koju sam kupila. Dam mu je. «Gunn mi je rekao da si izgubio većinu knjiga kad se srušio Wolfram i Hart. Nije prvo izdanje ni stoto izdanje, samo izdanje iz knjižare.»

«San ljetne noći.»

Taj osmjeh je vrijedan četrdeset i pet minuta koje sam provela u knjižari pokušavajući odlučiti kojeg Shakespeara da kupim.

«Ova mi je njegova omiljena. To je komedija slučajnosti, puna fantastike i snova.» Angel tako prelazi rukom preko korica da sam gotovo ljubomorna dok ne uperi taj pogled u mene. Volim kako me Angel gleda, kao da sam nešto nadragocjenije u sobi.

Potapše krevet uz sebe. Uvučem se pod njegov mucasti pokrivač i ponovo se udobno priljubim kraj njega. «Hoćeš li mi čitati?»

Nacerim se. «Moram raditi što bolesnik želi. To je bar Dawnino pravilo za bolesnike.»

«Znaš, ta gripa... nije tako loša,» kaže sa smiješkom.

Ima pravo... nije loša.

kraj

- 01:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Knjižnica za troje

Image Hosted by ImageShack.us


Samo podsjetnik da se ovo događa u vrijeme kad Willow još zaljubljena u Xandera (još nije hodala sa Ozom), a Xander je skrivao svoju vezu sa Cordeliom (ili bolje rečeno ljubljenje po spremištima:).

Mogući nepoznati pojmovi:

- voilá - 'eto' na francuski
- C/X - skraćeno Cordelia/Xander

- nakrivljene riječi su naglašene


Knjižnica za troje
(Library For Three)
by Leni


Poricanje vlasništva: Ne mogu ih dobiti čak ni kao rođendanski dar
Kategorija: općenito
Ukratko: Tri prijatelja u knjižnici. Ako postoji nešto poput prijateljskog fluffa ovo je to. Sa B/A, W/X i samo malo C/X-a.
Vrijeme radnje: Negdje između ep. What's my Line i ep. S/I (da, *još* jedna takva. Opsjednuta sam.)
Komentari i kritike: *molećive oči*
Hvala Dani i Faithgirl za prečitavanje. *poljubac* promjenila sam neke djelove dijaloga u zadnji tren pa sve pogreške pripišite meni ;)

---

Xander je dahnuo.

Buffy se nacerila.

Willow je zurila u Buffy sa mješavinom divljenja i straha, otprilike par sekunda. Onda se počela smijuljiti na Xanderovo iznenađenje, sve glasnije i glasnije dok je nije mogao zaustaviti samo Xanderov ljuti pogled. «Oprosti, Xandere,» ispričala se kroz jedva potisnuti smijeh. «Ali stvarno si zaslužio ovaj put.»

Xander se namrštio i prekrižio ruke. «Neću to učiniti.»

«Ali obećao si,» Buffy ga je podsjetila i dalje se cereći.

«Ozbiljan sam, Buffy!»

«I ja.» Pokazala je predmete na stolu. «Što? Misliš da ja to ne moram raditi?»

Xander nije znao što reći na to. Znajući da mu ona neće popustiti okrenuo se Willow. Nije znao da se Willow već pripremila na taj pogled i mogla je kotrolirati svoju automatsku reakciju tako da je samo slegla ramenima bez riječi stajući na Buffyinu stranu.

Xander je gledao svoje prijateljice uzaludno čekajući da jedna popusti. Ništa od toga. Znajući da je nadglasan, okrenuo se ljutito puhnuvši i otišao u Gilesov ured po ono što mu je trebalo.

Willow je čekala da je njen najbolji prijatelj ne može čuti pa se okrenula prema Buffy. «To je bilo stvarno zločesto,» rekla je smiješkom koji je govorio da ne misli ozbiljno.

Buffyin smiješak koji nije nestao tijekom cijelog razgovora sad se još proširio. «Bilo je, zar ne?»

Willow je slušala glasnu potragu u malom uredu. Da, Xander je bio ljut i htio je to pokazati. Onda se sjetila čiji je to ured i uozbiljila se. «Misliš da će se Giles ljutiti?»

Buffy je razmislila o tome, ali odmah se opustila. «Nema zašto,» odgovorila opet se smiješeći. «Tražio je da to bude učinjeno i bit će. Mislim da ga neće zanimati detalji. Osim toga...» podijelila je vragolast pogled sa Willow. «Tko će mu reći?»

Willow se nasmijala na to. «Rekla sam već. To je zločesto, a i podmuklo.» Nagnula se prema plavuši sa namještenim ozbiljnim izrazom. «Jesi li sigurna da ne radiš za drugu stranu?»

Buffy se nasmiješila. «Sa Gilesom kao Čuvarom? Baš....»

«Imaš pravo. Onda, sad kada imaš slobodnu noć, hoćeš da odemo u kino?»

Buffy ju je pokajnički pogledala. «Zapravo...»

«Već imaš planove?»

Buffy se ozarila. «Aha.»

Willow se nasmiješila kad je primjetila da njena prijateljica gleda nešto što samo ona može vidjeti. Mora biti odlično biti u tako lijepoj vezi. «Reci mu da ga pozdravljam.»

Buffy nije odgovorila.

Willow je malo okrenula očima. «Buffy?»

Ništa.

«Zemlja zove Buffy?» Brojala je do pet. «Buffy!» Gurnula je prijateljicu natrag u stvarnost.

«A?»

«Ništa, ništa.» Willow je malo odmahnula na njen malo omamljen izraz. Pravila prijateljstva su nalagala da je mora zadirkivati dok ne prizna zbog čega sanjari. Ali sa Xanderom u blizini bilo je opasno spomenuti nešto sa Angelom, posebnu u romantičnoj vezi s Buffy. Kao da joj je to htio potvrditi začuo se glasni tresak iz ureda popraćen sa Xanderovim uzvikom i psovanjem na nestabilne hrpe knjiga. Ne, to definitivno nije dobro vrijeme za spominjanje Angela. A i tuženje njenog prijatelja joj je dalo razlog i za promjenu teme. «Jadni Xander. Neće ovo tako brzo zaboraviti.»

Buffy je znalački digla obrvu, njen zabavljeni izraz jasno govoreći da zna zašto se Willow iznenada toliko buni.

Willow se zacrvenila. «Ušuti!» brzo je prošaptala gledajući uredska vrata.

Buffy ispred usana napravila gestu zaključavanja, ali smiješak ju je izdavao.

«Nije to!» Willow se branila. «Stvarno.»

Buffy ju je prestala zafrkavati i utješno je potapšala po ruci. «Znam, Willow. Samo se drži; prije ili kasnije će shvatiti da želiš da se stvari promjene.»

Willow je tužno pogledala u Xanderovom smjeru. «Misli da se povlačim. Je li pretjerujem?» Prije nego ju je Buffy mogla smiriti, crvenokosa je nastavila raširivši oči. «Što ako stvarno pretjerujem? Mislit će da mu ne želim više biti prijateljica. To je to. Cijelu večer je bio usredotočen na tebe. Zato se ovo i dogodilo. Sad će usmjeriti svoju pažnju samo na tebe, ići se svugdje za tobom i sasvim zaboraviti na mene.»

Buffy ju je uhvatila za zapešće. «Will, diši. Maloprije je s tobom sat vremena razgovarao o zlu Snydera. I nikad me ne bi svugdje pratio jer zna da bi ga udarila.» Zastala je i nacerila se. «Ili bi ga udario Angel.»

Willow se nasmijala na malu šalu, a onda se zapitala je li to bila šala.

«Ne pretjeruješ,» nastavila je Buffy još tiše. «Ako ništa drugo ti i Xander trebate udaljenost. Pola škole već misli da ste par.»

«A druga polovica ne zna da postojimo,» dodala je Willow konačno se opuštajući. Ostala je samo jedna sumnja za rasčistiti. «Misliš da će sresti nekog novog?»

«Ha! Gdje i kada? Nas troje idemo zajedno od razreda do knjižnice. Oboje ste sa mnom čak i kad treniram. Osim toga...» Oči su joj zaigrano zaiskrile. «Čak i ako sretne nekoga tko nije ubilački demon vidjeli bi je u roku odmah. Xander ne može skrivati tajnu pred svojim najboljim prijateljicama, zar ne?» zavjerenički je namignula. «Ne brini. Bar noćas nema šanse da upozna nekoga pogotovo ne curu.»

Willow se zahvalno nasmješila i odložila to za sada. Za noćas je dosta cmizdrenja zbog Xandera.

«Au!» nekoliko udaraca se začulo iz ureda. «Fuj... Ovo nije fer!»

Willow je zagrizla usnu da se ne nasmije. «Ozbiljno, zar ti nije nimalo žao što si ga navela na ovo?» Pokazala je glavom na predmete na stolu.

Buffy je izgledala iznenađeno; čak je i zatreptala u lažnoj nedužnosti. «Zašto bi mi bilo žao? Pa ponudio se.» Willow se kratko nasmijala. Buffy je slegla ramenima. «Na neki način.»

Tišina. Jedan trenutak potisnutog smijeha. Onda su obje prasnule u hihotanje.

Njihovo veselje je konačno prekinuo nimalo zabavljen izraz njihova prijatelja. Xander je namjerno glasno koračao noseći čistu krpu i bocu.

«Taj čovjek je lud. Lud!» zajapureno je rekao. «Makneš knjigu dva milimetra i Giles pukne. Ali pokušaj naći nešto bez autora i prastarih stranica i moraš tražiti rengenom!» Prošao je rukom kroz kosu. Na ruci mu je ostalo nešto ljepljivo i djevojke su napravile grimasu i nesvjesno uzmakle korak. Stvarno se nadao da je to samo ulje. Xander se trgao i o obrisao ruku o krpu. «Ovo je trknuto,» gunđao je. «Zar u Engleskoj nisu čuli za stavljanja čepa na bocu?»

«Znaš da je ometen u zadnje vrijeme,» napomenula je Willow.

«Pa onda bi ga možda gđica Calendar mogla naučiti,» Xander je odsjekao. Držao je ruku iznad kose kao da ju se boji dodirnuti.

Buffy si nije mogla pomoći i ponovo se nasmijala.

Xander je ljutito pogledao prema njoj. Njegov izraz je inače bio drag i duhovit, ponekad sa tragom iritantosti, ali sada je Alexander Lavelle Harris bio stvarno ljut i bez riječi je govorio Buffy da je smatra uzrokom svojih muka.

Što je bilo najgore, Buffy je bespomoćno pomislila, nakon suočavanja sa raznim vrstama opasnih demona, prijatelj joj je bio prijeteći otprilike koliko i mokro mače. Duboko je udahnula pokušavajući se smiriti unatoč svojim mislima. Nije uspjelo. Stavila je ruku preko usta tako bar prigušujući smijeh.

«Pogledaj pozitivnu stranu,» brzo je rekla Willow da mu odvrati pažnju i ublaži situaciju. «Sada znaš nešto loše o Gilesu.»

Xander ju je pogledao na trenutak, a onda slegnuo ramenima i namršteno sjeo za stol.

«Nije pošteno.»

«Nije to kraj svijeta, Xand,» Buffy ga je pokušala oraspoložiti. «Na neki način je zabavno.»

«Stvarno?»

Buffy je shvatila da zapravo nije zabavno. «Aha?» promrmljala je odjednom se zanimajući za svoje nokte. Na tupi udarac je podigla pogled. To je bila Xanderova glava u bliskom kontaktu sa stolom. «Gotov sam.» rekao je u drvo. «Bar ćeš ti ostati sa mnom, zar ne?»

Buffy je zaustila nešto.

«Ne ti, Buff,» uspravio se u stolici i nagnuo glavu nalijevo. «Zapravo se čudim što si još ovdje.» Onda je primjetio da mu je ulje sa kose uprljalo rukave, optuženički pogledao plavušu i otrovno dodao. «O, da, zaboravio sam. Tvoj momak ne funkcionira dok ne zađe sunce.»

«Xandere!» pobunila se Willow.

«U redu je Wills,» rekla je Buffy sa hladnijim glasom nego cijele večeri. Potpuno je Xanderu okrenula leđa i pogledala Willow. «Ionako je u pravu. Već idem.»

Willow se namrštila kad je vidjela kako su se lica njenih prijatelja ukočila tijekom razmjene tih par rečenica i uhvatila je Buffy za lakat. «Čekaj, molim te.» Htjela je uzdahnuti. Kad je pogađanja u živac. Nije to više bilo samo prijašnja Xanderova zatreskanost ili Buffyine nesigurnosti u vezi. Dodaj tome Xanderovo trenutačno raspoloženje i voilá, zapaljiva situacija. Buffy se bez problema mogla nositi sa vampirima, ubilačkim robotima i pokojim demonom. Ali s tom Xanderovom vrstom okrutnosti? Iako je bila djetinjasta i bezosjećajna, plavuša se nije znala postaviti. Obično ju je ignorirala. Jednostavno rečeno, Buffy nije odrasla s njom. Willow je konačno prijekorno pogledala Xandera koji je samo izravnao ramena i pogledao dolje. Willow se ponovo obratila prijateljici. «Samo tren, idem i ja s tobom.»

Xander ju je pogledao na to. «Willow? I ti me napuštaš?» Molećivo je pogledao svoju najstariju prijateljicu, njegove smeđe oči moleći za još jednu šansu.

Willow se morala podsjetiti da je ljuta na njega u Buffyino ime. Ali iz druženja s njim od ranog djetinjstva, Willow je znala ma koliko katkad zna zvučati zlobno, rijetko je mislio nešto loše s tim komentarima. Samo je napadao na najmanju provokaciju i Willow je znala da ima dobar razlog za to. Osim toga bila je tu i ta ljubav koja ju je spriječavala da ga odbije kad traži njeno društvo. Baš je htjela povući svoje riječi kad se sjetila da čak i da nije ljuta, malo udaljenosti će pomoći njenim nadama za ozbiljniju vezu.

«Ostala bi, Xandere. Znaš to. Samo...» Naravno, sada je bilo pogrešno vrijeme da se sjeti kako loše laže. Willow je pokušavala naći ispriku kad se Xander nasmiješio i odmahnuo glavom.

«Test iz kemije. Zaboravio sam na to,» rekao je nesvijestan da joj daje izlaz. «Samo nemoj zaboraviti da sutra zajedno učimo. Kemija će me ubiti ako mi ne pomogneš, Will.» Uzdahnuo je misleći na dugu, usamljenu noć, ali se pokušao nasmiješiti prijateljici.

Willow je bilo teško otići kad je čula tugu u njegovom glasu. Ali ovo će biti za bolju budućnost. Zar ne? «Sve za prijatelja u opasnosti,» dodala je misleći kako je dobar znak da mu nije drago što ona neće biti uz njega.

Buffy se ubacila u razgovor. «Nek se blistaju. Da se mogu gledati u njima!» rekla je Xanderu opet sa malim smiješkom na licu. Odlučila je zaboraviti na prepirku. Nije kao da bi je slušao ovaj put. Veselije: «Inače Giles nikad neće prestati gnjaviti.»

Xander je odgovorio na njen pokušaj razvedravanja raspoloženja: «Zar ikad prestaje?»

Buffy se nasmijala.

Willow je išla sa Buffy sad opuštenija kad su joj prijatelji opet bili u dobrim odnosima. Ali zar nije uvijek bilo tako? Xander bi zabrljao; Buffy bi mu oprostila. To nije bila zdrava metoda, ali je funkcinirala. Tvrdoglavo je ignorirala 'zasad' koji je trebao biti na kraju te rečenice; prijeći će preko tog mosta kad dođu do njega.

«Idite, idite! Pustite čovjeka da obavi posao,» rekao im je Xander.

Buffy i Willow su se pogledale. «Pogledaj tko je iznenada prestao plakati,» rekla je zabavljeno Buffy.

«Kao prvo - nitko nije plakao.»

«Sva sreća,» zadirkivala je Willow.

Xander se namrštio prema njoj, ali je nastavio govoriti Buffy. «A drugo - shvatio sam da trebaš najboljeg čovjeka za dobro obavljen posao.» Pokazao je na sebe i sa slobodnom rukom otvorio bocu.

Svo troje je napravilo grimasu na jaki miris.

«Čovjek bi rekao da ću se naviknuti dosad,» Buffy je promrmljala. Primjetila je da se Xander sprema izreći novu - i glasniju - pritužbu. «Pa, laku noć!» brzo ga je prekinula. «Ovu Ubojicu čeka duga, topla noć.» Nasmiješila se sebi planirajući najbolji način da na prepad navede svog momka na odlazak u kino sasvim nesvijesna da je Willow i Xander promatraju dok je gotovo odskakutala iz knjižnice.

«Idem za njom,» rekla je Willow. «Zabavi se!» dobacila je preko ramena i sama izlazeći.

«Ha, ha,» suho je odgovorio Xander.

Gledao je kako odlaze. Kad ih više nije vidio, ljutito je pogledao krpu u svojoj ruci i polio nešto masne tekućine po njoj. Smrad ga je manje smetao, ali ga je i dalje živcirao. Kako se uvalio u ovo? A da. Sjetio se što je Buffy rekla ranije. «Čisto oružje je važno za posao Ubojice,» imitirao je plavušu.

Za probu prelazeći krpom preko jednog mača, Xander je davao sve od sebe da se ne sjeti što je s njim bilo porezano, razrezano, obezgavljeno i proburaženo. I naravno zato je samo mogao vidjeti kad je Buffy promašila Luithov vrat i umjesto toga mu zabila mač u oko. Bljak. Ljigavost iz oka. I ovo je bio sretni mač, Xander se sad jasno sjećao. Iskrivio je usta u gađenju, ali nastavio je čistiti mač pokušavajući ne gledati hrpu hladnog oružja koje ga je čekalo na stolu.

«Zato jer je čišćenje oružja tako važno,» promrmljao je sebi. «Baš. Samo je htjela slobodnu noć sa Angelom.» Opustio je stisak na maču i pao je na pod uz glasan zveket. «Ups.» Podigao ga je, stavio još tekućine i nastavio.

Nije mogao zamjeriti Buffy. Ne da mu je išta izravno rekla, ali po ono malo što je čuo od Willow, ona i Angel su ozbiljno trebali nešto vremena ' nasamo'. U zadnje vrijeme su imali samo patrole, groblja i uzajamno spašavanje života, kakva je to veza? Što se njega tiče, Buffy je zasluživala normalni - pravi - spoj. Ne s njim, ne. Xander je prepoznavao odbijanje. Ali u školi je načuo da bi nekoliko tipova pokušali izaći s Buffy kad bi ona pokazala i najmanji interes. Nisu bili najbolji, ali svejedno. To je pokazivalo da se ne treba pomiriti sa tim ruglom od veze.

Samo što se nije 'mirila'. Xander je jače počeo trljati ne prestajući dok nije vidio svoj odraz u metalu. Willow je imala pravo. Buffy bi zaiskrile oči kad god je Angel bio spomenut i uvijek se moglo vidjeti kad je razmišljala o vampiru po malom smiješku. Bio je tvrdoglav, ne slijep; mogao je priznati očito. Ako cijela ona stvar sa Drusillom nije pokolebala Buffy, ništa neće.

«Neki imaju svu sreću,» pomislio je dopuštajući si trenutak ljubomore. Ovaj put ne toliko ljubomora na njihovu vezu, nego najviše na sigurnost u kojoj je Angel uživao. Morao je znati što Buffy osjeća (a ako ne zna i slomi joj srce, Xander je uzimao sebi za pravo da ubije gada. Polako). Xander nikad nije imao takvu sreću. Možda je projicirao svoje nade na Angela. Imao je razloga da želi takvu postojanost, Xander je pomislio kad je ulašteni mač bacio na 'dovršenu' hrpu. Angel je privlačio žene bez i da je htio.

Afera sa Cordeliom ga je zbunjivala. Čak se i Willow povlačila, stalno se ponašajući čas toplo, čas hladno. Ona na čije je prijateljstvo uvijek mogao računati unatoč staroj zaljubljenosti prema Buffy koju je ubio tijekom incidenta sa hijenama. U zadnje vrijeme se ponašala kao i Cordelia. Samo bez ljubljenja. Volio bi znati gdje stoji s njima i kada da ih zagrli i zaštiti, a kada da bježi u zaklon. «Neki imaju svu sreću,» ponovio je šapatom. Odgovorio mu je jedino zvuk trljanja krpe o omanji mač. Nasmijao se sebi. «A neki razgovaraju sami sa sobom u praznoj knjižnici.»

Xander je uzdahnuo, odložio oružje i uzeo novo. Pogledao je prema onome što ga je još čekalo: razni mačevi i bodeži, nekoliko većih i manjih sjekira, samostrel i strijele... «Ovo će biti duga noć, Harrise.» Nije se smio hvaliti da može učiniti sve što Buffy čini za trening. Mislio je na borbu, a ne na čišćenje! I unatoč onome što je ranije rekao, nije očekivao da će ga shvatiti ozbiljno!

Ponekad ga je njegov jezik uvaljivao u previše nevolja. Prvo ovo, onda ona prepirka sa Buffy. Znao je da ne smije napadati Angela ispred nje, ali izgovorio je ono prije nego je uopće shvatio što govori. Znao je da mu je to mana. Ali ozbiljno, zajednička noć skubijevaca odbačena zbog spoja? I tjeranje Willow da je podrži? Zar to nije protiv svih pravila prijateljstva?

Xandera je iz njegovih dubokih misli izvukao bodež kojeg se upravo spremao očistiti. Uh, i njega je prepoznao. Kako ne bi kad je baš s njim prošli tjedan preprezao onaj gadni pipak koji ga je dohvatio? Otresao je odvratnu scenu iz glave i pokušao misliti o nečemu lijepom.

Lijepo. Kao što je... Čokolada!

Čokolada.

Čokoladni puding. Čokoladni sladoled. Čokoladni kolač. Čokoladni keksi...

***

«Hoćeš da te otpratim kući?» upitala je Buffy dok su se udaljavale od škole.

Willow je odmahnula glavom i pokazala oko njih. «Još je svjetlo, nema briga.» Buffy je digla obrve i crvenokosa je počela oklijevati. «Ok, brige. Hvala na pratnji.»

«Samo budi oprezna kad se vratiš.»

«Dobro.» Willlow ju je pogledala. «Što?»

Buffy se nacerila. «Vratit ćeš se sa keksima i bilježnicom iz kemije. Kladim se da si već izabrala i vrstu keksa.»

«Što... Nisam!»

Buffy je nagnula glavu ustranu i čekala.

Willow se predala sa smiješkom. «Čokoladni. I možda krafne.»

Buffy je kimnula i uhvatila joj ruku produžujući korak. Ako dođe kod Angela nakon zalaska biti će samo patrola bez razonode. Nije prešla granice prijateljstva za još jednu običnu više-manje radnu noć. Ali zasad će se posvetiti Willow. «U redu je. Dokazala si što si htjela, nisi ostala kad je očekivao. To ne znači da se ne smiješ vratiti kasnije, iznenaditi ga, imati zabavnu noć.» Namiješila se kad se Willow zacrvenila i nesvijesno ubrzala korak kad je primjetila položaj sunca. «Samo pazi da ne ostanu mrvice ili će Giles stvarno dobiti napad.»

Willow se zasmijuljila ili to bar pokušala unatoč ubrzanom disanju. Stisla je Buffyinu ruku da je zaustavi. «Biti ću sigurna odavde. Idi, Buffy, prije nego me počneš vući po pločniku iza sebe.»

Buffy se ispričavajući nasmiješila. «Oprosti. Samo...»

«Znam. Angel.» Willow je uzvratila osmjeh i zaigrano odgurnula prijateljicu. «U redu je ako mi sutra kažeš sve sočne detalje.»

«Willow!» Buffy se spremala otrčati, ali je zastala na Willowine riječi više nasmijana nego šokirana.

Willow joj je namignula. «Zabavi se,» dodala je.

«Hoću.»

Crvenokosa je odmahnula glavom gledajući kako joj prijateljica brzo nestaje sa vidika. Daj Buffy slobodnu noć sa Angelom i odmah zaboravi Xanderovo podbadanje i ponaša se kao zaljubljena, bezbrižna školarka koja nije. Willow se nacerila i krenula kući. Imala je kekse za skupiti.

kraj
23/05/05

- 01:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Excedo inferi (3. ep. : II.)

Image Hosted by ImageShack.us


Mogući nepoznati pojmovi:

- Cordelia Chase, kraljica Sunnydaleske srednje - sa ovim se naravno misli na njenu popularnost, a i titulu koju je dobila na jednom školskom plesu
- Xander Harris, kralj kretena - zapravo je Xander jednom sam sebe tako nazvao u seriji, ali ovdje se vjerojatno znači da ga ostali iz škole smatraju šmokljanom tj. nepopularnim
- novak - prijevod za 'fledgling', doslovno prevedeno žutokljunac; u biologiji, ptica koja je tek naučila letjeti. Ovdje označava vrlo mladog vampira - od nekoliko dana ili tjedana do nekoliko mjeseci.



Excedo inferi
by Philip S.

3. ep. : Novi prijatelji, novi neprijatelji, novi problemi



4. dio

Willow se čudno osjećala.

Ne, ispravila se, sam osjećaj nije bio toliko čudan. Bilo je čudno da se tako osjeća baš u tom trenutku. I na baš tom mjestu. Nikad se nije tako osjećala na tom mjestu.

Stajala je pred velikim glavnim ulazom Sunnydalske srednje škole i nije htjela ući. To je bio prvi dan škole nakon dugog ljeta i tada je obično bila uzbuđena. Willow je oduvijek bila štreberica i bila je ponosna na to uvjerena da štreberi, a ne kuleri kasnije uspiju u životu.

Da, Willow je uvijek voljela prvi dan školske godine. Ustala bi mnogo ranije nego što treba, spremila torbu, provjerila da su joj sve olovke naoštrene i skakutala po kući dok joj sat konačno ne bi pokazao da je vrijeme da krene.

Kad je kod toga taj dan bi je ove godine trebao posebno veseliti. Sada je četvrtašica, ima samo još jednu godinu do mature. Konačno je mogla s visoka gledati niže razrede jer je ona smjela napustiti školski kampus za vrijeme ručka, a oni nisu. Da, to je trebao biti odličan dan. Samo što nije bio.

Ustala je ranije, spremila torbu, naoštrila olovke, ali nije bilo skakutanja. Baš nimalo. Bio je to neskakutavi dan za Willow.

Mnogo toga se promjenilo. Ući će unutra i tamo neće biti njena najbolja prijateljica. Buffy je izbačena iz škole i s obzirom da je sad otprilike trideset godina prestara za to, vjerojatno se neće ni vratiti. Više nikad neće zajedno učiti ili raditi pokuse na satu kemije. Buffy je nikad više neće pogledati potpuno zbunjeno dok joj Willow pokušava objasniti trigonometriju.

Njen najbolji prijatelj će biti ondje, ali ga ne želi vidjeti. Kad su prošli put razgovarali jasno mu je rekla da je on sad na potezu. A sljedeći potez je bio da se ispriča Angelu.

Xander dosad nije povukao potez.

Sva sreća da će tamo biti Oz. Uvijek se moglo računati na njegovo bezizražajno lice i mali osmjeh. Bože, kako je voljela taj osmjeh.

Naravno, Giles će biti u knjižnici, ali vjerojatno će i on biti loše raspoložen. Prošla dva tjedna je izgubio mračni izraz gubitka i očaja koji je nosio cijelo ljeto da bi ga zamjenila zabrinutost. Zabrinutost za Buffy, zbog onoga što je postala ili što bi mogla postati.

Nikad nije ništa rekao, ali Willow je znala da je ljut na Buffy zbog njene nagle odluke. Razumio ju je, ali svejedno je mislio da je učinila nešto vrlo glupo i neodgovorno prije tri mjeseca. Ili prije trideset godina za Buffy.

Odmahnula je glavom. Sad nije bilo vrijeme za razmišljanje o tome, zar ne? Sada je morala razmišljati o testovima, domaćem radu, ocjenama i...

«Willow!» netko ju je zazvao.

Cordelia se približavala hodnikom sa veselim izrazom. To je na trenutak živciralo Willow. Kako se usuđuje biti sretna kad je sve tako zbrkano. Onda se sjetila da je Cordelia cijelo ljeto bila izvan grada na skijanju u Aspenu.

Vjerojatno ne zna što se događa.

«Drago mi je da te vidim, Willow,» rekla je živahno kad je zastala pred njom. «Kakvo ti je bilo ljeto?»

«Ljeto? O, ljeto je bilo dobro. Onoliko koliko je moguće.»

Cordelia se uozbiljila. «Da. Ono kad je Buffy otišla u pakao. Oprosti. Skoro sam to uspjela zaboraviti.»

Willow se dotad već naučila na Cordelijin netaktični način govora pa se nije uzrujala. Ipak ju je sasvim iznenadilo Cordelijino sljedeće pitanje.

«Kako je Xander?»

Kako je Xander? Kako da odgovori na to? Naravno, Cordelia je znala što je Xander učinio prije tri mjeseca. Ispočetka je bila ljuta kao i ostali, ali oprostila mu je kad je pokazao iskreno žaljenje. Onda je otišla u Aspen i tako nije znala što se poslije dogodilo.

Nije bila raspoložena za dugu priču pa je Willow odlučila usvojiti Cordelijin način govora za danas.

«Kako je? Pa do prije dva tjedna je davao sve od sebe da se ubije, svake noći loveći sam vampire. Ali to je bilo prije nego su se Buffy i Angel vratili iz pakla. Sad su opet ovdje i Buffy je bijesna na njega zbog onoga što joj je učinio. S druge strane Xander je bijesan na Angela jer je morao Buffy napola pretvoriti u vampira da bi mogla preživjeti u paklu pa ga je izvrijeđao nakon čega mu je Buffy zamalo otrgla glavu. To je bilo prije dva tjedna.»

Cordelia ju je par minuta samo nijemo gledala raširenih očiju. Willow je nekako bila malo ponosna što je Cordelia Chase ostala bez riječi zbog nje.

«Oh,» samo je rekla Cordy. «A što se još dogodilo?»

Willow je odmahnula glavom. Izgleda da će ipak morati sve ispričati.

*

Xander zapravo nije znao zašto je danas u školi. Nikad je nije previše volio i nakon svega što se dogodilo prošle godine samo je bila mjesto neugodnih uspomena.

Koliko puta je zamalo poginuo u toj zgradi? Mora biti bar pet ili šest puta, možda i više. Stvarno je izazivao sreću vraćajući se.

Jedino pozitivno čega se mogao sjetiti je da će mu škola možda odvratiti misli koje su ga opsjedale. Ponekad se osjećao glupo i sitničavo zbog stvari koje je učinio i izrekao prije otprilike dva tjedna.

Nažalost to je bilo nadjačano drugim mislima. Mislima o tome kako čudovište šeta naokolo u ljudskom obliku, gad koji je trebao odavno umrijeti, a ipak mu je bilo dopušteno da živi iako je tisuću puta zaslužio smrt.

Angelu je dopušteno da živi nakon onoga što je učinio Buffy. Nakon što ju je pretvorio u čudovište poput sebe.

Willow mu je rekla cijelu priču. Rekla je da Angel nije imao izbora. Buffy bi bila mrtva da to nije učinio. Baš. Imali su samo njegovu riječ za to. Pa njegovu i Buffyinu, ali s obzirom što je Buffy postala nije joj previše vjerovao. Ovisna je krvi gada. Tko zna što je spremna učiniti da dobije fiks?

Njegovo gađenje prema smjeru vlastitih misli ih nije zaustavilo. Nije si mogao pomoći. Da, osjećao se krivim što je uzrokovao da je Buffy otišla u pakao sa Angelom. On je trebao sam otići i ostati tamo, a ne povući nju sa sobom.

Dobro, nije ju povukao. Bar ne fizički. Otišla je s njim svojom voljom. Kako djevojka poput Buffy može voljeti nešto poput njega? Nije bilo u redu. Nije bilo pošteno.

Odlično! Zasad mu škola nije uspjela odvratiti pažnju od misli ni pet minuta.

«Xandere!»

Okrenuo se i vidio da mu prilazi Cordelia. Dobro, možda dan nije sasvim propao. Ne bi to nikad priznao, ali Cordy mu je jako nedostajala. Nakon događaja u vili ona ga je jedina djelomično podržavala. Prva je pokazala suosjećanje.

Sada mu je stvarno trebalo malo suosjećanja.

Cordelia je otišla pravo do njega i snažno ga pljusnula. Xander je uzmakao držeći se za brideći obraz.

«Hej!» uzviknuo je. «Zašto je to bilo?»

«Ako ne znaš onda si veći idiot nego što sam mislila, Xandere Harris!»

Ponovno mu se približila na neugodnu blizinu.

«Znaš, kad si rekao što si učinio pomislila sam: Bože, kakav si nezreli idiot još uvijek. Ali onda sam mislila da si nešto naučio iz toga. Da ćeš možda konačno odrasti.»

«Cordy...» pokušao je doći do riječi.

«Da mi više nikad nisi govorio Cordy!» rekla je ljutito sa rukama na bokovima. «Willow mi je rekla sve što se dogodilo kad su se Buffy i Angel vratili. I znaš što? Shvatila sam dvije stvari o tebi, Xandere. Prvo: Još uvijek si nezrelo derište koje ne može razumno razmišljati ni da mu život ovisi o tome. I drugo: Još uvijek sliniš za Buffy.»

Uzmaknuvši korak zgađeno ga je pogledala.

«I to su dvije stvari koje neću trpjeti kod svog momka. I tako se smatraj nogiranim, Xandere! Prije dva tjedna.»

Naglo se okrenuvši da ode zastala je i nešto izvadila iz torbice.

«I vraćam ti ovo!» Bacila mu je u lice ogrlicu koju joj je poklonio prošle godine.

Trenutak kasnije je više nije bilo i Xander je ostao sam i zbunjen među znatiželjnicima koji nisu imali pojma što se upravo dogodilo. Osim činjenice da je skandalozna veza između Cordelie Chase, kraljice Sunnydaleske srednje i Xandera Harrisa, kralja kretena službeno gotova.

A to je bila odlična tema za tračanje.

5. dio

Na Faithinu drugu noć u Sunnydaleu, ona i Buffy su zajedno otišle u patrolu. Buffy se nije htjela boriti uz nekog tko nije Angel, ali složila se sa Gilesom da će tako možda navesti Faith na razgovor o događajima u Bostonu.

Također je imala osjećaj da Giles tako želi provjeriti može li se ona boriti (ili možda uopće živjeti) bez prisutnosti svog vampirskog ljubavnika. Pokušavao je to prikriti, ali znala je da ga brine ekstremna povezanost nje i Angela.

«Radim ovo tek par mjeseci,» Faith joj je rekla dok su hodale grobljem, «ali više ne mogu zamisliti život bez toga. Tako je cool!»

«Da, cool.» Znala je da će morati razgovarati s Faith da nešto izvuče iz nje. Ignorirala je to, uglavnom jer joj je Angelova prisutnost toliko nedostajala da joj je bilo teško misliti o nečem drugom. Trideset godina su bili zajedno gotovo bez stanke.

«Ne zvučiš baš oduševljena gažom, prijateljice.»

«Faith, prije dva tjedna sam se vratila iz pakla pa oprosti što nisam oduševljena 'gažom' zbog koje sam završila tamo.»

Na trenutak joj se činilo da vidi trag susjećanja na Faithinom licu, ali nestao je kao što je došao.

«Kako hoćeš!» Faith je gledala oko sebe tražeći vampire. «Misliš da će noćas biti akcije?»

Buffy je bila zahvalna što je Faith naizgled sasvim zaboravila 'tipa' kojeg je vidjela prošle noći. Ili možda je samo preokupirana razmišljanjem o Kakistosu i o tome slijedi li je. Buffy nije bila sigurna kako su joj se osjetila promjenila zbog Angelove krvi, ali demonska sila koju je nosila sa sobom je gledala Faith kroz njene oči i vidjela samo jedno.

Uplašeni plijen.

«Giles mi je rekao da je bilo mirno cijelo ljeto,» rekla je Buffy pažljivo birajući sljedeće riječi dok je pozorno gledala Faithino lice. «Naravno, to će se brzo promjeniti ako Kakistos dođe ovdje.»

Faithina reakcija je bila jedva primjetna, ali nije promakla Buffy.

«Super,» rekla je Faith uspjevajući zvučati ushićeno. «Još vampira za prašenje.»

Kao na poziv nekoliko članova prije spomenutih je iskočilo ispred njih cereći se sa vampirskim licima.

«Hrana,» jedan je siknuo.

«Prašina!» Faith je izvukla kolac iz jakne. Buffy ništa nije dobacivala, samo je izvukla mač iz skrivenih korica na leđima. Držala je oružje ispred sebe jedva potisnuvši neljudsko režanje koje je osjećala u grlu.

«To je baš opako,» rekla je Faith kad je vidjela Buffyin mač. «Zašto ja nisam dobila takvog?»

Buffy nije gubila vrijeme na odgovor pojurivši na prvog vampira, zamahujući mačem u širokom luku koji mu je zamalo odsjekao glavu. Stvor se uspio odmaknuti u zadnji tren i samo dobio duboku posjekotinu preko prsa.

«Krvavo,» uzviknula je Faith i sama se bacujući u borbu.

Buffy je na trenutak pomislila kako se promjenila od zadnjeg puta kad je sama patrolirala sunnydalskim grobljima. Prijašnja Buffy se šalila i rugala bez kraja. Vampir koji bi se dao lako sprašiti je bio gubitnik i ona bi mu to jasno rekla čim bi se prestala žaliti što većina koristi replike iz petparačkih filmova kao što su 'Sad ćeš umrijeti!' ili 'Pripremi se za smrt, Ubojice!'.

Više nije bila ta Buffy.

Dva vampira su brzo našla kraj na oštrici njenog mača, glave se u zraku pretvarajući u prašinu zajedno sa obezglavljenim tijelima. Tek kad više nije bilo protivnika u njenoj blizini sjetila se da nije sama sa neprijateljima.

«Faith?» Osvrnula se kad nije odmah vidjela djevojku.

«Reci mu da ga se ne bojim,» čula je kako netko viče iza obližnjeg nadgrobnog kamena. «Reci mu da me ne može uplašiti! Ne mene!» Svaka druga ili treća riječ je bila popraćena udarcem šake u meso.

Buffy je polako obišla nadgrobni kamen i ugledala Faith. Druga Ubojica je sjedila na vampiru i udarala ga šakama u lice koje je već bilo smrskano i krvavo.

«Kakistos me neće uhvatiti!» U Faithinim očima su bile suza, a lice joj je bilo iskrivljeno od bijesa. «Ne bojim ga se!»

Taj prizor je Buffy podsjetio na nešto slično što se dogodilo prije mnogo godina.

*

Buffy nije znala koliko dugo su bili u četvrtom krugu. Spavanje je postalo luksuz i beskonačni dani nakratko prekinuti rijetkim odmorima su se stapali sve dok nije sasvim izgubila osjećaj za vrijeme. Možda je prošla jedna, možda nekoliko godina. Nije znala.

Ipak se činilo da su pri kraju putovanja. Ili barem tog dijela putovanja.

«Odavde vidim sivu ravnicu,» Angel joj je prošaptao, gledajući iz njihovog zaklona svojim nešto oštrijim očima. Sjedili su među stotinama sjena. Svi su bili obučeni u prnje svjesni samo zdjela sa rižom ispred sebe. Zdjele koje su bile kod ljudi na brdu nasuprot prije samo par trenutaka.

«Ovo izgleda kao mjesto na početku kruga,» Buffy mu je uzvratila šapatom. «Jesi siguran da se nismo negdje okrenuli?»

Jedva je uspjela ne pokazati očaj u glasu. Samo ne to! Da su toliko dugo išli samo da bi shvatili da su išli ukrug, da moraju sve to proći isponova. Nije bila sigurna bi li imala volje da ide dalje.

«Nismo!» Sigurnost u Angelovom glasu je malo pomogla. «Kad smo ušli brda su bila sve viša. Ovdje su sve niža prema naprijed. Siguran sam da je ovo izlaz. Peti krug je iza ravnice.»

Buffy uopće nije bilo briga za peti krug. Samo je htjela izići iz četvrtog. Izaći iz svog tog jada i potpune bespomoćnosti koji su je prekrili poput teškog mokrog prekrivača iz kojeg se nije mogla izvući. Nije mogla ništa učiniti da pomogne tim ljudima, baš ništa. Kad je pokušala kazniti mučitelja samo je pogoršala situaciju.

«Izađimo onda!»

«Put izgleda čist.» Ništa nije stajalo između njih i izlaza. Nitko osim mrtvih, a oni ih neće zaustavljati. Bili su prezauzeti zavideći jedni drugima na hrani koju nitko od njih nije mogao jesti.

Buffy se samo nadala da će moći zaboraviti to mjesto.

Čvrsto se držeći za ruke su jurnuli prema rubu kruga. Jedva su pretrčali stotinjak metara kad se zemlja počela otvarati.

«Ne!» kriknula je Buffy odmahujući glavom. «Ne sad!»

«Nastavi trčati!»

Kosturi su izranjali iz zemlje po cijelom brdu, truli leševi su im se sklapali pred očima. Odvratno meso se obavijalo oko izbjeljenih kostiju, iskežene lubanje prekrivene mrtvom kožom su im se cerile kad su ih počeli progoniti.

«Uspjet ćemo!» Angel ju je povukao kad su joj koraci posustali.

Zemlja je prsnula pred njima izbacujući još trulih ratnika. Neki su nosili oružje, bojne sjekire i mačeve, ostali su ih napadali golim rukama. Angel nije usporavao. Leševi su izgledali zastrašujuće, ali pojedinačno nisu bili velika prijetnja. Raspadali se se pred jednim solidnim udarcem.

Samo što nisu htjeli ostati raspadnuti. Opet su se sastavljali u par sekundi i opet kretali u napad. I uvijek ih je bilo na stotine.

«Idi ravno kroz njih!» Angel je pustio Buffyinu ruku jer su im trebali svi udovi za borbu. «Neće nas pratiti kad izađemo iz kruga!»

Buffy je htjela pitati kako može biti siguran, ali bilo je prekasno za pitanja. Potrčali su u prvu liniju ratnika zabivši se u njih, jedva usporavajući dok su ih razbijali na komadiće. Ali bilo ih još toliko. Tako mnogo.

«Ne usporavaj!» doviknuo joj je Angel, kršeći još čudovišta na komadiće i istovremeno gledajući prema njoj.

Bilo ih je toliko, pritiskali su je sa svih strana. Koliko dugo su je ta čudovišta gonila, ne dajući im ni trenutka predaha? Buffy ih je čak vidjela u košmarima u par sati sna na koje ju je Angel prisiljavao svako toliko. Nisu je htjeli ostaviti na miru ma što učinila.

Jednostavno nisu htjeli otići.

«Nećete me zatočiti ovdje!» Nešto je puklo u Buffy i provalio je čisti, životinjski bijes. «Ne bojim se!»

Razdirala je kosturske ratnike sa žestinom koja bi je uplašila da je bila pri sebi, svaka nacerena lubanja samo još jedan cilj za njen bijes. Šake i noge su ih razbijale na komadiće brže nego su se mogli sastaviti, uhvaćen mač je brzo pridodan u njen arsenal. Hrđava oštrica je lomila kosti, razdirala meso.

«Nećete me uhvatiti!» Suze su joj zamagljivale vid, ali nije ga trebala. Bili su svugdje oko nje. «Neću vam dopustiti da pobjedite!»

«Buffy!» Angelov glas je dolazio iz velike daljine ne probijajući grimiznu omaglicu koja ju je okružila. Samo je znala da ima još neprijatelja za uništiti, zgnječiti ih u komadiće da je više ne mogu povrijediti i proganjati u snovima.

«Nećete pobijediti!»

Najedanput je nastao prazni prostor, nisu je okruživali neprijatelji i Buffy je gotovo pala kad je ponestalo meta. Ruke su je uhvatile i poznata prisutnost ju je spriječila da napadne još jednog mogućeg neprijatelja.

Angel ju je bez riječi prebacio preko ramena i potrčao. Buffy se nakratko odupirala, bijes želeći razderati još neprijatelja, ali je prestala kad joj se pogled razbistrio i vidjela je od čega bježe. Cijelo brdo iza njih je bilo prekriveno kostima i trulim mesom i većina se kretala da se ponovo spoji. Iz krša kojeg je ostavila za sobom će u nekoliko sekundi opet ustati vojska i morali su pobjeći dok su mogli.

Grimizna omaglica se raspršila i Buffy je počela jecati.

Nekoliko trenutaka kasnije Angel je stao i nježno je spustio na zemlju. Stajali su na sivoj ravnici koja je razdvajala krugove pakla. Okrenuli su se. Stotine ratničkih kostura su stajali pedesetak metara dalje i zurili u njih ne približavajući se.

Buffy je obrisala obraze i progutala nekoliko puta dok nije našla glas.

«Kako... kako si znao da nas neće pratiti kad izađemo iz kruga?»

Njegovo ubrzano disanje je govorilo da je potresen koliko i ona s obzirom da uopće nije morao disati. Malo joj se nasmješio.

«Nisam znao.»

Buffy je dugi trenutak samo gledala u njega ne vjerujući što je čula. Onda je prasnula u smijeh.

«Ti... ti nisi... nisi znao,» jedva je izgovorila kroz napade smijeha. «Nisi znao.»

«Nisam,» ponovio je stavljajući joj ruke na ramena.

Buffyin smijeh je prešao u jecaje i Angel ju je zagrlio dok je plakala. Nije znao koliko su bili ondje, koliko dugo su morali biti na oprezu svake sekunde, gotovo stalno bježeći da spase goli život.

Nije bilo važno. Uspjeli su proći taj dio pakla. Još pet krugova je bilo ispred njih, ali mogli su čekati.

Spustio se na zemlju s Buffy u zagrljaju, njegove suze olakšanja se pridružujući njenima. Možda je gore ono što ih je čekalo. Vjerojatno je tako, ali na trenutak su bili na sigurnom. Na sigurnom da izbace iz sebe sve što su morali potiskivati zadnjih mjeseci, godina, koliko god da je trajalo.

Za njih je to bilo poput komadića raja.

*

Buffy je uzdahnula i brzo odrezala glavu vampiru kojeg je Faith još tukla, gledajući kako se pretvara u prašinu pod njom. Druga Ubojica je podigla pogled, mutne oči je ljutito gledajući.

«Zašto si to učinila? Imala sam ga pod kotrolom.»

Buffy ju je samo gledala. Sada je bilo jasno da Faith treba pomoć. Pitanje je bilo kako će joj Buffy pružiti tu pomoć. U paklu su se ona i Angel mogli osloniti jedno na drugo znajući da će ih onaj drugi uvijek pridržati ako posrnu.

I Faith je trebala nekog takvog. Buffy samo nije bila sigurna da ona može biti ta osoba za nju nakon življenja trideset godina bez ikakvog ljudskog društvenog kontakta.

Vjerojatno ne može.

6. dio

Vampir po imenu g. Trick je s nešto opreza prišao svom poslodavcu. Kakistos mu je dobro plaćao za njegove usluge, ali to nije mijenjalo činjenicu da je stari vampir nepredvidljiv, nasilan i sklon otrgnuti glavu glasnicima loših vijesti.

Što bi moglo biti problem s obzirom što mu je Trick došao reći.

«Imate li što o našoj Ubojici, g Trick?» Kakistos je digao pogled sa mjesta gdje je sjedio u mraku jednom rukom stalno gladeći i dodirujući ožiljak koji mu je išao jednom stranom lica, preko njegovog osljepljenog oka. Druga je bila stegnuta u šaku malo drhteći.

«Imam dosta toga,» Trick je odgovorio, za svaki slučaj sjedajući u stolicu izvan njegovog dohvata. «Jeste li čuli za glasinu da sada postoje dvije Ubojice vampira?»

«Ne zanimaju me tračevi, g Trick,» Kakistos ga je prijeteće pogledao. «Zanima me samo jedna Ubojica.»

Trick je kimnuo. «Faith je ovdje u Sunnydaleu. Jedan naš doušnik ju je vidio sinoć.»

«Odlično.»

«To nije sve. Također je rekao da se borila uz drugu djevojku. Po izgledu se čini da je to Ubojica koja je navodno poginula prije četiri mjeseca u borbi protiv Angelusa.»

Tricku je bilo drago što Angelusa više nema. Samoprozvani Pošast Europe je imao reputaciju zbog koje su ga se i drugi vampiri bojali. Također su bile glasine da je pokušao izazvati kraj svijeta. To se g. Tricku nije sviđalo. Prilično mu se sviđao svijet kakav jest i mnoge prilike koje je pružao pametnom poslovnjaku.

«Hoćeš reći da se Ubojica vratila iz mrtvih?» Kakistos je zvučao kao da ga sam koncept nasmijava.

«Možda. Naš doušnik je rekao da je nešto čudno kod nje. Bojim se da je bio novak pa mu osjetila nisu puno bolja od ljudskih, ali bio je uvjeren da nije ljudsko biće.»

Činilo se da Kakistos nakratko razmišlja, ali onda to odbacio.

«Nije me briga za tu drugu Ubojicu, mrtvu ili ne. Ako mi se nađe na putu umrijet će inače me se ne tiče.»

Trick je napravio grimasu na to da se Ubojica vampira ne tiče vampira, ali je mudro šutio. Kakistos je bio najmoćniji vampir kojeg je sreo. Čuo je da je moćniji bio jedino Gospodar Nest, a on je uništen prije godinu dana baš u tom gradu.

A uništila ga je baš ona Ubojica koja se Kakistosa nije ticala.

«Dobro obavljeno, g. Trick.» Kakistos je sklopio svoje unakažene ruke preko trbuha i nasmiješio se kroz očnjake. «Onda je možemo posjetiti. Sigurno će slatkoj Faith biti drago što se ponovo... vidimo.»

Trick je ustao i izašao što je brže mogao, a da se ne čini da se žuri. Sve više mu se činilo da je pogriješio što je prihvatio taj posao. Ne samo zato što se činilo da je njegov poslodavac izgubio par dasaka u glavi nakon što mu je Ubojica oslijepila oko.

Pa neće trajati još dugo. Kakistos ga je unajmio da nađe Faith. Kad ona bude mrtva posao će biti gotov i Trick će se moći vratiti doma sa lijepom svotom novca.

A dom je bio bilo gdje gdje ne živi Ubojica kojoj je običaj ubijati vampire gospodare. Trick nije toliko dugo uspješno živio zato što je bio glup.

*

«Što želiš da učinim?» Joyce je pogledala svoju kćer sa raširenim očima.

Buffy se uzvrpoljila na stolici, od svega toga joj je bilo neugodno. Nije pomagalo što je osjećala sve veću potrebu za Angelovom krvi. Uskoro će morati piti od njega ili će opet dobiti napad.

Zašto njena majka ne pristane i gotovo?

«Faith mora razgovarati s nekim,» ponovila je Buffy pokušavajući se smiriti. «Dogodilo joj se nešto loše, ali pravi se da je sve super. Osim kad pukne i izmlati vampire u kašu.»

Joyce je kimnula i sjela. «Da vidim jesam li sve razumjela. Faith je druga Ubojica, pozvana nakon što je ta djevojka Kendra poginula koja je također bila Ubojica. Došla je iz Bostona jer je nešto... ubilo njenu Čuvaricu. Tako je potražila g. Gilesa i naišla na tebe. I sad želiš da razgovaram s njom.»

«To je to.»

Joyce je s uzdahom prošla rukom kroz kosu.

«Uopće je ne poznajem. Zašto misliš da će se povjeriti meni?»

«O ono malo što smo čuli o Faith čini se da je imala vrlo loše djetinjstvo. Kad je pozvana kao Ubojica se prvi put osjećala... korisno. Cijenjeno. Po dnevniku njene Čuvarice su bile bliske. Onda ju je Faith izgubila.»

«Buffy, ne znam...»

«Mama, Faith je sada u istoj situaciji kao kad sam ja bila pozvana. Baš sam se počela navikavati da mi je život cirkus kad je Merrick umro.» Buffy je uhvatila majčinu ruku ukočenim pokretom. «To je bilo davno... bar za mene, ali još se sjećam kako sam se izgubljeno osjećala. Onda ste se ti i tata rastali i mislila sam da je to zbog mene i nevolja u koje sam upadala.»

Joyce je odmahnula glavom. «Buffy, ne! Nije to bilo...»

«Znam,» Buffy ju je prekinula sa smiješkom. «Znam jer si bila uz mene, mama. Zato jer si me voljela iako nisi razumjela kroz što sam prolazila. Nije bilo važno jer sam znala da si me voljela. To me držalo u to vrijeme.»

Joyce se trzla u sebi što Buffy stalno govori u prošlom vremenu da ju ona voli.

«Faith nema nikoga takvog,» zaključila je Buffy. «A netko joj zaista treba.»

«Još uvijek te volim, Buffy,» rekla je Joyce stežući Buffyinu ruku. «Znaš to, zar ne?»

Buffy je spustila pogled i opustila stisak.

«Valjda, mama. Samo ne znam voliš li mene ili djevojku za koju misliš da bi trebala biti.»

Joyce je zaustila protest, ali nije znala što da kaže. Prošlost je Buffy uvjerila u to. Do prije samo dva tjedna, Joyce je bila toliko zaljubljenu u sliku koju je imala o Buffy da je zamalo odbila djevojku... ženu koja je njena kćer zaista jest.

Ipak, situacija se mijenjala, iako polako.

«Volim te, Buffy,» konačno je rekla. «Molim te, vjeruj mi.»

Buffy nije ništa rekla samo ju je gledala dugi trenutak. Joyce joj je uzvratila pogled, gledajući u oči koje su bile prerušene da izgledaju ljudski. Kad je Buffy prvi put došla sa lećama, Joyce je gotovo ponovo počela vjerovati da je sve što se dogodilo bio ružan san.

Ali neće više upasti u tu zamku. To je stvarnost sviđala joj se ili ne. To je njena kćer koju je voljela bez obzira kakve su joj oči. Zelene, žute, ljubičaste, nije bilo važno. Ili će tako biti uskoro. Kad se navikne na sve to.

«Hoćeš li razgovarati sa Faith?» Buffy je konačno ponovila svoje pitanje.

Joyce je zatvorila oči pokušavajući zamisliti tu djevojku koju joj je opisala Buffy. Djevojka koja je prolazila kroz iste stvari kao Buffy prije dvije godine. Joyce se sjećala tog vremena, kako je Buffy često plakala kad se ona rastavljala od Hanka, kako je postala zatvorena pred njom kad su se odselile iz L.A.-a.

Tada nije znala koliko je teško Buffy. Nije mogla znati jer je odbijala primjetiti što se događa u životu njene kćeri. Osjećala se malo lakše kad joj je Buffy rekla da je njena ljubav bila dovoljna čak i bez tog znanja. Samo malo lakše.

Možda joj je sudbina ovako davala drugu priliku.

«U redu,» rekla je Joyce ponovo pogledavši Buffy. «Ako možeš nekako nagovoriti tu Faith da dođe ovdje dat ću sve od sebe da razgovaram s njom. Ali ništa ne mogu obećati.»

«Samo pokušaj, mama.» Buffy joj se nasmiješila, stežući joj ruku. «Samo to tražim.»

**

- 01:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Excedo inferi (3. ep. : Ill.)

Image Hosted by ImageShack.us


Mogući nepoznati pojam:

Sluga/slugan - tako sam prevela 'minion', iako bi se moglo prevesti i posilni ili podređeni. To su najčešće vampiri koji su vrlo mladi i/ili nasamostalni i zato slušaju starijeg (jačeg) vampira i/ili vampira gospodara. Za razliku od posluge u ljudskom svijetu (ili pomoći) oni slušaju zbog straha i nesigurnosti, a ne zbog plaće :) S druge strane možda im Trick daje i plaću. Inače i 'dijete' je dužno slušati sirea, ali se ne smatra slugom.
-obsidian - takozvano 'vulkansko staklo'.Crne boje, čvrsto, neprozirno i sjajno, ali sa prozirnim komadićima u sebi


Excedo inferi
by Philip S.

3. ep. : Novi prijatelji, novi neprijatelji, novi problemi



7. dio

«Svejedno mislim da je to glupa ideja, G-man.» Faith je zabila ruke u džepove mršteći se. Giles je uzdahnuo. Stvarno joj je želio pomoći, ali mu nije nimalo olakšavala.

«Faith, da i ne govorim što mislim o onoj sobi, motel nije privatni dom. Vampiri mogu ući kad hoće bez poziva. Ako te Kakistos traži...»

«Kopčam, ok?» Gilesu nije promaknuo njen izraz kad god bi spomenuo ime starog vampira. Po onome što je rekla ne bi se trebala bojati Kakistosa. Činilo se da ga je gotovo pobjedila. Njeno ponašanje se nije slagalo s tim.

Giles je pokucao na vrata i otvorila mu je Joyce Summers.

«G. Giles.» Pogledala je djevojku do njega. «Ti si vjerojatno Faith.»

«Da, vjerojatno,» Faith je odvratila ne vadeći ruke iz džepova.

Joyce se pomakla ustranu i Giles je primjetio da ih nije verbalno pozvala u kuću. Izgleda da ju je njena kćer već uspjela naučiti osnovama preživljavanja u Sunnydaleu.

Faith je ušla u dnevni boravak gledajući oko sebe.

«Dobra gajba.»

«Faith, pripremila sam gostinjsku sobu za tebe,» Joyce joj se nasmiješila. Pogledavši torbu koju je Faith nosila preko ramena dodala je, «Tamo imaš ormar za odjeću.»

«Mislim da neću toliko ostati. Samo nekoliko dana.»

Joyce je razmjenila pogled sa Gilesom iza Faithinih leđa i Čuvar je digao obrve. Očito neće ići lako i bilo mu je drago što ne ovisi o njemu.

«Idem sad, Faith,» rekao je Giles. «Sastat ćemo se u knjižnici u devet, u redu?»

«Pet kroz pet!»

Giles je pokušao odgonetnuti izraz pa zaključio da je to nešto kao 'može' i otišao ostavljajući Joyce i Faith u prilično napetoj tišini.

«Onda vi ste mama od B.?» Faith ju je pogledala.

«Da, ja...»

«Je li ona sada ovdje?» dodala je gledajući oko sebe. «Nije mi izgledala kao jedna od onih koji žive s starcima.»

«I ne živi,» Joyce je uzdahnula. «Ona... koliko ti rekla o tome što joj se dogodilo?»

Joyce je znala da joj Buffy zasad ne govori o Angelu što je uključivalo promjene zbog njegove krvi. Razmišljajući o tome došlo joj je da se nasmije, zvučalo je tako smiješno nemoguće. Samo što nije bilo.

«Znam da je bila usisana u pakao,» lakoća s kojom je Faith to dobacila je nestala kad je vidjela Joycin izraz. «Oprostite... uvijek tako nešto izvalim. Nemojte to krivo shvatiti.»

«U redu je,» odgovorila je Joyce. «Još se uvijek... navikavam na sve to. Nije lako.»

Nije bila sigurna, ali činilo joj se da je Faith promrmljala «Pričaj mi o tome.»

«Hoćeš li nešto pojesti?»

*

To je bilo blago rečeno čudni doživljaj za Faith.

Odgovaralo joj je kad je Giles rekao da želi da odsjedne kod njegove prijateljice umjesto u motelu. Mrzila je ružni, ljigavi motel, ali bez para nije imala puno izbora.

Onda je saznala da je prijateljica zapravo majka od druge Ubojice, Buffy (kakvo je to uopće glupo ime). Faith nije bila sigurna što da misli o tome što je Buffy tu. Nije puno znala o plavuši, ali ono što je saznala ju je zadivilo. Ne da bi to ikad ikome priznala.

To je bila Ubojica koja je ubila na stotine zvjerčica, uključujući i najstarijeg vampira i spriječila da dođe do kraja svijeta. Dvaput. Drugi put tako što je ubila muškarca kojeg je voljela.

«Želiš li još?» Joycin glas ju je trgnuo od misli. Buffyina mama joj je napravila večeru kakvu nije jela tjednima. Kad bolje razmisli općenito nije puno jela od... one noći.

«Da, molim.» Pokušavala je biti pristojna. Što joj se događa?

Nije očekivala da će Buffyina majka biti takva. Sigurno nije bila kao njena majka koju nije vidjela već šest mjeseci. Ni prije ju nije često vidjela jer je doma dolazila samo da dopuni zalihu cuge ili da se presvuče u drugu droljastu haljinu.

Joyce uopće nije bila takva. Faith se ona činila kao majka iz serija iz pedesetih, onih koje su govorile o sretnom životu u američkom predgrađu. Ljubazna, suosjećajna, uvijek sa smiješkom.

Samo što je smiješak ponekad djelovao malo lažno, pogotovo kad je govorila o Buffy. O kćeri koja više nije živjela s njom. Faith nije puno znala, ali shvatila je da je to bolna tema za Joyce. I tako je to izbjegavala spominjati iz neuobičajene pažljivosti.

Zapravo nije znala zašto. Možda zato jer joj se Joyce sviđala. Iskreno govoreći i to joj se rijetko događalo.

«G. Giles mi je rekao da si iz Bostona,» Joyce je počela razgovor.

«Aha, odrasla sam tamo. Nisam ni išla dalje od njega. Bar ne dok nisam postala Ubojica, nakon toga... pa, sve se promjenilo.»

Joyce je zakimala. «Kad je Buffy postala Ubojica sve se promjenilo i za nju iako to onda nisam primjetila. Kad se sjetim toga ne znam kako nisam vidjela. Stalno je bila tako tužna.»

«Zašto tužna?» Faith je bila zbunjena. «Najbolja stvar u životu mi je što sam postala Ubojica. Prije toga sam...»

Joyce ju je pogledala kad je zastala.

«Što je bilo prije, Faith?»

Faith stvarno nije htjela govoriti o tome. Bilo je najbolje izbjegavati sve što se dogodilo u Bostonu, prije i nakon što je postala Ubojica. Da može obrisati sjećanje učinila bi to u tren oka.

Možda bi onda prestalo toliko boljeti.

Ali iz nekog razloga usta joj nisu slušala mozak. Riječi su potekle iz nje i vidjela je da Joyce sluša, zaista sluša sve što govori.

A to je bilo još nešto što se rijetko događalo Faith.

*

«Pa ja... nisam imala baš super obitelj, gđo S. Moj otac je pustio crtu kad mi je dvanaest i ostavio me s mamom koja...»

Ponovo je zastala, ali kad je vidjela bol u njenim očima Joyce je bez problema mogla dovršiti rečenicu. Bože, ta djevojka je bila ista Buffy. Ili kakva je Buffy mogla biti da je bila u drukčijim uvjetima.

«Je li te krivila što je otišao?»

Faith je iznenađeno digla pogled pa nastavila gledati u pod. «Aha, ona... pa nakon toga mi se nije dalo biti kući. Stalno sam bila vani. Upadala sam u nevolje. Svakakve nevolje.»

Smiješak se pojavio na Faithinom licu.

«Onda su jedne noći baš ispred naše kuće ti ružni tipovi napali bus pun religioznih hodočasnika ili nešto takvo i nekako... Ne znam kako, ali znala sam da se moram boriti protiv njih. Znala sam da se mogu boriti. Nisam znala da su vampiri, ali nekako sam znala kako ih ubiti. I ljudi su mi... zahvalili. Nazvali su me svojim anđelom.»

Faith se tada široko osmjehnula i Joyce je uzvratila. Faith je bila zaista bila lijepa kad bi se stvarno osmjehnula umjesto onog uobičajenog lažnog smiješka.

«Onda me našla Joanna. Mislim, gđa Clearly, ali nikad je nisam tako zvala. To ju je ispočetka živciralo. Rekla mi je da sam odabrana. Da sam Ubojica čija je sudbina spasiti svijet od zla.»

Sad je bilo jasno, mislila je Joyce. Jedna velika razlika između Buffy i Faith. Za Buffy je to što je postala Ubojica bio teret. Nešto što ju je istrglo iz svijeta navijačica i najnovijih modnih časopisa. Nije tako bilo za Faith. Ne, toj djevojci uopće nije smetalo da je istrgnu iz njenog prijašnjeg života.

Faith je gledala dolje držeći stisnute šake. «To su bili odlični mjeseci,» promrmljala je, «dok...»

«G. Giles mi je rekao da je gđa Cleary umrla,» Joyce je nastavila kad je Faith utihnula.

«Bio je... došao je novi vampir u grad,» rekla je tiho nakon kratke stanke. «Dotad nisam srela vampira kojeg nisam mogla srediti u par minuta i mislila sam da mi ni on neće biti problem. Samo još jedna pijavica za vrh mog kolca.»

Suza joj se skliznula niz obraz.

«Ali nije bilo tako. Mislila sam da se mogu boriti s njim...»

Joyce je vidjela da Faith želi reći nekome. Izreći užas koji joj se dogodio. Samo je trebala nekoga tko će joj reći da je u redu. Nekoga tko će slušati bez predrasuda.

Joyce se digla, otišla do Faith i zagrlila ju rukom oko ramena, maknuvši kosu koja joj je pala preko lica.

«Faith, što se dogodilo u Bostonu?»

Tamnokosa djevojka je digla pogled sa tako izgubljenim i beznadnim izrazom da su Joyce zamalo navrle suze. Što ju je toliko povrijedilo?

«Ubio ju je,» prošaptala je Faith. «Pokušala sam ga zaustaviti, ali... ali nisam mogla. Bio je tako jak, samo me... odgurnuo ustranu i...»

Giles je rekao Joyce što mu je Faith rekla da se dogodilo. Kako je vampir Kakistos ubio njenu Čuvaricu, a Faith ga je unakazila i otjerala kad se vratila.

Izgleda to nije bila istina.

«Ubio ju je ispred mene. Što joj je učinio, on je... Bože, on...» Faith je sad plakala i Joyce ju je zagrlila kao da je malo dijete. I to je zapravo i bila. Malo dijete samo u svijetu punom čudovišta.

Bila je i usamljenija od Buffy, shvatila je Joyce.

«Nisam je mogla spasiti,» jecala je Faith. «Pokušala sam, ali nisam bila dovoljno jaka, dovoljno dobra. Samo gubitnica kao što su svi uvijek govorili.»

«Nisi gubitnica, Faith,» rekla je Joyce. «Sumnjam da je Joanna to mislila i ne smiješ ni ti.»

«Ali... nisam je mogla spasiti. Pouzdavala se u moju zaštitu i nisam uspjela. Ja sam Ubojica, trebala bi zaštititi ljude od čudovišta.»

«Ne možeš zaštititi svih,» rekla je Joyce sjetivši da je i ona nedavno naučila tu lekciju.

Uvijek je pokušava zaštititi Buffy od svega lošeg sve dok joj kćer nije postala razmaženo derište. Onda se sve promjenilo. Promjenilo se na gore, ali ne sasvim. G. Giles bio u pravu u nečemu što joj je rekao.

*Pokušajte vidjeti osobu koja jest, divnu djevojku koju ste odgojili!*

Buffy je postajući Ubojica postala bolja, suosjećajna i odgovorna osoba iako to Joyce ispočetka nije vidjela. Ta sudbina joj je omogućila da se razvije u divno ljudsko biće koje je bila i nakon svega.

Osoba koju je Joyce još voljela cijelim srcem bez obzira na njene promjene.

«Ne možeš zaštititi svih,» ponovila je Joyce grleći uplakanu Faith. «Ponekad ne možeš zaštititi ni ljude koje najviše voliš i to je najteže. Možeš samo dati sve od sebe i ne odustati čak ni kad shvatiš da tvoje najbolje nije bilo dovoljno dobro taj put.»

Željela je reći još mnogo toga, željela je reći Faith da će se bol ublažiti s vremenom, ali nije ništa više rekla. Samo ju je grlila pokazujući joj da nije sama u tom mračnom svijetu, da ima ljudi kojima je stalo. Koji vjeruju.

Podignuvši pogled Joyce je ugledala Buffy kako stoji vani ispred kuhinjskih vrata.

Iznenadila se kad je vidjela prvi potpuno iskren osmijeh na licu svoje kćeri otkad se vratila.

8. dio

Činilo se kao rupa u njemu, hladna praznina gdje bi trebalo biti nešto drago i toplo. Bože, nije očekivao da će biti tako teško.

Ali opet kako može biti drukčije? Nakon toliko godina neprekidnog zajedništva i kratka razdvojenost će biti teška, čak i bolna. Pitao se je li Buffy bolno koliko i njemu. Možda i bolnije? Napokon fizičke potrebe koje su ih su vezivale su bile jednostrane. Angel je mogao nabaviti krv za sebe bilo gdje, a Buffy je odgovarala jedino njegova.

Nije važno. Krv je bila najmanje važna iako je bila dio njihove povezanosti i morao je priznati da mu je svinjska krv bila vrlo bljutava nakon trideset godina postojanja isključivo na krvi Ubojice.

Ali to mu nije najviše nedostajalo. Nedostajala mu je toplina koja je zračila iz njene kože i onaj titraj koji je osjećao u svom mrtvom srcu kad je bila u blizini. Titraj koji je sad smatrao svojim bilom, bilo koje mu je vratila.

Angel je odmahnuo glavom. Sad nije vrijeme da razmišlja o svojoj potrebitosti. Imao je posla.

Willy se nije promjenio. - Ništa čudno s obzirom da je na Zemlji prošlo samo nekoliko mjeseci otkad sam bio ovdje - podsjetio se. Nije bio siguran kad je to bilo. Kad ga je Kendra napala? Ne, jednom je bio tu i kao Angelus, vrbovao je sluge za čuvanje buđenja Acathle.

Što je značilo da Willy vjerojatno misli da je on još Angelus. To bi moglo biti korisno.

Bar je bio gotovo prazan kad je ušao; većina mušterija je bila vani u to doba noći radeći što god su demoni radili nakon zalaska sunca.

Jedan ga je prepoznao i dahnuo.

«Zdravo, Willy,» pozdravio je barmena.

Willy se ukočio leđima okrenut Angelu i čaša koju je čistio je pala razbijajući se na podu. Gledao je zrcalo ispred sebe koje mu je pokazivalo samo praznu barsku stolicu.

Polako se okrenuo sa vrlo uplašenim smiješkom na licu.

«A-Angele, stari prijatelju. Drago mi je što te vidim.»

Smrad straha koji se širio iz njega je potvrdio Angelovu pretpostavku. Što se tiče demonske zajednice u Sunnydaleu još je bio Angelus. Willy je prije uvijek bio oprezan uz njega, ali nije ga se bojao. To je počelo tek kad je izgubio dušu.

«Iznenađen si što me vidiš?» Angel je imao Angelusov patentirani zlobni smiješak u sebi zgađen kako je lako.

«Aha, mislim... mislim svi su govorili da si mrtav. Da te Ubojica...»

«Izgleda da su izvještaji o mojoj smrti bili pretjerani, Willy. Kao što vidiš sasvim sam... pa ne živ, ali znaš što želim reći, zar ne?»

«N-Naravno."

«Odlično! Onda, Willy, kladim se da možeš pogoditi zašto sam došao.»

Ljigavi barmen ga je gledao, očito zbunjen i vrlo uplašen.

«Po informacije,» objasnio je Angel kad je postalo jasno da Willy neće progovoriti. «Što? Mislio si da sam došao na piće?»

«Informacije? O, informacije, naravno, imam toga na bacanje. Što te zanima, Angel?»

Vampir se nagnuo preko šanka sa izrazom nekoga tko čavrlja sa starim prijateljem. Znao je da će to još više prepasti Willya. Angelus je bio najopasniji kad se ponašao prijateljski.

«Čuo sam ružne glasine. Da netko drugi želi položiti pravo na naš lijepi grad. Netko moćan.»

Ni glas nije izašao iz Willyjevih otvorenih usta koja su se činila suha kao pustinja, ali Angel je odmah primjetio kako je malo raširio oči. Uhvatio ga je za ovratnik i privukao ga k sebi.

«Gdje je Kakistos?»

*

Ulazna vrata motelske sobe su iskočila iz šarki od siline udarca i desetak vampira su nahrupili unutra ne trebajući poziv. Trick je ušao iza njih sa svježom krvi upravitelja motela na ustima. Gdje je zametnuo onu maramicu?

«Nema nikog, šefe,» rekao je jedan od sluga.

«Naravno da nema nikoga,» odgovorio je Trick zvučeći kao da se dosađuje. «Noć je. Ubojica vjerojatno negdje lovi.»

Plan je bio da je tu čekaju kad se vrati umorna od lova. Onda će joj prirediti dobrodošlicu koju neće zaboraviti. Bio je to jednostavan plan, a Trick je volio jednostavne planove. Tako je bilo manje šansi da nešto pođe po zlu.

«Sumnjam da će se vratiti,» drugi slugan je pokazao prazni ormar i jednako prazne ladice. Pregledavanje kupaonice je polučilo iste rezultate.

«Odselila se?»

«Nije mi zanimljivo, Trick.» Kakistos je ušao u sobu, njegovo golemo tijelo ispunjavajući cijeli dovratak. «Rekao si da je ovdje.»

«Tako nam je rekao naš doušnik,» rekao je Trick pazeći da zvuči samopouzdano. «Zavarala ga je ili...»

Kakistos je duboko udahnuo i mali smiješak mu se razvukao na licu. «Bila je nedavno ovdje. Prepoznao bi taj slatki miris bilo gdje.»

Trick je izvukao mobitel.

«Da, ovdje Trick,» rekao je slugi na drugom kraju veze. «Postavi naše na autobusnoj stanici, zračnoj luci i bilo gdje odakle bi netko tko nema auto mogao otići iz grada. Ubojica možda pokušava pobjeći.»

«Neće mi pobjeći ovaj put,» Kakistos je zarežao. «Nađi je i to brzo! Gubim strpljenje.»

Otišao je bez i jedne daljnje riječi ostavljajući gorak okus u Trickovim ustima. I nije bio u pitanju prilično bljutav upravitelj.

*

Angel je gledao iz sjene kako vampiri odlaze. Willyeve infomacije su bile točne, stari vampir je došao u motel gdje je Faith bila do prije nekoliko sati. Izgleda da Buffyina ideja da se preseli k njenoj majci bila dobra iz više razloga.

Vidio je mrtvog upravitelja; nažalost došao je prekasno da spasi jadnog čovjeka. Tako je ostao sakriven stapajući se sa tamom s vještinom koju je usavršio na mjestu koje je bilo stoput opasnije od grada punog vampira. Promatrao je kako Kakistos i vampiri sluge odlaze kući.

Neprimjetno ih je pratio i vidio da ulaze u skladište. Zgrada je doslovno zaudarala na nemrtve. Koncetrirao se i osjetio bar desetak vampira unutra, iako ni jedan nije bio ni približno snažan kao Kakistos. Zapravo jedini koji nije bio obični novak je bio crni vampir u odijelu. Dijete u usporedbi sa Kakistosom, ali općenito među vampirima prilično moćan.

Angel neće to moći obaviti sam i ne samo zato jer ih je toliko.

Nakon svega što je vidio i što mu je Buffy rekla znao je da će Faith morati biti dio bilo kojeg oblika borbe protiv Kakistosa. Tamnokosa Ubojica je trebala vidjeti kako umire inače će do kraja života bježati od njega bez obzira je li on prašina ili ne.

Još je malo promatrao zgradu da bude siguran da će vampiri ostati tu. Onda se tiho povukao hitro se uputivši prema školskoj knjižnici. Zasad nije bio najbolji trenutak da Faith sazna za njega. Neka Giles prenese novosti.

9. dio

Giles je digao pogled sa svoje najnovije knjige kad su se otvorila vrata knjižnice. Kako gotovo nitko nije dolazio tu osim male grupe ljudi nije se osobito iznenadio kad je ugledao Faith sa Buffy iza sebe.

«G-man?»

Već je mrzio taj nadimak, ali kad je vidio njen izraz odlučio je da nije vrijeme za raspravu o tome.

«Da, Faith?»

«Pa... nešto je... nešto ti moram reći.»

Buffy ga je sinoć nazvala i rekla mu što se dogodilo u kući Summers između Joyce i Faith. Ipak oboje su smatrali da je važno da mu to Faith osobno ispriča i tako ju je samo pogledao sa znatiželjnim izrazom.

«Kad sam rekla... o onome što se dogodilo u Bostonu... nisam baš rekla sasvim istinu.»

Suzio je oči namještajući blago sumnjičav izraz.

«U kojem smislu?»

Još trljajući ruke zajedno prišla je stolu i spustila se na stolicu. Giles ju je slijedio i sjeo s druge strane stola.

«Joanna... mislim gđa Cleary... bila je još živa te noći. Mislim, kad sam došla.»

Kimnuo je potičući je da nastavi.

«Kakistos me čekao. Gđa Cleary... viknula je da bježim, da pobjegnem od njega, ali nisam slušala. Bila sam sigurna... da ga mogu lako srediti. Imao je dvoje sluga koji su držali Joannu, ali nisu me napali.»

Stisla je šake pokušavajući potisnuti sjećanja koja su navirala nepozvana.

«Nije trebao njihovu pomoć,» prošaptala je Faith. «Pokušala sam se boriti s njim, ali... bio je tako jak.»

Giles je strpljivo čekao da se malo sabere, samo je gledajući bez traga ljutnje ili razočaranja.

«Izmlatio me u roku dvije minute.» Faith je ustala hodajući naprijed-natrag ispred stola. «Onda je rekao svojim pomagačima da me drže dok je on... on...»

Zastala je i naslonila se dlanovima na stol kao da je ostala bez snage.

«Ubio ju je,» prošaptala je i jedna suza joj je sklizla niz obraz. «Nije se žurio i...»

«Razumijem, Faith,» rekao je Giles tiho da mu ne mora pričati detalje.

«Nisam sigurna što se onda dogodilo,» Faith je opet sjela naslonivši laktove na stol i glavu na dlanove. «Nekako sam se oslobodila. Našla sam nož i kad se Kakistos okrenuo prema meni zamahnula sam i posjekla ga po licu. Onda sam pobjegla. Kvragu, mislim da sam trčala satima prije nego sam usporila.»

Giles je konačno ustao, otišao do Faith i stavio joj ruku na rame.

«Drago mi je da si mi rekla, Faith.»

«Žao mi je što sam lagala, ali...»

«Razumijem.»

I razumio je. Koliko puta se pitao zašto Ubojica mora biti mlada djevojka. Nijedno dijete ne bi trebalo biti prisiljeno gledati i činiti stvari koje su svakodnevnica Odabrane. Ni jedna šesnaestogodišnja djevojka ne bi trebala biti prisiljena gledati mučenje i ubijanje žene koja joj je bila najbliža majci.

Buffy ih je gledala sa vrata knjižnice. Bilo joj je drago što je Faith našla hrabrost da kaže istinu njenoj mami i sada Gilesu, što se odvažila podijeliti svoju bol s drugima. Ali dio nje je gorio od ljubomore. Bila je ljubomorna na bliskost koju je Faith sinoć podjelila s njenom majkom, nešto što je Buffy bila sigurna da nikad više neće imati. Ljubomora što je Giles je podržavao uplašenu djevojku kad je znala kako je prilično rezerviran prema svemu što se dogodilo između nje i Angela.

Bilo je nerazumno i potisla je to, kao što je potisla sinoć. Faith nije bila kriva za to. Trebala je nekoga da je podrži, očajnički je to trebala. Buffy je već imala nekog takvog. Netko tko će je podržati bez obzira što se dogodilo, bez obzira kako pogriješila. Trenutačno ga je dan spriječavao da bude uz nju, ali znala je da ondje.

To je bilo dovoljno.

«I rekla si mi baš u pravo vrijeme,» nastavio je Giles. «Baš sam čuo nešto o Kakistosu.»

Faith je digla pogled raširenih očiju.

«Je li...?»

«Da, u gradu je. Znamo gdje se skriva preko dana.»

Faith je u trenu bila na nogama ogledavajući se po prostoriji kao da će drevni vampir iskočiti iz sjene i napasti je isti čas.

«Onda moram otići,» brzo je izgovorila Faith, «Moram otići iz Sunnydalea. Traži samo mene. Kad odem neće vas više gnjaviti.»

Buffy je prišla i stavila joj ruke na oba ramena.

«Ne možeš vječno bježati od njega, Faith,» tiho je rekla.

Faith ju je gledala kao da nije razumijela ni jednu riječ koju je izgovorila. Bila je tako napeta da se činilo da se sprema eksplodirati.
«Moram...»

«Napast ćemo ga u skrovištu,» nastavila je Buffy. «Sa iznenađenjem i suncem na našoj strani ćemo ga poraziti i uništiti to čudovište zauvijek.»

Faith ju je ponovo iznenađeno pogledala i odmakla se od nje.

«Zar me niste čuli!» uzviknula je. «Prejak je. Ne mogu ga potući.»

«Možda jedna Ubojica ne može,» rekla joj je Buffy, «ali ovaj put će imati posla s dvije.»

- A i Angel će biti tamo - dodala je u sebi. Nema šanse da će je njen družbenik pustiti da ode u smrtnu opasnost bez njega. Znala je to jer bi ona postupila isto da je na njegovom mjestu. Ako sve prođe kako treba Faith ga neće vidjeti, ali bit će ondje.

Faith ju je kolebljivo gledala, ali onda je kimnula i nešto odlučnosti joj se vratilo u stav.

Buffy se nasmiješila. Faith je bila jaka samo što joj to nitko nije rekao. Jedina osoba koja ju je navela da vjeruje u sebe je užasno umrla i Faith se krivila za to smatrajući da je to dokaz njene nesposobnosti.

«Potući ćemo ga,» Buffy je potvrdila stisnuvši joj rame.

Ponekad su čak i najjači ratnici trebali ohrabrenje.

*

Siva ravnica je konačno završila postupno prepuštajući svoje mjesto polumočvarnom zemljištu. Zemlja je vlažno šljapkala pod njihovim nogama. Buffy je bilo prilično drago što su uspjeli naći način pravljenja cipele od kože nekih manjih demona. Nakon godina hodanja po teškom terenu čak su se i Angelove čvrste gležnjače brzo raspale, a ona je potrošila već nekoliko čizama od demonske kože.

«Ako se dobro sjećam uskoro ćemo doći do rijeke Stiks,» rekao joj je Angel.

«Odlično, još jedna vožnja brodom.»

Buffy je dotad naučila napamet Danteov Pakao ili bar one djelove kojih se Angel sjećao. Rijeka Stiks je tekla na rubu petog kruga gdje su bili zatočeni gnjevni, oni koji su dopustili da im postupcima i životom upravljaju bijes i ljutnja. Negdje na obali bi trebao biti crni toranj sa vatrom na vrhu uz pomoć kojeg bi mogli signalizirati Plegiasu. On je prebacivao duše preko rijeke slično kao Haron preko Aherona.

Dante je napisao još nešto o Stiksu u što su se mogli osobnu uvjeriti kad su ugledali rijeku.

Rijeka je bila tamna, crna poput noći. Poput ulja je lijeno tekla pred njima, obsidijanski valići se ljeskajući vječnim crvenkastim osvjetljenjem polumraka pakla. Zemlja pod njima je bila natopljena crnom tekućinom stvarajući lokvice pod svakim korakom.

Ali Buffy nije zbog crne vode ili blata zadrhtala unatoč sparini. Nije to bilo ni zbog sukljanja plamena negdje daleko niz obalu Stiksa iako je to nije ni umirilo.

Bilo je to zbog ljudi. Vidjela ih je uz sam rub rijeke gdje je blato prelazilo u crnu vodu. Tisuće njih, gole i potpuno prekrivene crnim blatom, jedva sličeći ljudskim bićima.

Borili su se jedan protiv drugog, borili su se bez razloga, bez ikakve koristi. Nije bilo saveznika, nitko nije radio zajedno osim posve slučajno. Nije bilo strategije, ničega osim bezumnog nasilja dok su stvorenja koja su nekad bila ljudska bića napadala jedno dugo sa golim rukama i nogama, noktima i zubima. Lica skrivena pod slojevima crnog blata su bila iskrivljena u bijesu, u očima se sjajila ludost i mahnitost. Nastavljali su se boriti sa slomljenim nogama, naciknutim lubanjama, ustajali čak i kad im se mozak cijedio na tlo.Već su bili mrtvi i rane su im uvijek zarastale iako polako.

Rijeka bi se s vremenom na vrijeme podigla, široki valovi prelazeći lijeno preko obala i povlačeći na desetine, ponekad stotine boraca sa sobom. Kad bi se voda smirila opet bi se uspeli na obalu istovremeno napadajući one koje su bili otplavljeni s njima. Nije bilo stanke ni predaha.

Nastavit će se vječno boriti.

Buffy i Angel su gledali prizor izvan dosega opasnosti. Borbe nikad nisu prelazile nevidljivu granicu nekih trideset metara od rijeke. Bili su zatočeni na obali crne rijeke. Zauvijek.

Ni Ubojica ni vampir nisu rekli ništa, samo su se uhvatili za ruke da pruže sigurnost jedno drugom. Sigurnost da su još uvijek zdrava razuma u toj ludosti, još uvijek spremni podržati jedno drugo. Buffy je vidjela da se Angel boji koliko i ona, da također sumnja u njihovu sposobnost da prođu taj krug i nastave ići kroz ono što ih je čekalo iza. On je to samo bolje skrivao. Ali davno je prošlo vrijeme kad su mogli zavarati jedno drugo.

«Tamo je toranj,» Angel je konačno rekao pokazajući s desna crnu točku u daljini.

«Idemo onda,» Buffy je rekla stegnuvši mu ruku. Nisu trebali ništa drugo reći. Dok su bili zajedno oboje će imati dovoljno snage da idu dalje.

***


- 01:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Excedo inferi (3. ep. : IV.)

Image Hosted by ImageShack.us


Excedo inferi
by Philip S.

3. ep. : Novi prijatelji, novi neprijatelji, novi problemi



10. dio

«Je li stvar u meni ili je ovo prelagano?»

Faith je išla kraj Buffy prisiljavajući se da ne zaostaje. Ona je Ubojica, dovraga! Čudovišta bi trebala bježati od nje, a ne obratno. Ona je Ubojica i to je bio samo još jedan vampir kojeg treba ubiti. Mačji kašalj.

Samo što nije bilo tako. Ubojica, prava Ubojica je bila djevojka koja je hodala kraj nje, a Faith je bila samo rezerva. Slučajnost. Ne ono što se trebalo dogoditi. Sada je to bilo jasno. Buffy nije oklijevala, zar ne?

«Dobro pazi,» Buffy joj je prošaptala. «Sumnjam da je Kakistos ostavio samo dvoje na straži.»

Nije mu trebalo više od dvoje protiv nje, sjetila se Faith. Kvragu, zapravo mu uopće nije trebala pomoć. Sredio ju je sam samcat. Istina, izbola mu je oko i napola ga oslijepila, ali gotovo ju je ubio.

Ubio je Joannu.

Što radi ovdje? Trebala bi otići iz tog grada što brže, prijeći granicu do sumraka. Ne može poraziti Kakistosa, nema šanse da napadne tako jakog gospodara. Buffy bi to mogla učiniti. Buffy je Ubojica, prava Ubojica koja je preživjela pakao i sve što je zlo bacilo na nju, koja se vratila iz mrtvih.

Buffy joj je rekla da ne može opet bježati. Da će zajedno pobijediti Kakistosa.

Plavuša je odjednom zastala, oprezno provirujući iza ugla, signalizirajući Faith da se ne miče. Faith je u želucu osjetila lagano podrhtavanje koje joj je dosad već bilo poznato, znak da su vampiri u blizini. Od toga je prošli trnci i ukočila se.

«Vidim ih još četvoro,» Buffy se okrenula prema njoj. «Samo mala promjena. Još ne vidim glavnoga.»

- Možda nije ovdje - pomislila je Faith. Možda je Kakistos negdje drugdje vani i radi što god već radi samo dok to ne radi njoj.

Čini ono što je učinio Joanni.

«Idemo ih sprašiti!» Faith se gotovo iznenadila kad je to rekla. Gotovo. Moraju to učiniti. Inače će ta čudovišta će ubiti još ljudi. Ljude poput Joanne koji to nisu zaslužili.

Ona je Ubojica. Možda Ubojica druga po redu, ali ipak Ubojica. Ona to može učiniti. Mora to učiniti.

Plavokosa Ubojica je kimnula sa ohrabrujućim smiješkom i onda su skočile u akciju, Faith sa jednim kolcem u svakoj ruci, Buffy sa svojim odanim mačem. Vampiri su jedva shvatili što događa, a već su se dvoje raspali u prašinu i popratilo ih je kotrljanje odrezane glave koja se također sprašila.

Faith je primjetila da se Buffy kreće kao mačka sa elegancijom i učinkovitosti na kojoj joj je zavidjela. Je li to samo iskustvo? Hoće li se i ona moći tako kretati jednog dana? Znala je da prije sigurno nije očekivala da će moći izvesti pokrete koje je danas radila bez problema. Jedino ju je uznemiravala Buffyina potpuna šutnja dok se borila, usta stisnutih u odlučnu crtu, sa prijetećim sjajem u očima.

Faith je obično brzinski sipala cool riječi na svoje protivnike, ali sada se to činilo nekako neprikladno pa su se obje borile u tišini.

Treći sluga je otvorio usta da zaviče, možda da pozove pojačanje, ali nije uspio. Faith ga je silovito udarila nogom u prsa izbivši mu zrak. Kad se presavinuo držeći se za slomljena rebra, zabila mu je kolac u leđa osjetivši kako joj drhtaj udara prolazi kroz ruku kad je drvo probilo kosti i meso i probolo njegovo mrtvo srce pretvarajući ga u prašinu.

Faith se okrenula baš da vidi kako je zadnji vampir na straži udario Buffy. Glava joj je odletjela ustranu od udarca šake, ali plava Ubojica je pustila da je odnese snaga udarca i zavrtjela se sa zamahom mača obezglavljujući vampira koji se još smiješio što je uspio udariti Ubojicu.

Faith se još šire nasmiješila.

«Opaki potezi, B,» Faith joj se približila. Navala adrenalina je gotovo utopila strah. Bilo je baš dobro. Možda će stvarno uspjeti. Sredile su četiri vampira u manje od minute, a da nisu uspjeli ni pisnuti.

«Možda bi mi G-man mogao nabaviti takav mač...»

Ušutjela je kad je ugledala Buffyino lice. Svo njeno samopouzdanje je isparilo u trenu.

«Vidi, vidi,» novi glas je odjeknuo prostorijom. Faith je ubrzano disala ukočena od svježeg straha. To mora biti noćna mora. Usrana mora. «Ljudi stvarno ne znaju za pristojnost u ova moderna vremena.»

Kakistos je stajao na drugom kraju prostorije okružen sa desetak vampira. Njegove oči, jedno demonski žuto, drugo mliječno bijelo su je gledale, odmjeravajući je.

«Faith,» izgovorio je njeno ime razvlačeći ga kao da ima pet samoglasnika.

«Možemo ga srediti, Faith,» Buffy joj je šapnula i Faith ju je opet pogledala. Počela je uzmicati i od Kakistosa i od Buffy gledajući čas jednog čas drugog kao uplašena životinja.

«Što je?» Buffy ju je pogledala. Pogledala je sa različitim očima, lijevo je bilo demonski žuto.

Kao oko koje je oslijepila Kakistosu.

«Mičite se od mene!» uzviknula je Faith i pobjegla, trčeći koliko je noge nose.

*

Buffy je imala trenutak shvatiti da joj je vjerojatno ispala leća od udarca prije nego su je napali Kakistosovi vampiri. Sedmoro ju je okružilo. Crni vampir za kojeg joj je rekao Angel se držao u pozadini sa izrazom blage dosade.

Gdje je Kakistos?

Nije imala vremena za razmišljanje. Faith je otišla, pobjegla kad je vidjela njeno pravo lice. Možda je Kakistos otišao za njom, ali trenutačno joj nije mogla pomoći. Vampiri su je napali sa svih strana i Buffy se utopila u borbi udarajući gdje god joj je nagon govorio. Mač joj je bio kao živ, režući lijevo i desno, odrubljujući bar dvije glave prije nego joj je istrgnut iz ruke.

Treći vampir je pao u prašinu pod kolcem kojeg je Faith ispustila kad je nešto zgrabilo Buffy s leđa i podiglo je u zrak.

«Mora da si ti djevojka za koju mi je rekao Trick.» Kakistosova unakažena ruka ju je držala u zraku stežući joj vrat kao čelična omča. Buffy se gušila pokušavajući odvojiti prste od svog vrata, ali nije ih mogla pomaknuti ni milimetar. Udarila ga je svom snagom nogom u prsa, ali nije se ni maknuo.

«Jaka si,» dodao je smiješeći se. «Nisi čovjek, mala djevojko. Netko od moje vrste te učinio ovakvom, zar ne? Tko ti je gospodar, djevojko?»

«Goni se!» Pljunila mu je u lice. Izgleda da ga je to malo naljutilo i približio ju je svom licu tako da su im se nosevi gotovo dodirivali.

«Tko ti je gospodar?»

Buffy je počela gubiti svijest od pomanjkanja zraka, ali svejedno je čula karakteristični zvuk prašenja vampira kojeg je popratio glas njenog partnera.

«To bih bio ja,» rekao je prijeteće Angel izlazeći iz oblaka prašine koji je maloprije bio Kakistosov stražar.


11. dio

Morala je pobjeći odatle, iz Sunnydalea, iz tog mjesta gdje je svi pokušavaju ubiti.

Što se događa? Buffy je čudovište? Vampir? Mislila je to kad se borila s njom na groblju, ali poslije ju je vidjela na jasnom svijetlu Gilesovog stana i izgledala je ljudski, čak je ponudila Faith da joj provjeri puls.

Nije razumjela što se događa, što joj se događa. Od one noći u Bostonu sve je bila velika noćna mora i nikako se nije mogla probuditi. Svih koje je upoznala, kojima je malo počela vjerovati su umirali ili se pretvarali u još jedno čudovište. Zašto se ne može probuditi?

Ugledala je vrata prema vani. Još par koraka i biti će na sigurnom. Kakistos nije mogao ići na sunce, zar ne? Koliko god bio moćan, svjetlo dana bi ga svejedno pretvorilo u prašinu. Čudovišta je nisu mogla slijediti na svjetlo.

Svjetlo. Buffy je bila s njom vani. Na suncu.

Faith se nesvjesno zaustavila ispred vrata, korak od sigurnosti. Buffy je bila na svjetlu s njom. Hodale su po žarkom suncu i nije izgorjela. Kako je to moguće? Ako je vampir...

Sjetila se što je bilo u kući gđe Summers. Sjetila se ljubaznosti usamljene žene kojoj je očito nedostajala kći jedinica, ali ipak je bila ljubazna prema potpunom strancu. Faith se sjetila kako je Joyce govorila o svojoj kćeri sa jasnom ljubavi u svakoj riječi, sjećala se kako je željela da je njena majka osjećala bar dio toga za nju.

Osoba koju je gđa Summers toliko voljela nije mogla biti čudovište, zar ne?

Na glasno režanje se Faith naglo okrenula već videći Kakistosa kako poseže za njom, ali nije bilo nikoga, nitko je nije slijedio.

«Miči ruke sa nje!» Faith nije znala tko to viče, ali to nije bio Kakistos. Zar se netko novi pridružio borbi?

Sve u njoj je kričalo da trči, da otvori vrata i pobjegne u sunce gdje je čudovišta neće moći ozlijediti, ali nekako to nije mogla učiniti. Umjesto toga se počela polako vraćati prema zvukovima tuče. Još su se borili? Ako Buffy surađuje sa Kakistosom zašto se još bore?

Jaki udarac popraćen sa prigušenim jaukom. Smijeh dosad vrlo poznat Faith.

«Angelus, je li?» Od Kakistosovog smijeha su je prošli žmarci. «Je li ovo ovdje tvoja mala ljubimica?»

«Ubit ću te ako je ne pustiš!» Ponovo nepoznat glas, ali odnekud i malo poznat. Gdje ga je čula?

Faith je drhtala od glave do pete, svaki pokret je bio napor, ali uspjela je proviriti iza ugla i pogledati prostoriju iz koje je maloprije otišla.

Kakistos je stajao u sredini držeći jednom rukom sa sraslim prstima Buffyin vrat, držeći je u zraku bez napora. Nejednake oči Ubojice su bile izvrnute i pokreti spori i slabi od pomanjkanja kisika.

Ali nekoliko metara dalje vampiri su pokušavali zadržati nekoga u crnom tko se borio protiv njih kao luđak, stalno ih iznova otresajući i razbacujući oko sebe kao leglo štenadi. Muškarac je imao demonsko lice, ali bilo je nešto čudno s njim, nešto što nije pripadalo vampirskom licu. Faith je shvatila o čemu se radi.

Bojao se. Ne za sebe nego za osobu s koje gotovo nije skidao pogled, do koje je pokušavao doći svom snagom.

Buffy.

«Snažna je, Angeluse,» Kakistos se zacerekao, tresući gotovo nesvijesnu Buffy kao lutku. «I prilično zgodna. Možda bi se mogao malo zabaviti s njom prije nego joj slomim vrat.»

Sada se Faith sjetila. To je bio vampir kojeg je vidjela na groblju, onaj koji ju je odbacio od Buffy kad ju je Faith pokušala ubiti misleći da je vampir. Vidjela ga je samo nekoliko sekundi, a kasnije ga je zaboravila zauzeta strahom da je prati Kakistos.

«Takni je i poželjet ćeš da si mrtav!»

Na trenutak se činilo da će se vampir kojeg je Kakistos zvao Angelus uspjeti osoboditi vampira koji su ga držali, ali odjednom se približio crnac u odjelu i s leđa ga udario u glavu. Angelus je posrnuo i drugi vampiri su odmah skočili na njega svojom težinom ga držeći na podu.

«Nadam se da ćeš uživati u predstavi, Angeluse,» zarežao je Kakistos svaki trag humora mu nestajući iz glasa. «Zbog vašeg ometanja sam ostao bez svoje slatke, male Faith. Malena sad sigurno bježi glavom bez obzira. Trebat će mi neko vrijeme da je opet nađem.»

Približio je Buffy svom čudovišnom licu, promatrajući njeno omamljeno lice s jednim jantarnim okom.

«Treba mi nešto da nadoknadim svu tu frustraciju.»

Faith se nije mogla micati. Znala je što će učiniti, vidjela je kad je to učinio Joanni. Njegove sluge su držali Faith baš kao su sad držali vampira. Bespomoćno je gledala kako Kakistos... kako on... izraz užasa i bijesa na Angelusovom licu je bio kao odraz za Faith. Na trenutak se scena pred njom zamutila i Kakistos je držao Joannu za grlo s nakaznom rukom.

Dala bi sve da spasi svoju Čuvaricu, uključujući svoj život. Samo što to nije bilo dovoljno. Nije bila dovoljno jaka, dovoljno dobra i zato je Joanna umrla.

*Ne možeš zaštititi svih,* Joycin glas joj je iznenada odjeknuo u glavi, vratio joj se osjećaj čvrstog zagrljaja starije žene. *Ponekad ne možeš zaštititi ni ljude koje najviše voliš i to je najteže. Možeš samo dati sve od sebe i ne odustati čak ni kad shvatiš da tvoje najbolje nije bilo dovoljno dobro taj put.*

Faith je naglo shvatila da će Kakistos ubiti Buffy. Onda će ubiti i vampira, možda se ne žureći ni s njim. I onda će opet doći za njom. Gonit će je sve dok je ne uhvati. Vrijeme mu ništa nije značilo. Pratit će je i loviti sve dok je ne ubije.

Ako sada pobjegne jedino će postići da će Buffy umrijeti. Joyce će izgubiti kćer koja joj se tek vratila. Još jedno ljudsko biće će umrijeti jer Faith nije bila dovoljno dobra, dovoljno jaka, prokleta kukavica.

*Možeš samo dati sve od sebe!*

Iako joj je svaki instinkt vrištao u protestu Faith je krenula naprijed primjetivši mač koji je Buffy ispustila. Podigla ga je sa ukočenim rukama.

*

Angel je užasnuto promatrao kako je Kakistos približio Buffy sebi jednom unakaženom rukom je držeći za vrat. Svom snagom se odupirao od vampirima koji su ga držali, ali bilo ih je previše, pribili su ga na pod svojom težinom.

«Reci mi,» Kakistos mu je zarežao. «Je li ova sitna djevojka Ubojica o kojoj sam toliko čuo? Ona koja je navodno poginula boreći se s tobom? Vidim da si je zamalo pretvorio u jednu od nas. Možda bi trebao dovršiti posao umjesto da je ubijem.»

«Ne računaj na to, smrade!»

Kakistos se okrenuo i ugledao Faith koja se iznenada pojavila iza njega sa Buffyinim izgubljenim mačem u rukama. Golemi vampir je možda bio dovoljno brz da je zaustavi, dovoljno jak da uhvati oštricu prije nego mu naudi, ali bio je previše zapanjen što njegov uplašeni plijen nije pobjegao kad je mogao.

I zato je bio za pola sekunde prespor kad mu je Faith mačem zamahnula preko lica u opakom luku, točno kroz njegovo preostalo zdravo oko.

Zaglušujući urlik je ispunio skladište kad je Kakistos zateturao unatrag, krv mu kuljajući iz duboke posjekotine na licu. Buffy mu je ispala iz stiska složivši se na podu dok je drevni demon slijepo udarao po zraku pokušavajući bez očiju naći izvor svoje boli.

Jedan od bijesnih zamaha njegove ruke je zahvatio vampire koji su držali Angela tako da su odletjeli ustranu.

«Gdje si!?» kričao je Kakistos, jedna ruka pritisnuta na otvorenu ranu koja je bila njegovo lice. Angel je skočio na noge i vidio da Faith još uvijek stoji na istom mjestu gledajući bolnog vampira sa mješavinom iznenađenja i zadovoljstva.

I tako je ostalo Angelu da potraži kolac. Veliki.

*

G.Trick je promatrao kako se sreća okrenula protiv Kakistosa i diskretno pošao prema izlazu u garažu gdje ga je čekala njegova limuzina.

Dvoje njegovih sluga je krenulo da pomognu klijentu i Trick ih je zadržao sa smiješkom.

«Pustite Kakistosa da bije svoje bitke,» rekao im je. «Doveli smo mu Ubojicu. Naš posao ovdje je završen.»

Trick nije znao što će raditi sljedeće, ali bio je prilično siguran da će to raditi daleko od grada sa dvije Ubojice vampira i vampirom gospodarom koji je nekako prešao na suprotnu stranu.

Napokon, nije toliko dugo uspješno živio zato što je bio glup.

*

Faith nije mogla vjerovati. Kakistos je urlao od boli, slijepo teturajući uokolo dok su mu ruke tražile nešto za uništiti. Ona je to učinila. Ona, Faith, koja nikad ništa nije radila kako treba. Ona je svela to čudovište koje ju je proganjalo u noćnim morama na teturavu olupinu.

Vidjela je da Buffy leži na podu jedva svijesna, ali uvlačeći velike gutljaje zraka. Vidjela je da je vampir, Angelus, opet na nogama i praši sluge koji se predugo zadržali.

«Gdje si!?» Kakistos je urlao kršeći na komadiće sve što bi dodirnuo.

«Želiš li imati čast?» Faith je podigla pogled i vidjela da Angelus stoji uz nju i nudi joj veliki komad drva. Je li to san? Vampir kojemu ne samo da je veoma stalo do Ubojice, nego nudi drugoj Ubojici oružje da ubije drugog vampira? Možda sve ipak nije noćna mora.

«Hvala!» Uzela je improvizirani kolac, dobacivši vampiru sumnjičav pogled. Duga priča stoji iza svega toga, to sigurno. Ipak zasada je nije bilo previše briga. Prvo je morala obaviti važnije stvari. Ovaj put će ih obaviti kako treba.

Bez vida Kaistos nije ni znao kad mu se približio kolac. Sa srčanim krikom Faith mu je zabila oštro drvo u prsa, pravo kroz njegovo drevno srce. Kakistos je zaurlao još jednom i onda se konačno srušio u prašinu.

«To je za Joannu,» promrmljala je zadihano Faith, gledajući kako se spušta prašina.

«Jesi li dobro?» Okrenula se i ugledala vampira kako kleči uz Buffy i nježno je naslanja uz sebe dok je ona još bila zauzeta pumpanjem zraka. Lice mu se preobrazilo u ljudski izgled i način na koji ju je gledao....

Nitko nije nikad tako gledao Faith. Nitko.

«Dobro sam,» rekla je promuklo Buffy, ali sam malim smiješkom na usnama. Pogledala je Faith. «Zahvaljujući tebi.»

Faith je bila sleđena na mjestu nemajući pojma što bi sada trebala učiniti ili reći. Kakistosa više nije bilo, prašina je na vjetru. Eto nje bez razloga za bijeg i stoji preko puta dvoje koji bi trebali biti čudovišta za vrh njena kolca.

Samo što nisu bili čudovišta. Nije bila sigurna što su, ali nisu bili čudovišta.

«Hoćeš mi reći o čemu se ovdje radi, B?»

Plavokosa Ubojica i tamni vampir su razmjenili pogled dok joj je pomagao da ustane, naizgled komunicirajući bez riječi.

«Pa,» konačno je rekao Angelus prolazeći rukom kroz svoju kratku, rasčupanu kosu. «To je duga priča.»

«Nema problema,» rekla je Faith opet gledajući mjesto gdje se njena osobna noćna mora raspala u prašinu. «Izgleda da imam vremena.»


12. dio

Joyce je pogledala kroz prorez na pritvorenim vratima i vidjela da Faith duboko spava na gostinjskom krevetu, pokrivena pokrivačima i ujednačeno dišući. Sinoć se prevrtala i otkrivala dok je spavala, čak ponekad uzvikujući Joannino ime.

Još je imala napet izraz, ali činilo se da noćas nema noćne more.

Joyce je tiho zatvorila vrata i pogledala Gilesa koji je stajao u blizini. Pozvala ga je rukom da krenu u prizemlje da ne smetaju djevojku dok spava.

«Izgleda da mirno spava,» rekla mu je Joyce kad su došli u kuhinju. Popila je malo svog čaja. «Kad se vratila sa Buffy i Angelom čula sam samo skraćenu verziju događaja, ali čini se da je imala naporan dan.»

«Rekao bi da jest,» kimnuo je Giles. «Možemo se samo nadati da joj je ubijanje Kakistosa pomoglo. Bog zna je već dovoljno propatila zadnjih nekoliko tjedana.»

Joyce ga je pogledala razmišljajući o njegovim riječima. Za Faith je prošlo tek nekoliko tjedana. Koliko vremena Buffy nije imala sa kime razgovarati? Bar nekoliko mjeseci. Onda je Angel ušao u njen život i Joyce je imala pomiješane osjećaje u vezi toga. Više nije poricala da se vole bez obzira koliko su drukčiji, ali mali dio nje se morao pitati što bi se dogodilo da vampir nije došao u Sunnydale.

Možda bi se Buffy ipak odlučila povjeriti majci?

«Dosad vam nisam imao priliku zahvaliti na vašoj pomoći,» Giles joj je prekinuo tijek misli. «Ne znam što bi se moglo dogoditi sa Faith da nije bilo vas.»

Joyce ga je pogledala i nasmiješio joj se. Samo prije dva tjedna taj čovjek je vikao na nju, na silu joj raspršujući iluzije o njenoj kćeri i životu. Koliko su se samo stvari promjenile otada.

Također je dobila priliku da razmisli o nekim stvarima.

«G. Giles, mislim da moramo nešto razjasniti među nama.» Podigao je pogled na njen ton.

«Da?»

«Zahvalna sam što ste mi pokušavali reći istinu o mojoj kćeri, ne sumnjajte u to. Također sam zahvalna što ste pazili na nju zadnje dvije godine kad nisam znala što joj se događala.»

Duboko je udahnula i prisilila se da nastavi.

«To ne mjenja da mrzim vas i sve što predstavljate.»

Giles se trgnuo, gledajući je raširenim očima.

«G-Gđo Summers, ja...»

«Znam sve o tome da je Buffy Ubojica vampira i da je to sveta dužnost,» prekinula je njegov komentar. «Također znam da ju je vjerojatno pretvorilu u zreliju i odgovorniju osobu. Znam da je spasila svijet. Sve to znam, g. Gilese.»

Odmahnula je glavom zadržavajući suze čije je peckanje osjećala u očima.

«Ali dvije godine ste svaku noć slali moju kćer u smrt. Slali ste je u borbu u križarskom ratu koji vodite, očekujući da će umrijeti prije nego navrši dvadeset. I ne samo nju. I Faith. I onu Kendru za koju mi je rekla Buffy. Djevojke tih godine ne bi trebale biti opterećene sa takvom odgovornosti. Znam da vi niste krivi što je tako, ali svejedno...»

Prekinula je i obrisala je oči o rukav, odbijajući pogledati čovjeka koji je sjedio pred njom.

«Ne mogu to promjeniti. Zapravo sam čak i ponosna na Buffy, na ono što je postigla. Ali ja sam njena majka. Nikad ne mogu prijateljica nekom komu je ona zamjenjivo oružje.»

Podigla je pogled na kloparanje stolice i vidjela da je Giles naglo ustao sa ljutitim izrazom.

«Zar zaista imate tako loše mišljenje o meni? Volim Buffy kao da mi je...»

«Ne govorite to!» I Joyce je ustala. «Ona nije vaša kćer i nikad neće biti. Možda mislite da je volite, ali recite mi! Da sigurnost svijeta ovisi o tome da pošaljete Buffy u sigurnu smrt... što biste učinili?»

Spustio je pogled i izraz ljutnje je zamjenila tuga. Sjećao se kad je prije nekih godinu dana rekao svojoj mladoj štićenici da će se suočiti sa Gospodarom i umrijeti, kako je plakala i pobjegla od dužnosti. Tada se htio sam suočiti sa opasnosti, poštedjeti je njene sudbine, ali drukčije je ispalo.

«Buffy bi...» počeo je.

«Ne pitam što bi Buffy učinila,» ponovo ga je prekinula. «Znam što bi učinila i zbog toga sam vrlo ponosna na nju. Zanima me što bi vi učinili, g. Giles? Recite mi!»

Giles je zatvorio oči. Nije ju pogledao u oči. Bez obzira što je htio učiniti prije godinu dana, znao je odgovor na to pitanje.

«Da nema nijednog drugog načina...,» rekao je ne završavajući rečenicu. Nije to mogao reći na glas.

«To sam i mislila,» rekla je tiho Joyce. «I zato nikad nećemo biti prijatelji, g. Giles.»

Ponovo je sjela držeći šalicu čaja u iznenada hladnim rukama.

«Bilo bi dobro da sad odete,» Joyce je rekla ne dižući pogled.

Tek kad je čula da se zatvaraju vanjska kuhinjska vrata pustila je da suze padnu.

*

Dok je spavala na stranom krevetu bile su suze na Faithinim obrazima, tekući iz njenih zatvorenih očiju kad je opet ugledala lice Joanne Cleary, prve osobe koja joj je rekla da vrijedi nešto, da za nju postoji mjesto na svijetu.

Svih noći prije je uvijek gledala kako Joanna umire ubijena od čudovišta Kakistosa. On bi se onda okrenuo prema Faith i progonio je kroz mračna groblja sve dok je noge ne bi izdale i uhvatio bi je. Tada bi se uvijek naglo probudila, prekrivena hladnim znojom sa suzama na obrazima. Suze koje je skrivala od svih ispod svoje čvrste vanjštine.

Ali noćas nije bilo tako. Noćas je Faith vidjela Joannu i Čuvarica joj se smiješila i rekla joj da je ponosna na nju. Ona je Faith, Ubojica vampira i svijet je treba. I to je bilo sve.

Onda su suze konačno prestale.

*

Xander je sjedio na svom krevetu gledajući ružni zidni tapet. Nije znao koliko puta ga je gotovo oderao sa zidova, nadajući se da će ga njegovi roditelji možda primjetiti i dati mu novac da ih promjeni. Sam bi to učinio, nema problema. Samo će nazvati par prijatelja i ....

Kojih prijatelja?

Uzdahnuo je. Čak ni tapet mu nije uspijevao odvratiti misli. Uvijek su se vraćale tom prvom danu u školi, Cordeliji kako ga gleda sa toliko prezira u svojim lijepim očima.

Ako je očekivao od jedne osobe na svijetu da bude na njegovoj strani to je bila Cordelia. Mrzila je vampire, Buffy joj je bila antipatična i obično je nije bilo brige za tuđe probleme. A ipak Cordelia ga je nogirala zbog njegovog 'problema sa smrtkom' kako ga je počeo zvati u zadnje vrijeme.

Neće se moći izvući šalama iz toga, to mu je postalo jasno. Willow ga je odbijala vidjeti dok ne učini prvi korak, a to je bila isprika. Isprika Angelu za sve što je učinio.

Zašto nitko nije mogao razumjeti? Nije bio ponosan na ono što je učinio te noći, ni približno, ali učinio je što je mogao u lošoj situaciji. Da je Buffy znala da će se Angelu vratiti duša... odmahnuo je glavom. Nema smisla stalno iznova ponavljati taj argument.

Jednim dijelom je znao da je jako zaribao. Dio koji je uspješno ignorirao.

Morao je nekako promjeniti stvari. Ne može ovako dalje, da ga svi prijatelji ostavljaju. Buffy se pretvorila u čudovište, Willow i Cordelia su na strani nje i Angela, a protiv njega, čak i Giles koji nije baš ljubitelj Angela. Što im je svima? Zar ne vide koliko je sve to pogrešno?

Mora nešto učiniti. Naravno, jedna mogućnost je bila ono što mu je ponudila Willow. Isprika Angelu. Neće odmah sve biti dobro, ali...

Ne! Odbijao je i razmišljati o tome. Nije Angelu dugovao nikakvu ispriku. On nije ni zaslužio postojanje. Buffy, da, njoj je dugovao ispriku. Prijašnjoj Buffy, ljudskoj Buffy, ne tom... stvoru koji se vratio iz koje god paklenske dimenzije u kojoj su bili.

Mora biti još nešto. Još neki način da ispravi stvari.

Trenutak kasnije mu se upalila žaruljica. Zgrabivši svoj ruksak istresao je njegov sadržaj na pod dok nije našao malu crnu knjižicu. Nažalost u njoj nije bilo mnogo brojeva lijepih cura, ali u tom trenutku je htio nazvati samo jednu. I imao je njen broj.

«Halo,» rekao je kad je netko podigao slušalicu na drugom kraju. «Ovdje Xander. Da, znam da nismo dugo razgovarali. Da, otada. Slušaj, želio sam razgovarati s tobom. Stvarno je hitno. Mogu te potražiti sutra? Ne, nije ništa takvo. Dobro, nije baš takvo. Čekaj, daj mi priliku da objasnim! Ne, kunem se, ovaj put bez ucjene. U redu, odlično! Vidimo se sutra, Amy!»

Kraj treće epizode


- 01:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gdje je Sunnydale?

Image Hosted by ImageShack.us


Mogući nepoznati pojam:

- Neiman Marcus (izvor Wikipedia) - uspješni lanac robnih kuća sa sjedištem u Dallasu, Texasu


Gdje je Sunnydale i koliko daleko je od Los Angelesa?
(Where is Sunnydale located, and how far is it from Los Angeles?)


Odgovor:

Vidjela sam u nekoliko epizoda uključujući ep. “Buffy vs. Dracula” da je Sunnydale prilično blizu plaži i zato je na obali Tihog oceana.

U ep. “Anne” iz treće sezone smo saznali od Cordelie da je dva sata udaljen od (vjerojatno najbližeg) Neimana Marcusa (isto to smo smo saznali i od Buffy u prvoj epizodi BtVS-a dod. prev.). U Beverly Hillysu postoji Neiman Marcus što znači da je logično da od L.A.-a počnemo tražiti Sunnydale.

Prva teorija: Blizu je Venture

U prvoj epizodi četvrte sezone “The Freshmen” saznajemo da se Xanderov auto pokvario blizu Sunnydalea (samo ne znamo koliko “blizu”) Evo karta od L.A. do Oxnarda.

Druga teorija: To je fikcionalna Santa Barbara

Ili alterativno Goleta koja je odmah do Sante Barbare sa sjeverne strane. Postoje glasine da je sam Joss Whedon to potvrdio u intervjuu, ali nisam ga mogla naći. Ako itko ima kopiju pošaljite mi ga pa ću ga dodati.

Treća teorija: Južno je od Los Angelesa, blizu San Diega

To je malo moguće jer se općenito smatra da je Sunnydale sjeverno od L.A.-a

Četvrta teorija: Između Sunnydalea i Los Angelesa je razmak od 600 km (ili to je Santa Cruz dod.prev.)

Od bcb3-

Kako znam?

Pa kao što znate oni (Marti i Joss) su upotrijebili sve koledže Kaliofornijskog sveučilišta u Santa Cruzu za Sunnydalski kampus i koledž. I kladim se da Sunnydale JEST Santa Cruz.

Ako ste živjeli tamo ili bar ostali neko vrijeme znate… to je sasvim logično.

Santa Cruz je uspavani i jezivi mali grad odmah iznad Montery CA. (mali grad po.prev.) Ima prilično toplu klimu i odlične plaže. Grad ima prilično slab prirodni prirast i ima naseljenost i osjećaj Sunnydalea.

Zbog nesretnog komentara lokalnog državnog odvjetnika, Santa Cruz je imao nadimak “Glavni grad ubojstva” (“Murder Capital”) u ranim sedamdesetima.

Santa Cruz ima više lijepih groblja (pet mi odmah padaju na pamet, ali sigurno ih ima više) i mnogo crkava. Gotovo svaka aroma i nijansa kršćanstva, paganizma, budizma i muslimana (da ne spominjem masonske i magijske organizacije) ima predstavnike čak i ako je to samo jedan tip koji viče u trgovačkom centru ili se moli u podrumu.

Grad je blizu San Joseu i napučenijem priobalnom području (San Francisko, Oakland itd.), ali je u isto vrijeme izoliran planinama. Može mu se prići jedino sa cestom 1 (Pacific Coast Highway) koja ima samo dvije trake (i vjetrovita je) ili sa cestom 17 (ruta 17 u Buffyversu). Cesta 17 je klaustrofobična i nezgodno se uvija kroz brda. Ima nekoliko nizbrdica koje obeshrabruju ljude da često putuju.

Grad ima vrlo nezainteresiranu policiju koja se obično brine da lokalci ne uznemiruju turiste ili biznismene. I čini se da oni (policija) nikad nisu na pravom mjestu kad more naplavi dio tijela na obalu (ozbiljno) ili kad neki džoger naleti na raskomadano tijelo (češće se događa…) u brdima.

Koledž Santa Cruza je na jednoj strani brda i stoji kao odvojen entitet. Zapravo je odvojen od života ostatka Santa Cruza i gusta šuma okružuje kampus i brda iznad grada.

Ispod kampusa postoji složeni sustav pećina koji se proteže svuda ispod zemlje. Istraživanje pećina je uobičajen hobi za studente. Zapravo stručnjaci su pokušali ispuniti pećine koje se protežu pod zgradom za prirodne znanosti. Otkrili su da ne mogu ubaciti dovoljno cementa u njih i odustali.

Potres Loma-Preita (potres San Francisca za ljude izvan grada) u 1989. je imao centar u Santa Cruzu zajedno sa nekoliko manjih potresa.

I film Izgubljeni dječaci (Lost Boys) je bio snimljen u tom gradu. Zapravo oni čudaci na početku filmu su stvarni ljudi (znam ih nekoliko) i nisu glumci niti su glumili.

Grad je dobio reputaciju kao mjesto gdje je lako biti beskućnik. Zbog toga tu dolaze beskućnici iz cijele sjeverne i srednje Kalifornije. Mnogi od tih ‘beskućnika’ su bivši mentalni bolesnici o kojima se država više ne može brinuti. Još jedan dodatak za uvrnutost grada. Mnogi beskućnici žive u šumama iznad Santa Cruza.

Sve u svemu je to čudno malo mjesto, savršeno kao Sunnydale.

**


- 01:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Prijevodi priča obožavatelja tj. fanfictiona temeljenog na serijama "Buffy - ubojica vampira" i "Angel", slike, video spotovi i razne zanimljvosti u vezi tih serija (eseji, sociološke rasprave itd.) Opširnije u 'Uvodu'...

Linkovi

Sadržaj