subota, 07.05.2016.

KIRVAJ ILI ČAST


Kirvaj je crkveni god, blagdan ili spomen dan zaštitnika župe ili samo sela, dan kada kuću pohodi rodbina i prijatelji pri čemu ih se gosti dobrim jelima i obilnim pićem. Pri tom se pripovijedaju zgode važne i nevažne za rodbinu i znance, a pri tom se rodbina druži, pjeva i veseli se, vrlo često bude i opijenih glava. To je prilika da se rodbina druži, da razmjeni novosti iz rodbine i da prepričaju kojekakve događaje koji su se u ovom ili njihovom, ili nekom drugom selu dogodili. U pravilu se gosti održavaju dva dana, odnosno ne završavaju isti nego tek naredni dan, a gosti ostaju spavati.
Kirvaj se održava na dan zaštitnika sela, odnosno na blagdan sveca, titulara mjesne crkve ili kapele. Kirvaji su se održavali
u Alilovcima na Novu godinu, a kasnije, iza 1970. godine na drugu nedjelju u mjesecu svibnju, odnosno nedjelju iza blagdana Marije Posrednice milosti.

Na čast, ili u goste, ili na kirvaj se uvijek zove. Nitko ne dolazi nepozvan. Dolazi pretežno bliža rodbina kuće i rodbina iz tazbine te dobri prijatelji iz drugih sela. No, prevladava rodbina. Iz drugih sela gosti dolaze zapregama, iz bližih dolaze pješice. Ako rodbina dođe konjima i kolima, briga domaćina je da smjesti konje u staju sa svojom marvom.

Gosti idu u crkvu na Sv. Misu. Poslije Mise se vraćaju kući i objeduju. To je obilan svečani objed. Najprije se posluži juha, pa kuhano meso sa sosom i hrenom, pa sarma, potom pohano meso od živadi i na kraju pečena prasetina jednostavno zvana pečenka. Prije jela se služi rakija, ako je jako hladno kuhana, a uz jelo se služi vino. Nakon objeda na stol se postavljaju kolači i oni se ne skidaju do narednog objeda. Poslije objeda gosti razgovaraju i pjevaju. Navečer malo prođu kroz selo ili idu na zabavu ako se ona održava u školi. Posluži se opet obilna večera i iza nje slijedi druženje i pjesma. Kad je vrijeme spavanju domaćin i domaćica pripremaju ležaj za spavanje. Donese se u sobu sijena i prostre po zemlji. Nabacaju ponjava, ćepeta i deka za pokrivanje te jastuka pod glavu i svi se slažu na spavanje jedno do drugog, muški i ženske, a djeca između njih. Samo odabrani dobivaju krevet u hladnom kijeru.


Ujutro nakon ustajanja pije se kuhana rakija, a za doručak daju pače (hladetine) i pečenka. Dan se prikraćuje do ručka a za ručak opet „sve po redu“, te opet pjesma. No, treba ići kući, pa se upregnu konji i svi posjedaju u kola, a gazda zove baju ili prijana da popiju još putnu. I tako se ispraćaj zna otezati satima, a konji i čeljad čekaju. Prije polaska kući gosti dobiju milošću, komad pečenke i nešto kolača i politru rakije u kakvom pinklu – zavežljaju. To je prava milošća, da se ima kad se dođe u hladnu kuću, dok se ne zgrije.

Gosti se uzvraćaju. Kada je čast u drugom selu, ide se rodu i prijateljima uzvratiti. I opet sve ide na opisani način. No, to je čast u drugom selu, drugi kirvaj, drugi svetac odnosno drugi crkveni god.

Ove godine kalendarski, blagdan Marije Posrednice je upravo u drugu nedjelju u svibnju, odnosno 8. svibnja. Kirvaj u Alilovcima, kako je ovdje opisan, više ne postoji u stvarnosti nego samo u sjećanjima i strpljivo čeka negdje u sjeni dok ga iznova neki novi naraštaj ne oživi.

- 14:38 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.05.2016.

45-ta OBLJETNICA SMRTI IVE ČAKALIĆA


2. svibnja navršava se 45 godina od smrti Ive Čakalića, koji je umro u svome selu Doljanovci, u 83. godini života. Kada se on predstavljao u svojim zapisima, a isto i u pismima brojnim prijateljima u hrvatskim kulturnim institucijama, potpisivao se: Ivo Čakalić, seljak iz Doljanovaca, zadnja pošta Kaptol kod Požege.


Dužnost nam je podsjetiti društvene i kulturne djelatnike, seljane Doljanovaca, župljane i župnika župe Kaptol, na ovoga čovjeka i na ovu obljetnicu. Jer, Ivo Čakalić nije bio samo seljak iz Doljanovaca, on je istina to bio, ali i mnogo više: čuvar, sakupljač, poštovatelj i ljubitelj narodne baštine, običaja i narodnog života, uzor skromna hrvatskog - šokačkog čovjeka, rodoljuba i vjernika kršćanina katolika. Učinio je vrlo mnogo za nas, za naš kaptolački kraj, ispisao za sada neizbrojenu količinu bilježnica i araka papira s dragocjenim podacima i saznanjima o životu i duhu ljudi našega kraja. Na našu žalost, njegovi su radovi sačuvani samo u rukopisima i do sada nisu objavljeni. Pitam, sebe i vas, zašto se ne složimo i zajedničkim zauzimanjem: Župa, Požeški muzej, Muzej Slavonije, Hrvatski institut za narodni život i običaje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Općina Kaptol i mi svi kojih se to tiče, te ne uložimo svoj trud i znanje kako bismo ovoga velikana duha otrgli zaboravu i njegova djela predali novim naraštajima Hrvatica i Hrvata. Ovo je poticaj o 45. obljetnici njegove smrti, možda do 50-te obljetnice nešto uspijemo učiniti. A do tada, uz naše sjećanje, pokoj vječni daruj mu Gospodine, Bože Svemogući!

- 21:50 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2016 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Svibanj 2017 (1)
Srpanj 2016 (1)
Svibanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (2)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Lipanj 2015 (1)
Listopad 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (1)
Svibanj 2009 (4)
Do sada izdane knjige:DruštvaOpćina KaptolDVD Alilovci
alilovci.dvd@gmail.comHKD Tkanica
hkdtkanica@gmail.com

Uređuju


Ivica Ciganović
ivica288@gmail.com


Tomislav Ciganović
tom.ciganovic@gmail.com


Blog pokrenut: 22. svibnja 2009.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se