četvrtak, 03.12.2009.

O zapošljavanju

Jeste li ikad čitali brošure Zavoda za zapošljavanje? Krajnje korisnih savjeta se unutra pronađe. Danas, čekajući sastanak s mojom osobnom koordinatoricom za taktičko zapošljavanje, ubio sam desetak minuta čitajući jednu da vi ne morate. Išla je otprilike ovako:

ZAŠTO MORAM AKTIVNO TRAŽITI POSAO?

Da vam pravo kažemo, ne znamo niti sami. Sjediti za računalom cijeli dan je stravično dosadno, pa budite drugovi te svratite vidjeti kako nam ide. Zar to nije dobar razlog da se dođe na Zavod? A ako ste strašno zapeli da se i sami zaposlite kao, eto, mi, znajte da više šanse za zaposlenje imaju osobe koje:
- posjeduju znanja i vještine potrebne na tržištu rada, kao što su ninđutsu i kung fu, ponekad i kuhanje (ovisno o tržištu)
- znaju kako doći do informacija o slobodnim radnim mjestima, te pažljivo postavljenim korama banana otvarati nova radna mjesta
- znaju se dobro predstaviti (recimo, mnogi ne znaju da neartikulirano mrmljanje biva često previđeno kao predstavljanje dok "Dobar dan, moje je ime Andrija." biva skoro pa univerzalno registrirano - ako pritom držite pištolj uperen u potencijalnog poslodavca, vaše šanse za bivanje primjećenim se udvostručuju)
- aktivno traže posao (ovo smo morali napisati)

Vaše osobine i vještine koje ćete primijeniti kod traženja posla upravo su osobine i vještine za koje nikog danas nije pretjerano briga: upornost, odlučnost, aktivnost i kreativnost. Jeste li ih do sada koristili? E pa, zajeb. Zato ste i nezaposleni. "Korištenje svih prilika za ostvarenje svog cilja" je jedina maksima koju treba poznavati. A kad kažemo "svih prilika" želimo zapravo reći da nazovete konačno strica Stjepana, onog koji je direktor u Kotki. Jer tko će najbolje znati Vaše kvalifikacije ako ne stričevi i kumovi?

ŠTO ŽELI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE?

Brate, ne znamo niti sami. Pravo da Vam kažemo, ništa nam ne fali, osim možda televizor koji hvata Eurosport, no vele mi da ova moderna računala mogu i to raditi pa šta ti ga ja znam sad.

Dok ne shvatimo kako ta računala rade, pomoći ćemo Vama i Vašima, besplatno razumijete, da nađete neki posao.

ŠTO TRŽIŠTE RADA DANAS TRAŽI?

Da me ubijete, ne znam. Pokušao sam ju nazvati više puta, ali od one subote ne želi niti čuti za mene.

Ma to se ja samo malo šalim. Što se traži? Ovo, braćo, ovo:
- veća pokretljivost radne snage, ako znate na što mislim (a mislim da znate)
- veća aktivnost pojedinca u potrazi za poslom, obično u vidu žestokog nadanja da će Vam posao pasti u krilo
- osobe spremne na učenje, koje znaju što mogu i hoće raditi te ispod koje cifre to ne misle raditi

ZAŠTO ŽELIMO SURADNJU NA POVEĆANJU VAŠE ZAPOŠLJIVOSTI ILI ZAŠTO SMO DRUGAČIJI OD JUČER?

Vidite, jučer je sve bilo drugačije. Za početka, nije bilo danas, a to je uvijek problem.

Jučer nitko nije promatrao što smo radili - ako je bilo diskrepancija u statistici uzeli smo marker i ispravili stvar, a danas? Danas bi svi transparentnost, zakonitost i božemesačuvaj šta sve ne. I što nam onda preostaje? Eto što ljudima smeta:
- Poslodavci tvrde da ne mogu pronaći radnike.
- Radnici tvrde da ne mogu pronaći poslodavce.
- Mi tvrdimo da su svi ćoravi.
- Istina je negdje na pola.

Radnih mjesta trenutnih ili planiranih ipak ima više nego što mi mislimo, znamo, što je oglašeno - više nego što bismo mi htjeli. Jer, gledaj, ako Vas čim prije zaposlimo, Vi odete i gdje smo onda? Nema Eurosporta, računala ne rade, možemo samo kartati briškulu, a niti to ne jer smo Zagorci.

Tak da je jasno da se ovako i mi i Vi učimo dobrom predstavljanju, uvjerljivosti. A da bi sebe ili nekoga drugo mogli uspješno uvjeriti u vlastitu iskrenost, moramo se dobro upoznati - tko će koga ako ne svoj svoga? Ne možete lagati nepoznatoj osobi.

Upravo stoga što nije znao dovoljno o radnom potencijalu svojih stranaka, među ostalim i to da ga imaju, Zavod (to smo mi) je ponekad tvrdio da nema radnih profila koji odgovaraju natječajima, a onda ni dovoljno argumenata da uvjeri poslodavca da neki formalni kirterij (npr. dob, puls, sposobnosti) ne mora biti presudan ako kandidat ima druge osobne, stručne i radne veze. Isto ili slično tako se ponekad ponašaju i nezaposlene osobe. Kao da će dobiti posao zato jer su sposobni. Zaista, ponekad niti ne pokušavamo upaliti računala i tražiti pravila za briškulu na Internetu nego samo sjedimo u uredu, gledamo se međusobno i čudimo Vama.

ŠTO ZAJEDNO PROVODIMO?

Savjetnici za zapošljavanje HZZ-a Vas ne mogu zaposliti (jedino da im donesete kavu, ali to rijetko kad pali), ali Vas mogu naučiti i uputiti da:
- bolje upoznate svoje radne veze kroz INDIVIDUALNA SAVJETOVANJA na kojima ističete svoje prednosti, kumove i stričeve te očeve na utjecajnim pozicijama, a naši stručnjaci vam savjetuju gdje da se s vezama na raspolaganju zaposlite. Ako ne možete procijeniti je li Vam rodbina na dovoljno utjecajnim pozicijama, organiziramo radionice kroz koje upotpunjujete odgovor na pitanje - Imate li i Vi mogućnosti odmah s ulice postati barem zamjenskim direktorom?
- se uspješnije predstavite poslodavcu kroz radionice za uspješnu fabrikaciju životopisa i gubljenje vremena
- upoznate načine i instrumente traženja posla, od standardnih mobli do improviziranih sugestivnih metoda (otimanje poslodavčevog psa, paljenje njegovog vinograda, itd.)
- kroz osobni PROFESIONALNI PLAN ZAPOŠLJAVANJA organizirate - planirate svoje aktivnosti, osobito ako će Vam kasnije trebati alibi

A SVE TO - REZULTIRA VEĆIM ŠANSAMA ZAPOŠLJAVANJA

JER,
PONEKAD NIJE DOVOLJNO IMATI DOBRONAMJERNOG STRICA IVANA KOJI JE VOĐA ODREDA ZA STRATEŠKU PRERASPODJELU ODLAGAČA OTPADA, VEĆ SE INICIJATIVA, KREATIVNOST I AGRESIVNOST JAVLJAJU KAO ELEMENTI KRUCIJALNI ZA DOBIVANJE POSLA. UOSTALOM, AKO SVI OVI MOJI SAVJETI PROPADNU TE VAM SE ODBIJU O GLAVU, IMADEM JA BRATIĆA KOJI RADI SA STRANKAMA U LEPOGLAVI, TAKO DA ĆETE BAR NJEMU RADITI PROMET, KAD VEĆ NE MENI.


Otprilike.
- 15:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.