Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

srijeda, 17.10.2007.

Sastanak AKSTU-Grgurević


Jučer je u 9 sati održan novi sastanak predstavnika AKSTU-a i zadarske gradske vlasti. Delegaciju AKSTU-a činili su predsjednik udruge Željko Primorac i predsjednk nadzornog odbora udruge Ivo Kravić. Grad je predstavljao dogradonačelnik Dražen Grgurević. Na sastanku koji je održan na zahtjev AKSTU-a bilo je riječi o obećanjima koja je gradska vlast dala predstavnicima AKSTU-a u svibnju, a vezani su za traženja AKSTU-a da se studentima omogući besplatni ili barem jeftiniji pokaz za gradski autobusni prijevoz, te za traženja da se ukine nepotrebna diskriminacija Znanstvene knjižnice u Zadru prema studentima-nezadranima koji ne mogu posuđivati knjige iz knjižnice, kao njihovi zadarski kolege.
AKSTU je pohvalio nedavno prebacivanje zgrade DHM-a iz gradske u sveučilišnu upravu u nadi da će se na taj način barem ublažiti sadašnji problemi oko studentske prehrane. Što se tiče autobusnog pokaza, dogradonačelnik Grgurević je rekao kako će autobusni prijevoznik do kraja studenoga izraditi procjenu troškova koje bi odluka o popustu ili besplatnom pokazu mogla stvoriti, a da moramo imati na umu kako bi u slučaju pozitivne odluke za studente, trebalo donijeti takvu odluku i za srednjoškolce, kako ne bi bilo diskriminacije.
AKSTU je na to pristao, ali je u nastavku upozorio na diskriminaciju studenata koji nemaju prebivalište u Zadru, a tiče se nemogućnosti posuđivanja knjiga u Znanstvenoj knjižnici. Znanstvena knjižnica u Zadru, pod upravom je grada, kao jedina takva u Hrvatskoj. Prema tome, dogradonačelnik Grgurević je obećao kako će se u buduća dva-tri tjedna riješiti taj problem i omogućiti studentima nezadranima da posuđuju knjige. AKSTU smatra da ako studenti zadrani mogu posuđivati knjige preko svojih roditelja koji rade u Zadru, ili imaju mirovnu, ne postoji razlog da se takav institut ne proširi na cijelu Hrvatsku, pa tako ako roditelj nekog studenta živi u Drnišu, Kutini, Dubrovniku i sl. isto tako može odgovarati svojom plaćom ili mirovinom za posuđenu knjigu. Također AKSTU je naglasio kako mi ne želimo za vanjsku posudbu knjige koje i dosada nije bilo moguće posuditi (vrijedne stare knjige, spise, karte i sl.), nego samo proširenje sadašnje prakse na sve studente Sveučilišta u Zadru.
Naravno dogradonačelnik je priznao kako se ta diskiminacija mora riješiti u što kraćem roku i kako sam već spomenuo, obećao je rješenja u roku dva-tri tjedna
U nadi da će se obećanja ispuniti do danih rokova AKSTU je završio još jedan sastanak u Gradskoj upravi.

- 10:28 - Komentari (8) - Isprintaj - #