Blog Sadašnjeg trenutka

petak, 03.07.2009.

Film ili igra?

Ja sam trenutno na blogerskom godišnjem. Nisam mislio još neko vrijeme napisati post, ali kako su iz nekog mojeg promišljanja izašle neke misli koje želim podijeliti sa čitateljima ovog bloga eto i 224. posta na ovom blogu.

Oko temeljnog pristupa životu kod mene je još uvijek prisutan konflikt. Pročitao sam puno knjiga o duhovnosti, puno promišljao o tome i kao rezultat svega toga kod mene postoje dva moguća pristupa.

1. Život je poput već snimljenog filma kojeg gledamo u kinu. Ono što mi jedino možemo je mijenjati svoje emocije oko toga kako ćemo se osjećati oko onoga što se događa u filmu. Neovisno o tome koliko imali snažne emocije, ne možemo promijeniti radnju filma.

2. Život je poput nekog nivoa neke igre. Postoje određena ograničenja, ali i određena sloboda oko toga koliko dugo ćemo igrati, što želimo postići na tom nivou, koji je naš stil igre i sl. Cilj nekog nivoa može biti samo zabava ili razvoj neke vještine i sl.

Što se tiče slobodne volje, kod 1. pristupa ona postoji samo do te mjere da nam daje prostor da eventualno mijenjamo svoje emocije - često uopće ne postoji. Kod 2. pristupa ona je nešto veća, ali u ovom životu nije potpuna jer postoje određena ograničenja. S druge strane, vjerujem u potpunu slobodnu volju - ali na nekoj drugačijoj razini, a ne na onoj koju ljudi uobičajeno smatraju životom, tijelom i sl.

Što je od ova dva pristupa istina za mene? Ne znam. Ali mogu vidjeti da je moguće da ako je istina pristup br. 1 da će dovoljno dugo prakticiranje pristupa br. 2 dovesti do pristupa br. 1. Isto tako je moguće da prakticiranje pristupa br. 1 dovoljno dugo vremena dovodi do pristupa br. 2. Ako je jedan od ova dva pristupa stvarno istinit, tada će prakticiranje suprotnog pristupa nakon nekog vremena dovesti do istinitog pristupa. Vjerujem da je to neminovno. Ne nužno u ovom životu ili u X narednih, ali je samo pitanje vremena. Znači manje je bitno koji pristup je kod nas trentuno aktivan. Ono što je bitnije da li se dobro zabavljamo po putu. wink

prijavi hr.digg - 23:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

My web office's WebRing
Ring Owner: Toni Anicic Site: My web office
Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet
Get Your Free Web Ring
by Bravenet.com