Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

petak, 07.12.2007.

Priopćenje na priopćenje

Odmah po završetku studentskog prosvjeda Uprava Sveučilišta nam se ukazala svojom kratkom poslanicom koju ću ovdje potanko analizirati.
O pritiscima metodom prosvjeda i radikalnijih prijetnji studentske udruge AKSTU neka prosudi 96 posto studenata Sveučilišta u Zadru koji nisu stanari Doma, a i hrvatska javnost – je li cijena od 10,00 kuna dnevno visoka za dvokrevetnu sobu s kupaonicom, besplatni internet, informatički kabinet, praonicu i sušionicu rublja, fitness dvoranu, dvije TV dvorane, dvorište unutar zgrade od 400 m2, te niz programa za studente.
Prvo, ne stojim u domu, kao ni većina AKSTU-a i ipak dajem kolegama podršku i solidaran sam jer shvaćam da nije problem u 300 kuna, nego u netransparentnosti u donošenju odluka koje se tiču studenata, a to je već stara praksa Uprave Sveučilišta da se donose odluke bez studenata i da se dovodimo pred gotov čin. Drugo, u studentskom domu većina studenata ne stoji u dvokrevetnim, nego u trokrevetnim i dvojnim sobama, nema tople vode i uglavnom je prljava, praonica i sušionica rublja se masno naplaćuju, fitness dvorana je obični dekor (mogli su staviti jacuzzi i dignit cijenu na 700kn), također navode dvorište od 400m2, pa mi nije jasno kakve to velike pogodnosti donosi tzv. "kocka". Nije valjda da su zbog nje poskupili. I na kraju navode neke famozne programe za studente u domu. Ja bih volio da bi točno kažu koji su to programi. Iz cijelog ovog kratkog priopćenja se jasno vidi da onaj tko ga je pisao nema blage veze o tome kako studentski dom funkcionira i pokušava iskonstruiranim lažima napadati AKSTU i stanare doma.
Politika uprave Sveučilišta u Zadru nije selektivno rješavanje problema na štetu cjeline sveučilišnog rada, već briga o svim studentima i ukupnoj visokoškolskoj djelatnosti.
Drago mi je da Uprava napokon priznaje kako je samo 4% studenata u domu, jer dosad se to od njih nije moglo čuti, a drugo, cijela ova rečenica je obična farsa i laž. Zašto? AKSTU je već više puta predlagao da je Sveučilište upusti u osnivanje ureda za posredovanje u pronalasku stanova i svaki put su naši prijedlozi odbijani. U čemu bi bila važnost toga ureda? Studenti bi po upisu faksa (ili tijekom faksa) mogli doći u taj ured ispisati formular kakvu vrstu stana traže i koliko su spremni plaćati stanarinu. A stanodavci bi bili prisiljeni javiti se tome uredu i registrirati prostorije koje namjeravaju izdavati. Bili smo mišljenja da bi Sveučilište bi od toga imalo koristi jer bi imalo uvid u izdavanje studentskih subvencija. Uz minimalna sredstva dobili bi sustav koji bi bio od ogromne važnosti za studente u nedostatku smještajnih kapaciteta u domu.Korist za grad bi bila u tome što bi se stalo na kraj iznajmljivanju stanova na crno, čime se izbjegava plaćanje potrebnih pristojbi, jer bi svaki stanodava morao biti prijavljen. Ciljani pokrovitelji za ovaj projekt su Sveučilište u Zadru, koje bi osiguralo smještajne kapacitete i potrebnu logistiku za rad ureda, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje bi osiguralo honorare za terensko ispitivanje stanodavaca, te potrebne pristojbe za oglašavanje u sredstvima javnog priopćavanja. Da Sveučilište zaista drži do tih 96% studenata onda bi podržalo naš zahtjev koji smo uputili još u travnju (arhiv bloga). Tu se jasno vidi da Uprava uopće ne drži do studentskog standarda i ovakvim priopćenjima samo maže oči medijima, koji to nažalost u puno slučajeva nisu shvatili (a ni mnogi studenti, što mi je posebno žao).
Cijelo ovo priopćenje je izdano samo u svrhu diskreditacije studenata jer očito onima koji odlučuju riječ univerza ništa ne znači.
P.S. Danas je glasnogovornica Sveučilišta Marijana Šešelja negirala naše optužbe da je voda u domu hladna rekavši da nije hladna nego mlaka. E sad mi je odmah lakše.

- 10:15 - Komentari (14) - Isprintaj - #