Udruga Aktivni Student (AKSTU) Zadar

petak, 02.03.2007.

Očitovanje studentske udruge AKSTU o reakcijama na Deklaraciju o studentskim problemima

14. prosinca 2006. Deklaraciju o studentskim problemima na Sveučilištu u Zadru potpisalo je više od 1200 studenata. U deklaraciji se upozorava na elementarne studentske probleme na Sveučilištu kao što su prehrana, smještaj, studentski klub, visina školarine, sveučilišna sportska dvorana i upisne kvote. Unatoč javnoj objavi deklaracije o čemu su izvještavali brojni mediji, niti jedna relevantna institucija iz grada nije poduprla studentske zahtjeve koji su i više nego realni i pravedni. Na inzistiranje vodstva udruge uprava Sveučilišta odgovorila je na molbu za sastanak na kojem je pružila načelnu podršku kod problema smještaja i prehrane. Međutim, do danas uprava se nije pismeno očitovala o visini školarine na sveučilištu kao i o dvorani te upisnim kvotama. Isto tako senat sveučilišta nije odgovorio na deklaraciju koja mu je dostavljena. Unatoč inzistiranju na sastanak i upućenoj molbi gradsko poglavarstvo nije reagiralo i raspravilo aktualne studentske probleme sa vodstvom udruge. 01. 02 2007. uprava Sveučilišta sastala se sa Gradskim čelnicima u gradskoj vjećnici, pored glavne teme sastanka restorana u zgradi rektorata, riječ je bilo o studentskom standardu, unatoč molbama udruge da prisustvujemo sastanku na kojem bi iznijeli sve probleme studentske populacije odgovor nismo dobili. Štoviše, sastanak je bio zatvoren za javnost. Postavlja se logično pitanje od kada se o temama kao što je studentski standard raspravlja iza zatvorenih vrata.
Iz šturih izjava koje su ponuđene javnosti zaključilo se ovo:
1. Gradska uprava će prepustiti DHM sveučilištu uz uvjet korištenja prostora 50 posto studentske aktivnosti 50 posto nastavne aktivnosti.
AKSTU PITA: ako se poglavarstvo zaista namjerava držati dogovora sa Sveučilištem zašto nisu definirani rokovi u kojima će se ovo prepuštanje odvijati? Podsijećamo kako je sličan dogovor postignut 12. travnja 2006. prema kojem je kompletan DHM treba biti prepušten sveučilištu 01.01. 2007. Upozoravamo da razlog naše zabrinutosti proizlazi iz činjenice što pored toga što prostori za sve sadržaje iz zgrade DHM-a nisu osigurani na novoj lokaciji, pojedine institucije kao što su Zajednica tehničke kulture imaju vlasničko pravo unutar zgrade Dhm-a. Pored ove činjenice upozoravano da glavni problem zašto zgrada nije prepuštena 01.01.počiva u činjenici što se HRT ne namjerava iseliti iz zgrade DHM-a. STOGA PORUČUJEMO DEINIRAJTE ROKOVE JASNO I NEDVOSMISLENO.
AKSTU PITA: Što je postignuto po pitanju studentske prehrane i je li ovo bila tema sastanka?
Iskreno se nadamo da jest, jer po tko zna koji put upozoravamo kako je grad vlasnik DHM restorana pa su stoga i odgovoran za sadašnju lošu studentsku prehranu. Isto tako nadamo se kako će i jedni i drugi odgovoriti na našu ljubazni poziv za ručak u DHM-u, kako bi kušali sve slasti studenskog života.
AKSTU PITA: Ako Akstu kao udruga koja je možemo reći pokrenula cijelu priču oko studenskog standarda nije pozvana na ovaj sastanak, zašto nisu pozvani legitimni stuentski predstavnici iz Studentskog Zbora? Nadalje, pitamo se što je Zbor učinio da prisustvuje ovom sastanku i izbori se za studenske potrebe? Pozivamo kolege iz Zbora da se prestanu kititi postignućima ove udruge i rade na poboljšanju studenskog standarda. Također pozivamo ih da prestanu biti instrument dnevne politike i marioneta uprave Sveučilišta i svoje mandate koriste u studenskom interesu. NAPOMENA, IZJAVA KAKO VAM JE VAŽNIJE ŠTO REKTOR MISLI O VAMA OD TOGA ŠTO STUDENTI MISLE O VAMA NIJE U STUDENTSKOM INTERESU.
AKSTU PITA: Što je dogovoreno sa Gradom u vezi hotela IŽ?
Pozivamo na jedinstvo grada i sveučilišta u ovom pitanju i definiranju zajedničkog stava prema ministarstvu i vladi.
2. Pozdravljamo odluku Grada da će subvencionirati studentske karte u gradskom prijevozu.
3. Povodom odluke senata kako će se studentski klub graditi u vojarni Franka Lisice kao i nova menza. Podsijećamo kako su se direktor DHM-a kao i Grad te Sveučilište obvezali kako će studentski klub biti smješten u prostorijama sadašnjeg kluba DHM-a. Naime, klub je trebao biti gotov do 31. kolovoza 2006., pa kada se ne drže već postignutih dogovora pitamo za rok početka radova na novoj lokaciji?

Zaključak:
Pozivamo sve relevantne strane da se drže postignutih dogovora. Također, tražimo da se bez daljnjeg odgađanja prione rješavanju gorućih studentskih problema kako studenti svoja prava ne bi tražili na ulici već kako priliči akademskoj zajednici za pregovaračkim stolom. Ukoliko se nagomilani studentski problemi ne počnu rješavati djelima umjesto obećanjima, pitamo se kakvu će sliku o našem gradu i Sveučilištu imati naši potencijalni brucoši.
Predsjednik Akstu-a
Željko Primorac

- 13:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #